Connect with us

Banjaluka

“BIĆE BORBA NEPRESTANA”: Gradska administracija predvođena DRAŠKOM STANIVUKOVIĆEM uspjela sačuvati ključnu imovinu

Lokalitet Sokolskog doma u Banjaluci je prije dolaska nove gradske administracije trebalo da trajno završi u privatnom vlasništvu.

U proteklom periodu, gradska administracija Banjaluke, predvođena gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, ostvarila je značajne uspjehe u očuvanju ključnih gradskih lokaliteta i imovine.

Ovi napori obuhvatali su širok spektar oblasti, od kulturne baštine do pravne zaštite gradskih dobara, postavljajući čvrste temelje za budući razvoj najvećeg grada Srpske.

Od “Kajak terase” preko povratka Sokolskog doma u vlasništvo Grada pa sve do zemljišta kina Kozara detaljno analiziramo ključna postignuća i izazove koji su obilježili ovaj period, predstavljajući kako su gradske vlasti intervenisale u nekim od najvažnijih pitanja za građane.

Sokolski dom

Lokalitet Sokolskog doma u Banjaluci je prije dolaska nove gradske administracije trebalo da trajno završi u privatnom vlasništvu. Borba oko imovine koja je po pravu pripadala gradu Banjaluci je uspješno okončana krajem prošle godine i danas ovaj lokalitet krasi moderno igralište i sportski tereni.

BLINK.BA

Gradonačelnik Draško Stanivuković je nakon što je Grad povratio Sokolski dom najavio ulaganje u iznosu od 700.000 KM a danas na ovim obnovljenim terenima se održavaju brojna sportska takmičenja i turniri, ali kako Stanivuković poručuje ovo svakako neće biti jedino ulaganje u sport.

-Igralište kod Prirodno-matematičkog fakulteta je u novom ruhu, Mocartovo igralište u Parku „Mladen Stojanović“ je takođe obnovljeno, dok obnavljamo igralište kod K4. To je ukupno pet sportskih terena, koji su presvučeni i obučeni ili nanovo izgrađeni. To je dobar znak da sada treba da organizujemo neke nove događaje i da Banjaluka bude puna i sportskih, ali i svih drugih vrsta događaja i manifestacija – kazao je nedavno gradonačelnik.

Kino Kozara: Umjesto nebodera grad dobija park

Na lokaciji bivšeg kina Kozara biće izgrađen veliki park u kojem će moći da uživaju svi građani grada na Vrbasu. Osim parka u planu je izgradnja i amfiteatra kao i kina na otvorenom.

Na ovaj način je stavljena tačka na teme da će na tom mjestu biti izgrađena četrnaestospratnica.

Kada je u pitanju ovaj lokalitet, gradonačelnik je dobijao brojne kritike, a organizovani su i protesti građana koji su se bunili protiv izgradnje zgrade. Protesti su organizovani zbog regulacionog plana iz 2018. godine i koji je usvojen za vrijeme bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića.

Ovim Regulacionim planom bilo je planirano da na mjestu Kina Kozara bude zgrada koja je prema planovima investitora trebalo da ima 14 spratova. Samo idejno rješenje dugo vremena bilo je predmet spora koji je na kraju presuđen u korist Grada što je i sam investitor na kraju priznao.

-I dalje smatramo da je najljepši od svih projekata neopravdano protjeran iz centra grada, a pet godina našeg napornog rada bačeno je niz vjetar”, rekao je direktor firme “Cinema Tower” – Vedran Savić.

To, zapravo, znači da je zeleno svjetlo dobila nagodba gradonačelnika sa tom firmom da se novi stambeno – poslovni kompleks umjesto na lokaciji nekadašnjeg kina Kozara u centru Banjaluke gradi u neposrednoj blizini zgrade Vlade i Gradskog stadiona.

– Ipak, zahvaljujemo Gradu i Skupštini na inicijativi i volji da se za ovaj višegodišnji problem nađe koliko-toliko prihvatljivo rješenje. Ovim su zaustavljeni veliki sudski sporovi za odštetu koju bi Grad morao da plati – priznao je tada Savić.

Radnički univerzitet vraćen u vlasništvo Grada

Presudom Vrhovnog suda Republike Srpske potvrđeno je da preduzeće „Naš dom“ nije vlasnik zgrade Radničkog univerziteta, čime je Grad stekao uslove za vlasnički upis ove vrijedne nekretnine u centru Banjaluke.

Podsjećamo da je Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio da „Naš dom“ nije dokazao da je vlasnik objekta Radničkog univerziteta, odnosno da je objekat u Grčkoj ulici stekao na nezakonit način, te da je upis prava svojine posljedica izvršenog krivičnog djela.

Grad Banjaluka je tokom trajanja postupka isticao i na kraju dokazao da objekat u Grčkoj ulici nije bio predmet izvršene privatizacije, jer se radi o objektu koji je spomenik kulture, a što su potvrdili i nadležni sudovi u ranijim postupcima koji su vođeni po tužbi ovog preduzeća.

Srušena Kajak terasa

Krajem prošle godine, Kajak terasa u Banjaluci našla se u fokusu javnosti. Naime ugostiteljski objekat izgrađen je nelegalno na gradskom zemljištu.

Nakon duže pravne borbe, Grad je uspio da povrati ovo zemljište u svoje vlasništvo i Kajak terasa je srušena pred velikim brojem građana i medija.

Stanivuković se tada prije početka rušenja obratio medijima te naglasio da je ovim ispravljena dugogodišnja nepravda koju su, prema njegovim riječima, pojedinci počinili gradu, i poručio da je grad veći od bilo kojeg pojedinca. Saradnici gradonačelnika smatraju da je upravo rušenje “Kajak terase” bio jedan od najvećih trijumfa nove administracije iz razloga što kako tvrde i samo ministarstvo je bilo na strani vlasnika ovog ugostiteljskog objekta.

Sud potvrdio da je Đoko Ekvator nezakonito skinuo 2 miliona KM sa računa Grada

“Kriminal u našem gradu je opet uhvaćen kao zec!” Ovim je započeo objavu gradonačelnik Banjaluke, Draško Staniuvković u predmetu koji je vođen protiv privrednika Đorđa Davidovića poznatijeg pod imenom Đoko Ekvator.

Nakon spora koji se vodio duže vrijeme, prvo je Okružni sud, a kasnije i Viši sud potvrdio da je banjalučki biznismen nezakonito skinuo dva miliona maraka sa računa Grada na svoju, kako je napisao tada Stanivuković, fiktivnu firmu, čime je oštetio Grad.

-Sporna firma na koju su trebalo da budu uplaćena dva miliona je bila dužna Gradu, a računi su joj bili blokirani. Tako je Đoko Ekvator napravio firmu “Banigo građenje”, a sudija Gordana Vojvodić je odobrila ovaj proces”, objasnio je Stanivuković.

Borba sa Autoprevozom oko parkinga u centru grada

Po odluci ustavnog suda BiH, grad Banjaluka je izgubio zemljište u centru grada vrijedno nekoliko desetina miliona maraka. Tako je spor, između preduzeća „Autoprevoz” i grada, okončan nakon 16 godina.

Ustavni sud je tako poništio presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci, kojom su gradu ranije bili dodijeljeni ovo zemljište i zgrada ove kulturne institucije, a na snazi ostavio presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci iz oktobra 2017. godine, koja ide u korist “Autoprevoza”, a prema kojoj se ugovor o zamjeni nekretnina između tog preduzeća i grada iz 1979. godine ne prihvata.

Stanivuković je rekao da je ovo gradska imovina i da će se još bolje organizovati ako „Autoprevoz“ i dalje bude pokušavao da preuzme ovo zemljište.

– Od ovog sudskog izvršenja danas nema ništa. Sudovi Republike Srpske su rekli da je ovo naše, a Ustavni sud BiH da nije. I sad će ova ulica da bude „Autoprevozova“ i da on može da odluči da je proda nekom drugom. Ne može tako – rekao je Stanivuković.

Kazao je da on i građani poštuju pravnu državu, da je Grad doveden pred svršen čin i da je spreman praviti i masovne proteste ako „Autoprevoz“ ne odustane od Vidovdanske ulice i parka u kojem se nalazu spomenik „12 beba“.

Od prethodne administracije naslijeđeni brojni izazovi:

Gradski menadžer Bojan Kresojević u razgovoru za portal Insajder.in ističe da je aktuelna administracija naslijedila brojne probleme od prethodne administracije gradonačelnika Igora Radojičića.

– Čak je i prethodni gradonačelnik govorio metaforički da je gradska imovina kokošinjac okružen lisicama. Tu je metaforu iskoristio da objasni kako su pojedinci vrebali gradsku imovinu i kako su imali definitivno podršku od određenih lica – naglašava Kresojević.

Gradski menadžer ističe da su uloženi veliki napori pri povratku imovine dok su istovremeno građeni mostovi, dječija igrališta i pokrenute brojne besplatne politike.

– To su bili veliki izazovi i definitivno je povrfatak “Kajak terase” bio najveći izazov jer smo imali očiglednu opstrukciju ministarstva zaduženog za građevinu, ali i u svim drugim predmetima koji su bili možda manje pod budnim okom javnosti imali smo pomogače koji su onu drugu stranu na neki način pomagali, ali ono što je važno da je ipak pobijedila iskrenost i borba za gradsku imovinu – poručio je Kresojević.

Gradski menadžer ističe da čvrsto vjeruje u podrušku naroda kada su u pitanju predmeti kao što je parking Stare autobuske stanice, Muzej savremene umjetnosti ali i spomenik ”12 beba”.

– Tu nam je svakako potrebna podrška naroda, jer kako što vidimo policija primjenjuje odluke Ustavnog suda kada su one na štetu Grada, a kada idu u prilog političkim stavovima na nivou Republike Srpske onda ne primjenjuju te odluke. Tako da ćemo se uz podršku naroda boriti i možemo se izboriti – zaključio je Kresojević.

Banjaluka

DAN BEZ AUTOMOBILA: Obustava sabraćaja u centru Banjaluke

Saobraćaj u centru Banjaluke danas od podne biće obustavljen za sva motorna vozila zbog obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, a povodom Svjetskog dana bez automobila.

U gradskom Odjeljenju za saobraćaj i puteve Srni je rečeno da će saobraćaj biti obustavljen od 12.00 do 21.00 čas u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića na dijelu od Trga srpskih vladara od Banskog dvora do raskrsnice sa Ulicom Marije Bursać.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način.

Evropska sedmica mobilnosti, završava se danas obilježavanjem Dana bez automobila.

Tim povodom u Banjaluci će biti održana tradicionalna 22. Banjalučka biciklijada pod nazivom “Dva su točka dovoljna” u organizaciji Banjalučke kritične mase i Centra za životnu sredinu, uz podršku Grada i EU Info centra.

Start trke je zakazan za 18.00 časova na Trgu Krajine.

Ruta je duga oko šest kilometara, a predviđeno vrijeme vožnje je oko 60 minuta. Nakon završetka vožnje, slijedi izvlačenje nagrada.

Nastavi čitati

Banjaluka

BOJAN KRESOJEVIĆ, sastao se danas sa udruženjima ZA ZAŠTITU PORODICE I RODITELJIMA: Potrebne izmjene Porodičnog zakona

Gradski menadžer, Bojan Kresojević sastao se danas sa udruženjima za zaštitu porodice i roditeljima, sa kojima je razgovarao na temu izmjene Porodičnog zakona.

Nakon sastanka, gradski menadžer je poručio kako je riječ o izuzetno važnoj temi, jer će već naredni mjesec biti pokrenuta peticija za prikupljanje potpisa za izmjenu Porodičnog zakona.

-Peticija će biti održana od 8. do 14. oktobra u Banjoj Luci, ali i u drugim većim gradovima Republike Srpske. Moram da naglasim da ovo nije politička tema, ovo je životna tema. Ovo je borba za porodicu i bolji Porodični zakon. Upravo zbog toga, zajedno sa više udruženja koja se bore za prava djece i zaštitu porodice, kao i roditeljima, organizujemo ovu peticiju kako bi brojne nepravilnosti i brojne sporne članove ovog zakona izmijenili. Na ovaj način ćemo govoriti, između ostalog, o problemu upravljanja raspolaganjem dječije štednje, jer u ovom trenuktu Porodični zakon podrazumijeva da roditelji nisu u mogućnosti da raspolažu dječijom štednjom bez isključive saglasnosti Centra za socijalni rad – kazao je gradski menadžer.

