Connect with us

Politika

Šmit URNISAO dignitet OHR-a

Dosadašnja uloga Kristijana Šmita, kojeg Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika u BiH, bila je kontradiktorna, protivrječna kontroverzna i svojim postpucima uspio je uveliko srozati dignitet OHR-a.

Tako bi, kada se podvuče crta, mogao glasiti stav analitičara u BiH, koji na Šmitov rad imaju niz zamjerki i oštre kritike.

Poznato je da je za zvaničnike Srpske njemački diplomata persona non grata, a nedavno je njegov legitimitet osporio i jedan političar u FBiH – Fuad Kasumović, lider stranke BHI-KF.

“Nemojte vjerovati trećerazrednim međunarodnim političarima, pa ni tom Kristijanu. Šta je on to u svojoj državi, došao isluženi političar u izbornoj noći i povlači nacionalistički zakon. Svaki tamo ćata iz Evropske unije dođe i mi njemu vjerujemo”, rekao je Kasumović, koji je i gradonačelnik Zenice.

Šmita je potom iskritikovao i njemački satiričar, novinar i televizijski voditelj Jan Bomerman u emisiji “Magazine Royal” na ZDF-u, koji ga je posebno isprozivao zbog nametanja izmjena Izbornog zakona BiH, i to u izbornom danu, nakon što je većina građana BiH već glasala.

Upravo na taj postupak je, kritikujući Šmitov rad, podsjetio i Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, koji podsjeća i na dan kada se Šmit svojevremeno izgalamio pred novinarima.

“Njegov dosadašnji angažman bih ocijenio protivurječnim. Osoba koja ima mandat da prema Dejtonskom mirovnom sporazumu doprinese stvaranju uslova za održivu demokratiju u noći izbora donosi izmjene Izbornog zakona, produbljuje etnički način političkog organiziranja i udaljava nas od evropskih vrijednosti koje prevladavaju tamo gdje mi želimo da idemo”, naveo je Mujkić.

On ističe da je uloga Šmita kontradiktorna, protivrječna, pa čak se može reći i kontroverzna. Ocjenjuje da je Šmit uspio srozati dignitet OHR-a.

“Izgubio je kredibilitet koji takva funkcija sa sobom nosi. Sjetite se kad je počeo da se nešto dere. To su naprosto stvari koje narušavaju dignitet te institucije. Svima nam treba da bude u interesu da se ona što prije ukine, ali to nećemo postići tako što ćemo udovoljavati ovima ili onima, nego time što ćemo donijeti pravno utemeljene odluke”, kaže Mujkić za “Nezavisne novine”.

Šmita kritikuje i Drago Vuković, redovni profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, koji kaže da je Šmitova uloga poprilično iskompromitovana u BiH. Kako ističe, nijedan visoki predstavnik nije imao probleme kakve ima Šmit. Vuković dodaje da je Valentin Incko takođe imao problema u smislu uloge i moći, ali je imao bolji integritet od Šmita.

“Šmit je svojim dolaskom zapravo nagovijestio poprilično lošu ulogu, posebno od strane Srba. Pola BiH ne priznaje visokog predstavnika. A onda ova druga strana ga je priznavala ne zato što ga cijeni i što poštuje tu instituciju, već zato što je OHR uvijek bio instrument u rukama politike iz Sarajeva. Onda, kada je Šmit pokušao da malo upozori i federalne lidere i htio da im nešto nametne, oni su se pobunili, tako da je on i tu doživio poraz koji nije mali”, rekao je Vuković za “Nezavisne novine”.

Vuković dodaje da je Šmit mnogo srozao dignitet OHR-a, prvo sa problemom legitimnosti, a onda i u izbornoj večeri kada je nametnuo izmjene Izbornog zakona, što je, dodaje, odluka koja je bila najviše kontraproduktivna za OHR.

Zoran Krešić, novinar “Večernjeg lista”, izdanje za BiH, ističe da je Šmit, uprkos svemu, činjenica, čiji se rad različito posmatra. Dodaje da ga međunarodna zajednica, te dio bošnjačkih i hrvatskih stranaka podržava.

“Istodobno RS i SDA su protiv njega. Za BiH bi bilo najbolje da nema nikako visokog predstavnika, što bi značilo kako su domaći političari dovoljno odrasli, sazreli kako bi sami preuzeli sve procese u svoje ruke. Ja iskreno vjerujem da je to odavno moralo biti tako. No, nije. Zato nam dejtonski aranžman moraju održavati stranci. Sve dok je to tako, bit će to i signal o postojanju naših dubokih unutarnjih podjela i prijepora”, kaže Krešić za “Nezavisne novine”.

Komentarišući prilog koji je o Šmitu emitovan na ZDF-u, Krešić kaže da je u pitanju dio bošnjačkih lobističkih pokušaja da se diskredituje Šmit zbog izbacivanja SDA iz vlasti.

Politika

Ako SDS-u zabrane izlazak na izbore, CIK ONDA MOŽE DA KAZNI BILO KOGA

Srpska demokratska stranka (SDS) na lokalne izbore u oktobru izlazi pod imenom “SDS-Volja naroda”, odlučio je danas Glavni odbor stranke.

Formiran je i Glavni izborni štab na čijem čelu je Želimir Nešković.

Predsjednik Glavnog odbora Jovica Radulović rekao je da su Predsjedništvo stranke i njen predsjednika ovlašteni da preduzmu sve aktivnosti da bi sve kandidatske liste ispunile uslove pred Centralnom izbornom komisijom (CIK), prenosi Srna.

Jedan od zaključaka je i da se nastavljaju aktivnosti, uključujući i sudski proces pred Ustavnim sudom BiH kako bi SDS “pobio” odluke CIK-a i Apelacionog odjeljenja Suda BiH, jer smatraju da su te odluke uskratile izborno pravo i stranci i biračima.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević rekao je da SDS nastavlja pravnu borbu kroz apelaciju Ustavnom sudu što, smatra, ima mnogo širi značaj od pojave stranke na lokalnim izborima.

“Ovaj postupak je mnogo važnije pitanje, čak i od Republike Srpske, jer ukoliko se SDS-u zabrani učešće na izborima, onda se uvodi pravilo u sudskoj praksi gdje CIK ili bilo ko drugi ima mogućnost da kazni određeni politički subjekt koji mu iz nekog razloga nije simpatičan ili politički podoban”, rekao je Miličević.

Kada je riječ o izborima, on je naveo da u svim opštinama na izbore izlaze sa kandidatskim listama i da će u najvećem broju lokalnih zajednica imati kandidate za načelnike i gradonačelnike.

Govoreći o najavama o zatvaranju OHR-a, Miličević je ponovio da je stav SDS-a o ovom pitanju poznat, jer smatraju da je Kristijan Šmit izabran nelegalno i nelegitimno što je ova stranka potvrdila i kroz zaključke Narodne Skupštine Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje da li je tačna izjava ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija da SDS nije tražio da bude skinut sa crne liste Ministarstva finansija SAD, Miličević je rekao da SDS to nije tražio u periodu od 2004. do 2024. godine već “prije nekoliko mjeseci”.

Šef Glavnog izbornog štaba SDS-a Želimir Nešković rekao je da će jedna od prvih aktivnosti biti prikupljanje potpisa za očuvanje 9. januara, a ovom prilikom je pozvao SNSD da pokrene sve mehanizme za smjenu ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije jer čini ogromnu štetu srpskom narodu i interesima Srpske.

Nastavi čitati

Politika

PDP PORUČIO ĐAJIĆU “Doktor do 1. jula da završi KLIZEĆU GARAŽU, u koju je potrošeno toliko novca da SVA DJECA SRPSKE DOBIJU SUBVENCIJE”

Pozivamo direktora Univerzitetakog kliničkog centra Republike Srpske i prvog čovjeka SNSD Banjaluka, Vladu Đajića da do 1. jula uplati sve poreze i doprinose koje ova ustanove duguje kako bi ljekari imali pravo na zdravstveno osiguranje.

Poručili su ovo iz Gradskog odbora PDP Banjaluka.

– Neka doktor Đajić do 1. jula završi prije pet godine započetu klizeću garažu, u koju je potrošeno toliko novca da djeca u cijeloj Republici Srpskoj dobiju subvencije. Pozivamo ga do 1. jula riješi liste čekanja za preglede i operacije na UKC, pa tek onda da se bavi listama čekanja u banjalučkim vrtićima – poručuju iz Gradskog odbora PDP.

Navode da, iako su roditelji zadovoljni novim povećanjem subvencija i planom za potpuno izjednačavanje cijena, doktor Đajić ponovo miješa politiku tamo gdje joj nikako nije mjesto.

– Njegova današnja izjava da gradonačelnik ponižava roditelje sa povećanjem subvencija sa 60 na 150 KM i da do 1. jula izjednači cijene privatnih i državnih vrtića idelana je prilika da pitamo i njega i Vladu Republike Srpske šta se desilo sa najavom Vlade Republike Srpske od 11. septembra 2019. godine kada su zvaničnici Srpske najavili da će predškolsko obrazovanje u Republici Srpskoj biti besplatno? – pitaju iz banjalučkog PDP.

Kaže da je Đajićeva današnja izjava idalan podsjetnik i na to da banjalučki SNSD za više od dvije decenije vladavine u Banjaluci, kada su imali i gradonačelnike i skupštinsku većinu, nije napravio nijedan korak kada je u pitanju subvencionisanje boravka djece u privatnim vrtićima.

– Za razliku od njih, gradonačelnik Draško Stanivuković je tokom svog prvog mantada uveo subvencije, besplatne udžbenike, pomoć porodiljama, besplatne mature, besplatu legalizaciju, besplatne placeve za mlade bračne parove, kao i mnoge mjere koje su znatno olakšale život banjalučkim porodicama – ističe GrO PDP Banjaluka.

Nastavi čitati

Politika

OŠTAR ODGOVOR HELEZU IZ SRPSKE: Niko ga više ne doživljava ozbiljno

Prijetnje Zukana Heleza, ministra odbrane BiH, pucnji su u prazno i niko ga ne doživljava ozbiljno.

Tako glasi jedna od poruka iz Srpske, na Helezovu izjavu da će Srbi u Republici Srpskoj izvući deblji kraj i proći kao Srbi u Republici Srpskoj Krajini koji su protjerani u “Oluji”.

Helez je rekao da bi za Srbe bila “prednost” ako bi se sami iselili iz Republike Srpske i BiH. Pritom je najavio da će bošnjačke vlasti, u svjetlu rezolucije o Srebrenici, zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podijeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvijek.

Iz Boračke organzacije opštine Novi Grad rekli su da je Republika Srpska stvorena voljom srpskog naroda i niko je ne može dijeliti niti ukinuti, pogotovo ne Helez.

“Republika Srpska je jedinstvena teritorija potvrđena mirovnim ugovorom u Dejtonu i kao takva čini jedan od dva dijela BiH tako da kantonizacija u Republici Srpskoj ne dolazi u obzir”, rečeno je u Boračkoj organizaciji opštine Novi Grad.

Za Helezovu izjavu, borci kažu da jasno govori o tome koliko su za bošnjačke političare i kvaziinetelektualce Srbi poželjni u BiH.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije iz Trebinja Petar Vuković izjavio je da onima koji žele da nestane Republika Srpska to neće poći za rukom, jer je srpski narod složan.

“Umjesto da se radi na pomirenju i suživotu, oni pokušavaju da stvore neki nemir i neprijateljstvo”, rekao je Vuković.

Iz Boračke organizacije opštine Čelinac istakli su da se Heleza niko ne plaši u Republici Srpskoj niti ga doživljava ozbiljno, a njegove izjave o ukidanju Srpske i brisanju njenog imena smatra pucnjem u prazno.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Čelinac Dalibor Vujičić rekao je Srni da su Helezove izjave očajnički potezi jednog ministra, koji je izgubio svaki kredibilitet i sada se ponaša kao ranjena zvijer.

Prema njegovim riječima, kako vrijeme više prolazi i kako su sve vidljiviji otpori Republike Srpske na konstantne pritiske, tako ni Helez više ne zna šta priča.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Kotor Varoš Miladin Savanović istakao je da Republika Srpska nikada neće nestati i da nikakav Zukan Helez neće odlučivati o njenoj sudbini, te da treba pokrenuti proceduru za njegovu smjenu.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Pale Jasna Lazarević-Gavrilović ističe da srpski narod, koji je za svoju slobodu i za Republiku Srpsku dao više od 23.000 srpskih života, neće dozvoliti da Srpska bude ukinuta.

Gavrilovićeva je istakla da bi jedan ministar trebalo da bude oprezniji prilikom javnih nastupa.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da onaj ko traži ukidanje Republike Srpske u stvari glasa za njenu samostalnost.

“U ovom momentu Zukana Heleza smatramo najvećim promoterom samostalnosti Republike Srpske”, rekao je Stevandić.

Nastavi čitati

Aktuelno