Connect with us

Svijet

BAJDEN NAJAVIO ODGOVOR SAD na napad na američke VOJNIKE u Jordanu

Američki predsjednik Džozef Bajden saopštio je da će “odgovarati” oni koji su krivi za napad na bazu SAD u Jordanu, na granici sa Sirijom, u kojem su tri američka vojnika poginula a najmanje 34 ranjena, optuživši za taj napad dronom “radikalne militantne grupe koje podržava Iran”.

– Oni koji su krivi za napad odgovaraće u trenutku i na način kojeg ćemo mi odabrati – rekao je Bajden.

Trojica američkih vojnika su ubijena, a najmanje 34 su ranjena u napadu dronom na manju američku bazu u Jordanu, poznatu kao Toranj 22. To je prvi put da su američki vojnici ubijeni neprijateljskom vatrom na Bliskom istoku od početka rata u Gazi.

U međuvremenu je Islamski otpor u Iraku, krovna grupa nekoliko naoružanih militantnih frakcija koje podržava Iran, preuzela odgovornost za napade na granici Jordana i Sirije, uključujući napad dronom na vojnu bazu SAD.

Snage Islamskog otpora saopštile su na svom Telegram kanalu da su pokrenule napade bespilotnim letjelicama juče u zoru u okviru svojih napora da se, kako su naveli, “odupru američkim okupacionim snagama u Iraku” i kao odgovor na izraelske “masakre” nad narodom u Gazi, prenosi CNN.

Kako je prenio AP, Bajden je održao minut ćutanja tokom pojavljivanja u banket sali baptističke crkve na svom putovanju ka Južnoj Karolini u okviru kampanje za predstojeće predsjedničke izbore.

-Imali smo težak dan sinoć na Bliskom istoku. Izgubili smo tri hrabre duše u napadu na jednu od naših baza – rekao je Bajden, i kasnije, posle minuta ćutanja, dodao, “i mi ćemo odgovoriti”.

Odlazeći predsjednik SAD kasnije je u pisanoj izjavi naveo da će SAD “pozvati na odgovornost” krivce za napad u, kako je saopštio, vrijeme i na način po izboru SAD.

Više američkih senatora pozvalo je na snažan odgovor na napad, pri čemu su neki sugerisali da treba napasti direktno mete u Iranu, zemlji koju smatraju glavnim krivcem za smrt američkih vojnika. Smatraju da je napadom u Jordanu pređena tzv. “crvena linija”, odnosno da se došlo do tačke u kojoj je žestok odgovor neminovan.

Američki ministar obrane Lojd Ostin je poručio da je “bijesan”, dodavši da “neće tolerisati” napade na američke snage.

On je takođe izjavio da će preduzeti sve neophodne radnje kako bi odbranili SAD, njene trupe i interese.

U međuvremenu, militanti koje podržava Iran u istočnoj Siriji počeli su da se povlače sa svojih položaja, u strahu od američkih vazdušnih napada, rekao je Omar Abu Lejla, evropski aktivista koji se nalazi na čelu “Deir Ezor 24” medija za AP.

Centralna komanda SAD saopštila je ranije da su u napadu u zoru najmanje 34 američka vojnika povrijeđena u napadu dronom na njenu bazu u Jordanu, poznatu kao “Toranj 22”, od kojih je osam, u stabilnom stanju, avionom prevezeno iz Jordana, radi pružanja naknadne njege.

Tri zvaničnika su izjavila da je dron udario u blizini prenoćišta vojnika, što, kako su rekli, daje objašnjenje zbog čega ima toliko žrtava.

Toranj 22 nalazi se duž sirijske granice i uglavnom je koriste trupe uključene u misiju savjetovanja i pomoći jordanskim snagama.

U američkoj bazi, prema saopštenju Centralne komande američke vojske smješteno je oko 350 pripadnika američke vojske i vazduhoplovstva.