Dodao je kako ovdje osnovni problem predstavlja činjenica što se na taj način izuzima nadležnost od roditelja i prenosi na Centar za socijalni rad, a što dalje podazumijeva direktno slabljenje porodice kao osnovne zdrave ćelije društva.

-Nije sporno da se za porodice, za koje se ustanovi određena disfunkcionalnost, preduzmu određene mjere zaštite, ali na ovaj način mi imamo situaciju koja podrazumijeva da se u startu svaki roditelj tretira kao opasnost za svoje dijete. Došli smo u situaciju da država štiti djecu od roditelja, ali ne i od drugih opasnosti kojima je to dijete izloženo. Smatram da to nije dobar put, te je roditeljima neophodno vratiti izvorna prava, koja su zagarantovana Ustavom, a to je da podižu svoju djecu i poštuju prava. Naime, u skladu sa Zakonom o referendumu i građaskoj inciijativci neophodno je da se prijavi peticija i sprovede u roku od sedam dana i u skladu sa poslovnikom Narodne skupštine RS takva građanska inicijativa, koja ima preko 3 hiljae potpisa predstavlja mogužnost da građani budu ovlašteni predlagači za izmjenu zakona – kazao je on.

Istakao je kako ovo nije jedini sporan član u Porodičnom zakonu.

-Još jedan sporan član jeste privremeno oduzimanje djece roditeljima, bez odluke suda. Širina nadležnosti koja je data Centru za socijalni rad budi prostor za zloupotrebe. Želimo da se obezbijedi najbolja moguća zaštita za našu djecu – dodao je on.

Član Udruženja porodica sa četvoro i više djece, Adriana Basara poručila je kako su se predstavnici ovog Udruženja rado odazvali ovoj inicijativi, jer i sami imaju veliku odgovornost.

-Mi zastupamo oko 900 porodica u gradu Banjoj Luci i okolini. Ne želimo samo da ulazimo u domen ljudskih porava koja su data Evropskom konvencijom, da se to mijenja, mi želimo sva prava ali da ne ide na uštrb roditelja. Iskoristila bih ovu priliku da pozovem sve građane da prisustvuju velikoj porodičnoj šetnji, koju ćemo organizovati 8. oktobra u 5 do 12, kako bi zadržali prava porodica u Repubčlici Srpskoj – dodala je Basara.

Potpredsjednik Udruženja roditelja za prava djece Republike Srpske, Zoran Vuković dodao je kako že ovo Udruženje podržati ovu, ali i svaku drugu inicijativu koja ide u korist djece i roditelja.

-Podržali smo ovu prije svega jer želimo da pozovemo sve roditelje, udruženja i političke opcije koji smatraju da ovi zakoni, koji su tako reći doneseni preko noći, treba bolje da se urede, da se pravno drugačije naprave, da se definišu zakonski okviru, oni moraju biti u saglasnosti suda. Šetnju koja će se desiti 8. oktobra, ali i sve ostale aktivnosti koje idu u korist djeci, prodicama i roditeljima, mi ćemo podržati i aktivno učestovati u tome – kazao je on.

Nastavi čitati

Banjaluka

PONEDJELJAK U BANSKOM DVORU: Koncert Stefana Lopandića

U Kulturnom centru Banski dvor, u Koncertnoj dvorani u ponedjeljak, 25. septembra sa početkom u 20.00 časova biće održan koncert Stefana Lopadića (klavir).

-Diplomirao je na smjeru za klavir na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u klasi profesora Dejana Jankovića. Nagrađen je 2023.godine Plaketom Svetog Stefana koju dodjeljuje Predsjednik Republike Srpske za ostvarene rezultate tokom studija kao najuspješniji stipendista Fonda „Dr Milan Jelić“ na polju umjetnosti. Dobitnik je dvije stipendije “Milan Jelić”. Dobitnik je Plakete Banskog dvora za najboljeg studenta Studijskog programa muzičke umjetnosti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u školskoj 2022/2023. godini – navedeno je u saoopštenju Banskog dvora.

Besplatne pozivnice za ovaj koncert možete preuzeti na biletarnici Banskog dvora svakim radnim danom, osim vikendom u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Nastavi čitati

Aktuleno