Connect with us

Banjaluka

“BIĆE BORBA NEPRESTANA”: Gradska administracija predvođena DRAŠKOM STANIVUKOVIĆEM uspjela sačuvati ključnu imovinu

Lokalitet Sokolskog doma u Banjaluci je prije dolaska nove gradske administracije trebalo da trajno završi u privatnom vlasništvu.

U proteklom periodu, gradska administracija Banjaluke, predvođena gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, ostvarila je značajne uspjehe u očuvanju ključnih gradskih lokaliteta i imovine.

Ovi napori obuhvatali su širok spektar oblasti, od kulturne baštine do pravne zaštite gradskih dobara, postavljajući čvrste temelje za budući razvoj najvećeg grada Srpske.

Od “Kajak terase” preko povratka Sokolskog doma u vlasništvo Grada pa sve do zemljišta kina Kozara detaljno analiziramo ključna postignuća i izazove koji su obilježili ovaj period, predstavljajući kako su gradske vlasti intervenisale u nekim od najvažnijih pitanja za građane.

Sokolski dom

Lokalitet Sokolskog doma u Banjaluci je prije dolaska nove gradske administracije trebalo da trajno završi u privatnom vlasništvu. Borba oko imovine koja je po pravu pripadala gradu Banjaluci je uspješno okončana krajem prošle godine i danas ovaj lokalitet krasi moderno igralište i sportski tereni.

BLINK.BA

Gradonačelnik Draško Stanivuković je nakon što je Grad povratio Sokolski dom najavio ulaganje u iznosu od 700.000 KM a danas na ovim obnovljenim terenima se održavaju brojna sportska takmičenja i turniri, ali kako Stanivuković poručuje ovo svakako neće biti jedino ulaganje u sport.

-Igralište kod Prirodno-matematičkog fakulteta je u novom ruhu, Mocartovo igralište u Parku „Mladen Stojanović“ je takođe obnovljeno, dok obnavljamo igralište kod K4. To je ukupno pet sportskih terena, koji su presvučeni i obučeni ili nanovo izgrađeni. To je dobar znak da sada treba da organizujemo neke nove događaje i da Banjaluka bude puna i sportskih, ali i svih drugih vrsta događaja i manifestacija – kazao je nedavno gradonačelnik.

Kino Kozara: Umjesto nebodera grad dobija park

Na lokaciji bivšeg kina Kozara biće izgrađen veliki park u kojem će moći da uživaju svi građani grada na Vrbasu. Osim parka u planu je izgradnja i amfiteatra kao i kina na otvorenom.

Na ovaj način je stavljena tačka na teme da će na tom mjestu biti izgrađena četrnaestospratnica.

Kada je u pitanju ovaj lokalitet, gradonačelnik je dobijao brojne kritike, a organizovani su i protesti građana koji su se bunili protiv izgradnje zgrade. Protesti su organizovani zbog regulacionog plana iz 2018. godine i koji je usvojen za vrijeme bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića.

Ovim Regulacionim planom bilo je planirano da na mjestu Kina Kozara bude zgrada koja je prema planovima investitora trebalo da ima 14 spratova. Samo idejno rješenje dugo vremena bilo je predmet spora koji je na kraju presuđen u korist Grada što je i sam investitor na kraju priznao.

-I dalje smatramo da je najljepši od svih projekata neopravdano protjeran iz centra grada, a pet godina našeg napornog rada bačeno je niz vjetar”, rekao je direktor firme “Cinema Tower” – Vedran Savić.

To, zapravo, znači da je zeleno svjetlo dobila nagodba gradonačelnika sa tom firmom da se novi stambeno – poslovni kompleks umjesto na lokaciji nekadašnjeg kina Kozara u centru Banjaluke gradi u neposrednoj blizini zgrade Vlade i Gradskog stadiona.

– Ipak, zahvaljujemo Gradu i Skupštini na inicijativi i volji da se za ovaj višegodišnji problem nađe koliko-toliko prihvatljivo rješenje. Ovim su zaustavljeni veliki sudski sporovi za odštetu koju bi Grad morao da plati – priznao je tada Savić.

Radnički univerzitet vraćen u vlasništvo Grada

Presudom Vrhovnog suda Republike Srpske potvrđeno je da preduzeće „Naš dom“ nije vlasnik zgrade Radničkog univerziteta, čime je Grad stekao uslove za vlasnički upis ove vrijedne nekretnine u centru Banjaluke.

Podsjećamo da je Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio da „Naš dom“ nije dokazao da je vlasnik objekta Radničkog univerziteta, odnosno da je objekat u Grčkoj ulici stekao na nezakonit način, te da je upis prava svojine posljedica izvršenog krivičnog djela.

Grad Banjaluka je tokom trajanja postupka isticao i na kraju dokazao da objekat u Grčkoj ulici nije bio predmet izvršene privatizacije, jer se radi o objektu koji je spomenik kulture, a što su potvrdili i nadležni sudovi u ranijim postupcima koji su vođeni po tužbi ovog preduzeća.

Srušena Kajak terasa

Krajem prošle godine, Kajak terasa u Banjaluci našla se u fokusu javnosti. Naime ugostiteljski objekat izgrađen je nelegalno na gradskom zemljištu.

Nakon duže pravne borbe, Grad je uspio da povrati ovo zemljište u svoje vlasništvo i Kajak terasa je srušena pred velikim brojem građana i medija.

Stanivuković se tada prije početka rušenja obratio medijima te naglasio da je ovim ispravljena dugogodišnja nepravda koju su, prema njegovim riječima, pojedinci počinili gradu, i poručio da je grad veći od bilo kojeg pojedinca. Saradnici gradonačelnika smatraju da je upravo rušenje “Kajak terase” bio jedan od najvećih trijumfa nove administracije iz razloga što kako tvrde i samo ministarstvo je bilo na strani vlasnika ovog ugostiteljskog objekta.

Sud potvrdio da je Đoko Ekvator nezakonito skinuo 2 miliona KM sa računa Grada

“Kriminal u našem gradu je opet uhvaćen kao zec!” Ovim je započeo objavu gradonačelnik Banjaluke, Draško Staniuvković u predmetu koji je vođen protiv privrednika Đorđa Davidovića poznatijeg pod imenom Đoko Ekvator.

Nakon spora koji se vodio duže vrijeme, prvo je Okružni sud, a kasnije i Viši sud potvrdio da je banjalučki biznismen nezakonito skinuo dva miliona maraka sa računa Grada na svoju, kako je napisao tada Stanivuković, fiktivnu firmu, čime je oštetio Grad.

-Sporna firma na koju su trebalo da budu uplaćena dva miliona je bila dužna Gradu, a računi su joj bili blokirani. Tako je Đoko Ekvator napravio firmu “Banigo građenje”, a sudija Gordana Vojvodić je odobrila ovaj proces”, objasnio je Stanivuković.

Borba sa Autoprevozom oko parkinga u centru grada

Po odluci ustavnog suda BiH, grad Banjaluka je izgubio zemljište u centru grada vrijedno nekoliko desetina miliona maraka. Tako je spor, između preduzeća „Autoprevoz” i grada, okončan nakon 16 godina.

Ustavni sud je tako poništio presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci, kojom su gradu ranije bili dodijeljeni ovo zemljište i zgrada ove kulturne institucije, a na snazi ostavio presudu Okružnog privrednog suda u Banjaluci iz oktobra 2017. godine, koja ide u korist “Autoprevoza”, a prema kojoj se ugovor o zamjeni nekretnina između tog preduzeća i grada iz 1979. godine ne prihvata.

Stanivuković je rekao da je ovo gradska imovina i da će se još bolje organizovati ako „Autoprevoz“ i dalje bude pokušavao da preuzme ovo zemljište.

– Od ovog sudskog izvršenja danas nema ništa. Sudovi Republike Srpske su rekli da je ovo naše, a Ustavni sud BiH da nije. I sad će ova ulica da bude „Autoprevozova“ i da on može da odluči da je proda nekom drugom. Ne može tako – rekao je Stanivuković.

Kazao je da on i građani poštuju pravnu državu, da je Grad doveden pred svršen čin i da je spreman praviti i masovne proteste ako „Autoprevoz“ ne odustane od Vidovdanske ulice i parka u kojem se nalazu spomenik „12 beba“.

Od prethodne administracije naslijeđeni brojni izazovi:

Gradski menadžer Bojan Kresojević u razgovoru za portal Insajder.in ističe da je aktuelna administracija naslijedila brojne probleme od prethodne administracije gradonačelnika Igora Radojičića.

– Čak je i prethodni gradonačelnik govorio metaforički da je gradska imovina kokošinjac okružen lisicama. Tu je metaforu iskoristio da objasni kako su pojedinci vrebali gradsku imovinu i kako su imali definitivno podršku od određenih lica – naglašava Kresojević.

Gradski menadžer ističe da su uloženi veliki napori pri povratku imovine dok su istovremeno građeni mostovi, dječija igrališta i pokrenute brojne besplatne politike.

– To su bili veliki izazovi i definitivno je povrfatak “Kajak terase” bio najveći izazov jer smo imali očiglednu opstrukciju ministarstva zaduženog za građevinu, ali i u svim drugim predmetima koji su bili možda manje pod budnim okom javnosti imali smo pomogače koji su onu drugu stranu na neki način pomagali, ali ono što je važno da je ipak pobijedila iskrenost i borba za gradsku imovinu – poručio je Kresojević.

Gradski menadžer ističe da čvrsto vjeruje u podrušku naroda kada su u pitanju predmeti kao što je parking Stare autobuske stanice, Muzej savremene umjetnosti ali i spomenik ”12 beba”.

– Tu nam je svakako potrebna podrška naroda, jer kako što vidimo policija primjenjuje odluke Ustavnog suda kada su one na štetu Grada, a kada idu u prilog političkim stavovima na nivou Republike Srpske onda ne primjenjuju te odluke. Tako da ćemo se uz podršku naroda boriti i možemo se izboriti – zaključio je Kresojević.

Banjaluka

MOJA DJELA SU MOJA LIČNA KARTA: “Imam hrabrosti da svaku bitku bijem do kraja”

Nakon kritika koje je predsjednica Narodnog fronta uputila prema gradonačelniku Banjaluke, oglasio se Stanivuković, koji je rekao da ga ne zanimaju prepucavanja putem medija.

“Moja lična karta su moja djela i ja zaista za to očekujem podršku Banjalučana. Nemam drugih komentara i ne želim da komentarišem. Ne interesuje me ta vrsta priče i prepucavanja preko medija”, naglasio je Stanivuković.

Ističe da svi navodi koje je Trivićeva iznijela spadaju u teorije zavjere.

“To su sve teorije zavjere i vrijeme će pokazati. Posljednja opcija u životu je ikada odustati. Politika je častan, izazovan i težak posao, a voditi grad je najizazovniji posao. To je posao sa kojim se budite, ustajete, ležete i nikada taj posao ne prestaje. Ja od ovog svog posla ne mogu da se bavim neutemeljenim stvarima”, rekao je Stanivuković.

Naglašava da svoj posao shvata ozbiljno te da ima hrabrosti da bije svaku političku bitku.

“Imam hrabrosti da svaku bitku bijem do kraja i da se ne povučem. Kakav god da bude ishod, ja sam dovoljno politički racionalan da čestitam. Ovo ne smije biti bitka na život i smrt, kako to neko gleda”, poručio je Stanivuković.

Dodaje da ne želi da umanji značaj protivkandidata, ali naglašava da će Banjalučani odlučiti o tome.

“Ne želim da umanjim značaj Jelene, Davora, Nikole ili bilo koga. To je svačije legitimno pravo, ali će Banjalučani o tome odlučiti. Moj stav je da ovo radimo na najposvećeniji mogući način. Želim da bitku vodim dostojanstveno, poštujući institucije”, poručio je Stanivuković.

Dodaje da takođe ne želi da komentariše ni ankete za koje je Trivićeva rekla da su rađene po njegovoj narudžbi.

“Ko je prvi, ko je drugi, ko je peti, ja neću da komentarišem ankete. Čujem da mi se spočitava da ja naručujem ankete. Evo, ja im čestitam na tome. Imam veliko samopouzdanje u ono što radim i radujem se tom 6. oktobru kada ćemo vidjeti koliko se vrednuje sve što smo uradili”, naglasio je Stanivuković.

Zaključuje da je za njega trenutna situacija u gradu od primarnog značaja te da svoj posao radi dostojanstveno.

“Ja želim na to da se fokusiram. Mene je narod stavio na ovo mjesto i u budućnosti će me stavljati na veća mjesta”, zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

PREDLOŽENE ZNAČAJNE ODLUKE: Gradonačelnik pozvao odbornike da podrže BESPLATNE PLACEVE za mlade bračne parove i SISTEMSKO RJEŠENJE za rezervoare Tunjice jedan i dva

Gradonačelnik Draško Stanivuković najavio je da je za sutrašnju sjednicu Skupštine grada Banja Luka predložio pet važnih odluka koje utiču na život stanovništva, među kojima i odluku o besplatnim placevima za mlade bračne parove i besplatnim projektima za gradnju kuće za sve građane.

-Pripremili smo placeve u Motikama, Bistrici, Česmi i drugim naseljima koje planiramo da dijelimo mladim bračnim parovima, porodicama poginulih boraca i porodicama sa četvoro i više djece. Prvenstveno ova politika se odnosi na mlade bračne parove, s obzirom na to da su za druge kategorije već kreirane i druge značajne politike. Sada želimo i njih da podržimo, da ostanu ovdje, da grade kuće – poručio je gradonačelnik.

Odluka znači, kako je kazao, da svaki mladi bračni par do 35 godina može da se prijavi da od Grada dobije svoj plac.

-Smisao je da mladi ostaju ovdje. Naše opredjeljenje je da dijelimo placeve na prigradskom području što znači decentralizaciju, da se grad širi prema periferiji – naveo je gradonačelnik, ističući da Grad ima mnogo imovine koju ne može iskoristiti u drugim pravcima, tj. ta zemlja ne može da bude industrijska zona, a s druge strane nije dovoljne veličine za poljoprivredu.

Kazao je da je vrijednost placeva od 15 do 20 hiljada, a uz placeve jedna porodica dobija i projekat i građevinsku dozvolu, te priključke za vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Kada saberete sve ovo doći ćemo i do 50.000 KM podrške po porodici i po tome smo jedinstveni u regionu – poručio je gradonačelnik.

-Ova odluka je jedinstvena nacionalna politika i ako sutra dobijemo podršku već u avgustu krećemo sa prvim konkretnim aktivnostima – kazao je gradonačelnik ističući da i pored činjenice da još nisu usvojene izmjene Zakona o stvarnim pravima koje je predložio, gradska administracija je našla model da provede ovu odluku o dodjeli placeva.

Za sutrašanju sjednicu, kako je najavio gradonačelnik – predložena je i Odluka o tome da Grad Banja Luka uloži deset miliona KM u rješavanje pitanje rezervoara Tunjice jedan i dva, i to je kako je kazao – jedno sistemsko rješenje.

-Ovim će se riješiti i jedino preostalo žarište, izazov sa vodosnabdijevanjem potokozarskih sela – kazao je gradonačelnik.

Među predloženim tačkama je i Izvještaj EBRD-a o napredovanju projekata vodosnabdijevanja „Voda 3“ i kako napominje gradonačelnik – ukoliko ne bude usvojen dovodi se u pitanje grant od osam miliona KM.

Takođe, za sutrašnji dnevni red predložen je otpis komunalne naknade građanima kojima je zastario dug, a to je dug stariji do tri godine. Dio koji je zastario se otpisuje, a dio koji su uplaćivali računaće se kao pretplata.

Gradonačelnik je najavio i da je za sutra predložena Rezolucija o privatnim vrtićima, koja predviđa rast subvencija da bi do polovine naredne godine bila izjednačena cijena privatnih i javnih vrtića.

– Sa ovih pet tačaka napravićemo istorijski pomak. Pozivam sve odbornike da razmotre ovih pet tačaka, da dopune dnevni red sutra i da sa ovakvim materijalom budemo svi ponosni – zaključio je gradonačelnik.

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ PODRŽAO INICIJATIVU BANJALUČKIH PJESNIKA: “Banjaluci nedostaje manifestacija poput ove”

Narodni poslanik PDP – a Nebojša Drinić podržao je inicijativu banjalučkih pjesnikinja da se jednom godišnje u Banjaluci organizuje veče poezije domaćih autorki.

– Rado sam se odazvao na poziv književnica Aleksandre Čvorović, Nede Gavrić, Gordane Kukić, Selene Berić, Hristine Mrša i Dragane Grujinović Kajiš i podržao njihovu ideju da se promoviše poezija povodom važnih datuma u književnosti i kulturi, uopšte. Naše pjesnikinje su me upoznale sa svojim radom, iznijele mnogo kreativnih ideja, poklonile mi knjige. Smatram da zaslužuju bolje mjesto u našem književnom životu, kao i u društvu u cjelini, rekao je Drinić.

On je dodao da će nastojati da pomogne u organizaciji književnih večeri u Banjaluci u kulturnim ustanovama, ali i u prigradskim naseljima koja često obilazi i koja vape za književnim sadržajima.

– Prijatno druženje i razgovor protekli su u znaku dobrih ideja i pozitivnih vibracija. Dogovorile smo se kako da prezentujemo našu poeziju na najbolji mogući način. Sa Nebojšom Drinićem imam pozitivno iskustvo i dobru saradnju u Dječijoj biblioteci u kojoj radim. Doveo je svoje drugare komšije iz Borika, učlanio ih u biblioteku i djeca nam redovno dolaze i čitaju, ispričala je Aleksandra Čvorović.

Da Banjaluci nedostaje manifestacija poput večeri banjalučkih književnica ukazala je Gordana Kukić i zahvalila se Driniću na podršci.

Pjesnikinja Neda Gavrić predložila je da se banjalučka poezije promoviše uz Vrbas i dajak koji je simbol Banjaluke.

To bi mogao da bude prvi književni sadržaj koji će ovog ljeta zajedno prirediti pjesnikinje. Inicijativu je podržala i književnica Ljiljana Mačkić.

Nastavi čitati

Aktuelno