Connect with us

Politika

Bakir još sanja o ulasku u vlast

Lider SDA Bakir Izetbegović i dalje vjeruje da je njegova stranka “nezaobilazan faktor” u formiranju vlasti iako je, prema ocjeni analitičara, prošao zadnji voz i ne postoji način da najveća bošnjačka stranka uđe u vlast čak ni na nivou Federacije BiH.

Iako Izetbegović, prema tvrdnjama sagovornika Srpskainfo, u zadnje vrijeme sve više igra na “žicu” nacionalnih osjećanja Bošnjaka, odnosno poziva na jedinstvo u otporu navodnoj srpsko-hrvatskoj zavjeri protiv opstanka BiH, dobri poznavaoci političkih prilika u FBiH tvrde da ne postoji skoro ni teoretska šansa da pobjedničke stranke u tom entitetu, kako kažu, prihvate SDA kao mogućeg partnera u formiranju vlasti.

Koristeći u dnevnopolitičke svrhe nedavni incident u Kozarcu, kada se imam tamošnje džamije Amir Mahić našao na udaru zakona zbog skandaloznih uvreda na račun Svetog Save i Srpske pravoslavne crkve, Izetbegović je za pojedine federalne medije ponovio da je jedini “spas” za Bošnjake u formiranju široke “probosanske koalicije”, koja bi, prema njegovim riječima, stala na put koaliciji SNSD-HDZ.

– U odgovoru na stanje Bošnjaka mora se zajedno nastupiti, a ne da polovina ćuti i da samo gleda kako da uđe u vlast, uz pomoć snaga koje to rade Bošnjacima – poručio je Izetbegović.

“Probosanci” ili “probošnjaci”

Govoreći o formiranju vlasti u BiH, lider SDA istakao je da ni pet mjeseci od završetka opštih izbora u BiH i obećanja o brzom sprovođenju izbornih rezultata i formiranju institucija, nije puno toga urađeno.

– Ne bih rekao ni da je sporo, koliko je loše. Namjenski je razbijen probosanski blok, koji bi trebalo da ima prirodnu koheziju, zajednički zadatak kada je BiH u pitanju, blok stranaka koje jednako vide BiH, međunacionalne odnose u njoj, njenu evropsku i NATO budućnost – rekao je Izetbegović.

On problem vidi u “pohlepi dijela stranaka iz probosanskog bloka, ohrabrenih strancima”, što je, kaže, podijelilo probosanski blok, ali i u servilnosti prema SNSD i HDZ.

– Zbog toga su Bošnjaci patriote izgubili pozicije. Dvojac SNSD i HDZ bio bi nesrećan kada bi se formirao probosanski blok, kao što je sada srećan kad vidi da se ostvarila ona Dodikova da će Srbi i Hrvati vladati nad muslimanima – rekao je Izetbegović.

Politički analitičar Ivana Marić smatra da posljednje izjave Bakira Izetbegovića pokazuju da SDA, prema njenim riječima, ima očigledan problem da definiše da li ta stranka pripada probosanskom ili probošnjačkom bloku.

Nakon rata postojala je priča o probosanskom bloku koji se jedini bori za BiH, ali je vremenom to postao probošnjački blok. Mi već 20 i kusur godina imamo formiranje vlasti na principu bošnjačke, srpske i hrvatske reprezentacije, pri čemu probosanski blok, navodno, čine stranke koje su opredijeljene za dobro BiH. Budući da SDA u zadnjih skoro 30 godina nije uradila gotovo ništa dobro za BiH, ona se nikako ne može nazvati “probosanskom strankom”, a nije čak ni probošnjačka, jer ni za Bošnjake nije uradila mnogo – tvrdi Marićeva.

Moguće opstrukcije
Izetbegovićev najnoviji pokušaj da “apeluje na savjest” stranaka, koje su na nivou BiH formirale vlast s SNSD i HDZ, Marićeva karakteriše kao očajnički.

To je, zapravo, očajnički pokušaj SDA da na bilo koji način ostane u vlasti, makar na nivou Federacije BiH, iako su i oni svjesni da to nije realno. Prije svega, jasno je vidljivo to da HDZ apsolutno ne prihvata bilo kakvu saradnju sa SDA, isto kao ni SDP – kaže Marićeva.

Na naše pitanje da li je bilo koja stranka iz tzv. “osmorke” spremna da pravi političke dilove sa SDA, ona odgovara odrečno.

– Da su htjeli da idu u taj proces, mogli su to uraditi odmah poslije izbora. Čak bi im, u tom slučaju, bilo i mnogo lakše. Recimo, SDP je mogao da potpuno samostalno uđe u koaliciju sa SDA i u tom slučaju imali bi, zajedno s HDZ, dovoljno glasova za formiranje vlasti i na federalnom i na državnom nivou. Međutim, oni su se odlučili da ostanu vjerni partnerima unutar “trojke”, a onda i ovog šireg bloka stranaka koje bi se, možda, čak i mogle nazvati probosanskim strankama. I SDP i NiP ostali su dosljedni i nisu željeli da ulaze u takve kombinacije. Zbog toga vjerujem da će na vlasti ostati ova sadašnja koalicija, ali mogu se očekivati određene opstrukcije od NES i Stranke za BiH ukoliko ne dobiju resore koje traže, a to su, prije svega, energetika i poljoprivreda. Ono što im sada navodno smeta vjerujem da će prestati ako dobiju to što su tražili – navodi Marićeva.

