Connect with us

Banjaluka

INSPEKCIJA ZA HRANU obavila kontrolu prometa SUVIH SMOKAVA trgovačkog brenda „Berny“

Gradska inspekcija za hranu izvršila je vanrednu kontrolu prometa suhih smokava trgovačkog brenda „Berny“ neto 180 grama sa rokom upotrebe do 6. maja 2025. godine porijeklom iz Turske, zbog utvrđenog sadržaja aflatoksina.

Kako su naveli iz resornog odjeljenja – Inspekcija za hranu Gradske uprave Grada Banje Luke obavila je kontrolu u 19 maloprodajnih trgovinskih objekata, koji su dio većih trgovačkih lanaca, te u 3 veleprodajna trgovinska objekta a na osnovu obavještenja EU RASFF proslijeđenog od strane Glavnog republičkog inspektora za hranu.

-U pet od ukupno 19 kontrolisanih maloprodajnih objekata u prometu je zatečeno 81 pakovanje suhih smokava navedene serije, dok je 25 pakovanja zatečeno u skladištu jednog trgovačkog objekta, te je rješenjem naloženo povlačenje i zabrana daljeg prometa navedenog proizvoda do otklanjanja sumnje na bezbjednost za ishranu ljudi.

U ostalim kontrolisanim trgovinskim objektima nije zatečen proizvod navedene serije u prometu niti na stanju u predmetnim objektima.

Inspekcija je dalje izvršila uzorkovanje iz prometa istog proizvoda druge serije, te navedenim laboratorijskim ispitivanjem nisu utvrđene nepravilnosti.

Banjaluka

USKORO NAM STIŽE LJETO! Pripreme za početak nove sezone na Akvani uveliko teku (FOTO)

Pripreme za početak nove sezone na Vodenom parku “Akvana” uveliko teku.

Tim povodom, na društvenim mrežama oglasili su se iz Gradske uprave i najavili početak sezone.

– JP “Akvana” uveliko se priprema za početak nove sezone, koja na Vodenom parku počinje 1. juna – naveli su iz Gradske uprave i dodali:

– Podsjećamo da se do kraja ovog mjeseca mogu kupiti sezonske karte, a prodajna mjesta su Vodeni park „Akvana“ (uprava) i Gradski olimpijski bazen (recepcija).

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ ODGOVARAO NA PITANJA GRAĐANA! Evo šta je sve rekao

Menadžer grada Banjaluka Bojan Kresojević danas je u emisiji Banjalučka hronika ELTA TV i za portal srpskacafe.com odgovarao na pitanja građana. Istakao je da je ovaj način komunikacije korak naprijed da se upoznaju sa problemima koji muče građane i kako bi u skladu s tim svoje politike i projekte prilagodili u skladu sa sredstvima koje imaju na raspolaganju. Ovo su bila samo neka od pitanja građana.

1.Da li je konačno u planu gradnja škole na Paprikovcu koja se najavljuje mjesecima, ali ništa se ne dešava. Pita nas to Zorica sa Paprikovca.

– Mi smo nakon 20 godina u Banjaluci izgradili prvu školu, to je škola u Adi koja nosi ime objekta Kosovo i Metohija, i to je pravo čekanje. Kada govorimo o samoj reallizaciji projekta škole koju smo izgradili u Adi bilo je potrebno dvije i po godine. To je proces od izrade samog idejnog rješenja, rješevanja imovinsko pravnih odnosa, dobijanja građevinske dozvole, obezbjeđivanja finanskijskih sredstava i same izgradnje, to je proces koji teče. Ali, ono što je najvažnije je da je ova gradska administracija odlučna da taj projekat uradi i u toku smo rješavanja imovinsko pravnih odnosa. Vjerujem da ćemo uskoro imati rješenje za takvo pitanje, tako da bismo već naredne godine, vjerujem, mogli započeti sa fizičkim polaganjem kamena temeljca, rekao je Kresojević.

2. U MZ Saračica na udaljenosti od 6.5 kilometara od centra grada, tačnije iza sjedista MZ Saračica, oko 300m od magistralnog puta nikada nije prošla voda. Ovdje ima preko 20 domaćinstava koje nemaju vodu. Naš gledalac David pita: Može li se ista uraditi po tom pitanju?

– Ja ovako ne mogu da lociram koji dio Saračice je u pitanju, ali ono što mogu reći je da je trenutno raspisana javna nabavka za četiri kilometra cjevovoda sa Brankovca na Saračicu. Bio bih srećan da je u pitanju lokacija koja odgovara pomenutom gledaocu, ali svakako ja želim reći da smo od početka mandata 200 km vodovodne mreže izgradili i da, ono što je najvažnije, za sve one koji nisu dobili, a imamo još negdje oko tri odsto građana Banjaluke koji kroz sve ove projekte nisu pokriveni gradskim sistemom vodosnabdijevanja, da iz mjeseca u mjesec radimo sve više godišnje, više od 50 KM nove mreže. Tako da, očekujem, do kraja narednog mandata, da ćemo biti na 99, 9 posto građana koji su pokriveni vodom, istakao je Kresojević.

3. Hoće li se i kada graditi fiskulturna sala pored osnovne škole u Adi kako je prvobitno bilo planirano. Pita nas to Nevena Radulović iz naselja Ada?

– Mi nismo odustali od tog plana, s obzirom na to da je i Regulacionim planom predviđeno da u sklopu škole se gradi i sportska dvorana i trenutno smo i tu u fazi rješavanja imovinsko pravnih odnosa, tako da početkom narednom mandata sigurno da će ova škola ima veliku simboliku za srpski narod, jer je donacije države Srbije. Imamo želju da postane devetorazredna i da pored dva prelijepa amfiteatra ima i dvoranu, naglasio je Kresojević.

