Connect with us

Zdravlje

KAKO ZABAVA PRELAZI U ZAVISNOST? Ovo je prava priča o alkoholizmu

Alkohol često deluje kao privremeni lijek za nesigurnost, ali je realnost mnogo kompleksnija. Dok alkohol može privremeno učiniti nekoga srećnijim na zabavama ili opuštenijim u socijalnim situacijama, duboko je ukorjenjen u borbi pojedinca sa sopstvenim izazovima i nesigurnostima.

Istina je da slava i pritisak javnosti ne stvaraju alkoholičare – oni se često okreću slavi i alkoholu u potrazi za olakšanjem od svojih unutrašnjih borbi.

Savremeni tretmani alkoholizma naglašavaju važnost prilagođenog pristupa, integrišući tretmane mentalnog zdravlja s terapijom ovisnosti. Ovakav pristup omogućava sveobuhvatnu njegu, uzimajući u obzir sve aspekte pojedinčeve borbe. Od personalizovanih planova liječenja do integracije vršnjačke podrške i holističkih terapija, tretmani su usmjereni na poboljšanje ukupnog blagostanja pojedinca, ne samo na borbu protiv ovisnosti.

Zašto je važno potražiti stručnu pomoć kod alkoholizma?

U borbi protiv alkoholizma, ključno je razumjeti da nije dovoljno samo željeti promjenu – potrebna je stručna podrška i razumevanje. Alkoholizam je kompleksan i ne može se posmatrati samo kao lični neuspjeh ili moralna slabost.

Pristupanje problemu sa empatijom i stručnošću omogućava efikasnije i humanije rešenje, naglašavajući važnost medicinske intervencije umesto pravne kazne.

Bitno je imati na umu da režimi liječenja moraju biti prilagođeni specifičnim zahtjevima svakog pojedinca, te da ono što je uspješno za jednu osobu možda neće biti uspješno za drugu. U vašem je interesu da razgovarate sa zdravstvenim stručnjacima ili specijalistima za ovisnosti ako se vi ili neko koga poznajete borite s alkoholizmom. Ovi profesionalci mogu dati najažurnije i individualizirane opcije liječenja.

Za kraj ovog tekstova o alkoholizmu, citiram jedan dio iz knjige „Psihologija: Teme i varijacije“ autora Vejna Vajtena:

„Ako je alkoholizam bolest, onda je čudna, jer je alkoholičar najdirektniji uzrok svoje bolesti. Ako alkoholizam nije bolest, šta bi drugo moglo biti?… Ako se alkoholizam definiše kao lični neuspjeh ili moralna slabost, manje je vjerovatno da će se na alkoholičare gledati sa simpatijom i saosjećanjem. Mogli bi biti upozoreni da prestanu piti, biti strpani u zatvor ili na neki drugi način kažnjeni. Ovim odgovorima na njihov alkoholizam upravljao bi prvenstveno pravni sistem, a ne zdravstveni sistem, jer medicinske intervencije nisu dizajnirane da isprave moralne nedostatke.“

(Autor teksta je specijalista psihijatrije)
Glas

Zdravlje

PRIJETI LI NOVA EPIDEMIJA: Amerika i Evropa pripremaju milione vakcina

Sjedinjene Američke Države i Evropa počeli su da proizvode ili nabavljaju vakcine za ptičiji grip H5N1, koje bi mogle da zaštite poljoprivrednike, veterinare i laboratorijske radnike.

Zvaničnici SAD najavili su prošle nedjelje da spremaju 4,8 miliona vakcina kompanije “CSL Sequirus”, dok su evropski zvaničnici naveli da pregovaraju sa tom kompanijom o kupovini vakcina, prenosi Rojters.

Slične pripreme su najavile i Kanada i Velika Britanija, a zbog širenja novog soja ptičijeg gripa koji se pojavio krajem 2020. godine i izazvao smrt velikog broja divljih ptica i živine. Zabilježene su i infekcije kod velikog broja sisara.

Nastavi čitati

Zdravlje

Pandemija kovida skratila OČEKIVANI ŽIVOTNI VIJEK

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je pandemija kovida 19 skratila očekivani životni vijek na svjetskom nivou za 1,8 godina na 71,4 godine.

SZO je naglasila da se efekti nejednako osjećaju širom svijeta. Najteže su pogođene regije Sjeverne i Južne Amerike i jugoistočne Azije, sa opadanjem očekivanog životnog vijeka za oko tri godine i skraćenja očekivanog trajanja zdravog života za dvije i po godine godine između 2019. i 2021, prenosi Srna.

Nasuprot tome, region zapadnog Pacifika je bio minimalno pogođen tokom prve dvije godine pandemije, sa gubicima manjim od 0,1 godine u očekivanom životnom vijeku i 0,2 godine u očekivanom trajanju zdravog života.

U statističkom izvještaju navodi se da je pandemija preokrenula trend stalnog povećanja očekivanog opšteg životnog vijeka i očekivanog zdravog životnog vijeka.

Pandemija je u roku od samo dvije godine izbrisala gotovo deceniju napretka u poboljšanju očekivanog životnog vijeka.

Globalni očekivani vijek zdravog života opao je za 1,5 godina na 61,9 godina u 2021. godini i vratio se na nivo iz 2012. godine, navodi se u izvještaju.

Nastavi čitati

Zdravlje

LOŠE VIJESTI IZ BRITANIJE! “Još jedna pandemija je apsolutno NEIZBJEŽNA”

Bivši glavni naučni savjetnik britanske vlade Patrik Velens izjavio je danas da je još jedna pandemija apsolutno neizbježna i pozvao novu britansku vladu da se usredsrijedi na pripremu za nju, upozoravajući na to da za tako nešto još nije spremna.

Govoreći na panelu na festivalu Hej u velškom okrugu Povis, Velens je rekao da je sjajno što će biti održani izbori jer postoje očigledna pitanja koja treba da se riješe, prenio je Gardijan.

Jedna od stvari koju sljedeća vlada mora da uradi jeste da primijeni bolji nadzor da bi mogla da otkrije dolezeće pandemije, rekao je on.

“Moramo da budemo mnogo brži… u brzim testovima za dijagnozu, brzim vakcinama, brzoj njezi, tako da ne moraju da se proglašavaju ekstremne mjere koje su uvođene tokom pandemije virusa kovid-19”, rekao je Velens.

On je upozorio da su lideri država G7 zaboravili pouke iz te posljednje pandemije, napominjući da pripreme za pandemiju treba da se tretiraju kao pripremu oružanih snaga.

“Znamo da moramo da imamo vojsku, ne zato što će biti rat ove godine, već znamo da je ona bitan dio onoga što je državi potrebno. Moramo i ovu spremnost da tretiramo na isti način”, ukazao je Velens.

Prijedlog koji je iznijela Svjetska zdravstvena organizacija, kojim bi države svijeta postigle sporazum o pripremama za naredne pandemije, je “korak u dobrom pravcu”, ocijenio je Velens, prenosi B92.

Nastavi čitati

Aktuelno