Connect with us

Politika

Bakir još sanja o ulasku u vlast

Lider SDA Bakir Izetbegović i dalje vjeruje da je njegova stranka “nezaobilazan faktor” u formiranju vlasti iako je, prema ocjeni analitičara, prošao zadnji voz i ne postoji način da najveća bošnjačka stranka uđe u vlast čak ni na nivou Federacije BiH.

Iako Izetbegović, prema tvrdnjama sagovornika Srpskainfo, u zadnje vrijeme sve više igra na “žicu” nacionalnih osjećanja Bošnjaka, odnosno poziva na jedinstvo u otporu navodnoj srpsko-hrvatskoj zavjeri protiv opstanka BiH, dobri poznavaoci političkih prilika u FBiH tvrde da ne postoji skoro ni teoretska šansa da pobjedničke stranke u tom entitetu, kako kažu, prihvate SDA kao mogućeg partnera u formiranju vlasti.

Koristeći u dnevnopolitičke svrhe nedavni incident u Kozarcu, kada se imam tamošnje džamije Amir Mahić našao na udaru zakona zbog skandaloznih uvreda na račun Svetog Save i Srpske pravoslavne crkve, Izetbegović je za pojedine federalne medije ponovio da je jedini “spas” za Bošnjake u formiranju široke “probosanske koalicije”, koja bi, prema njegovim riječima, stala na put koaliciji SNSD-HDZ.

– U odgovoru na stanje Bošnjaka mora se zajedno nastupiti, a ne da polovina ćuti i da samo gleda kako da uđe u vlast, uz pomoć snaga koje to rade Bošnjacima – poručio je Izetbegović.

“Probosanci” ili “probošnjaci”

Govoreći o formiranju vlasti u BiH, lider SDA istakao je da ni pet mjeseci od završetka opštih izbora u BiH i obećanja o brzom sprovođenju izbornih rezultata i formiranju institucija, nije puno toga urađeno.

– Ne bih rekao ni da je sporo, koliko je loše. Namjenski je razbijen probosanski blok, koji bi trebalo da ima prirodnu koheziju, zajednički zadatak kada je BiH u pitanju, blok stranaka koje jednako vide BiH, međunacionalne odnose u njoj, njenu evropsku i NATO budućnost – rekao je Izetbegović.

On problem vidi u “pohlepi dijela stranaka iz probosanskog bloka, ohrabrenih strancima”, što je, kaže, podijelilo probosanski blok, ali i u servilnosti prema SNSD i HDZ.

– Zbog toga su Bošnjaci patriote izgubili pozicije. Dvojac SNSD i HDZ bio bi nesrećan kada bi se formirao probosanski blok, kao što je sada srećan kad vidi da se ostvarila ona Dodikova da će Srbi i Hrvati vladati nad muslimanima – rekao je Izetbegović.

Politički analitičar Ivana Marić smatra da posljednje izjave Bakira Izetbegovića pokazuju da SDA, prema njenim riječima, ima očigledan problem da definiše da li ta stranka pripada probosanskom ili probošnjačkom bloku.

Nakon rata postojala je priča o probosanskom bloku koji se jedini bori za BiH, ali je vremenom to postao probošnjački blok. Mi već 20 i kusur godina imamo formiranje vlasti na principu bošnjačke, srpske i hrvatske reprezentacije, pri čemu probosanski blok, navodno, čine stranke koje su opredijeljene za dobro BiH. Budući da SDA u zadnjih skoro 30 godina nije uradila gotovo ništa dobro za BiH, ona se nikako ne može nazvati “probosanskom strankom”, a nije čak ni probošnjačka, jer ni za Bošnjake nije uradila mnogo – tvrdi Marićeva.

Moguće opstrukcije
Izetbegovićev najnoviji pokušaj da “apeluje na savjest” stranaka, koje su na nivou BiH formirale vlast s SNSD i HDZ, Marićeva karakteriše kao očajnički.

To je, zapravo, očajnički pokušaj SDA da na bilo koji način ostane u vlasti, makar na nivou Federacije BiH, iako su i oni svjesni da to nije realno. Prije svega, jasno je vidljivo to da HDZ apsolutno ne prihvata bilo kakvu saradnju sa SDA, isto kao ni SDP – kaže Marićeva.

Na naše pitanje da li je bilo koja stranka iz tzv. “osmorke” spremna da pravi političke dilove sa SDA, ona odgovara odrečno.

– Da su htjeli da idu u taj proces, mogli su to uraditi odmah poslije izbora. Čak bi im, u tom slučaju, bilo i mnogo lakše. Recimo, SDP je mogao da potpuno samostalno uđe u koaliciju sa SDA i u tom slučaju imali bi, zajedno s HDZ, dovoljno glasova za formiranje vlasti i na federalnom i na državnom nivou. Međutim, oni su se odlučili da ostanu vjerni partnerima unutar “trojke”, a onda i ovog šireg bloka stranaka koje bi se, možda, čak i mogle nazvati probosanskim strankama. I SDP i NiP ostali su dosljedni i nisu željeli da ulaze u takve kombinacije. Zbog toga vjerujem da će na vlasti ostati ova sadašnja koalicija, ali mogu se očekivati određene opstrukcije od NES i Stranke za BiH ukoliko ne dobiju resore koje traže, a to su, prije svega, energetika i poljoprivreda. Ono što im sada navodno smeta vjerujem da će prestati ako dobiju to što su tražili – navodi Marićeva.

Kvazipatriotska ideologija
Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Enver Kazaz, za Srpskainfo kaže da mu Izetbegovićeve priče o neophodnosti formiranja tzv. probosanskog bloka neodoljivo “tuknu na kvazipatriotsku ideologiju”, od koje, kako tvrdi, jedino profitiraju Željko Komšić i Bakir Izetbegović.

To je nešto što kao ideološki narativ suspenduje demokratizaciju društvenog prostora. Probosanski blok se pojavljuje kao ideologija koja zahtijeva od svih drugih političkih partija da gledaju očima Bakira Izetbegovića i misle njegovim umom. Zato takva priča ne može nikako funkcionisati u pluralnom političkom sistemu, kakav je prisutan u Federaciji BiH. Izetbegović to upotrebljava kako bi preko probosanskog bloka ostvario dominaciju u vlasti, što je, naravno, jasno svim drugim političkim partijama – kaže Kazaz.

Dodaje da će se u narednom periodu vidjeti kako aktuelna kriza oko formiranja vlasti u FBiH utiče na odnos drugih političkih partija prema SDA.

– Mi smo na početku te krize i moguće je da, recimo, u vlasti budu SDA, HDZ i SDP, ali to nije nikakav probosanski blok nego koalicija ili sklopljena vlast od strane tri političke partije. Probosanski blok je ubleha kojom se koriste i nabrijani politički analitičari kako bi stekli koji patriotski poen u javnom prostoru – smatra Kazaz.

SDP BEZ KOMENTARA
Komentar o pozivima Bakira Izetbegovića za formiranjem tzv. probosanskog bloka pokušali smo dobiti od čelnika najveće bošnjačke pobjedničke stranke u FBiH – SDP, ali niko iz te stranke nije želio ili pak nije bio dostupan za komentar.

Član Predsjedništva SDP Saša Magazinović kratko nam je poručio da je najbolja adresa za to pitanje lider SDP Nermin Nikšić, ali se on nije javljao na naše brojne telefonske pozive.

Politika

HELEZ U PANICI OD RUSIJE! Traži uspostavljanje NATO baze u BiH

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez zatražio je tokom susreta sa zvaničnicima NATO-a u Briselu uspostavljanje NATO baze u BiH i naveo da se Rusiji “ne smije dozvoliti da preko zapadnog Balkana prodre u srce Evrope”.

Helez je predložio “unapređenje saradnje između BiH i NATO, što bi podrazumijevalo jačanje odbrambenog sistema BiH i opremanje Oružanih snaga protivoklopnim i protivvazdušnim sistemima kratkog i srednjeg dometa”, a kako bi se “spriječio neželjeni uticaj Rusije i sličnih destruktivnih snaga na prostorima na području zapadnog Balkana”.

On tvrdi da bi uspostavljanje NATO baze u BiH “zaustavilo širenje destruktivnih uticaja i dalo dodatne garancije stabilnosti, bezbjednosti, te suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje”, saopšteno je iz Ministarastva odbrane u Savjetu ministara.
Helez je prenio vrhovnom komandantu NATO snaga za Evropu generalu Kristoferu Kavoliju i zamjeniku načelnika štaba Vrhovne komande NATO snaga u Evropi generalu Hjubertu Kateru da je u BiH “pogoršana politička i bezbjednosna situacija”, da “takve okolnosti pomažu Rusiji u destabilizaciji regiona” i da NATO “ne smije ostati ravnodušan na takve aktivnosti Ruske Federacije”.