Kvazipatriotska ideologija
Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Enver Kazaz, za Srpskainfo kaže da mu Izetbegovićeve priče o neophodnosti formiranja tzv. probosanskog bloka neodoljivo “tuknu na kvazipatriotsku ideologiju”, od koje, kako tvrdi, jedino profitiraju Željko Komšić i Bakir Izetbegović.

To je nešto što kao ideološki narativ suspenduje demokratizaciju društvenog prostora. Probosanski blok se pojavljuje kao ideologija koja zahtijeva od svih drugih političkih partija da gledaju očima Bakira Izetbegovića i misle njegovim umom. Zato takva priča ne može nikako funkcionisati u pluralnom političkom sistemu, kakav je prisutan u Federaciji BiH. Izetbegović to upotrebljava kako bi preko probosanskog bloka ostvario dominaciju u vlasti, što je, naravno, jasno svim drugim političkim partijama – kaže Kazaz.

Dodaje da će se u narednom periodu vidjeti kako aktuelna kriza oko formiranja vlasti u FBiH utiče na odnos drugih političkih partija prema SDA.

– Mi smo na početku te krize i moguće je da, recimo, u vlasti budu SDA, HDZ i SDP, ali to nije nikakav probosanski blok nego koalicija ili sklopljena vlast od strane tri političke partije. Probosanski blok je ubleha kojom se koriste i nabrijani politički analitičari kako bi stekli koji patriotski poen u javnom prostoru – smatra Kazaz.

SDP BEZ KOMENTARA
Komentar o pozivima Bakira Izetbegovića za formiranjem tzv. probosanskog bloka pokušali smo dobiti od čelnika najveće bošnjačke pobjedničke stranke u FBiH – SDP, ali niko iz te stranke nije želio ili pak nije bio dostupan za komentar.

Član Predsjedništva SDP Saša Magazinović kratko nam je poručio da je najbolja adresa za to pitanje lider SDP Nermin Nikšić, ali se on nije javljao na naše brojne telefonske pozive.

Politika

Stanivuković čestitao Petroviću: VAŽNA POBJEDA ZA JEDINSTVENU OPOZICIJU U SRPSKOJ

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uputio je čestitke gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću koji je na referendumu u nedjelju  potvrdio povjerenje koje mu ukazuju njegovi sugrađani.

Stanivuković je naglasio da je ovo važna pobjeda za Bijeljinu i jedinstvenu opoziciju u Republici Srpskoj.

– Čestitam gradonačelniku Ljubiši Petroviću na istrajnoj bori i ponovnoj pobjedi u Bijeljini. Neka je sa srećom – zaključio je Stavinuković.

 

Nastavi čitati

Politika

Preliminarni rezultati referenduma u Bijeljini: Koliko je birača glasalo ZA, a koliko PROTIV

Prema prvim preliminarnim rezultatima referenduma za opoziv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića glasalo je 14.954 birača, a protiv 32.294, izjavila je Srni predsjednik Komisije za provođenje opoziva Dijana Savić Božić.

Ona je dodala da je bilo ukupno 47.248 važećih glasačkih listića.

Pravo glasa na referednumu imalo je 112.000 birača.

Referendum u Bijeljini je prvi koji je održan u skladu sa novim Pravilnikom o sprovođenju opoziva koji je krajem prošle godine donesen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Potvrdu rezultata daje Repubička izborna komisija.

Opoziv gradonačelnika, koji je iz SDS-a, pokrenulo je 25 odbornika Skupštine grada 8. februara, a podržala ga je široka Narodna koalicija “Pokrenimo Bijeljinu”, predvođena SNSD-om.

Nastavi čitati

Politika

Milovanović: Volju naroda treba poštovati

Miroslav Milovanović, šef Štaba koalicije za opoziv bijeljinskog gradonačelnika, rekao je, nakon što opoziv nije uspio, da treba poštovati to kako su se građani izjasnili na referendumu, piše InfoBijeljina.

Iz SNSD-a su se zahvalili svih aktivistima i članovima SNSD-a koji su bili u ovom procesu.

“Logično i normalno je u politici da budemo poraženi, građani su se na referendumu izjasnili i to treba poštovati. Građani Bijeljine su rekli to što su rekli. Zahvaljujemo se svima koji su glasali za opoziv i protiv opoziva”, rekao je Milovanović.

Podsjećamo, u Bijeljini je danas održan referendum na kojem su se građani izjasnili protiv opoziva gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Nastavi čitati

Aktuleno