Connect with us

Politika

VUČIĆ SLETIO U MOSTAR! “Ovo je veliki korak za BiH i Srbiju”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je prvi let “Er Srbije” na liniji Beograd-Mostar, kojim je danas doputovao u Mostar, veliki korak za taj grad, Hercegovinu, Beograd, ali i cijelu BiH i Srbiju.

Vučić je rekao da će ova avio-linija, osim praktičnog značaja, dodatno povezati poslovne zajednice i da će biti sve više biznis partnera.

– Želim svima koji žive u Srbiji i BiH da kažem da će povratna karta koštati 104 evra, da ima 108 mesta u avionu i da se nadam da će se uskoro leteti svih sedam dana u sedmici iz Mostara za Beograd i Beograda za Mostar. Ne postoji automobil kojim ćete ići i potrošiti manje – rekao je Vučić, prenosi Srna.

Vučić je izrazio zadovoljstvo jer će ponovo posjetiti mostarski sajam.

– Nastavićemo da razvijamo saradnju. Pre desetak godina kada smo osnivali `Er Srbiju` bio je jedan običan događaj, a sada u 2023. prevozimo 4,2 miliona putnika. Imaćemo ove godine više od pet miliona putnika. Krenulo je sa nikakvim očekivanjima. Siguran sam da će ova linija napraviti odličan uspeh i hvala vam što ste imali viziju koliko ovo znači za ovaj kanton, za BiH, ali i za Beograd – rekao je Vučić i pozvao sve građane Srbije da se od sada prevoze iz Beograda za Mostar jer im je to bliže kada putuju u istočnu Hercegovinu.

Vučić je rekao da bi volio da građani Srbije bolje upoznaju zapadnu Hercegovinu i cijelu dolinu Neretve, od Jablanice, Konjica, Širokog, Čitluka, do Livna i Duvna.

– Ovo je prilika za turizam i mnogo više posla koji ćemo da napravimo. Ponosan sam na činjenicu da smo ovaj dogovor napravili prije nekoliko meseci i da smo poštovali rokove – rekao je Vučić, zahvalivši zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH i lideru HDZ-a Draganu Čoviću na gostoprimstvu.

On je rekao da se raduje sastancima sa ostalim zvaničnicima i premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, te da će se sastati i sa Miroslavom Lajčakom, a sutra će posjetiti Bileću.

Vučić će na Aerodromu imati sastanak sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto i Čovićem, a nakon toga prisustvovati večeri sa liderima iz regiona.

Nezavisne

Politika

OBJAVLJEN SPISAK GRADOVA KOJI ĆE ZA IZBORE IMATI SKENERE! Na spisku nema ni Banjaluke ni Prijedora!

Centralna izborna komisija (CIK) BiH usvojila je na današnjoj sjednici odluku o primjeni pilot projekta za lokalne izbore u BiH, koji su zakazani za 6. oktobar ove godine, a ona podrazumijeva uvođenje skenera i novih tehologija na pojedina biračka mjesta, u cilju transparentnosti izbornog procesa i sprječavanja izborne krađe.

Prema toj odluci, pilot projekat, provešće se na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica, a lokalne zajednice koje su izabrane za primjenu novih tehnologija u izbornom procesu su: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Ljubuški, Sanski Most i Zvornik.

Obrazlažući ovu odluku, iz Centralne izborne komisije BiH, podsjetili su da će se na dan izbora provesti tri glavna pilot projekta.

“Prvi se odnosi na autentifikaciju birača i transmisija rezultata – provjera identiteta birača pomoću biometrijskih podataka i online prenos rezultata izbora. Pod dva, to su optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića – korištenje tehnologije za brzo i precizno brojanje glasova. Pod tri – biometrijska identifikacija i autentifikacija birača – dodatna sigurnosna mjera koja uključuje biometrijske podatke birača”, pojasnili su iz CIK-a BiH.

Realizacija ovih projekata, podsjećamo, podržana je od strane Delegacije Evropske unije, koja je osigurala potrebnu opremu i softverska rješenja, a tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje su upravo odnose na uvođenje skenera i novih tehnologija, nametnuo je Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, jer nije imenovan od strane Savjeta bezbjednosti UN-a.

Pored ove teme, iz CIK BiH podsjetili su i da je ostalo još sedam dana za političke stranke i nezavisne kandidate da podnesu prijave za učešće na lokalnim izborima, prenose Nezavisne.

“Rok za podnošenje prijava za ovjeru učešća ističe 25. maja u 16 časova”, napominju iz CIK-a.

Od trenutka kada su raspisani izbori u BiH, 290 političkih stranaka i nezavisnih kandidata dosad je predalo zahtjeve za otvaranje korisničkog naloga za pristup online portalu e-izbori.

“Radi se 113 političkih stranaka, 163 nezavisna kandidata, 12 nezavisnih kandidata pripadnika nacionalnih manjina, dva udruženja građana – kandidovanje nezavisnog kandidata pripadnika nacionalnih manjina”, navode iz CIK-a BiH.

Kažu da su do današnjeg dana tri nezavisna kandidata u potpunosti završila proces podnošenja prijave, odnosno da su osim elektronskog slanja prijave izvršili i obavezu dostavljanja originalne dokumenatacije u sjedište CIK-a BiH.

“CIK BiH neće objavljivati pregled političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji su podnijeli zahtjev za otvaranje korisničkog računa ili prijavu prije isteka roka za podnošenje prijava za ovjeru učešća na Lokalnim izborima 2024. godine”, dodali su.

Podsjećaju da se prijava za ovjeru političkog subjekta i prijave kandidata i kandidatskih listi, podnose isključivo elektronski, putem online portala CIK BiH “e-izbori”, ali i da to ne oslobađa političke subjekte da originalne dokumente dostave lično u sjedište CIK-a prije isteka roka za podnošenje prijava.

“Prijava za ovjeru političke stranke ili nezavisnog kandidata, pored ostalog, mora da sadrži i broj računa političke stranke, odnosno nezavisnog kandidata za finansiranje izborne kampanje, kao i izvještaj о prometu posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje, u skladu sa članom 15.1d stav (1) Izbornog zakona BiH (izvodi banke sa računa ili analitička kartica banke)”, naveli su iz Komisije.

Ova stavka je posebno važna zbog Srpske demokratske stranke (SDS), koja se prijavila na izbore, ali kojoj je bankovni račun ugašen zbog američkih sankcija.

Zbog toga, njihov nastup pod imenom SDS je neizvjestan.

Nastavi čitati

Politika

ONLAJN PRIJAVU za izbore do sada napravilo 290 STRANAKA I NEZAVISNIH KANDIDATA

Centralnoj izbornoj komisiji BiH je do danas 290 političkih stranaka i nezavisnih kandidata predalo zahtjeve za otvaranje korisničkog naloga za pristup online portalu e-izbori, saopšteno je iz CIK BiH.

Zahtjeve je podnijelo 113 političkih stranaka, 163 nezavisna kandidata, 12 nezavisnih kandidata pripadnika nacionalnih manjina, dva udruženja građana – kandidovanje nezavisnog kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

Rok za podnošenje prijava za ovjeru učešća na izborima za političke stranke i nezavisne kandidate ističe 24.05.2024. godine u 16:00 časova, podsjećaju u CIK-u.

“Do danas su tri nezavisna kandidata u potpunosti završila proces podnošenja prijave, odnosno osim elektronskog slanja prijave izvršili su obavezu dostavljanja originalne dokumenatacije u sjedište Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. Centralna izborna komisija BiH neće objavljivati pregled političkih stranaka i nezavisnih kandidata koji su podnijeli zahtjev za otvaranje korisničkog računa ili prijavu prije isteka roka za podnošenje prijava za ovjeru učešća na Lokalnim izborima 2024. godine”, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Podsjećaju da jse prijava za ovjeru političkog subjekta, kao i prijave kandidata i kandidatskih listi, podnose se isključivo elektronski, putem online portala Centralne izborne komisije BiH „e-izbori“. Pristup online portalu se ostvaruje korištenjem bilo kojeg internet-pretraživača koristeći adresu izbornog portala Centralne izborne komisije BiH ( https://eizbori.izbori.ba).

Nagalašavaju da prijava za ovjeru političke stranke ili nezavisnog kandidata, pored ostalog, mora da sadrži i broj računa političke stranke, odnosno nezavisnog kandidata za finansiranje izborne kampanje, kao i izvještaj o prometu posebnog računa za finansiranje troškova izborne kampanje, u skladu sa članom 15.1d stav (1) Izbornog zakona BiH (izvodi banke sa računa ili analitička kartica banke).

