Connect with us

Svijet

Pripremite se za bezuslovnu KAPITULACIJU UKRAJINE

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja savjetovao je zapadnim zemljama da se pripreme za to da će uskoro jedina tema međunarodnih sastanaka o Ukrajini biti bezuslovna kapitulacija kijevskog režima.

„Pokušaji šefa kijevskog režima (Vladimira Zelenskog) da promoviše svoje formule i saziva samite u znak podrške kijevskog režima izazivaju samo nedoumice. Uskoro će jedina tema svih međunarodnih sastanaka o Ukrajini biti bezuslovna kapitulacija kijevskog režima. Savjetujem vam da se unaprijed pripremite za to”, rekao je Nebenzja na sednici SB UN.

Po riječima Nebenzje, novi paketi zapadne pomoći neće doprinijeti tome da dođe do prekretnica u sukobu u Ukrajini.

„Pred našim očima se dešava radikalni preokret u vojnim operacijama. Tu tendenciju neće uspeti da promene ni novi paket zapadne vojne pomoći, ni novi takozvani „frontalni juriši”, ni kontranapadi kijevskog režima. Ukrajina danas nije ništa drugo nego privatna vojna kompanija koja ratuje za Zapad i zapadnim oružjem do posljednjeg Ukrajinca”, rekao je Nebenzja.

Nebenzja je takođe kazao da su masovni napadi Rusije visoko preciznim oružjem na energetski kompleks Ukrajine odgovor na pokušaje Kijeva da nanese štetu objektima ruske naftne i gasne infrastrukture i energetskim objektima.

Stanovnici Ukrajine dijele sa Rusijom koordinate ukrajinske vojske

Nebenzja je saopštio da su stanovnici niza ukrajinskih gradova počeli aktivno da dele sa Rusijom koordinate ukrajinske vojske.

„Ukrajinska vojska je u poslednje vrijeme počela otvoreno da se žali da su lokalni stanovnici u Harkovu, Odesi, Nikolajevu, Dnjepropetrovsku i drugim gradovima i regionima Ukrajine počeli aktivno da dijele sa našom vojskom koordinate vojnih skladišta Oružanih snaga Ukrajine i mjesta gde se nalaze vojne rezerve. To jasno pokazuje pravi odnos civilnog stanovništva prema onome što se dešava”, istakao je on.

Takođe je kazao da će Savjet bezbjednosti UN razgovarati o napadu ukrajinskih snaga na Zaporošku nuklearnu elektranu na posebnoj sednici 15. aprila, pošto Zapad ne primjećuje direktne napade iza kojih stoji Kijev.

„Nadamo se da će pravičnu ocjenu onoga što se dešava dati rukovodstvo IAEA, čiji se službenici nalaze u elektrani i koji svojim očima mogu da prate ukrajinske provokacije”, istakao je Nebenzja, prenosi Sputnjik.

Svijet

BORELJ O ZAHTJEVU ZA HAPŠENJE NETANJAHUA: Države su dužne da sprovode odluke suda

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je povodom poziva tužioca Međunarodnog krivićnog suda (MKS) za izdavanje naloga za hapšenje lidera Izraela i Hamasa da su sve države koje su ratifikovale statute MKS u dužnosti da sprovode njegove odluke.

“Mandat MKS, kao nezavisne međunarodne institucije, jeste da procesuira najozbiljnije zločine po međunarodnom pravu”, napisao je Borelj u ponedjeljak na platformi X.

MKS je zatražio u ponedjeljak izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i ministra odbrane Joava Galanta zbog “izazivanja istrebljenja, izazivanja gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namjerno ciljanje civila u sukobu”.

Nalozi za hapšenje su traženi i za lidere Hamasa – Jahje Sinvara, Mohameda Deifa i Ismaila Hanijea, a zbog istrebljenja, ubistva uzimanja talaca, silovanja i seksualnih napada.

Nastavi čitati

Svijet

U TURSKOJ PROGLAŠENA TRODNEVNA ŽALOST zbog pogibije predsjednika Irana!

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je trodnevnu žalost povodom pogibije predsjednika Irana Ebrahima Raisija, šefa iranske diplomatije Hoseina Amirabdolahijana i ostalih u helikopterskoj nesreći.

Erdogan je odluku objavio nakon sastanka Vlade, navodeći da “dijeli patnju bratskog iranskog naroda”.

Helikopter u kojem se nalazio Raisi srušio se juče u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan.

U nesreći je poginulo ukupno osmoro ljudi.

Nastavi čitati

Svijet

UZROK PADA KVAR: Helikopter u kojem je poginuo iranski predsjednik nije emitovao signal

Helikopter u kojem je bio predsjednik Irana Ebrahim Raisi srušio se zbog tehničkog kvara, javila je iranska novinska agencija Irna.

U izvještaju nije precizirano o kakvom se kvaru radi, prenio je TASS.

Turski ministar saobraćaja Abdulkadir Uraloglu rekao je danas da u helikopteru koji se srušio sa iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem nije bio uključen ili nije posjedovao signalni sistem.

Prema njegovim riječima, pošto se Iran nalazi unutar turske oblasti odgovornosti za reagovanje u hitnim slučajevima, vlasti su provjerile signal sa helikoptera neposredno nakon prijema vijesti o nesreći.

“Međutim, nažalost, najvjerovatnije je signalni sistem bio isključen ili helikopter nije posjedovao sličan, jer bi u suprotnom bio detektovan”, naglasio je Uraloluglu.

Helikopter u kojem se nalazio Raisi srušio se juče u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan. U helikopteru su bili članovi delegacije, uključujući ministra spoljnih poslova Irana Hoseina Amirabdolahijana.

U nesreći je poginulo ukupno osmoro ljudi.

Nastavi čitati

Aktuelno