Connect with us

Politika

37 OTKAZA U SDS-U! Evo šta piše u obavještenju o prekidu radnog odnosa

Svim službenicima zaposlenim u Srpskoj demokratskoj stranci (njih 37) dostavljeno je pismeno obavještenje o prestanku radnog odnosa.

Dokument je potpisao generalni sekretar SDS Zoran Latinović, koji je i sam na ovaj način dobio otkaz u SDS.

– Obavještenjem od 27.3.2024. Nova banka a.d. Banjaluka je jednostrano raskinula ugovor sa SDS i ugasila njen transakcioni račun u banci, iz razloga što se SDS nalazi na listi osoba/pravnih lica kojima su od strane zemalja Evropske unije i/ili SAD uvedene sankcije. Srpska demokratska stranka zbog navedenog ne može da otvori transakcioni račun za vršenje poslova unutrašnjeg platnog prometa kod banaka u Republici Srpskoj i BiH, da putem tog računa ostvaruje zakonom propisane prihode, odnosno finansira rashode poslovanja i ličnih primanja zaposlenih službenika – navodi se u obavještenju.
Kako dalje piše, zbog svega navedenog od strane „nadležnog organa“ odlučeno je da se prekinu radni odnosi za sve zaposlene službenike u SDS, zaključno sa 31. martom 2024.

Oni službenici koji se u međuvremenu ne zaposle na drugom radnom mjestu prijavljuju se za Biro za zapošljavanje RS gdje, po osnovu nezaposlenosti, imaju pravo na novčano prikanje nekoliko mjeseci, u zavisnosti od dužine radnog staža.

– Radnici su razočarani jer niko sa njima nije razgovarao. Samo su počeli poštom da dobijaju obavještenja o otkazima. Rukovodstvo SDS ovo smatra privremenim rješenjem, u nadi da će ih SAD skinuti sa crne liste. Ako se to pod hitno ne desi, u planu je osnivanje nove stranke – tvrdi izvor Srpskainfo.

Politika

Prvo pitanje Viškoviću na sjednici NSRS: “GDJE JE SARA?”

Prva tačka dnevnog reda današnje sjednice NSRS su pitanja predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću.

Pitanje o slučaju “Gdje je Sara” Viškoviću je uputio poslanik Liste Za pravdu i red Đorđe Vučinić, koji je postavio pitanje o istrazi oko slučaja “Sara”, koji je potresao javnost u Republici Srpskoj i regionu.

“Ne bih htio reći nešto što bi moglo da povrijedi osjećanja ljudi. Jedino što mogu jeste to da pozovem istražne organe da riješe to pitanje. Pozivam sve nadležne institucije da u okviru svojih nadležnosti to rade. Imaće punu podršku Vlade, bez obzira ko da nam se obrati. Vlada Republike Srpske stoji apsolutno na raspolaganju po tom pitanju”, poručio je Višković.

Podsjećamo, dokumentarni film “Gdje je Sara” o nestaloj banjalučkoj bebi potresao je javnost, a nakon objave ovog filma Tužilaštvo u Banjaluci početkom aprila pokrenulo je istragu, ali se do danas nije oglasilo u vezi ovog slučaja.

Nastavi čitati

Politika

DODIK I LUKIĆ STIGLI U SUD BIH: Građani ih dočekali aplauzom

Ispred Suda BiH u Sarajevu se okupio veliki broj građana koji su aplauzom dočekali predsjednika Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića.

Među okupljenim građanima su i nosioci javnih funkcija u Republici Srpskoj i na nivou BiH.

Pred Sudom BiH vode se procesi protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Ročište je zakazano za 13.00 časova.

Na prethodnom ročištu 29. aprila, Sud BiH i odbrana nisu prihvatili kao dokaz Tužilaštva BiH Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je riječ o “dokumentu” koji je Tužilaštvo BiH skinulo sa internet stranice UN i prevelo na “bosanski jezik”.

(Srna)

Nastavi čitati

Politika

IZMJENJEN DNEVNI RED: NSRS danas o rezoluciji o Srebrenici, zakon o NVO pretposljedna tačka

U Banjaluci je počela sjednica Narodne skupštine Republike Srpske sa izmjenjenim dnevnim redom.

Na prvom mjestu po novom dnevnom redu koji je usvojen na početku sjednice našla se rezolucija o Srebrenici, dok je zakon o NVO koji je izazvao dosta pažnje prebačen na pretposljednju tačku dnevnog reda, što znači da se o njemu neće danas raspravljati.

Takođe, na prijedlog Vlade Republike Srpske povučena je tačka dnevnog reda o platama sudija i tužilaca u Republici Srpskoj.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić rekao je uoči ove sjednice da će Parlament na današnjoj zauzeti stav o najavljenoj antisrpskoj rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

On je napomenuo da je ova rezolucija rezultat jednostrane akcije bošnjačkih predstavnika i da ovaj dokument mimo Ustava i zakona zagovaraju moćni politički faktori, s ciljem satanizacije Republike Srpske.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi da razmatraju i Prijedlog deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na teritoriji opštine Lopare.

Pred poslanicima trebalo bi da se nađe i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na dobit, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske, te Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o javnim tužilaštvima Republike Srpske, svi po hitnom postupku, kao i Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Na dnevnom redu bi se trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, po hitnom postupku.

Nastavi čitati

Aktuelno