Connect with us

Svijet

“OPERACIJE U UKRAJINI MOŽDA I BUDE”: Makron naglasio da je spreman i za razgovor s Putinom, PA PONIZIO RUSIJU

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da je spreman da sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovara kako doći do deeskalacije ukrajinske krize.

Ja ću se javiti ako Putin pozove. Jer osjećam da je to moja dužnost. I slušaću šta on predlaže. S jedne strane, Ukrajini moramo dati sve, treba da unaprijedi svoje odbrambene kapacitete, ali sa druge strane, moramo da radimo na deeskalaciji. Moramo da postignemo trajni, pošten mir. Ako Putin slučajno nešto ponudi, ja ću saslušati njegove prijedloge – rekao je Makron, prenosi TAŠ.

Vladimir Putin o nuklearnom oružju

Putin je ranije izjavio da je Moskva spremna da sarađuje sa Parizom ako Francuska pokaže interesovanje.

“Možda bude operacije na terenu”

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je za list “Parizijen” da će možda ipak biti “neophodne operacije na terenu” u Ukrajini.

– Možda će u jednom trenutku, a to ne želim i neću pokrenuti tu incijativu, biti neophodne operacije na terenu, kakve god one bile, protiv ruskih snaga – rekao je Makron sinoć francuskom listu, na putu iz Berlina gdje je imao sastanak sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Makron je dodao da su “mnoge zemlje u Evropi na istoj liniji”, što podrazumijeva baltičke zemlje, Češku, pa i Poljsku.

Kako su prenijeli francuski mediji, to je bio jedan od razloga zašto je francuski predsjednik želeo da brzo ode u Berlin kako bi “spriječio debatu o postojećim strateškim razlikama”.

– One (razlike) ne postoje – rekao je Makron za Parizijen.

On je dodao da postoje razlike između “strateških kultura i činjenice djelovanja na komplementarnosti”, prenosi Blic.

Svijet

NAPAD NA BELGOROD Pogođena višespratnica, povrijeđeno 9 osoba

U ukrajinskom napadu na Belgorod pogođena je višespratnica, i prema prvim informacijama, devet osoba je povrijeđeno, a traga se ljudima koji su možda pod ruševinama, javljaju ruski mediji.
Belgorod nakon ukrajinskog napada 23. marta

– U ulici Ščorsa u Belgorodu, srušio se ulaz u višespratnicu, hitne službe su na licu mjesta – rekao je šef regiona Vjačeslav Gladkov, prenijela je agencija RIA Novosti.
Kako je pojasnio, do tragedije je došlo zbog napada ukrajinskih oružanih snaga.

– Grad Belgorod i Belgorodski okrug bili su izloženi masovnom granatiranju od strane Oružanih snaga Ukrajine. Na Harkovskom brdu, usljed direktnog pogotka granate u stambenu zgradu, srušio se cijeli ulaz od 10. do prvog sprata – napisao je Gladkov na “Telegramu”.

Guverner je otišao na lice mjesta, gdje se nalaze i vatrogasci i spasioci. Oni tragaju za osobama koje se nalaze pod ruševinama, prenio je Interfaks. Agencija je navela da prijeti da dođe do urušavanja i susjednih ulaza, tako da je u toku evakuacija.

Vazdušna opasnost se oglašavala više puta tokom dana
U Belgorodu je danas nekoliko puta proglašavana vazdušna opasnost.

Dan ranije, ukrajinske trupe su, takođe, masovno granatirali Belgorod. U napadima je poginuo jedan civil, a još 29 osoba je povrijeđeno. Osim toga, oštećeno je više od 300 stanova u 85 zgrada, četiri individualne stambene zgrade i 14 poslovnih objekata.

Nastavi čitati

Svijet

OBOŽAVAOCI EVROVIZIJE LJUTI! “Hrvatska je pokradena” (FOTO)

Nakon finala Evrovizije i pobjede Švajcarske mnogi strani fanovi Evrovizije komentarišu isto: “Hrvatska je pokradena!”

Njihovi komentari s takvom porukom šire se po društvenim mrežama.

Isti komentari mogu se pronaći i na službenim stranicama Evrovizije ispod vijesti o pobjedi Švajcarske, prenosi Indeks.

Nastavi čitati

Svijet

MAKRON SMATRA da treba spriječiti RUSIJU DA ODE PREDALEKO

Evropa mora da bude spremna da zaustavi Rusiju ako ode “predaleko” u sukobu sa Ukrajinom i ugrozi evropske interese i bezbjednost, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron.

– Ako Rusi u nekom trenutku odu predaleko, svi mi, Evropljani, moramo biti spremni da djelujemo da bismo ih obuzdali – rekao je Makron u video-obraćanju na društvenim mrežama odgovarajući na pitanja korisnika.

Francuski lider je dodao da se nada da Francuska neće morati da se upušta u sukobe jer je ova zemlja “sila ne rata, već mira”, ali da će Evropa morati da brani mir, ako ga želi.

– Zato treba da se naoružamo i da budemo snaga odvraćanja, da budemo ubjedljivi prema našim neprijateljima kada im kažemo: `Ako idete toliko daleko da ugrožavate moje interese i sopstvenu bezbjednost, ja ne odbacujem mogućnost intervencije` – rekao je Makron.

Francuski predsjednik izjavio je poslije konferencije o Ukrajini 26. februara u Parizu da su zapadni lideri razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali da nisu postigli konsenzus.

Nastavi čitati

Aktuelno