Connect with us

Politika

Sve izvjesniji izbori po “ŠMITOVIM PRAVILIMA”

Akti koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na posljednjoj sjednici, između ostalog i Izborni zakon Republike Srpske, dostavljeni su Vijeću naroda, gdje će Klub Bošnjaka pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, i sve izvjesnije je da će se izbori i u Republici Srpskoj sprovoditi po Izbornom zakonu BiH koji je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika BiH.

“Mi ćemo održati sjednicu našeg kluba u Vijeću naroda RS i razmotriti sve zakone koje su nam dostavili. Ono što mogu prije kazati jeste da pretpostavljam da će Klub Bošnjaka pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, kada je u pitanju Izborni zakon, zato što nije u skladu sa Ustavom BiH i nije u skladu sa Izbornim zakonom koji je na nivou BiH”, rekao je Adil Osmanović, delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske dodajući da je moguće da se, osim toga, pokrene i pitanje vitalnog nacionalnog interesa i na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, kao i Zakon o imunitetu Republike Srpske.

Kada je riječ o Izbornom zakonu Republike Srpske, i sam zakonodavac, odnosno vlast, bila je svjesna da se uobičajeni rokovi ne mogu ispoštovati i iz tog razloga ih je praktično suspendovala. Primjera radi, odredba Izbornog zakona Republike Srpske da se izbori raspisuju 150 dana od dana održavanja je suspendovana, isto kao i odredba da politička stranka podnosi prijavu za ovjeru Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 135 dana prije održavanja izbora. Takođe, suspendovan je i rok koji kaže da Republička izborna komisija ovjerava prijavu političke stranke za učestvovanje na izborima, ako su ispunjeni uslovi utvrđeni ovim zakonom, najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema prijave.

Iz nezvaničnih razgovora sa zvaničnicima izborne administracije i politike može se zaključiti da će izbori u Bosni i Hercegovini biti održani, i to po Izbornom zakonu BiH koji je nametnuo Šmit, osim u slučaju da lideri koji čine vlast na nivou BiH ne dogovore nova pravila.

“Čitao sam Ankes 3 Dejtonskog mirovnog sporazuma, gdje je tačno definisano da će BiH u budućem periodu definisati stalnu izbornu komisiju, naravno, CIK koji će u budućnosti sprovoditi izbore u državi koja se zove BiH. I kada vidimo Aneks 3, konkretno u ovom slučaju, i kada vidimo način na koji aktuelna vlast pokušava da manipuliše građanima, onda ćemo zaključiti da je to sigurno prostor koji ima ozbiljan sukob s Aneksom 3 Dejtona i to nam sigurno ne ide u prilog”, rekao je Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Što se tiče eventualnog dogovora lidera koji čine vlast na nivou BiH o Izbornom zakonu BiH, samo u slučaju tog dogovora Izborni zakon BiH koji je nametnuo Šmit neće se primjenjivati, ali to je teško očekivati.

“Izborni zakon BiH treba izmijeniti do dana raspisivanja izbora. Ako se to ne uradi, kada se raspišu izbori, oni se sprovode po Izbornom zakonu BiH koji je vrijedio na dan kada su raspisani izbori i to piše jasno u zakonu. Imali smo takav slučaj 2004. godine u vezi s nacionalnim manjinama. Tada smo raspisali izbore, a nekoliko dana nakon toga usvojen je i stupio na snagu novi zakon, međutim te odredbe za nacionalne manjine primjenjivale su se tek na izborima 2008. godine”, rekao je Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije BiH.

Dakle, da bi se izbori u BiH sproveli po Izbornom zakonu BiH koji usvoje domaće vlasti, kompletna procedura morala bi se sprovesti do 6. maja, što je malo vjerovatno, posebno ako se uzme u obzir da u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH stranke “trojke”, odnosno SDP, NiP i Naša stranka, nemaju četiri delegata i da glavnu riječ u tome vode SDA sa partnerima DF-om i SBiH.

Politika

NELJUDSKO ISKORIŠTAVANJE djece sa Downovim sindromom od strane Vlade Đajića! GDJE ĆE MU DUŠA? (VIDEO)

Jedna od najšokantnijih i najneetičnijih pojava u današnjoj politici jeste iskorištavanje djece sa posebnim potrebama, posebno one sa Downovim sindromom, u svrhe političke promocije. Ovaj trend, nažalost, nije zaobišao ni Banjaluku, gdje je Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a, pravi promoter ovakvog nedopustivog ponašanja.


Đajić je često viđen na događajima sa djecom sa Downovim sindromom, kojima materijalno pomaže, ali očigledno ne zbog toga što je human, već koristi njihovu prisutnost kako bi promovisao svoj politički populizam. Ovi događaji, iako predstavljeni kao humanitarni i podržavajući, često su samo prilike za fotografisanje i medijsku pažnju, bez stvarne namjere da se unaprijedi kvalitet života ove ranjive populacije, a upravo to se desilo i prije nekoliko dana kada je Đajić ovoj djeci doveo Breskvicu.

Manipulacija emocijama

Najveći problem leži u manipulaciji emocijama građana. Đajić koristi dirljive trenutke sa djecom sa Downovim sindromom kako bi pobudio empatiju i pridobio simpatije birača. Ovakvo ponašanje nije samo neetično, već i duboko nepravedno prema djeci i njihovim porodicama, koje se suočavaju sa svakodnevnim izazovima i traže pravu podršku, a ne površne političke poene.

Iako Đajić javno ističe svoju podršku osobama sa posebnim potrebama, stvarna pomoć i podrška često izostaju. Projekti i inicijative koje najavljuje rijetko se realizuju, a obećanja ostaju samo prazne riječi. U međuvremenu, porodice djece sa Downovim sindromom i dalje se bore sa nedostatkom resursa, stručne pomoći i inkluzivnih programa.

Instrumentalizacija djece sa Downovim sindromom u političke svrhe pokazuje potpunu neosjetljivost i manjak etičkih principa. Umjesto da se fokusira na stvarne potrebe i probleme ove zajednice, Đajić koristi njihovu ranjivost kako bi unaprijedio svoju političku agendu. Ovakav pristup ne doprinosi stvarnom unapređenju društva, već produbljuje nepravde i zanemaruje osnovna ljudska prava.

Poziv na odgovornost

Vrijeme je da se ovakva praksa osudi i da se političari, poput Đajića, pozovu na odgovornost. Iskorištavanje djece sa posebnim potrebama u političke svrhe mora prestati, a umjesto toga, treba se usmjeriti na stvaranje politika i programa koji će zaista pomoći ovoj djeci i njihovim porodicama.

Građani Banjaluke zaslužuju političare koji će pokazati istinsku brigu i posvećenost rješavanju problema, a ne one koji koriste najslabije među nama za vlastitu promociju. Vrijeme je za promjene i odgovorniju, etičniju politiku koja će služiti svim građanima, a posebno onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Banjaluka24

Nastavi čitati

Politika

Sjednica Vlade Srpske počela u Srebrenici, PRISUSTVUJE DODIK

Sjednica Vlade Srpske, u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ministara iz Srpske u Savjetu ministara, kao i načelnika i gradonačelnika lokalnih zajednica sa područja Birča i Podrinja, počela je u Srebrenici.

Dodik je, podsjetimo, najavio je da će sa ove sjednice, koja se održava na dan kada Generalna skupština UN razmatra prijedlog rezolucije o Srebrenici, federalnoj strani biti predložen mirni razlaz.

“Da li će to sve biti ubrzano ili u neko dogledno vrijeme to je stvar procesa. Mi biramo mirni razlaz i to ćemo predložiti sa sjednice Vlade. Predložićemo federalnoj strani”, rekao je ranije Dodik.

Nastavi čitati

Politika

DODIK POJASNIO “RAZGRANIČENJE”: Federacija naplaćuje svoje, mi svoje, ista stopa PDV-a…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na RTRS da se, ako u Generalnoj skupštini UN bude usvojena rezolucija o Srebrenici, neće ništa desiti i da Srpska ide dalje. Pojasnio je “prijedlog o razgraničenju” sa FBiH, sa ekonomske strane.

“Ništa se neće desiti. Nisam ja neki /ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan/ Helez koji stalno nešto prijeti”, rekao je Dodik, navodeći da se sve zasniva na priči da će NATO nešto uraditi.

Dodik je istakao da u suštini međunarodne snage i njihovi mandati jeste da stanu na liniju razgraničenja i ne dozvole dodire snaga ako do toga dođe, te podsjetio da Srpska nema namjeru ništa da mobiliše, nijednog policajca koji bi mogao da krene izvan entitetske linije na prostor Federacije.

On je upitao zašto bi onda neko iz Federacije dolazio u Srpsku.

“Zašto vi nas držite u tom nasilnom pollitičkom braku koji se zove BiH? Oni prijete nekim ratom”, rekao je Dodik za RTRS.

Predsjednik Srpske je dodao da je neko u rezoluciji zadao broj od 8.300, a nema ni grobnih mjesta niti ima presude koja govori da je to toliki broj ljudi.

On je rekao da predstavlja stranu u Dejtonskom sporazumu i Srpsku, kao i da je u ovim okolnostima Kristijanu Šmitu data snaga jer FBiH ne želi da razgovara sa Srpskom.

“Međuentitetska linija razgraničenja je i napravljena za buduće vrijeme da se mi razgraničimo i da živimo u miru. Predlažem da se mi politički razgraničimo, da držimo pet narednih godina istu stopu poreza i doprinosa, PDV-a i ostalih svih stvari i da imamo svoje službe, Federacija naplaćuje svoje, a mi svoje”, naveo je Dodik.

On je rekao da predlaže da bude “ista stopa i procedura, isto sve na granici i onda da se u tih pet godina postigne dogovor o poslovnom modelu kako će to funkcionisati u novim okolnostima”.

Dodik je podsjetio da 250 miliona KM od akciza stoji već duže vrijeme, te upitao ko ima pravo da Srpskoj uzme njenih 100 miliona KM.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da rezolucija o Srebrenici Bošnjacima donosi neku satisfakciju, dok srpski narod stavlja u dokumentaciju UN kao ljude i narod koji su počinili neki genocid i vrši moralnu potpunu diskvalifikaciju nerođene djece na ovim prostorima.

On je dodao da će Bošnjaci to uključiti u školske programe, dok će Srpska napisati da je to sve podvala i naći će prikladan način da se djeca uče na tome.

“Da im kažemo da je to podvala srpskom narodu, da je nažalost tamo poginulo Bošnjaka, muslimana, ali i da je poginulo 3.400 Srba”, rekao je Dodik.

On je rekao da je zakazana sjednica Vlade Srpske u Srbrenici kako bi se manifestovalo to da je Srebrenica u Srpskoj, ističući da neće biti nikakvih problema što se tamo održava sjednica.

“Mi se toga ne stidimo. Kao odgovorna društveno-politička zajednica Srpska je učinila sve i za zločine su odgovarali oni koji su ih počinili”, rekao je Dodik.

On je naveo da je bila namjera da se polože vijenci u Potočarima, ali pošto nije dozvoljeno iz Memorijalnog centra, da će vijenci i cvijeće biti položeni u Bratuncu za srpske stradalnike.

“Mi smo to htjeli da uradimo, ali vi ne dozvoljavate. Šta hoćete od nas? Više nikada nećemo ni tražiti da tamo dolazimo… Naše je pravo i mi biramo kada će biti sjednica i to govori da smo suvereni u tome”, naglasio je Dodik.

Govoreći o izboru ambasadora, Dodik je naveo da bošnjački član Predsjedništva BiH bira Bošnjake na tu poziciju i druga dva člana Predsjedništva to ne osporavaju, dodajući da bi se došlo u situaciju da ne bi bilo izbora ambasadora ako bi dolazilo do međusobnih osporavanja.

Dodik je rekao da bi nakon Zlatka Lagumdžije mjesto ambasadora BiH u UN trebalo da pripadne Srbinu.

Nastavi čitati

Aktuelno