Connect with us

Banjaluka

U ČAST BRANKU ĆOPIĆU! Gradonačelnik na proslavi u školi koja nosi ime VELIKOG PISCA (FOTO)

Na današnji dan prije 40 godina, napustio nas je veliki pisac, čovjek koga, koliko god težak život i vrijeme bili, nikada nije napustila mašta, ni volja za borbom za bolje sutra, naš Branko Ćopić.

Istakao je ovo gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivvuković.

-Danas smo se okupili u osnovnoj školi koja ponosno nosi njegovo ime kako bismo zajedno proslavili upravo njega, jednog od najboljih pisaca koji je ikada hodio našom zemljom i čovjeka koji je uljepšao mnoga djetinjstva. Čestitam direktorici škole Branki Špirić, svim nastavnicima i učenicima koji su organizovali priredbu dostojnu velikog Branka Ćopića.- rekao je gradonačelnik.

Direktor OŠ “Branko Ćopić” Branka Špirić rekla je da su učenici ove škole sa radošću pripremili bogat kulturno-umjetnički program povodom sjećanja na lik i djelo Branka Ćopića.

-Ćopić je naš izuzetno značajan zavičajni pisac koji je iza sebe ostavio veliko stvaralaštvo, te je ovo prilika da se prisjetimo značaja njegovog lika i djela – rekla je Špirićeva.

Banjaluka

BANJALUKA ČEKA GOSTE! U grad na Vrbasu STIŽU NAJBOLJI svjetski rafteri! (VIDEO)

Banjaluka i rijeka Vrbas po treći put ugostiće najbolje svjetske raftere.  Do sada je potvrđen dolazak više od 30 timova iz dvadeset zemalja svijeta. Kako kažu u RK Kanjon, sve je već sada spremno za ovu veliku rafting smotru.

– Već nakon prvog Svjetskog prvenstva 2009. a onda i nakon ovog drugog prije dvije godine niko nas na svijetu nije prestigao, a evo sada ćemo biti domaćini i po treći put. Mnogo se toga izdešavalo, pandemija, sukobi, ovoga puta Kina je otkazala, pa je nama krajem decembra prošle godine ponuđena organizacija. Mi smo trebali biti organizatori Evropskog prvenstva ove godine, ali smo se prihvatili posla organizacije Svjetskog, jer sve već imamo završeno što se tiče staza, logistike, čamaca. Ono što ostaje žal, jeste što ne idemo na Taru ovoga puta, jer će sve biti organizovano isključivo na Vrbasu, kaže Aleksandar Pastir, predsjednik RK „Kanjon“ i direktor predstojećeg Svjetskog prvenstva.

Ove godine će se sve dešavati na potezu Krupa na Vrbasu – Karanovac. Cilj je maksimalno ispromovisati upravo Krupu na Vrbasu u nastojanju da ona bude uvrštena u top 20 najpoželjnijih turističkih sela na svijetu, kaže Pastir napominjući da sve počinje u ponedjeljak 27 maja, i trajaće do nedjelje drugog juna, kažu u Rafting klubu „Kanjon“.

Foto: Ljubinko Spasojević/SrpskaCafe

– Sve se dešava na potezu Karanovac- Krupa na Vrbasu. Sprint i H2H održaće se na stazi Bijeli buk. Slalom je u kanjonu Tijesno, a spust od Krupe do Karanovca. Ceremonija otvaranja održaće se u Krupi na Vrbasu u srijedu 29. maja od 18 časova, nakon toga održaće se koncert, pa pošto će putevi biti otvoreni za saobraćaj pozivamo sve koji to žele i mogu da dođu na otvaranje, ali i da prisustvuju trkama na Vrbasu, kaže Pastir.

Na kraju naglasimo da će na ovom šampionatu nastupiti i domaći timovi, u svim uzrasnim kategorijama. Oni već mjesecima vrijedno treniraju na Vrbasu kako bi ostvarili što bolji rezultat na predstojećem Svjetskom prvenstvu.

Ljubinko Spasojević/SrpskaCafe

Nastavi čitati

Banjaluka

PREDSTAVNICI GRADA učesnici dvodnevne radionice za STRATEŠKU PODRŠKU RAZVOJU poslovnog sektora

Predstavnici Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj i Preduzetničkog centra učestvovali su na dvodnevnoj radionici u Konjicu u okviru projekta podrške marginalizovanim ženama, koju je organizovao USAID/INSPIRE.

Radionica na temu „Strateški program podrške razvoju poslovnog sektora “ bila je dobra prilika za predstavljanje primjera dobre prakse iz našeg grada, ali i prilika za razmjenu iskustava sa predstavnicima drugih jedinica lokalne samouprave, što će svakako doprinijeti boljem razumijevanju izazova i mogućnosti podrške marginalizovanim ženama.

Iz Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj izrazili su zadovoljstvo zbog učešća u ovoj korisnoj inicijativi i naglasili važnost kontinuirane edukacije i saradnje sa međunarodnim organizacijama poput USAID-a.

Kako su pojasnili, ova radionica imala je za cilj unapređenje kapaciteta lokalnih institucija i organizacija za pružanje podrške ženama koje se suočavaju sa ekonomskom i društvenom marginalizacijom.

-Ovaj cilj doprinosi jačanju lokalne ekonomije i stvaranju inkluzivnijeg društva. Ujedno ova radionica bila je i prilika da se učesnici upoznaju sa najnovijim strategijama i alatima za efikasno mentorstvo i razvoj biznisa, što će svakako biti od koristi za buduće inicijative i projekte. Osim toga kroz diskusije i praktične savjete, učesnici su stekli dodatna znanja i vještine koje će im pomoći u daljem radu na poboljšanju poslovnog okruženja – navode u Odjeljenju.

Nastavi čitati

Banjaluka

Nastavljeni radovi na VIDIKOVCU NA BANJ BRDU

Nastavljeni su radovi na vidikovcu na Banj brdu, a očekuje se da će posjetioci ovog izletišta krajem maja moći uživati u najljepšem pogledu na Banjaluku.

Kako je ranije saopšteno iz Gradske uprave ovo će svakako doprinijeti ljepšem izgledu samog izletišta, ali i veće posjete sugrađana i turista. Visina vidikovca iznosiće šesnaest metara, a pogled će se pružati skoro cijelim gradom Krajiške ljepotice.

Radove izvodi firma Tekton d.o.o Banja Luka

Nastavi čitati

Aktuelno