Connect with us

Banjaluka

BICIKLI U MODI: Brojači za bicikle zabilježili povećan broj biciklista u gradu

Brojači za bicikle na tri lokacije u gradu u januaru i februaru ove godine zabilježili su uvećanje broja korisnika bicikala u odnosu na isti period prošle godine.

Naime, u decembru 2022. godine naš grad je dobio brojače bicikala u okviru projekta “ Impaq“, od kojih jedan u formi displeja, te dva podzemna.

Zahvaljujući tome, za date lokacije (u naselju Borik, ulicama Stevana Bulajića i Majke Jugovića) imamo brojeve korisnika bicikala i trotineta za čitavu 2023. godinu, na nivou dana, sedmice ili vikenda.

Podaci sa ovih uređaja ukazuju da u odnosu na prvi period prošle godine (prva dva mjeseca), imamo uvećanje po svim parametrima, kad je u pitanju mikromobilnost, bicikli i trotineti. Naime, uvećanje broja ovih učesnika u saobraćaju je na nivou od oko 43% na dnevnom nivou, 36% za najprometniji dan, 36% na sedmičnom nivou, a period vikenda bilježi uvećanje za oko 63%.

S obzirom na to da Grad stalno radi na unapređenju bicklističke infrastrukture, vjerujemo da će se broj sugrađana, koji koriste održive vidove prevoza – i dalje uvećavati.

Banjaluka

BANJALUKA ZAHVALILA DOBROVOLJNIM DAVAOCIMA KRVI! Besplatne parking karte gest za humanost

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se danas, a Banja Luka svojim sugrađanima dobrovoljnim davaocima krvi iskazuje zahvalnost i priznanje za humanost.

Ovim istinskim humanistima, Banja Luka je izrazila zahvalnost i kroz dodjelu besplatnih parking kartica, koje su uvedene od marta ove godine na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića.

-Iako ovi ljudi krv daruju iz humanih razloga i ne očekuju nagradu, odlučili smo se da im na ovaj način odamo priznanje – poručio je ranije gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je kazao, zadovoljstvo je što smo u prilici da našim dobrovoljnim davaocima krvi, istinskim humanistima našeg grada, kroz dodjelu besplatnih parking kartica iskažemo zahvalnost za desetine spašenih života.

Podsjećamo, Banja Luka je svojim građanima, koji su dobrovoljno dali krv preko 15 odnosno 25 puta obezbijedila besplatne godišnje parking karte.

Prema Pravilniku, pravo na besplatnu godišnju parking – kartu za prvu i drugu zonu imaju dobrovoljni davaoci krvi:

– muškarci sa 25 i više davanja koji imaju prijavljeno mjesto prebivališta na teritoriji grada Banje Luke.

– žene sa 15 i više davanja koji imaju prijavljeno mjesto prebivališta na teritoriji grada Banje Luke.

Za izdavanje besplatne parking – karte za dobrovoljne davaoce krvi potrebno je priložiti:

– knjižicu dobrovoljnog davaoca krvi ili drugu potvrdu od nadležne ustanove u kojoj je naveden potreban broj davanja krvi,

– saobraćajnu dozvolu onog na koga će glasiti parking karta (ukoliko dobrovoljni davalac krvi koji ispunjava uslove ne posjeduje automobil može da ostvari pravo na jednu parking – kartu za vozilo koje nije u njegovom vlasništvu).

Prijem zahtjeva u Odsjeku za kontrolu parkinga je svakim radnim danom u periodu od 08.00 do 15.30 časova u prostorijama ovog odsjeka, koji se nalazi u Ulici kralja Alfonsa broj 26 (preko puta Nove banke).

Nastavi čitati

Banjaluka

ĐAJIĆ PONOVO BEZOČNO LAŽE! “Nije bilo incidenata na koncertu, NISAM JA ORGANIZATOR! Kineskinje bile presrećne” (VIDEO)

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Vlado Đajić rekao je da je od organizatora obaviješten da je u Banjaluci uspješno održana žurka za mlade u Multimedijalnoj sali SNSD-a koja je završena bez ikakvih incidenata.

“Niko nije išao u Hitnu, a nije dolazila ni policija”, rekao je Đajić.

On je naveo da on nije bio organizator okupljanja mladih, već agencija.

“Čuo sam da su neki tražili izvještaj od policije, niko nije nikakvu prijavu napravio. Da li je bilo tamo nekakvog koškanja ili guranja i ne ulazim u to i nema sa tim ništa”, naveo je Đajić.

On je rekao da se samo obratio djeci na žurci i dok je bio tamo na početku vidio je da su bili presrećni i svi su pjevali, i to je lijepo da se desilo u Banjaluci.
Od doktora smo već navikli da laže i što je najgore od svega i vjeruje u svoje laži te da konstantno tvrdi da su njegovi koncerti u multimedijalnoj sali SNSD -a “romantični” događaji na kojima nipošto nema alkohola te omladina uživa, stvarnost je sve samo ne to.
Hitna pomoć jeste dolazila i to više puta dok snimak tuče na istom koncertu dematuje sve što je doktor rekao.

Ovako zaista izgledaju Đajićeve žurke: ALKOHOL, NASILJE I HITNA! Osvanuo snimak brutalne tuče (VIDEO)

Govoreći o posjeti Kinske i Francuske delegacije ovoj zdravstvenoj ustanovi rekao je da je od dvije delegacije dobio maksimalne pohvale za vrlo profesionalan i konstruktivan sastanak sa njima.

“Dobio sam pohvale od Kineske i Francuske delegacije za jedan vrlo profesionalan i konstruktivan sastanak sa njima, a pohvale sam dobio kao menadžer ove ustanove da dobro radim i da smo napravili dobre dogovore”, kazao je Đajić.

Kako je rekao, on se nikada nije šalio da tuđi račun.

“One su bile presrećne i kada samo ih ispratili one su kazale da se nigdje nisu više smijale i ozbiljnije radile. Šale nisu bile neumjesne”, kazao je Đajić.

NOVO SKANDALOZNO PONAŠANJE ĐAJIĆA! Prvo pokušao pričati kineski, pa omalovažavao gošće zbog FIZIČKOG IZGLEDA (VIDEO)

Nezavisne-Banjaluka24

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ o optužbama vlasnice vrtića „Zvjezdica“: GRAD NEĆE TOLERISATI USLOVLJAVANJE

– Grad neće tolerisati uslovljavanja, bahatost i bezobrazluk pojedinaca koji misle da su iznad sistema. Priča oko vrtića “Zvjezdica” odlazi predaleko i želim da stavim tačku na to. Niko nije iznad Grada i nema pravo da zloupotrebljava pomoć koju Grad daje roditeljima.

Kazao je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković komentarišući optužbe vlasnice ove predškolske ustanove, te ih još jednom pozvao da smanje cijenu boravka djece u ovom vrtiću.

-Grad i dalje poziva roditelje da popune obrazac koji će zatim uputiti rukovodstvu ovog vrtića sa zahtjevom za potvrdu da će cijena od 1. oktobra biti smanjena na 380 KM umjesto 450 KM. Ukoliko ovaj vrtić odbije ovakav zahtjev, Grad će za to dijete garantovati mjesto u javnom vrtiću. Pohlepi ćemo stati u kraj – istakao je on.

Naglasio je kako će gradska administracija nastaviti put ka povećanju subvencija koji za krajnji cilj ima potpuno izjednačavanje cijena privatnih i javnih vrtića.

-Oni koji zloupotrebljavaju ovu mjeru će snositi odgovornost – poručio je gradonačelnik Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno