Connect with us

Svijet

Si predložio četiri principa ZA MIR U UKRAJINI

Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je danas da je predložio četiri principa kako bi se spriječilo da se ukrajinska kriza otme kontroli i da bi mir što pre bio ponovo uspostavljen, prenijela je Sinhua.

“Prvo, prioritet treba da bude podrška miru i stabilnosti, udržavanje od traženja sebičnih ciljeva. Drugo, treba da smirimo situaciju i da ne dodajemo ulje na vatru. Treće, treba da stvorimo uslove za obnovu mira i da se suzdržimo od daljeg zaoštravanja tenzija. Četvrto, treba da smanjimo negativan uticaj na svjetsku ekonomiju i da se suzdržimo od podrivanja stabilnosti globalne industrije i lanaca nabavke”, poručio je Si.

Si se susreo sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Pekingu, gde su dvojica lidera imala razmjenu mišljenja o krizi u Ukrajini.

Kineski predsjednik je naglasio da, prema trenutnoj situaciji, sa ciljem da se spreči širenje konflikta, sve strane treba da rade zajedno kako bi se obnovio mir što prije je moguće.

U tom kontekstu, predložio je četiri principa, dodaje se.

Svijet

CENZURA U EVROPSKOJ UNIJI! Zabranjuje se izvještavanje novinara tri ruska medija

Evropska unija je danas zabranila medije RIA Novosti, “Izvestija”, “Ruska gazeta” i češki “Glas Evrope”, javljaju RIA Novosti.

Kako se navodi u saopštenju, zabrana neće onemogućavati novinare ovih medija u EU da obavljaju aktivnosti koje nisu povezane sa izvještavanjem.

Podsjetimo, komesar EU za vrijednosti i transparentnost Vera Jurova prethodno je potvrdila da su se ambasadori EU danas su se saglasili u načelu da četiri ruska medija dodaju na listu sankcija EU zbog, kako kažu, širenja propagande.

Ove mjere su dio planiranog 14. paketa sankcija Rusiji, navodi se u zvaničnom dokumentu u koji je Rojters imao uvid prošle nedjelje.

EU je ranije uvela sankcije ruskim državnim medijima RT i Sputnjik, a za sada nije precizirala koje mjere će se primjenjivati na medije koji su dodati na listu sankcionisanih.

Nastavi čitati

Svijet

MAĐARSKA STAVILA VETO na rezoluciju Savjeta Evrope o Ukrajini

Ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je izjavio danas da je Mađarska stavila veto na rezoluciju Savjeta Evrope o Ukrajini.

On je naveo da je rezolucija predviđala priznavanje samo jednog “mirovnog plana” Vladimira Zelenskog, prenosi RTRS.

Nastavi čitati

Svijet

UKRAJINSKI VOJNICI NA PRVOJ LINIJI: Rusi koriste podlu taktiku

U selo Lipci, koje je sada pod opsadom, prodrle su ruske snage, a reporteri BBC-ija otišli su u pogranično područje sjeverno od Harkova, drugog najvećeg ukrajinskog grada.

Pratili su ih pripadnici ukrajinske nacionalne garde, najnovija pojačanja koja pokušavaju zaustaviti rusko napredovanje.

Prešli su iz žestoke bitke na istoku u drugu sjeverniju i to bez odmora.

“Situacija je dinamična i napeta i teško je predvidjeti kako će se razvijati”, priča za BBC vojnik Andrij, prenosi Index.

Na upit može li njegov dolazak i dolazak njegovih ljudi na ovaj front napraviti razliku.

“Relativno, ali uvijek je teško uključiti se u tuđe obrambene linije jer nema odgovarajuće interakcije s drugim jedinicama”, rekao je.

“Rusi žele povući naše snage s obrambenih linija u regijama Donjecka i Luganska. Bilo je samo pitanje vremena. Rusi uvijek koriste podlu taktiku”, kaže.

Drugi vojnik Viktor izgubio je prste u eksploziji minobacača. Leži na krevetu, pri svijesti, umotan u deku. Napustio je prvu liniju borbe.

“Ne mogu živjeti bez svojih momaka, oni su moji prijatelji, moja druga porodica”, kaže. D

Dodaje da im se želi vratiti čim primi potrebnu medicinsku pomoć.

Viktor kaže da su se borili s neprestanim talasima napada.

“Ima ih puno. Rusi imaju sve, što god žele”, kaže Viktor i dodaje: “A mi se nemamo s čim boriti. Ali činimo što možemo”.

Kašnjenja američke vojne podrške otežala su njihov posao. Municija je morala biti racionalizovana tokom posljednjih nekoliko mjeseci. U prosjeku je Rusija mogla ispaliti 10 puta više topovskih granata.

Na topovskom položaju, skrivenom u drvoredu izvan Vovčanska, pripadnici ukrajinske 57. brigade ispaljuju 50 do 100 granata dnevno za obranu grada. I ova jedinica borila se istočnije prije nego što je stigao poziv za obranu Harkova.

Obrambene linije Ukrajine rastežu se i prorjeđuju.

Još jedna brigada u blizini stigla je iz Robotina na jugu, gdje ruske snage takođe napreduju.

Mihajlo, ukrajinski komandant artiljerije topništva, kaže: “Gubimo Vovčansk, a gubimo i sela oko Vovčanska.”

Mnogi smatraju da se to moglo izbjeći da je obrana bila bolje pripremljena.

Nastavi čitati

Aktuelno