Connect with us

Banjaluka

MATURANTIMA PREDSTAVLJENA ponuda studijskih programa u Banjaluci

U okviru Dana otvorenih vrata i Festivala fakulteta, učenicima završnih razreda banjalučkih srednjih škola, predstavljeni su fakulteti i ponuda studijsih programa Univerziteta u Banjoj Luci.

Ovoj manifestaciji koja ima za cilj da maturantima predstavi ponude fakulteta, ali i da im pruži sve neophodne informacije o studiranju u Banjoj Luci, prisustvovao je i gradonačelnik Draško Staninovuković, koji je poručio mladim ljudima da buduća zanimanja biraju u skladu sa svojim afinitetima, ali da svakako vode računa i o potrebama tržišta rada.

-Život ima mnogo raskrsnica, stoga je važno da mladi ljudi odaberu pravi smjer kako bi najbrže dostigli svoje ciljeve. Nakon što su na Sajmu zanimanja naši osnovci imali priliku da se upoznaju i na osnovu toga donesu najbolju odluku pri izboru srednje škole, danas smo dio Festivala, koji pruža našim mladim ljudima da nakon srednje škole krenu u najboljem smjeru kada je u pitanju visoko obrazovanje – kazao je Stanivuković.

Dodao je da je istovremeno važno birati i zanimanja koja su potrebna tržištu rada.

-Grad Banja Luka kao lokalna zajednica već tradicionalno podržava i promoviše deficitarna zanimanja, kroz dodjelu stipendija studentima koji se opredijele za neko od zanimanja koja su tražena na tržištu rada – istakao je Stanivuković.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir kazao je da je ovo važna manifestacija, jer studenti đacima maturantima predstavljaju svoja iskustva studiranja u Banjoj Luci i Republici Srpskoj.

-Univerzitet u Banjoj Luci već tradicionalno organizuje ovu manifestaciju koja je do sada dala dobre rezultate, jer maturanti imaju priliku da zajedno sa studentima obiđu fakultete i dobiju sve neophodne informacije o studiranju, ali i studentskom životu. Uslovi koje Banja Luka ima mogu se mjeriti sa studentskim gradovima u regionu i mi nastojimo da iz godine u godinu podižemo kvalitet. Radimo i na inoviranju studentskih programa posebno na programima koji daju dobre rezultate, te da na taj način izađemo iz krize univerziteta koja vlada u cijelom svijetu – istakao je Budimir.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Radoslav Gajanin kazap je da Studentski parlament i Unija studenata maksimalno promovišu Univerzitet i studijske programe, te da su brojne prednosti koje banjalučki fakulteti nude.

– Omogućili smo praktično besplatno studiranje na Univerzitetu u Banjoj Luci i praktično besplatan studenstki smještaj – podsjetio je Gajanin, te istakao da će ove akademske godine biti akreditovano nekoliko novih studijskih programa.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Andrej Ševa rekao je da je na Dan otvorenih vrata danas u Banjaluci stiglo oko 2.000 maturanata iz cijele Srpske.

– Već drugu godinu zaredom univerzitetsku dvoranu punimo mladim ljudima i budućim studentima – rekao je Ševa.

Inače, Dan otvorenih vrata organizuje se u okviru manifestacije „Dani studenata“ Univerziteta u Banjoj Luci, čiji je cilj afirmacija i promocija studentskog života.

„Dani studenata“, kao najveći studentski događaj u Srpskoj koji ove godine traju do 24. aprila, ponudiće široku paletu aktivnosti, Studentske sportske igre i Festival fakulteta, projekcije na otvorenom, mnoge radionice, edukacije, predavanja i panel-diskusije.

Organizatori „Dana studenata“ su Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci i Unija studenata Srpske.

Banjaluka

Prevoznici koji budu vraćali penzionere BIĆE SANKCIONISANI

Informaciju da besplatne autobuske karte za banjalučke penzionere neće važiti radnim danima u periodu od šest do osam sati ujutro gradonačelnik Draško Stanivuković naziva lažnom, a kako dodaje, prevoznici i vozači, ako budu vraćali penzionere, biće sankcionisani.

Nekoliko penzionera žalilo se jer su ugledali natpis na nekim autobusima da njihove besplatne karte neće važiti u jutarnjim časovima, a ova informacija je, prema riječima Stanivukovića i Dejana Mijića, direktora “Autoprevoza”, lažna, te je kako objašnjavaju, riječ o preporuci.

Kako dodaje Stanivuković, banjalučki penzioneri koji imaju karticu za besplatan javni prevoz mogu da se voze autobusima potpuno besplatno i neograničeno u svim smjerovima do kraja života, prenose Nezavisne novine.

“Ovo je laž, laž i laž, najveća moguća laž. Javni prevoz za naše penzionere na cijeloj teritoriji Banjaluke doživotno je besplatan. Penzioneri dobijaju kartu koja važi za sve smjerove i prevoznike, odnosno najskuplju mjesečnu kartu”, rekao je on, te dodao da postoji preporuka za penzionere da izbjegavaju prevoz u jutarnjim časovima, kada je gužva i kada radnici idu na posao, a djeca u školu.

“Ako penzioner mora ići kod doktora, ili gdje god ujutro, naravno da to može. Ovo je samo preporuka zbog solidarnosti kako se ne bi stvarale dodatne gužve kada su najveće špice”, rekao je Stanivuković, te je dodao da će biti sankcionisani oni koji budu vraćali penzionere.

