Connect with us

Banjaluka

PREDSTAVLJENE KANDIDATKINJE nominovane za titulu „Najinspirativnija Banjalučanka“

Povodom Međunarodnog dana žena, gradonačelnik Draško Stanivuković upriličio je večeras svečani prijem u okviru ovogodišnje kampanje „Za život žena“, koju treću godinu zaredom organizuje Grad Banja Luka sa udruženjima građana, koja se bave pitanjima prava žena.

Ovogodišnji koncept kampanje proširen je uvođenjem izbora za titulu „Najinspirativnija Banjalučanka“, a ovaj svečani prijem u Banskom dvoru bio je prilika za predstavljanje svih 28 kandidatkinja nominovanih za titulu „Najinspirativnija Banjalučanka“ u oblasti nauke.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je velika stvar biti nominovan za titulu „Najinspirativnija Banjalučanka“ u oblasti nauke.

-Sama po sebi riječ nauka ima jednu težinu, a još ako nekome budete inspiracija onda znači da ste putokaz, svetionik i da svojim radovima, znanjem i onim do čega ste došli u svojoj oblasti do savršenstva budete motivacija za sve druge žene. To je posebno značajno kada vas drugi nominuju, kada vas druge Banjalučanke i Banjalučani prepoznaju za takvo nešto – kazao je gradonačelnik.

Čestitao je nominavanim kandidatkinjama i poželio im puno uspjeha, da i dalje služe kao inspiracija i da budu motivacija svim onim mladim ženama koje izrastaju u velike žene, koje će mijenjati ne samo Banju Luku i Republiku Srpsku, nego i Evropu i svijet.

Prema njegovim riječima, nominovane su iz različitih naučnih oblasti, žene koje su svojim primjerom pokazale i kako može da se čuva porodica i bude u profesiji najbolji.

-Ivo Andrić je to lijepo rekao da je žena kao kapija na izlazu i ulazu ovog svijeta u svakom smislu te riječi. Isto tako i Balzak je rekao da ruka koja upravlja svijetom je ruka koja ljulja kolijevku – kazao je grdaonačelnik.

Napomenuo je da Grad kampanjom nastoji da poruči da Osmi mart nije samo cvijet, nego da je cijeli mart borba za prava žena, da nam žene uvijek budu udružene u dobrim djelima i zajedničkoj snazi da mijenjamo našu Banju Luku, koja je takođe ženskog roda.

Savjetnica gradonačelnika Milada Šukalo kazala je da je cilj i ovogodišnje kampanje da pošaljemo poruku da Osmi mart nije samo cvijet koji poklonite, nego jedan značajan datum kada su se žene izborile za svoja prava i kada želimo da pokažemo snagu žena u našoj Banjoj Luci.

-To je bila ideja gradonačelnika Banje Luke koji je predložio da kampanja traje tokom cijelog marta. Tako da cijeli ovaj mjesec imamo veliki broj aktivnosti, od preventivnih zdravstvenih pregleda koje radimo sa Domom zdravlja, do Sajma za ekonomsko osnaživanje žena. Ono što će obilježiti ovu kampanju jeste izbor za titulu „Najinspirativnija Banjalučanka“ u oblasti nauke – rekla je Šukalo.

Gledajući biografije nominovanih, kako je istakla – Banja Luka ima pravo blago, uspješne i inspirativne dame, ove godine posebno u nauci.

Predsjednica Fondacije „Udružene žene“ Gorica Ivić istakla je da i nominovane kandidatkinje pokazuju da imamo brojne žene koje na mjestima odlučivanja ne trebaju da budu samo što su žene, nego zato što su sjajne stručnjakinje u oblastima u kojima rade i napreduju.

-Ovaj način okupljanja žena je zaista pravi način da u današnje vrijeme ove žene budu prisutne u javnosti, da njihovi rezultati budu vidljivi kako zbog njih samih, tako i zbog budućih generacija koje dolaze da mogu da se poistovijete – navela je Ivić.

Jedna od nominovanih za titulu, dr Vesna Ećim Zlojutro čestitala je gradonačelniku Stanivukoviću i Gradskoj upravi na ideji za kampanju „Za život žena“.

-Po profesiji sam ginekolog-akušer i moja cijela životna karijera je posvećena za život žene. Svim pripadnicama ljepšeg pola želim srećan Osmi mart, ali isto tako da im svaki dan bude sretan – poručila je dr Ećim Zlojutro.

Naime, večerašnji događaj i sama kampanja postali su praksa za vrijeme mandata aktuelne administracije, a kada je riječ o izboru „Najinspirativnija Banjalučanka“ u oblasti nauke bitno je napomenuti da će sugrađani u narednim danima imati priliku da putem društvenih mreža Grada upoznaju sve nominovane kandidatkinje, koje će prenijeti Banjalučankama svoje želje povodom Dana žena.

A koja od njih će ponijeti titulu „Najinspirativnija Banjalučanka“ u oblasti nauke – odnosno prvu među jednakima izabraće upravo same kandidatkinje među sobom.

Tokom večerašnjeg koktela, u zabavnom dijelu programa nastupile su umjetnice Maja Tatić, Svjetlana Vidović i Ružica Čavić, okupljene u sastavu „One tri“.

Banjaluka

INFO DAN o programu dodjele subvencija POSLOVNIM SUBJEKTIMA u Banjoj Luci

Grad Banja Luka, Odjeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj, poziva sve zainteresovane poslovne subjekte, samostalne preduzetnike i one koji žele da pokrenu samostalnu preduzetničku djelatnost sa područja grada Banje Luke na info dan, na kojem će biti prezentovan Program dodjele subvencija za 2024. godinu.

Info dan će biti održan 14. maja, u 9.00 časova, u velikoj sali Doma omladine, Ulica Đure Daničića 1, Banja Luka.

-Ove godine Grad Banja Luka je izdvojio sredstva u iznosu od 1,5 milona KM iz kojih će se finansirati ovogodišnji podsticaji – kazala je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

Kako je navela, sredstva su namijenjena za finansijsku podršku poslovnim subjektima i samostalnim preduzetnicima za: pokretanje samostalnih preduzetničkih djelatnosti (samozapošljavanje), podršku izvozu i povećanje produktivnosti, očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti, te za poslovne subjekte čiji rad je otežan usljed rekonstrukcije dijela Jevrejske ulice.

Dodatne informacije o info danu svi zainteresovani mogu dobiti u:

Odjeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj
Tel: 051/244-444 (lokal 858)

Preduzetničkom centru
Tel: 051/244-448, 066-864-961

Gradskoj razvojnoj agenciji grada Banja Luka
Tel: 051/433-460.

Nastavi čitati

Banjaluka

NASTAVLJENA PODJELA: Uručeno još 400 kartica za BESPLATNI JAVNI PREVOZ penzionerima, uskoro i kartice za povoljniju kupovinu

Nastavljena je podjela doživotnih besplatnih kartica za javni prevoz za penzionere i lica starija od 65 godina.

Kartice je najstarijim sugrađanima uručio gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima.

-Ovo je jedna važna politika. Svake sedmice organizujemo nekoliko podjela, jer dosad imamo više od 16 hiljada prijavljenih penzionera. Sve to znači da naši penzioneri i lica starija od 65 godina dobiju besplatnu godišnju kartu koju će morati da obnavljaju svake godine, dakle nema više mjesečnih karata. Ovo je jedna od privilegija koju je njima Banja Luka poklonila. Konkretno danas, više od 400 penzionera dobilo je svoje besplatne godišnje karte za javni prevoz – kazao je gradonačelnik.

Dodao je i to kako će ova praksa biti nastavljena i narednih dana, ali i cijeli naredni mjesec, te je poručio i to kako će uskoro početi i podjela kartica za povoljniju kupovinu.

-Početkom jula ili juna mjeseca krenućemo i sa podjelom kartica prijateljstva za povoljniju kupovinu za naše penzionere u apotekama, marketima, prodavnicama bijele tehnike i slično. Sve nas to raduje jer su naši penzioneri to i zaslužili – zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUKA GRAD ZELENILA: Pogledajte kako napreduju radovi u “Parku knjige”

Jedan od pet parkova koji se trenutno grade.

Uveliko traju radovi na izgradnji još jednog parka u Banjaluci – „parka knjige“, na lokaciji između Narodnog pozorišta Republike Srpske i novog centra kulture “Kuće Milanovića”, prvog kulturnog centra koji Banjaluka dobija nakon bana Tise Milosavljevića.

Ovo jedan od pet novih parkova koji će biti izgrađeni u narednom periodu.

U hortikulturu će biti uloženo 100.000 hiljada KM.

– Park knjige koji gradimo uz Narodno pozorište, kao ustanovu od kulturnog i nacionalnog značaja, pružiće svim našim sugrađanima jedinstven ugođaj. Uvjeren sam da će po završetku radova ova lokacija postati jedna atraktivna oaza oplemenjena bogatom i neobičnom hortikulturom u kojoj će rado boraviti sve generacije naših sugrađana. Biće zelena površina koja vam nudi mogućnosta da ležite, čitate knjigu, a imaćete doslovno zelene oaze koje vam pružaju osjećaj da ste negdje u šumi, a ne u samom centru – poručio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kada su započeti radovi na ovom parku.

Pogledajte kako napreduju radovi.

Nastavi čitati

Aktuelno