Connect with us

Banjaluka

POĆELA 48. SEZONA BANJALUČKOG STUDENTSKOG POZORIŠTA: Sezonu svečano otvorila savjetnica Šukalo

Počela je 48. sezona u Studentskom pozorištu pod nazivom: „Studentsko u Beogradu, Krsmanac u Banjaluci“.

Sezonu je prigodnim govorom u ime Grada Banje Luke svečano otvorila Milada Šukalo.

Savjetnica Šukalo je prije svega publici poželjela dobrodošlicu, te se zahvalila cijelom timu i rukovodstvu Banjalučkog studentskog pozorišta što njeguje jedan poseban vid teatra i kulture u našem gradu.

Istakavši da je svjesna da građani Banje Luke vrlo rado dolaze u Podrum scenu u Gospodsku ulicu i da su mnogi umjetnici svoje karijere započinjali u Studentskom pozorištu, Šukalova je kazala da joj je zadovoljstvo što može da proglasi otvaranje 48. sezone, te da Studentsko pozorište i ubuduće može da računa na podršku Grada.

Direktorica Banjalučkog studentskog pozorišta Sanja Vojvodić je u duhu naziva 48. sezone najavila i razmjenu gostujućih predstava sa Akademskim pozorištem iz Beograda koje je najstarije Studentsko pozorište u Evropi, osnovano za vrijeme „Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca“.

Dodala je da će prva premijera biti ralizovana prema tekstovima književnika Dobrice Ćosića i da će nositi naziv „Gružanka“, a u kojoj će naslovnu ulogu da igra Nikolina Bilandžija, dobitnica nagrade LIKOTA za 2022. godinu.

Takođe, Sanja Vojvodić je za 2024. godinu najavila međunarodna gostovanja na deliki Istok (Japan, Kinu i Južnu Koreju) kao i turneju predstave „Tvrđava“ u italijanskoj regiji Lombardija.

Nakon obraćanja zvaničnika, a na oduševljenje publike odigrana je prva repriza predstave „Svi smo mi glucmi“ u kojoj su igrali studenti Zorana Vuković, Milica Petković, Nikolina Bilandžija, Nikolina Karalić, Natalija Medojević i Srđan Ćirić.

Nredno izvođenje, tj. druga repriza ove predstave zakazano je za 29. ferbruar od 20.30 u Podrum sceni u Gospodskoj ulici.

Banjaluka

ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU! I ove godine preventivni pregledi u okviru kampanje „Za život žena“

U okviru kampanje obilježavanja Međunarodnog dana žena, Grad Banja Luka u saradnji sa Domom zdravlja u Banjoj Luci organizovaće različite aktivnosti posvećene brizi o zdravlju žena.

Tako će i ove godine biti organizovani besplatni preventivni pregledi za sugrađanke, ali i predavanja o značaju preventivnih pregleda.

U ime Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti u JZU Dom zdravlja Banja Luka, doktor Mladen Šukalo kazao je da će prvi put ove godine biti organizovana akcija pod nazivom „Za majku i kćerku“ u okviru koje će biće organizovani preventivni ginekološki pregledi za majke životne dobi iznad 25 godina koje u protekle dvije godine nisu radile PAPA nalaz, dok će za djevočice uzrasta od 11 do 15 godina biti organizovana vakcinacija protiv humanog papiloma virusa.

Dodao je da ova akcija počinje 12. marta i da će na ovaj način i majke i kćerke moći će u jednom danu obaviti ove preventivne usluge.

Sve zainteresovane sugrađanke prijaviti se mogu najkasnije do 29. februara na sljedeći broj telefona: 051/ 247- 346 u terminu od 08.00 do 12.00 časova. Takođe, svoj termin mogu rezervisati i preko timova Porodične medicine.

Osim preventivnih pregleda, tokom mjeseca marta biće organizovana i predavanja za učenike završnih razreda o reproduktivnom zdravlju i polno prenosivim bolestima.

Podsjećamo, povodom obilježavanja Osmog marta – Međunarodnog dana žena u organizaciji nevladinih organizacija uz podršku Grada Banje Luke tokom cijelog marta pripremljen je niz događaja posvećenih zdravlju žena, borbi protiv nasilja nad ženama, ali i ekonomskom osnaživanju žena.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆU JEDNOGLASNA PODRŠKA U MZ MOTIKE “Na još jače napade mi još snažnije odgovaramo”

-Na još jače napade mi još snažnije odgovaramo i to samo našim radom. Prazne riječi otići će u vjetar, a rezultati će vječno ostati.
Jednoglasna podrška MO Motike za novi mandat i nove pobjede u Banjoj Luci, ali i velika zahvalnost ljudi za sve postignute rezultate i projekte koje smo realizovali u ovom dijelu naše Banje Luke, kazao je večeras gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković u Motikama.

Nastavi čitati

Banjaluka

USPJEŠAN SASTANAK SA CENTROM ZA SOCIJALNI RAD! Stanivuković “Banjaluka je ekonomski stabilna”

-Veoma uspješan radni sastanak sa predstavnicima Centra za socijalni rad. Sva važna socijalna davanja – od isplate tuđe njege, pomoći i lične invalidnine, kao i cijenu personalne asistencije smo usaglasili, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.
On je dodao da je Banjaluka stabilna i sve svoje obaveze, sa naglaskom na one najprioritetnije, rješavaće na vrijeme.
-Ispunićemo zahtjeve koje su iz ove ustanove od nas tražili.Mogu sa ponosom reći da će svo povećanje troškova – od minimalne plate do životnog standarda – Banja Luka kroz veće cijene ovih usluga stići. Banja Luka je ekonomski stabilna.Banja Luka je tu za sve kategorije našeg stanovništva, ističe gradonačelnik.

Nastavi čitati

Aktuelno