Connect with us

Svijet

Koga bi Putin više volio u Bijeloj kući: BAJDENA ILI TRAMPA

Vladimir Putin, ruski predsjednik, kazao je da bi više volio da Džozef Bajden, a ne Donald Tramp bude izabran za predsjednika na američkim izborima u novembru.

“Bajden je iskusniji, a njegovo ponašanje je predvidivije”, kazao je u razgovoru za rusku televiziju, što će zasigurno izazvati čuđenje, prenosi BBC.

Prije nego što je Tramp prvi put ušao u predsjedničku trku za Bijelu kuću 2016. godine, Putin ga je pohvalio kao “izuzetnog i talentovanog”.

Bajden godinama oštro kritikuje Putina, kojeg je nazvao “ubicom” prije početka rata u Ukrajini.

Ruski predsjednik takođe je komentarisao nedavni intervju sa američkim novinarom Takerom Karlsonom, rekavši da je bio razočaran jer pitanja nisu bila dovoljno oštra.

Govoreći za rusku TV stanicu pred kamerama, Putin je kazao da je za Rusiju bolje da Bajden bude predsjednik jer je on “iskusnija osoba, predvidljiviji je i on je političar starog kova”.

On je odbacio pitanja o Bajdenovim godinama i mentalnom zdravlju, rekavši da posljednji put kada se sa njim sreo 2021. godine, nije primijetio ništa neobično.

“Čak i tada, ljudi su govorili da je nesposoban, ali ja ništa slično nisam primijetio. Da, stalno je gledao u svoje papire, ali da budem iskren, i ja sam. Tako da nije bilo ničeg neobičnog”, kazao je ruski predsjednik.

Putin je objasnio da će Rusija sarađivati sa svakim ko “osvoji povjerenje američke javnosti” i postane predsjednik.

Putin, ipak, nije izrekao samo pohvale na Bajdenov račun.

To što je američki predsjednik osudio rat u Ukrajini, opisao je kao “veoma štetno i pogrešno”.

U uvertiri za američke izbore 2016. godine, Tramp je sugerisao da će se on i Putin “slagati veoma dobro”.

Tramp je skoro izazvao bijesne reakcije kada je rekao da će “ohrabriti” Rusiju da napadne bilo koju NATO članicu koja ne izdvoji dva odsto BDP-a za odbranu, što je cilj koji NATO postavlja.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, pozvao je Trampa da “ne podriva” garancije kolektivne bezbjednosti koje NATO savez pruža.

Svijet

EU počinje rad na novim sankcijama PROTIV IRANA

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel izjavio je da će EU početi da radi na prijedlogu više zemalja članica o uvođenju novih sankcija Iranu povodom napada na Izrael.

“Neke zemlje članice su predložile usvajanje proširenja restriktivnih mjera protiv Irana. Poslaću zahtjev diplomatskoj službi EU da započne neophodan posao povezan sa ovim sankcijama”, rekao je Borel sinoć poslije hitne video konferencije sa ministrima spoljnih poslova država članica EU, prenosi Srna.

Borel je pojasnio da je riječ o prijedlogu da se prošire sankcije, koje bi između ostalog, ograničile isporuke iranskih dronova Rusiji, kao i iranskim saradnicima na Bliskom istoku, poput grupa Hamas i Hezbolah.

Nastavi čitati

Svijet

PROTIV I DVA POSLANIKA IZ BIH: Ko sve nije podržao preporuku za prijem Prištine u Savjet Evrope?

Od 29 predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, koji su sinoć glasali protiv preporuke o članstvu Prištine u Savjetu Evrope, njih osmoro je iz Španije.

Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope usvojila je nacrt izvještaja Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se Prištini odobri da postane član Savjeta Evrope.

Za prijem je glasao je 131 od 171 prisutnog člana PSSE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano.

Na sajtu PSSE objavljeno je koji su predstavnici kako glasali na jučerašnjoj sjednici.

Protiv članstva Prištine u Savetu Evrope bilo je osam poslanika iz Španije i četiri poslanika iz Mađarske, dva sa Kipra, a od pet poslanika Grčke samo je jedan glas bio protiv. Protiv je glasao i jedan poslanik iz Njemačke.

Takođe, protiv su glasala i dva poslanika iz Francuske i jedan iz Italije.

Protiv su bili sedmoro članova delegacije Srbije, ali i Maja Vukićević iz Crne Gore, kao i Snježana Novaković i Branislav Borenović iz Bosne i Hecegovine.

Među 11 uzdržanih bio je jedan poslanik iz Crne Gore, šestoro Italijana i troje Moldavaca, kao i jedan poslanik iz Njemačke.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope uputiće preporuku za prijem Komitetu ministara spoljnih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara ili ambasadora koji ih predstavljaju i koji su prisutni u trenutku glasanja.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Nastavi čitati

Svijet

ŽENA TUŽI TESLU! Dvogodišnji sin je UDARIO AUTOM dok je bila trudna

Žena iz Kalifornije tužila je kompaniju Tesla, tvrdeći da je zbog greške u Modelu X njen dvogodišnji sin pokrenuo automobil i udario je dok je bila trudna.

Melori Harkur je kupila automobil 2018. godine, ali nedugo nakon toga dogodio se ovaj incident.

Ona je, naime, stigla kući i onda shvatila da je zaboravila ključeve vrata od klinike koju drži njen suprug.

Morala je, međutim, prije nego što se vrati, da presvuče svog dvogodišnjeg sina, pa je odlučila da to uradi u garaži.

Izvadila je pelenu iz auta, ali je vrata ostavila otključanim. Dječak se izvukao dok nije gledala, pa je nekako uspio da uđe u automobil i dodirne prvo mjenjač, a zatim i papučicu za ubrzanje, pokrenuvši ga tako.

Model X je, idući 12 km/h, udario Melori Harkur, koja je tvrdila kako nije imala vremena da reaguje.

Ubrzo je stigla hitna pomoć koju su pozvale komšije, i konstatovano je da ima lom karlice. Sedam dana kasnije, prijevremeno se porodila, jer je bila u devetom mjesecu trudnoće.

Bolnički troškovi bili su 73.000 dolara, a njeni advokati tvrde da “dijete može da uđe u automobil, ali ne bi smjelo da ga pokrene, što pokazuje koliko je loš i nebezbjedan dizajn Tesle”.

Sa druge strane, iz kompanije tvrde da nisu oni krivi, već da je krivica isključivo na majci koja je, prema njihovim riječima, bila nemarna.

Harkur tuži Teslu za troškove liječenja, duševnu bol i druge posljedice koje je ostavio ovaj incident.

Nastavi čitati

Aktuelno