Connect with us

Svijet

Bez dogovora poljoprivrednika i poljske vlade, PROTESTI NE JENJAVAJU

Zamjenik poljskog ministra poljoprivrede Mihal Kolodjejčak izjavio je danas da na sastanku poljskog premijera Donalda Tuska sa vođama protesta poljoprivrednika nije postignut dogovor, ali da će razgovori biti nastavljeni.

On je rekao da su razmotreni zahtjevi poljoprivrednika i da će Vlada 15. marta saopštiti kakve će izmene biti unesene u Zeleni dogovor.

“Važno je to što ćemo 15. marta moći da kažemo koje promjene će biti unesene u Zeleni dogovor. Postoji veoma velika vjerovatnoća da će najštetnije odredbe biti ukinute”, rekao je Kolodjejčak nakon tročasovnog sastanka, prenosi agencija PAP.

On je podvukao da da ukidanje određenih ekoloških propisa nije “jednostavno” i da ne zavisi od jedne zemlje ili jednog premijera.

“Govorimo o poljoprivrednim protestima širom EU… Poljska vlada je najglasnija u pogledu napuštanja pojedinih propisa”, rekao je zamjenik ministra.

On je napomenuo da je premijer obećao poljoprivrednicima da će vlada obezbijediti sredstva za otkup nekoliko miliona tona žita.

“Biće to veoma težak razgovor. Imamo određene finansijske okvire kojih se moramo držati”, rekao je on, napominjući da vlada veoma ozbiljno shvata aktuelne probleme.

Međutim, jedan od vođa protesta Tomaš Obšanski rekao je novinarima da će poljski farmeri nastaviti proteste, pošto na sastanku sa Tuskom nije postignut dogovor.

Obšanski je poručio da će protesti biti nastavljeni i najavio da će 20. marta biti organizovana naredna velika blokada puteva i gradova.

Poljoprivrednici širom Evropske unije pozivaju na izmjene ograničenja koja im postavlja Zeleni dogovor, u okviru borbe protiv klimatskih promjena.

Oni takođe zahtijevaju ponovno uvođenje carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koje su ukinute 2022. godine, nakon početka ruske invazije.

Svijet

NESVAKIDAŠNJI FENOMEN U MARIUPOLJU! More se povuklo za više od 100 metara (VIDEO)

U Marijupolju se Azovsko more povuklo za više od sto metara, a najveći problem je što niko nema pojma šta se tačno dešava.

Ovu neobičnu pojavu prijavio je savjetnik gradonačelnika Marijupolja Petar Andrušenko.

Prema riječima Andrušenka, slična situacija je primjećena i u ruskom gradu Taganrogu, a razlozi ove pojave za sada su nepoznati.

More se od obale povuklo na rekordnu udaljenost. Stotine metara. U Marijupolju na lijevoj obali. Dalje do Taganroga. Razlozi su i dalje nejasni, ali definitivno nenormalni – napisao je on u objavi ispod snimka trenutnog stanja mora u Mariupolju, prenosi Kurir.

Poslije tri mjeseca borbi u maju 2022. godine u Ukrajini, ruske snage su zauzele Marijupolj, a grad je srušen i spaljen skoro do temelja.

Nastavi čitati

Svijet

MAKRON ZBOG PADA REJTINGA I ZAPALJIVE RETORIKE postaje sve veća opasnost po Evropu!

Emanuel Makron suočen sa lošim rejtingom sve više je skloniji zapaljivoj retorici koja ga stavlja u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, a plaši čitavu Evropu.

Od snabdijevanja oružjem, do prijetnji slanjem francuskih vojnika u Ukrajinu, Makron je samo potpirivao odnose s Moskvom. Novom izjavom direktno je izazvao Rusiju.

On je poručio da se zalaže da se Ukrajini dozvoli da napada vojne baze unutar Rusije oružjem dugog dometa koje su obezbijedili zapadni partneri.

Makron se danas pridružio ranijim izjavama Generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji se takođe založio za promjenu tog stava, zbog kompleksnosti rata u Ukrajini.

Pitanje da li dozvoliti Ukrajini da pogađa ciljeve na ruskom tlu oružjem koje je isporučio Zapad, bilo je delikatno sve vrijeme otkako je Moskva pokrenula operaciju u Ukrajini 24. februara 2022. godine.

Zapadni lideri su se uglavnom uzdržali od preduzimanja ovog koraka, jer postoji rizik da on isprovocira ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je više puta upozoravao da bi direktna umiješanost Zapada mogla da odvede svijet na ivicu nuklearnog sukoba.

Makron je rekao da je stav Francuske da se mora Ukrajini dozvoliti da neutrališe ruske vojne lokacije, sa kojih ispaljuje projektile.

“Ako kažemo (Ukrajincima) da nemaju pravo da gađaju mjesta sa kojih se na njih ispaljuju projektili, mi im u stvari kažemo da ćemo da vam isporučujemo oružje, ali da njime ne možete da se branite”, rekao je Makron na konferenciji za štampu, tokom zvanične posjete Njemačkoj.

Zbog mogućeg napada oružjem koje je Ukrajina dobila od Velike Britanije, nedavno je došlo do diplomatskih ustezanja između Moskve i Londona. Takav scenario je moguć i za Francusku.

Nastavi čitati

Svijet

Policija Belgije zbog Rusije upala u EVROPSKI PARLAMENT

Policija je u srijedu izvršila racije u vezi s “ruskim miješanjem” u Evropski parlament, navodi se u saopštenju federalnog tužioca.

Pretresi, obavljeni u privatnoj rezidenciji u Briselu i kancelarijama Evropskog parlamenta u Strazburu i Briselu, povezani su sa takozvanim slučajem Russiagate, gdje su poslanici Evropskog parlamenta “vrbovani” i plaćeni da promovišu rusku propagandu putem sajta Glasa Evrope.

“Postoje indicije da je dotični zaposlenik Evropskog parlamenta odigrao značajnu ulogu u tome”, rekli su belgijski organi za provođenje zakona.

EU je sankcionisala Glas Evrope nakon što je krajem marta izbio skandal sa plaćenom propagandom.

Belgija je preuzela aktivnu ulogu u istrazi slučaja Russiagate zbog sjedišta Evropskog parlamenta u Briselu, istakao je premijer Alexander De Croo u aprilu, prenosi Politicki.ba.

Nastavi čitati

Aktuelno