Connect with us

Svijet

ASANŽOVA SUPRUGA ZABRINUTA: Neće preživjeti ako bude izručen Americi

Stela Asanž, supruga osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža, rekla je da je njegov posljednji pravni pokušaj da spriječi svoje izručenje iz Velike Britanije u SAD – pitanje života i smrti.

Asanžova supruga je izjavila da njen suprug neće preživjeti, ukoliko bude poslat u Ameriku.

Britanija je odobrila njegovo izručenje 2022. godine i protiv te odluke su Asanžovi advokati podnijeli žalbu i tokom naredne sedmice će pokušati da je promijene pred Višim sudom u Londonu.

“Njegovo zdravlje je pogoršano, kako fizičko, tako i mentalno. Život mu je svakodnevno ugrožen u zatvoru, a ukoliko bude izručen – umrijeće”, upozorila je Asanžova, prenosi Srna.

Ona je najavila da će se žaliti Evropskom sudu pravde ukoliko ne bude uspjela njihova žalba pred sudom u Londonu.

Amerika traži Asanža (52) prema 18 tačaka optužnice povezanih sa njegovim objavljivanjem povjerljivih dokumenata američke vojske i diplomatske prepiske.

Sud je u januaru 2021. godine donio odluku da Asanž ne treba da bude izručen, zbog njegovog zdravlja, jer bi postojao rizik od samoubistva, ukoliko bi bio smješten u zatvor sa maksimalnim mjerama obezbjeđenja.

Viši sud je poništio tu odluku nakon žalbe američkih vlasti, koje su dale niz garancija u vezi sa tretiranjem Asanža.

Svijet

NEMIRI U IZRAELU! Policija rastjerala demonstrante sa ulica Tel Aviva

Izraelska policija rastjerala je sa ulica Tel Aviva demonstrante koji su protestovali skandirajući slogane protiv vlade i pozivajući na oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Prethodnih nedjelja demonstranti su blokirali auto-put Ajalon, ali juče su šetali nekim od najprometnijih gradskih ulica poput Ibn Gabirola, Kralja Džordža i Dizengofa, prenosi Tajms of Izrael.

Bar Pakula, organizator i predvodnik protesta izjavio je da je cilj šetnje glavnim ulicama Tel Aviva da “probudi stanovnike grada iz njihovog samozadovoljstva”.

Tokom protestnog marša, demonstranti su se obraćali sugrađanima koji su sjedili u baštama kafića i restorana i opominjali ih zbog toga što se nisu pridružili protestu.

Policija je povorku zaustavila kod tržnog centra Dizengof i rasterala demonstrante, a u saopštenju policije je navedeno da nije bilo hapšenja i da nisu izricane novčane kazne.

Nastavi čitati

Svijet

GRANEL UPOZORAVA “Balkan je bure baruta”

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je danas da je Balkan ”bure baruta zahvaljujući nedostatku pažnje i liderstvu američkog predsjednika Džozefa Bajdena”.

– Zašto se ova rezolucija UN forsira 29 godina kasnije? Uz dužno poštovanje, to je samo dolivanje ulja na vatru. Sada nije vrijeme da se uradi tako nešto. Međunarodna zajednica ignoriše vrlo realne krize u regionu – naveo je Grenel na platformi Iks, govoreći o rezoluciji o Srebrenici.

On je dodao da je potreban pritisak da se sprovedu raniji dogovori do kojih se teško došlo.

– Lideri Balkana vas lično ne podržavaju povodom ove rezolucije u sadašnjem trenutku. Zaboga, nisu nam potrebni novi konflikti i rat – poručio je Grenel reagujući na objavu senatorke Džin Šahin, koja prethodno na mreži Iks između ostalog navela da se u Srebrenici dogodio genocid i da je američki Senat po tom pitanju bio jasan.

Nastavi čitati

Svijet

OGLASIO SE PESKOV “Svaka nova pomoć će “DODATNO UPROPASTITI” Ukrajinu”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će usvajanje prijedloga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD “dodatno upropastiti” Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Peskov je podvukao da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplijenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

On je dodao da će Rusija odgovoriti mjerama u skladu sa sopstvenim interesima.
Peskov je napomenuo da će SAD platiti cijenu za konfiskovanje ruske državne imovine, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Kada je riječ o prijedlogu zakona o pljenidbi ruske imovine, razmotrićemo detalje. Ako je zaista tako, Amerika će morati da odgovara za ovo. Vjerovatno neće biti roka. Uradićemo to na način koji je najbolji za naše interese”, rekao je portparol Kremlja.

Nastavi čitati

Aktuelno