Connect with us

Banjaluka

KRESOJEVIĆ “Ministarstvo TREBA DA SUBVENCIONIŠE produženi boravak djeci”

Gradski menadžer Bojan Кresojević najavio je da će uputiti inicijativu prema Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske da subvencioniše produženi boravak u privatnim ustanovama.

-Potpuno se zaboravlja činjenica da nisu sva djeca predškolskog uzrasta, imamo djecu koja trebaju produženi boravak u školama, a koji nemaju sve škole, pa i to roditelji plaćaju privatnim ustanovama. Ako smo mi kao gradska administracija započeli sufinansiranje troškova boravka djece u privatnim vrtićima, idemo taj proces pokrenuti na nivou Republike Srpske i uputiti inicijativu Vladi Republike Srpske za subvencionisanje produženog boravka tamo gdje nema mjesta u školama koje imaju taj boravak – poručio je gradski menadžer.

I ovom prilikom naglasio je da je administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića prva koja je prepoznala i preduzela konkretne korake kada je u pitanju subvencionisanje boravka djece u privatnim predškolskim ustnovama, navodeći da se ne smije dozvoliti da se jedna ovako kvalitetna ideja, koju prate i neki drugi gradovi – relativizuje.

-Diskutuje se da je potrebno za jedan dan izjednačiti cijene u privatnim i javnim vrtićima, a nije se radilo ništa 20 godina. Dajem riječ da ćemo bez skupštinske većine naći način i bez SNSD povećati subvencije, iako je skupštinska većina tri puta odbijala preraspodjelu sredstava u budžetu čime bi to bilo omogućeno – naveo je gradski menadžer.

Кaže kako je želja da se izjednače cijene, ali se mora znati odakle uzeti ta sredstva u budžetu.

– Imamo i druge izazove. Mi imamo na stolu prijedlog koji Skupština Grada nije usvojila, ali ono što mogu reći da smo analizirali mehanizme i kada se ne ide putem koji je normalan, naravno da će nam trebati vremena. Mi vidimo rješenje, a sve smo do sada ispunili – zaključio je gradski menadžer.

Banjaluka

GRAD BANJALUKA obezbijedio besplatan prevoz u DONJU GRADINU 12. maja

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, Grad Banja Luka organizuje besplatan prevoz građana za Donju Gradinu, u nedjelju 12. maja, u 7.30 časova, sa sparkinga kod Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (Vidovdanska ulica).

Prevoz je obezbijeđen sa pet autobusa, a povratak je predviđen istog dana po završetku komemoracije.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina zakazano je za nedjelju, 12. maj.

Naime, kako je najavljeno, u 8.30 časova biće služena liturgija u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici, dok će vijenci i cvijeće u pomen jasenovačkim žrtvama biće položeni u nedjelju u 12.00 časova u Spomen-području Donja Gradina, a parastos i pomen žrtvama počeće u 12.30 časova.

Memorijalna akademija u Domu kulture u Kozarskoj Dubici biće održana dan ranije, tačnije u subotu 11. maja sa početkom u 20.00 časova.

Nastavi čitati

Banjaluka

DVIJE NAGRADE ZA NEVID TEATAR na 10. Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu

Predstava Nevid Teatra „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“, autora i reditelja Marka Dukića, osvojila je dvije nagrade na 10. Festivalu dječije umjetnosti, koji je održan od 3. do 7. maja u Sarajevu.

Stručni žiri odlučio je da nagradu za najbolji dramski tekst dodijeli Marku Dukiću za originalni tekst predstave „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“, dok je nagradu za najbolju glumicu osvojila Maja Vujanović za ulogu Princeze Zlatke.

Festival dječije umjetnosti (FEDU) je takmičarski festival dramskog, literarnog, muzičkog i likovnog karaktera na kojem se afirmiše stvaralaštvo za djecu ali i dječije stvaralaštvo i u kojem učestvuju autori iz regiona ali i učenici osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine.

Interaktivna predstava za djecu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“, koja razara predrasude i uči nas bogatstvu raznolikosti, izvedena je 7. maja u JU Centar kulture i mladih Opštine Centar Sarajevo.

U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić. Kostimografkinje su Maja Mirković i Biljana Tegeltija Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizitu. Koreograf scenskog pokreta je Marko Dukić, vajar saradnik Bojan Mikulić, dok su kostime izradile Jela Bošković i Ljiljana Šiniković.

Ovo je drugo učešće Nevid Teatra u takmičarskom programu FEDU-a.

Nagradu za najboljeg glumca 5. Festivala dječije umjetnosti u Sarajevu osvojili su neodvojivi i fantastični dvojac, Dejan Andrić i Marko Dukić za uloge Štuca i Muca u predstavi „Čudesni kontinenti“, autora i reditelja Marka Dukića.

Osim nagrada za originalni tekst i glumačkih nagrada, rad Nevid Teatra do sada je prepoznat i u kategorijama multimedije, kreativnosti, originalnosti, fantazije, kao i najbolje predstave po odluci dječijeg i stručnog žirija za predstavu „Pustolovine Boleta Komete”.

Višestruko nagrađivani autor iz Nevid Teatra Marko Dukić osvojio je i Zlatnu Žar pticu za ukupan umjetnički utisak s naglaskom na kreativnu i inovativnu animaciju za predstavu „Pustolovine Boleta Komete“ na 17. Međunarodnom Naj, naj, naj, festivalu u Zagrebu.

Nastavi čitati

Banjaluka

POČASNI KONZUL AUSTRIJE U BiH U BANJALUCI! Ugostio ga gradonačelnik (FOTO)

Gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima ugostio je danas u Gradskoj upravi počasnog konzula za BiH u Republici Austriji, Jorga Hofrajtera.

Kako je poručio gradonačelnik Stanivuković, tema za razgovor bilo je mnogo.

-Ugodan razgovor sa počasnim konzulom za BiH u Republici Austriji, Jorgom Hofrajterom. Banja Luka će se pridružiti “Alpe adria alijansi”, evropskom projektu koji otvara velike mogućnosti za realizaciju mnogih projekata iz oblasti kulture, ekonomije, ali i pristupa fondovima za projekte koji će doprinijeti razvoju našeg grada – kazao je gradonačelnik Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno