Connect with us

Hronika

AFERA “RESPIRATORI”! Završeno ročište u Sudu BiH, Tužilaštvo traži STROŽIJU KAZNU za Novalića, Solaka i Hodžića

U Sudu BiH završeno je ročište na kojem su iznesene žalbe na presudu kojom su bivši federalni premijer Fadil Novalić, te Fahrudin Solak i Fikret Hodžić osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10.5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Istom presudom je bivša federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Tužilac tražio strožiju kaznu
Tužilac Džermin Pašić je na današnjem ročištu zatražio od Apelacionog vijeća Suda BiH da se Novaliću, Solaku i Hodžiću izrekne strožija kazna, te da se za oslobađajući dio zajedno s Jelkom Miličević proglase krivim.

Odbrane Novalića, Solaka i Hodžića su detaljno obrazložile zašto smatraju da im se treba izreći oslobađajuća presuda. Odbrane su takođe predložile da se Sud proglasi nenadležnim kao i da se presuda ukine i da se postupak ponovo vodi.

Od optuženih se jedino obratio Fahrudin Solak koji je rekao da bi i ako bi se danas desila slična situacija, opet isto uradio.

Nakon izlaganja odbrana, tužilac Pašić je prigovorio odbrani Fadila Novalića zbog korištenja termina većina za prvostepeno Vijeće Suda BiH, ne pominjući termin sud. Pašić je kazao da je danas na taj način stavljena meta na čelo dvojici članova prvostepenog vijeća koji su donijeli presudu.

Danas je završen javni dio sjednice Apelacionog vijeća, a odluka će biti saopšteno naknadno.

Prvostepena presuda izrečena početkom aprila
Početkom aprila Sud BiH je prvostepenom presudom osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika firme “F.H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10.5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Pravno lice “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim što je raspolagalo protivpravno stečenom imovinom, te mu je izrečena novčana kazna od 200.000 KM koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude. Presudom je naloženo oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi u iznosu od 694.747 maraka od Hodžića i “Srebrene maline”, piše Avaz.

Izdvojeno mišljenje Perića
Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za falsifikovanje dokumenata. U nedostatku dokaza, oslobođeni su optužbi za udruživanje za činjenje krivičnog djela “pranje novca, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih knjiga”, a Novalić i za primanje nagrade.

U presudi se navodi da se 100 uvezenih respiratora nije moglo koristiti za teže pacijente na intenzivnoj njezi.

Tokom izricanja prvostepene presude, predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić je imao izdvojeno mišljenje, zbog čega je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.

Tužilaštvo je nakon izricanja prvostepene presude najavilo da će, po zaprimanju pisanog naloga, donijeti odluku o ulaganju žalbe na oslobađajući dio presude, kao i eventualno na visinu izrečenih sankcija. Odbrane su takođe tada najavile ulaganje žalbi.

Hronika

HEROJI BEZ PLAŠTA! Tuzlanski vatrogasci SPASILI ŽENU iz stana koji je u potpunosti izgorio (FOTO)

Tuzlanski vatrogasci danas su imali interevenciju u Majskoj ulici u Šićkom Brodu.

Iz zapaljenog stana spašena je žena koja je prevezena na Univerzitetski klinički centar Tuzla gdje će joj biti ukazana potrebna pomoć, piše Avaz.

Vatra je ugašena, a stan u kojem požar izbio u potpunosti je izgorio.

Nastavi čitati

Hronika

DRAMA U NEUMU Vlasnik prodavnice vozaču BMW RAZBIO šajbu (VIDEO)

Svađa je eskalirala, a morala je reagovati i policija MUP Hercegovačko-Neretvanskog kantona.

Kako Crna hronika nezvanično saznaje vlasnik prodavnice je nakon svađe sa vozačem BMW razbio dio prednje šoferšajbne tog automobila.

Inače, parkiranje u Neumu često je u žiži javnosti, a nedavno je parkiranje dobilo i sudski epilog u predmetu “teškom” 12 KM kada je sud utvrdio da je jednom gostu nezakonito naplaćena kazna za parkiranje na mjestu koje ne može biti u nadležnosti lokalne kompanije koja se bavi naplatom parkinga, prenosi Bljesak.

Nastavi čitati

Hronika

PUCNJAVA U SARAJEVU Napadaču koji je RANIO MLADIĆA (29) određen jednomjesečni pritvor

Tariku Švrakiću, koji je u četvrtak ranio Kerima Hodu na parkingu u ulici Tabaci na Baščaršiji, određen je jednomjesečni pritvor te je juče prevezen u zenički zatvor, potvrdio je Rusmir Isak, direktor Kaznenopopravnog zavoda Zenica.

On je sinoć dovezen u KPZ – kazao je Isak za Avaz.

Postupajući tužilac juče je Opštinskom sudu u Sarajevu podnio prijedlog za određivanje pritvora Tariku Švrakiću zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo.

Tarik Švrakić se tereti za krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nanošenje teških povreda.

Policijski službenici PU Stari Grad, dana 20. juna u 23.30, uhapsili su muškarca T.Š. (32) iz Sarajeva zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo Izazivanje opšte opasnosti i teška tjelesna povreda na štetu K.H. (29) iz Sarajeva – navedeno je ranije iz MUP KS.

Osumnjičeni je oko 23.15, u ulici Tabaci, pucao na K.H., koji je zadobio tešku tjelesnu povredu u predjelu lijeve noge, te je zadržan na KCUS na daljnjem liječenju. Prema nalogu tužioca, obavljen je uviđaj.

Nastavi čitati

Aktuelno