“Ističemo da prijava podnešena elektronskim putem ne oslobađa političke subjekte obaveze da originalne dokumente dostave lično u sjedište Centralne izborne komisije BiH (Ul. Danijela Ozme 7, Sarajevo) prije isteka roka za podnošenje prijava”, saopšteno je iz CIK BiH.

Centralna izborna komisija BiH podsjeća da državljani BiH koji su u inostranstvu, ukoliko se žele prijaviti da glasaju iz inostranstva potrebno je da podnesu svoju prijavu za glasanje izvan BiH putem portala e-Izbori do 23.07.2024 do 24:00 časova.

Detaljne informacije o postupku elektronske registracije birača iz inostranstva Centralna izborna komisija BiH je objavila u Video vodiču za elektronsku prijavu birača izvan BiH koji je dostupan na videu:

Do danas portalu e-Izbori pristupilo je i otvorilo nalog 1.219 korisnika. Obrađene su 623 prijave od čega 526 birača ispunjava uslove za upis u Centralni birački spisak za glasanje izvan BiH, dok 97 birača ima nedostatak u prijavi te su obavješteni da otklone nedostatke.

“Na kraju podsjećamo da raseljene osobe unutar BiH, ukoliko žele izvršiti promjenu biračke opcije za Lokalne izbore 2024. godine, potrebno je da podnesu zahtjev nadležnom opštinskom/gradskom centru za birački spisak do 23.07.2024. godine”, podsjećaju u CIK.

Nastavi čitati

Politika

ĐAJIĆ PJEVA, A UKC OSTAJE BEZ HRANE! Vukomanović tvrdi “Nema lijekova, zavoja, ljekara, HRANE, ALI ESTRADE NE FALI”

Univerzitetsko – klinički centar (UKC) Republike Srpske nema novca da plati hranu, zbog čega je poništio tender vrijedan 2,7 miliona maraka za njenu nabavku.

UKC je međunarodni tender raspisao 18. aprila, da bi skoro mjesec dana nakon objave donio odluku o otkazivanju postupka pravdajući to „dokazivim razlozima izvan njegove kontrole“.

„Zbog trenutne nelikvidnosti, a imajući u vidu postojeće zalihe hrane po tekućem tenderu, opravdano je otkazati predmetni postupak uz obavezu da se isti ponovo raspiše kada se stvore odgovarajući uslovi za to“, navodi se u rješenju koje potpisuje generalni direktor Vlado Đajić.

U „Transparency Internationalu BiH“ napominju da prema zakonu, ugovorni organ može otkazati postupak javne nabavke samo zbog dokazivih razloga koji su van njegove kontrole i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka nabavke.

To prema ocjeni Damjana Ožegovića ovdje nije slučaj.

„Budući da se plan nabavki kreira prema budžetu, odnosno finansijskom planu ili drugim dokumentom kojim se odobravaju sredstva za nabavke, ostaje nejasno kako je nelikvidnost za jednu nabavku opravdana mjesec dana od pokretanja, pogotovo imajući u vidu nabavku roba koja se odvija redovno, i sredstva su morala biti planirana u te namjene“, rekao je on.

Generalno, ova propala nabavka je bila podijeljena u deset dijelova, odnosno LOT-ova.

Najviše se tražilo mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda, konzervisanog voća i povrća, ulja, soli, čajeva i hljeba.

Iako je rok za dostavljanje ponuda bio 13. jun, u ovoj zdravstvenoj ustanovi smatraju da je postupak još u ranoj fazi, napominjući da nije pristigla nijedna ponuda.

„Jasno je da ugovorni organ nije imao namjeru da otkazuje predmetni postupak nabavke, nego da isti mora učiniti s obzirom na gore navedeno“, pravdaju se u UKC-u.

Đajić za CAPITAL, ipak, tvrdi da novca imaju.

„Imamo sedam miliona KM na računu. Vjerovatno zaliha ima previše, ne bavim se svakom nabavkom pojedinačno. U svakom slučaju, novca imamo i obaveze izmirujemo“, kazao je Đajić.

Inače, protiv ove odluke je dozvoljena žalba. Nju može da uloži svaka firma koja je imala interes za dodjelu ugovora.
Na kompletnu situaciju reagovala je i poslanik PDP u NSRS Tanja Vukomanović koja ističe da nema lijekova, nema zavoja, nema ljekara, nema hrane, ali zato estrade ne smije da nedostaje.

Nastavi čitati

Aktuelno