4. Aleksandra Janjetović pita kada će selo Lolići u Bistrici ( Jošikovoj vodi) dobiti asfalt? Asfaltirano je par kilometara i na tome stoji već 15 godina. Da li je ljudski i dostojno življenja da selo koje je udaljeno 15 km od centra Banja Luke nema asfalt?

– Moram skrenuti pažnju da smo mi po pitanju saobraćajne infrastrukture izuzetno oštećeni kao građani Banjaluke od štetnog djelovanja Skupštinske većine i želim skrenuti pažnju da 10 miliona 950 hiljada KM je amandmanima Skupštinske većine smanjeno za saobraćajnice. Da nije bilo štetnih amandamana mi bismo danas bili u situaciji da izgradimo novih 73 km asfalta. Kompletnu Manjaču bismo mogli da završimo, ali za SNSD i Skupštinsku većinu, kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura 2024. nije ni počela. Tri puta nisu podržali uređenje građevinskog zemljišta i na t5aj način nam zaista otežavaju ovaj posao, dodao je Kresojević.

5. Ko i zašto pravi asfalt ispod Neše Speeda kada je kud i kamo potrebnije sanirati asfaltni put od pumpe do crkve na Rajkovcu, pita nas to gledalac Nikola iz Rekavica.

– Saglasan sam. Moraju se znati prioriteti, ali to važi za ljude koji su posvećeni rješavanju problema građana, a ne nekih pojedinačnih problema. A, upravo ovaj primjer oslikava politiku SNSD – a. SNSD je uvijek opredijeljen da riješi nekom svom čovjeku asfalt, vodu, a nije važno što bi se sa isto sredstava moglo riješiti 20, 30 domaćinstava. Saglasan sam da je prioritet saobraćajnica prema crkvi, ali sa druge strane Grad Banj Luka nije taj koji izvodi radove, pretpostavljam da su neki viši nivoi vlasti linijom SNSD – a obezbijedili izgradnju te saobraćajnice, ali svakako da Grad Banja Luka radi po prioritetima i saobraćajnice koje koristi veći broj domaćinstava su prioritet – izjavio je gradski menadžer.

6. Hoće li gradske vlasti ispuniti obećanje dato pred narodom ispred skupštinske sale i konačno povećati subvencije djeci koja idu u privatne vrtiće? Pitala je Milana iz Borika.

– Sigurno, kao i svako drugo obećanje koje smo dali od besplatnih udžbenika, karata za javni prevoz, ali i mnogo onoga što nismo čak ni najavili, od besplatnih priključaka, besplatnih placeva koje ćemo realizovati tokom ovog ljeta, tako ćemo imati i povećanje subvencija baš onako kako smo to rekli građanima i roditeljima koji su došli u Skupštinu grada. Na taj način do početka jula mjeseca mi ćemo definitivno početi sa povećanim subvencijama. Povećane subvencije podrazumijevaju da će za jedno dijete subvencija iznositi 100 KM, a za porodice koje imaju dvoje djece u vrtiću 300 KM, naglasio je Kresojević.

7. Kakve su šanse da neko od gradskih vlasti konačno dođe u Pervan i da vidi u kakvim uslovima živimo. Kažu da niko od predstavnika grada nije kročio nogom u Pervan, godinama?

– Mi smo prošle godine kilometar vodovoda uradili u Pervanu, tako da ne postoji ni jedna Mjesna zajednica koju nismo posjetili od svih 57 za ovaj mandat. a većinu svake godine posjetimo. Ovo ćemo shvatiti kao poziv da je potrebno dodatnu pažnju posvetiti ovoj Mjesnoj zajednici i razumljivo je da kada imate veliki broj mjesnih zajednica u koje se nije ulagalo dugi niz godina da ne možete za kratak vremenski period da ih dovoljno osvježite. Mi smo preuzeli grad sa zapuštenom infrastrukturom i potrebno je da uložimo mnogo napora, a s druge strane imam i opstrukcije da nam program uređenja građevinskog zemljišta nije na raspolaganju i da je uvijek potrebno da uložite trostruko više energije da nađete rješenje.

Dodao je da je potrebno da u narednom vremenskom periodu obiđu Pervan, što će, kako je naglasio, i uraditi tokom ljeta , gdje će razgovarati sa građanima i vidjeti šta su prioriteti za mještane ove Mjesne zajednice.

Marijana Bogdanović/SrpskaCafe

Nastavi čitati

Banjaluka

U CILJU POVEĆANJA BEZBJEDNOSTI: Počeli radovi na ugradnji opreme za povećanje bezbjednosti pješačkih prelaza

U cilju povećanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, a posebno pješaka, Odjeljenje za saobraćaj i puteve je počelo sa radovima na postavljanju i ugradnji dodatne opreme za povećanje bezbjednosti postojećih pješačkih prelaza.

-U planu je postavljanje specijalizovanih svjetiljki sa usmjerenim svjetlosnim snopom koje su posebno dizajnirane za pješačke prelaze, čime se postiže veća uočljivost i vidljivost pješaka. U toku ovih radova biće dodatno osvjetljeni pješački prelazi na nekoliko lokacija u gradu, te postavljena dodatna svjetlosna signalizacija – naveli su iz ovog Odjeljenja.

Dodaju kako je izvođač radova preduzeće ABC Solutions Banja Luka, dok je rok za završetak radova 30 dana.

Nastavi čitati

Aktuelno