On je Kavoliju predložio da se BiH uputi pozivnica za punopravno članstvo u NATO-u i naveo da bi BiH kao članica NATO-a “učinila Savez snažnijim”.

Nastavi čitati

Politika

TOMA FILA BEZ DILEME! “Razdruženje BiH JESTE MOGUĆE po Dejtonskom sporazumu”

Advokat Toma Fila izjavio je da mirno razdruženje nije isto što i secesija i da je po Dejtonskom mirovnom sprazumu razdruženje u BiH moguće ako to svi prihvate, a da je najnovije saopštenje Ambasade SAD u BiH prijetnja Republici Srpskoj u svijetu u kojem međunarodno pravo više ne postoji.

Fila je ocijenio da Amerika želi da poziv za mirno razdruživanje kao i rezoluciju o Srebrenici iskoristi da uništi Republiku Srpsku, ukazujući da mirno razdruživanje koje predlaže Republika Srpska nije isto što i secesija.

On je naveo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, tačno i na vrijeme osjetio da je cilj rezolucije uništavanje Republike Srpske i najavio da će Vlada Srpske tražiti razdruživanje.

Prema njegovim riječima, Amerika želi da iskoristi to za uništavanje Republike Srpske, zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Ističući da posljednje saopštenje američke Ambasade u BiH jeste prijetnja Republici Srpskoj, Fila je rekao da međunarodno pravo više ne postoji.

– Vidio sam to još 1996. godine i to svakome rekao. Međunarodno pravo više ne postoji – postoji pravo jačeg. Ako Amerika procijeni da je jača, onda će da proglasi šta god hoće pa i unitarnu BiH gdje će Bošnjaci biti u većini, a Srbi u manjini i onda tako će i biti. Recept kao za Kosovo – zaključio je Fila.

Ambasada SAD objavila je da secesija ili “razdruživanje” Republike Srpske ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH nego znači kraj Republike Srpske”.

SRNA

Nastavi čitati

Politika

MARKOVIĆ O RUDNICIMA LITIJUMA “U prvi plan su stavili interes, ALI NE INTERES NARODA, nego pojedinaca”

Dok su sve oči bile uprte u Generalnu skupštinu UN i rezoluciju o Srebrenici, u Narodnoj skupštini Republike Srpske se odvijalo drugo glasanje, koje može imati više uticaja na naše živote u budućnosti nego bespotrebna i na silu izglasana rezolucija bez pravne snage.
Narodnoj skupštini je otvoreno pitanje eksploatacije litijuma u Srpskoj, rekao je ovo Slaviša Marković, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ističući da je 21 poslanik, mahom iz opozicije, glasao za Prijedlog deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na teritoriji opštine Lopare građanska inicijativa, dok poslanici vlasti, iako u sali, nisu ni glasali.

– Pokazali su kukavički odnos prema ovom jako važnom pitanju. Neusvajanje deklaracije je jasan pokazatelj u kojem smjeru će se dalje odvijati dešavanja sa otvaranjem rudnika litijuma u Lopara i koji je stav predstavnika vlasti na čelu sa SNSD – poručio je Marković.
I pored niza dokaza koje su tokom skupštinskih diskusija iznesene u korist deklaracije, ističe Marković, režim se takvim glasanjem očigledno opredjelio za kopanje litijuma.
– U prvi plan su stavili interes, ali ne interes naroda, nego pojedinaca koji iz ovog projekta mogu ostvariti ogroman profit. Ništa im nisu značila ni naša upozorenja da sva relevantna istraživanja pokazuju da kopanje litijuma znači poremećaj ekosistema, zagađenje Drine, poremećaje podzemnih voda, što dalje vodi do poplava. Predstavnici režima su podržali katastrofu u najavi, ne samo na Majevici i u Semberiji, nego posljedično u čitavoj Republici Srpskoj – poručio je Marković.

Ističe da ćemo se u slučaju otvaranja rudnika suočiti sa problemom odlaganja toksičnih i kancerogenih materija, opasnosti odlivanja tih materija u vodu, uništenja biosvijeta na ovom području…

– To je samo dio problema koje će prouzrokovati potencijalno otvaranje rudnika. Jedina dobra stvar u svemu ovome je da je narod vidio namjere vlasti i njihovo opredjeljenje kada je u pitanju rudarenje litijuma, te sada predstoji borba da se ospori otvaranje ove ekološke katastrofe u srcu Majevice. Odustati nećemo – poručio je Marković.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuelno