Connect with us

Banjaluka

BANJA LUKA PROSLAVLJA SAVINDAN, GRADONAČELNIK čestitao školsku slavu: SVETI SAVA JE TEMELJ našeg duhovnog kolektivnog bića

Gradonačelnik Draško Stanivuković čestitao je školsku slavu Svetog Savu svim učenicima, prosvjetnim radnicima i zaposlenima u prosvjeti.

Kako je kazao, ponosan je što će 29 osnovnih i 17 srednjih škola sa područja Banje Luke danas s ljubavlju uskliknuti Svetom Savi.

-Banja Luka se raduje Savindanu i svakoj proslavi koja slavi našeg prosvetitelja, svetitelja i našeg učitelja, čovjeka koji je postavio temelje naše duhovnosti i koji je i dan danas temelj našeg duhovnog kolktivnog bića – poručio je gradonačelnik, koji je povodom dana našeg velikog prosvjetitelja prisustvovao priredbi u Osnovnoj školi „Georgi Stojkov Rakovski“.

Osvrnuvši se na mudre riječi prosvetitelja, koji je rekao da uvijek moramo biti svoji, ili nas neće biti, gradonačelnik Stanivuković je rekao da ova poruka danas odzvanja više nego ikad, te da uvijek moramo znati ko smo.

-Sveti Sava učio nas je da je mir najvažniji, jer je on bio neko ko je mirio braću i svojim primjerom nam je ostavio važne pouke, kojima svako od nas treba da se vodi. Bez obzira na sve ovozemaljske blagodati i na raspolaganju sve ljepote tadašnjeg kraljevskog života, Sveti Sava se opredijelio da ide putem duhovnosti, kao jedinim putem istinskog spasenja- rekao je Stanivuković.

Dodao je da se njegov značaj ogleda i u pogledu utemeljenja škole, istakavši da svako od nas treba da teži da stiče znanja, ali i da svoja stečena znanja podijeli i koristi za opšte dobro i očuvanje zajednice.

Nakon prirebe u OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“, gradonačelnik će prisustvovati priredbi u OŠ „Aleksa Šantić“.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić kazala je da joj je čast što je danas gost priredbe u OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“, gdje se baš kao i u svim školama u Srpskoj obilježava i slavi lik i djelo Svetog Save, koji je kao sin vladara shvatio da snaga države i njen razvoj u velikoj mjeri zavise od obrazovanja.

– Svetosavska priredba ujedno je i manifestacija koja je posvećena obrazovanju, prosvjeti, učiteljima i svakako našim učenicima, koji su ujedno i glavni razlog zbog kojeg sve ovo radimo – istakla je Stojčićeva.

Direktor OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“ Ivana Ljubojević kazala je da je u ovoj školi uz prigodan program i uvažene goste obilježena školska slava kroz koju se zapravo djeci prenosi duh Svetosavlja.

Učenik trećeg razreda OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“ Viktor Đekić rekao je da je današnji dan posvećen Svetom Savi prvom prosvetitelju, koji je utemeljio i prvu školu.

Sveti Sava se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije, a dan njegove smrti, 27. januar se obilježava i kao Dan prosvjete.

Škole danas pjevaju i slave u čast ovom velikom svecu, koji je nas je zadužio svojim doprinosom našem narodu.

Upravo u čast našem prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvetitelju Svetom Savi u Banjoj Luci je održano više aktivnosti, pa su tako juče uručene nagrade najboljim učenciima osnovnih i srednjih škola, a u centru grada u Aleji koja nosi ime Svetog Save i ove godine postavljene su poruke sa mudrim riječima ovog prosvetitelja, dok će večeras biti održana i tradicionalna Svetosavska akademija.

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ “Prostorije FK “Rekreativo” uskoro u novom ruhu”

Gradonačelnik Banjaliuke Draško Stanivuković obišao je danas radove na sportskom objektu za koji je izdvojeno 60 000 KM, a nakon kojih će ovaj sportski kolektiv dobiti optimalne i funkcionalne uslove za rad i razvoj kluba.
-Tokom današnje posjete dogovorili smo i izgradnju tribina. Pored FK “Rekreativo” izdovijili smo značajna novčana sredstva za mnoge druge sportske kolektive u našem gradu. Želim im mnogo sreće i sportskih uspjeha, kazao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

ZAVRŠENO IZLIJEVANJE PLOČE: “Centralno spomen-obilježje iz dana u dan PRKOSNO SE UZDIŽE”

Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata iz dana u dan prkosno se uzdiže.

Kazao je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, navodeći da je danas završeno izlijevanje ploče.

-Nakon toga, krećemo sa izgradnjom stubova na kojim će zlatnim slovima vječno biti uklesana imena naših voljenih, koji su svoje živote dali za našu otadžbinu. Svaki stub nosi sa sobom priču prošlosti i simbolizuje trajnu uspomenu na one koji su oblikovali našu stvarnost i budućnost, našu Republiku Srpsku – poručio je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima – „uprkos brojnim opstrukcijama, čvrsto koračamo ka ispunjenju naše zavjetne obaveze, Centralnog spomen-obilježja koje će prkosno stajati i svjedočiti o hrabrim podvizima našeg naroda“.

Nastavi čitati

Banjaluka

Rijekom Crkvenom u Banjaluci teče motorno ulje, INSPEKCIJA NA TERENU

Motorno ulje koje koje danas teče rijekom Crkvenom u Banjaluci uznemirila je građane, koji su odmah reagovali te snimili i prijavili šta se dešava.

Kako su prenijeli mediji, i nekoliko stotina litara prerađenog motornog ulja teče Crkvenom prema Vrbasu.

Da je sve prijavljeno nadležnima, potvrđeno je “Nezavisnim” iz banjalučke Gradske uprave.

“Vodna inspekcija je izašla na teren po prijavi kako bi provjerili o čemu se radi”, navode iz GU Banjaluka.

Naknadno će biti dostupno više informacija

Nastavi čitati

Aktuelno