Svijet

BAJDEN NIŽE GAFOVE! Udovicu Alekseja Navaljnog nazvao POGREŠNIM IMENOM

Američki predsjednik Džo Bajden sastao se sa Julijom Navaljnom, udovicom ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Na sastanku je bila i Daša, kćerka Julije i Alekseja.

Najnoviji gaf se tiče upravo Julije, koju je američki predsjednik nazavao Jolanda.

– Jutros sam imao čast susresti se sa suprugom i kćerkom Alekseja Navaljnog. On je bio čovjek nevjerojatne hrabrosti i nevjerojatno je kako su njegova žena i kćerka također takve. Sutra ćemo objaviti sankcije protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, odgovornog za smrt Navaljnog. Jasno je da će Jolanda nastaviti borbu koju je Aleksej vodio – izjavio je Bajden nakon sastanka novinarima u San Francisku.

Bijela kuća nije komentirala Bajdenovo miješanje imena. U izjavi nedugo nakon privatnog sastanka, Bijela kuća je rekla da je Bajden izrazio svoju iskrenu saučešće ženama zbog njihovog strašnog gubitka.

Naveli su da je Bajden izrazio divljenje Navaljnijevoj hrabrosti i njegovom nasljeđu borbe protiv korupcije i za slobodnu i demokratsku Rusiju.

Nastavi čitati

Svijet

LJEKAR ZLOSTAVLJAO PREKO 40 VOJNIKA?! Skandal kakav američka vojska ne pamti! Prijeti mu 330 GODINA ZATVORA

Vojni doktor Michael Stockin suočava se s 50 tačaka za nedolično ponašanje. Naime, brojni američki mediji nakon suđenja u Washingtonu već su ga nazvali “najvećim vojnim krivičnim progonom za zloupotrebe”.

Stockin, 38, optužen je da je navodno zlostavljao 41 muškog pacijenta dok je radio kao anesteziolog u vojnoj bolnici Madigan, smještenoj u zajedničkoj bazi Lewis-McChord, jednoj od najvećih vojnih baza u Sjedinjenim Državama.

Najraniji incidenti, koji su uključivali neprikladno dodirivanje pacijenata, počeli su krajem 2019. godine i nastavili su se do 2022. godine. Mnogi slučajevi su se odnosili na dodirivanje genitalija pacijenata, a optuženi je navodno pokušao da prikrije navodno zlostavljanje lažnom tvrdnjom da je dodirivanje imalo “medicinsku svrhu”.

Očekivalo se da će se Stockin izjasniti da nije kriv po optužbama, ali je odlučio da odgodi izjašnjavanje o krivici na svom prvom ročištu. Robert Capovilla, Stockinov advokat, pozvao je javnost da zadrži presudu dok se slučaj ne završi.

“Namjeravamo se boriti protiv svake pojedinačne optužbe dok porota ne donese svoju presudu. Do tada se iskreno nadamo da je američka vojska u potpunosti spremna da poštuje Stokinova ustavna prava u svakoj fazi ovog procesa, unutar i izvan sudnice. Pozivamo sve da Budite otvoreni, da zapamtite da se Stockin smatra nevinim i da shvatite da ova borba tek počinje”, rekao je advokat.

Dva Stokinova bivša pacijenta opisali su u ekskluzivnim intervjuima za CBS News kako je vojni doktor iznevjerio njihovo povjerenje. Obojica su svoje iskaze dali anonimno, iz straha od odmazde. Obojica muškaraca, sada u penziji, opisali su posjetu Stokinu zbog fizičkog bola. Kada bi završili sami sa doktorom u sobi, zamolili su ih da se skinu, a on bi im pregledao donji deo tela i genitalije, neprimereno ih dodirujući.

Jedan od muškaraca, penzionisani komandant prve klase koji je zatražio medicinsku pomoć na osnovu uputnice za artritis u ramenima, rekao je da je u početku bio “veoma zbunjen” svojim “temeljnim pregledom”.

“Ja i dr. Stokin ostali smo sami u prostoriji. Prvo mi je pregledao ramena, a onda me zamolio da ustanem, spustim pantalone i podignem ogrtač. Lice dr. Stokina je bilo u preponama i počeo je dirati moje genitalije “, rekao je bivši pacijent.

Drugi penzionisani vojnik rekao je da ga je Stockin navodno zlostavljao u tri navrata i opisao slično iskustvo kada je dobio “alternativnu procjenu”. Obojica su rekli da je iskustvo ostavilo duboke emocionalne ožiljke na njima.

“Nisam se mogao natjerati da pričam o tome šta mi se dogodilo čak ni sa suprugom. Bilo mi je jako neugodno”, rekao je vojnik.

Obojica kažu da namjeravaju svjedočiti na vojnom sudu 7. novembra.

“To je emotivno, to nije nešto na šta sam navikao”, rekao je vojnik o predstojećem svjedočenju. “Mogu da se nosim sa mnogo stvari. Mogu da se nosim sa ljutnjom, mogu se nositi sa borbom, ali emocije i slične stvari, to je lično.”

U septembru su dvije Stokinove žrtve, jedna penzionisana, a druga još u vojnoj službi, optužile vojsku i Ministarstvo odbrane za nemar jer nisu spriječili navodnu zloupotrebu. “Činjenica da je dr. Stockin mogao zlostavljati toliko pacijenata je uvjerljiv dokaz da je vojska bila nemarna u nadgledanju doktora”, tvrdi Christine Dunn, advokatica koja zastupa dva vojnika.

Istraga će ostati otvorena tokom suđenja, a Odeljenje za kriminalističke istrage američke vojske će sprovesti dalju istragu ako se jave dodatne žrtve.

Stockin je, u međuvremenu, suspendiran i ne može primati pacijente, ali je njegova medicinska licenca i dalje aktivna, prema bazi podataka Ministarstva zdravlja Washington State Departmenta.

Tužioci su rekli da će “nastaviti da procenjuju” da li da traže pritvor na osnovu potencijalne opasnosti da bi major Stockin “mogao da pobegne ili da se upusti u dalje nedolično ponašanje”.

Ako bude proglašen krivim, Stokin bi se mogao suočiti sa zatvorskom kaznom i otkazom. Ako bude osuđen po svim tačkama optužnice, Stokin bi se mogao suočiti sa zatvorskom kaznom do 330 godina, ukoliko bi kazne služile uzastopno.

Kurir.rs/Jutarnji.hr/CBSNews

Nastavi čitati

Svijet

JOŠ SE NE ZNA DATUM SAHRANE: Ruske vlasti predale tijelo Navaljnog majci

Julija Navaljna, udovica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je 16. februara umro u zatvoru u Rusiji, zatražila je ranije danas od ruskih vlasti da predaju njegovo tijelo radi sahrane.

Tijelo preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog predato je njegovoj majci, saopštila je danas portparolka Navaljnog Kira Jarmiš, javlja Tanjug.

Ona je navela da će datum sahrane biti naknadno određen.

“Ne znamo da li će vlasti da se miješaju u provođenje sahrane na način na koji to porodica želi i na koji Aleksej zaslužuje. Hvala svima koji su insistirali na ovom zahtjevu sa nama”, navela je Jarmiš na Tviteru.

Julija Navaljna, udovica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog koji je 16. februara umro u zatvoru u Rusiji, zatražila je ranije danas od ruskih vlasti da predaju njegovo tijelo radi sahrane.

Dodala je da porodica želi da Navaljnog sahrani u skladu sa pravoslavnim običajima.

Saradnici Navaljnog izjavili su ranije da vlasti prijete da će sahraniti ruskog opozicionara u udaljenoj zatvorskoj koloniji gdje je umro, osim ako njegova porodica ne pristane na uslov da ne bude organizovana javna sahrana.

Jarmiš je u petak izjavila da je njegovoj majci rečeno da će Navaljni biti sahranjen unutar kaznene kolonije gdje je umro ako ona u roku od tri sata ne pristane da ga sahrani bez prisustva javnosti.

Nastavi čitati

Aktuelno