Connect with us

Svijet

“BILA JE U KRUGU PAKLA”: Otkriveno u kakvom je stanju djevojčica (12) koju su silovali u Beču, MEĐU NAPADAČIMA I SRBI

Saša Flac, advokat koji zastupa djevojčicu (12) koju je u Beču navodno mjesecima silovala grupa mladića, među kojima ima i Srba, otkrio je u kakvom je psihičkom stanju djevojčica.

Djevojčica je dobro, s obzirom na okolnosti. Veoma je hrabra i pokušava da se nosi sa situacijom. U suštini, radi ono što rade djeca koja prožive nasilje, potiskuje to, rekao je advokat za austrijske medije.

On je rekao da djevojčica ima “rupe u sjećanju”.

– Sada je na nama da prođemo sve, da joj pomognemo da se prisjeti svega. Mora da izađe na površinu to što potiskuje, jer to je ono što će nam trebati tokom krivičnog postupka – rekao je advokat.

On je istakao da osumnjičeni za zločin poriču da su silovali djevojčicu. Međutim, kako navodi, postoje drugi dokazi koji potkrepljuju tvrdnje djeteta.

– Sada je na nama da joj pomognemo da se sjeti svega, do najsitnijeg mogućeg detalja. Ona je bila u krugu pakla… Bio je prvi napad, koji je očigledno bio silovanje. Ona je opisala nasilje koje je tada primjenjeno i tada je dijete upalo u taj začarani zao krug, gdje su je osumnjičeni primoravali da nastavi to da radi, govoreći da će objaviti snimke i da će reći njenim roditeljima – rekao je advokat.

“Svi koji su se zatekli u hotelskoj sobi treba da odgovaraju za silovanje”
On je rekao i da se napad dogodio u hotelskoj sobi.

– Tamo je sjedilo dijete okruženo sa 13 muškaraca koji neće da je puste da izađe. Dijete je ispitano o napadima, ali o tom iz hotela nije još razgovarano do detalja – rekao je Flac.

Advokat je istakao da iskaz mora ponovo da se uzme jer je tužiocu potreban jasan iskaz kako bi bila podignuta optužnica. Prema njegovim riječima, svi koji su se zatekli u hotelskoj sobi treba da odgovaraju za silovanje, te da je djevojčica bila podvrgnuta posebnom ponižavanju, piše Telegraf.

On je rekao da je djevojčica zbrinuta i da bi on volio da je pripremi za proces najbolje moguće.

Još nijedan napadač nije u pritvoru
Austrijski mediji podsjećaju da niko od osumnjičenih nije trenutno u pritvoru.

– Pritvor do suđenja je veoma rijedak kada su osumnjičeni maloljetni, zato su oni na slobodi – rekao je advokat i dodao da su dvojica osumnjičenih mlađi od 14 godina te da oni neće ni moći da snose odgovornost.

Podsjetimo, austrijska policija saopštila je početkom marta da je pokrenula istragu protiv 17 ljudi, mahom maloljetnika, od kojih su neki državljani Srbije, zbog sumnje u seksualno zlostavljanje 12-godišnje djevojčice tokom nekoliko mjeseci.

Dvanaestoro osumnjičenih su maloljetnici stariji od 14 godina, jedna osoba ima 19 godina, dvoje su mlađi od 14 godina i nisu krivično odgovorni u Austriji, dok je identitet još dvoje osumnjičenih nepoznat, rekao je Florijan Finda, zvaničnik austrijske policije.

Među osumnjičenima su državljani Austrije, Turske, Sirije, Italije, Bugarske i Srbije.

Sumnja se da se zlostavljanje događalo u periodu od februara do juna 2023. godine u garažama, stanovima osumnjičenih i na drugim lokacijama u Beču, kao i da je u jednom slučaju korišćeno nasilje, a da je u ostalim žrtva verbalno bila primorana na seksualni odnos, rekli su istražitelji.

Svijet

NAGLI PREOKRET! Amerikanci ZAUSTAVILI isporuku municije Izraelu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da je odluka predsjednika SAD Džozefa Bajdena da suspenduje isporuke municije Izraelu donesena zbog izraelskih planova da se izvrši ofanziva na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, bez prethodno sprovedenih mjera za zaštitu civila.

– Bili smo vrlo jasni od samog početka da Izrael ne bi trebalo da pokrene veliku ofanzivu na Rafu bez da uzime u obzir i zaštitu civila koji se nalaze na tom području. Nakon što smo ponovo procijenili situaciju, zaustavili slanje municije za Izrael – rekao je Ostin na saslušanju u Senatu i potvrdio da još nije donesena konačna odluka “šta će biti sa tom pošiljkom”, prenosi Rojters.

Američka administracija zaustavila je prošle nedjelje pošiljku oko 3.500 bombi Izraelu zbog zabrinutosti povodom najavljene kopnene ofanzive na Rafu, prenio je ranije danas Asošijeted pres pozivajući se na neimenovanog zvaničnika iz administracije.

Ovaj zvaničnik je pojasnio da nije donesena konačna odluka o dostavljanju bombi i da je zaustavljena pošiljka uključivala 1.800 bombi teških po 900 kilograma i 1.700 bombi teških 226 kilograma.

Izraelski ratni kabinet je u ponedjeljak odlučio da izvede planiranu operaciju u Rafi da bi se ”izvršio vojni pritisak na Hamas” i pored ranijeg saopštenja Hamasa da pristaje na egipatsko-katarski prijedlog o prekidu vatre.

Nastavi čitati

Svijet

STRAH OD RUSIJE! London protjeruje vojnog atašea

Vlasti Velike Britanije protjeruju vojnog atašea iz ruske Ambasade u Londonu kojeg optužuju da je neprijavljeni oficir vojne obavještajne službe, saopštila su britanske vlasti.

Britanski ministar unutrašnjih poslova DŽejms Kleverli rekao je da su mjere usmjerene na, kako je rekao, “bezobzirne i opasne aktivnosti ruskih vlasti širom Evrope”.
Vlada u saopštenju navodi da su poslanici u proteklim godinama bili mete hakerskih upada i objave britansko-američkih trgovinskih dokumenata ruske Federalne službe bezbjednosti /FSB/.
U saopštenju se ističe da su ruske vlasti planirale sabotažu vojne pomoći za Ukrajinu u NJemačkoj i Poljskoj, te da su sprovodile špijunažu u Bugarskoj i Italiji, uz kibernetičke i dezinformacione aktivnosti, te kršenja vazdušnog prostora.

Iz britanskog Ministarstva odbrane ističu da će o mjerama biti obaviješten ruski ambasador i da postupci Moskve neće biti tolerisani.

Nastavi čitati

Svijet

Demonstranti pokušavaju da preuzmu vlast na silu METODAMA SRPSKE NVO

Služba državne bezbjednosti Gruzije saopštila je danas da je cilj organizatora protesta protiv usvajanja zakona “O transparentnosti stranog uticaja” u toj zemlji da nasilno preuzmu vlast koristeći metode “srpske nevladine organizacije CANVAS”.

“Da bi se demoralisali i provocirali policajci, koriste se metode povezane sa organizacijom obojenih revolucija, kao što su zastrašivanje, mito, sceniranje njihovog prelaska na stranu demonstranata, što ima za cilj raspad državnih struktura i preuzimanje vlasti silom”, piše u saopštenju gruzijske službe, prenosi Tanjug.

Dodaje se da je među organizatorima protesta “dio Gruzijaca koji se bore u Ukrajini”, a da je njihova namjera organizovanje “destruktivnih i nasilnih scenarija” finansiranih od inostranih stranaka i nevladinih organizacija, prenose RIA Novosti.

Organizator protesta, prema navodima službe, dobijaju novac iz inostranstva u formi kripto valuta.

Parlament Gruzije je 1. maja usvojio prijedlog zakona “O transparentnosti stranog uticaja” u drugom čitanju, kojim se predviđa da organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruju kao “agenti za strane interese”.

Od takvog zakona se odustalo prošle godine zbog masovnih protesta, ali je u aprilu ove godine vladajuća stranka “Gruzijski san” predložila skoro identičan zakon, sa izmjenom da se umjesto termina “agent za strane interese” koristi “organizacija koja radi za strane interese”.

CANVAS, odnosno Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije, osnovali su 2005. godine Slobodan Đinović i Srđa Popović sa ciljem, kako je navedeno na sajtu te NVO, zalaganja za upotrebu nenasilnog otpora u unapređenju ljudskih prava i demokratija.

Nastavi čitati

Aktuelno