Connect with us

Svijet

Cijeli svijet se smije onom što se događa u Americi, TO JE KATSTROFA

Ruski predsjednik Vladimir Putin za svoju “pobjedu na izborima” je rekao kako je ona pokazala da je Moskva bila u pravu što se suprotstavila Zapadu i poslala svoje trupe u Ukrajinu.

Putin je “osvojio” rekordnih 88 posto glasova na nedjeljnim “predsjedničkim izborima” u Rusiji, pokazale su izlazne ankete i prvi službeni rezultati, čime je učvrstio svoju vlast.

Putin je pristalicama u pobjedničkom govoru u Moskvi rekao da će dati prioritet rješavanju zadataka povezanih sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini i da će ojačati rusku vojsku.

“Pred nama je puno zadataka. Ali kada smo konsolidovani, bez obzira na to ko nas želi zastrašiti, potisnuti – niko nikada nije uspio u istoriji, nije uspio sada, neće uspjeti ni u budućnosti”, rekao je Putin.

Rekao je kako je smrt Navaljnog bila “tužan događaj” i potvrdio da je bio spreman na razmjenu zatvorenika u koju je bio uključen i opozicioni političar. Na pitanje američke TV mreže NBC je li njegov reizbor bio demokratski, Putin je kritikovao američki politički i pravosudni sistem.

“Cijeli svijet se smije onom što se događa u Americi”

“Cijeli svijet se smije onome što se događa (u Sjedinjenim Državama)”, rekao je te dodao, “ovo je samo katastrofa, a ne demokratija”.

“…Je li demokratski koristiti administrativne resurse za napad na jednog od kandidata za predsjednika Sjedinjenih Država, koristeći između ostalog i pravosuđe?” upitao je, očito misleći na četiri krivična postupka protiv republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

“Sukob NATO-a i Rusije značio bi korak do trećeg svjetskog rata”

Putin je upozorio je danas Zapad da bi direktni sukob između Rusije i vojnog saveza NATO-a pod vođstvom SAD značio da je svijet na korak od trećega svjetskog rata, ali je rekao da rijetko ko želi takav scenario.

Ukrajinski rat izazvao je najdublju krizu u odnosima Moskve i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine. Putin je često upozoravao na rizike nuklearnog rata, ali kaže da nikada nije osjetio potrebu za upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini.

Francuski predsjednik Emanuel Makron prošli mjesec je rekao da ne može isključiti raspoređivanje kopnenih snaga u Ukrajini u budućnosti, pri čemu su se mnoge zapadne zemlje distancirale od toga, dok su druge, posebno u istočnoj Evropi, izrazile podršku.

Na pitanje Rojtersa o Makronovim izjavama i rizicima, odnosno mogućnostima sukoba između Rusije i NATO-a, Putin je duhovito odgovorio: “U modernom svijetu sve je moguće”.

“Svima je jasno da će ovo biti samo jedan korak od trećeg svjetskog rata punog opsega. Mislim da to rijetko koga zanima”, rekao je Putin novinarima nakon što je postigao dosad najveću pobjedu u postsovjetskoj ruskoj istoriji.

Putin je ipak dodao da je vojno osoblje NATO-a već prisutno u Ukrajini, rekavši da Rusija zna da se na bojnom polju govori i engleski i francuski.

“Nema tu ništa dobro, prije svega za njih, jer oni tamo umiru, i to u velikom broju”, rekao je.

Ukrajina se više od dvije godine uz pomoć Zapada brani od Rusije.

Ruska izborna komisija saopštila je da je Putin postigao rekordan rezultat od nešto manje od 88 posto glasova, nakon što je prebrojana gotovo četvrtina glasačkih listića. Na prijašnjim predsjedničkim izborima 2018. pobijedio je sa 76,7 posto glasova.

Svijet

MAKRON SMATRA da treba spriječiti RUSIJU DA ODE PREDALEKO

Evropa mora da bude spremna da zaustavi Rusiju ako ode “predaleko” u sukobu sa Ukrajinom i ugrozi evropske interese i bezbjednost, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron.

– Ako Rusi u nekom trenutku odu predaleko, svi mi, Evropljani, moramo biti spremni da djelujemo da bismo ih obuzdali – rekao je Makron u video-obraćanju na društvenim mrežama odgovarajući na pitanja korisnika.

Francuski lider je dodao da se nada da Francuska neće morati da se upušta u sukobe jer je ova zemlja “sila ne rata, već mira”, ali da će Evropa morati da brani mir, ako ga želi.

– Zato treba da se naoružamo i da budemo snaga odvraćanja, da budemo ubjedljivi prema našim neprijateljima kada im kažemo: `Ako idete toliko daleko da ugrožavate moje interese i sopstvenu bezbjednost, ja ne odbacujem mogućnost intervencije` – rekao je Makron.

Francuski predsjednik izjavio je poslije konferencije o Ukrajini 26. februara u Parizu da su zapadni lideri razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali da nisu postigli konsenzus.

Nastavi čitati

Svijet

IZRAEL NAREDIO naredio stanovnicima Rafe da se EVAKUIŠU

Izrael je pozvao stanovnike više oblasti Rafe u Pojasu Gaze da se evakuišu i krenu u “prošireno humanitarno područje” u Al Mavasiju, saopštio je vojni portparol na mreži “Iks”.

Uprkos velikom pritisku SAD, Izrael je ranije objavio da će nastaviti sa napadom na Rafu, gdje je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

Izraelske snage tvrde da su borci Hamasa ukopani u ovom gradu na jugu palestinske enklave.

Iz Vašingtona je saopšteno da SAD pokušavaju da održe posredne pregovore o primirju u Gazi između Izraela i Hamasa “makar i virtuelno”.

Agencije UN upozorile su da su zalihe humanitarne pomoći u razorenoj enklavi na samom izmaku.

Hamas je juče saopštio da će se konsultovati sa drugim militantnim palestinskim frakcijama o svojoj strategiji za pregovore o zaustavljanju rata, koji je počeo kada je ova grupa napala Izrael 7. oktobra.

UN su upozorile da bi dopremanje pomoći u Pojas Gaze moglo da se zaustavi u roku od nekoliko dana nakon što je Izrael preuzeo kontrolu nad graničnim prelazom kod Rafe, između Gaze i Egipta.

Pregovori o prekidu vatre i oslobađanju talaca koje drži Hamas završeni su bez dogovora u Kairu u četvrtak, 9. maja.

Nastavi čitati

Svijet

DRAMATIČNO U MALMEU! Građani bjesne na ulicama, POLICIJA NA SVAKOM KORAKU

 Ovogodišnju Evroviziju prati niz skandala, a tenzije pred večerašnje finale u Malmeu sve su veće, jer su se u gradu okupili nezadovoljni demonstranti.

Naime, propalestinski protesti na ulicama su u jeku, a okupljeni i bijesni građani imaju jedan zahtjev – diskvalifikacija Izraela.

Inače, javnost se masovno pobunila zbog učešća Izraela na Evroviziji 2024 zbog čega su i mjere bezbjednosti znatno pojačane.

Danas je i zvanično saopštena odluka koju je donIo EBU, da je predstavnik Holandije dikvalifikovan, piše Telegraf.

Podsjetimo, švedska policija istraživala je žalbu ženskog člana produkcijske ekipe poslije incidenta nakon njegovog nastupa u polufinalu, u četvrtak uveče.

Holanđanin je sa svog profila na Instagramu, sa storija obrisao sve fotografije i video snimke vezane za Evroviziju 2024.

Nastavi čitati

Aktuelno