“Penzionere niko ne smije vratiti, a ukoliko neko vrati penzionera, biće sankcionisan i prevoznik i vozač”, istakao je on.

Dodao je da mnogi lešinari i mešetari na političkom polju idu i zavaravaju ljude.

“Zato mi organizujemo podjelu karata i ja želim lično i pojedinačno svakom penzioneru objasniti koja su njegova prava”, rekao je on, te dodao da su karte već platili.

Podsjetio je da svi sugrađani koji su stariji od 65 godina mogu zahtjev za dobijanje svoje doživotne besplatne karte za javni prevoz predati u prostorijama bivšeg Vojnog odsjeka, Udruženja penzionera grada Banjaluka u Grčkoj ulici, ali i u prostorijama svih mjesnih zajednica.

Dejan Mijić, direktor “Autoprevoza”, istakao je da se svi penzioneri sa besplatnim karticama za javni prevoz voze bez ograničenja, a to važi za sve prevoznike.

“Ja mislim da to da besplatne autobuske karte za banjalučke penzionere neće važiti radnim danima u periodu od šest do osam sati ujutro nigdje ne piše, ni kod jednog prevoznika, a ako ima, to je greška i treba nam javiti kako bi taj natpis bio uklonjen”, rekao je on.

Nastavi čitati

Banjaluka

BOGATA PONUDA PRIVLAČI TURISTE: Banja Luka postala top destinacija

Banjaluka je najbolja neistražena destinacija, pišu u priručnicima za putovanja, sa preporukom da se u obilazak krene od „kamenog srca grada“ (Tvrđave Kastel), uživa u bogatoj raznolikosti vjerskog i kulturnog bogatstva, bogatoj ponudi festivala i drugih događaja, kao i dobroj tradicionalnoj kuhinji.

Turiste privlači obilazak užeg centra grada, Gospodska ulica, tvrđava Kastel, vjerski i kulturni objekti, ali sve veće  interesovanje je, kako navode iz Turističke organizacije grada, i za aktivnim odmorom u prirodi u kojem posjetioci mogu uživati u Turističko – rekreativnom centru Manjača, etno selu Ljubačke doline, a u ljetnim mjesecima u čarima rijeke Vrbas, vožnji jedinstvenim banjalučkim čamcem “dajak”, ali i u aktivnostima kao što su rafting, kajak-kanu i dr.  Slapovi na Krupi, u istoimenom mjestu pružaju mogućnost avanture na putu u prošlost sa stazama kroz šumu, manastirom i ruševinama zamka.

„I ove godine u ljetnjoj sezoni očekujemo brojne događaje koji će privući turiste u naš grad, a neki od njih su Svjetsko prvenstvo u raftingu na Vrbasu, Banjaluka fest, moto skupovi kao i mnogobrojni festivali“, kazala je Dragana Vukliš, direktor JU Turistička organizacija grada Banjaluka.

Prema njenim riječima, Banjaluka je grad koji ima bogatu ponudu, veliki broj manifestacija tokom čitave godine.

Nadaleko poznata po bogatoj gastronomiji, počev od tradicionalne, pa do moderne kuhinje, grad gostoljubivih domaćina, Banjaluka garantuje dobar provod, pristupačne cijene koje su konkurentne cijenama u regiji i inostranstvu. Sve ovo su turistički aduti koji se koriste i koji daju rezultate.

„Nama je cilj da turisti budu zadovoljni, da ponesu dobre utiske iz našeg grada i da požele da se vrate. Ovo je već dobro poznata Banjaluka, odavno poželjna turistička destinacija ne samo za regiju već i inostranstvo, a sudeći po velikom interesovanju neodoljiva destinacija tokom cijele godine“, navodi Vukliš.

Kako ističe, veliki značaj na povećan priliv posjetilaca ima i međunarodni Aerodrom Banjaluka jer je u velikoj mjeri olakšana  putna komunikacija, što svakako utiče na povećan broj dolazaka i noćenja u ovom gradu.

„S obzirom na izvanredne turističke pokazatelje kada je u pitanju mjerenje turističkog prometa, a koji imaju kontinuiranu tendenciju rasta, danas se može reći da je protekla 2023. godina bila rekordna sa 174.686 noćenja i 116.244 dolazaka što je najveći promet od 2004. godine od kada se bilježi i prati turistički promet.  Tekuću turističku godinu smo započeli još jačom promocijom ponude našeg grada, turističkih lokacija i kapaciteta, te s pravom očekujemo nove rekordne rezultate“, istakla je Dragana Vukliš.

Nastavi čitati

Banjaluka

UREDNO VODOSNABDIJEVANJE i za domaćinstva u Gornjim Priječanima

Pored Ponira, Jagara, visinskih zona Starčevice, Obilićeva i Debeljaka, zatim platoa Manjače, Piskavice i Bronzanog Majdana i u Gornjim Priječanima uspješno je realizovan projekat izgradnje vodovoda.

-Projektom vrijednim 300.000 KM obezbijedili smo uredno vodosnabdijevanje za preko 20 domaćinstava Priječana, a danas smo im uručili i vaučere za besplatan priključak na vodovodnu mrežu čime će ostvariti značajne uštede – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je kazao – nastavljamo dalje snažno za naš grad, za naše sugrađane.

Nastavi čitati

Aktuelno