Connect with us

Banjaluka

BICIKLI U MODI: Brojači za bicikle zabilježili povećan broj biciklista u gradu

Brojači za bicikle na tri lokacije u gradu u januaru i februaru ove godine zabilježili su uvećanje broja korisnika bicikala u odnosu na isti period prošle godine.

Naime, u decembru 2022. godine naš grad je dobio brojače bicikala u okviru projekta “ Impaq“, od kojih jedan u formi displeja, te dva podzemna.

Zahvaljujući tome, za date lokacije (u naselju Borik, ulicama Stevana Bulajića i Majke Jugovića) imamo brojeve korisnika bicikala i trotineta za čitavu 2023. godinu, na nivou dana, sedmice ili vikenda.

Podaci sa ovih uređaja ukazuju da u odnosu na prvi period prošle godine (prva dva mjeseca), imamo uvećanje po svim parametrima, kad je u pitanju mikromobilnost, bicikli i trotineti. Naime, uvećanje broja ovih učesnika u saobraćaju je na nivou od oko 43% na dnevnom nivou, 36% za najprometniji dan, 36% na sedmičnom nivou, a period vikenda bilježi uvećanje za oko 63%.

S obzirom na to da Grad stalno radi na unapređenju bicklističke infrastrukture, vjerujemo da će se broj sugrađana, koji koriste održive vidove prevoza – i dalje uvećavati.

Banjaluka

GRAĐANI ISTAKLI ZASTAVE pred odluku o rezoliciji o Srebrenici

Brojni Banjalučani odazvali su se pozivu Vlade Republike Srpske da istaknu srpske trobojke čime, kako ističu, simbolički iskazuju protivljenje namjeri usvajanja za Srbe sporne rezolucije o Srebrenici.

Otome svjedoči i zastava istaknuta u Ulici Vojvode Momčila u centru Banjaluke.

Vlada Republike Srpske će danas u Srebrenici održati redovnu sjednicu, i to na dan kada će Generalna skupština UN odlučivati o prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Tom prilikom najviši zvaničnici Republike Srpske položiće cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu.

Nastavi čitati

Banjaluka

ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA Gradskog štaba za vanredne situacije

Gradski štab za vanredne situacije održao je danas redovnu sjednicu, na kojoj je prihvaćen prijedlog Plana obuke i osposobljavanja Gradskog štaba za vanredne situacije, jedinica i timova civilne zaštite za period 2024 – 2027. godine.

Dodatno, na današnjoj sjednici je razmatran i prijedlog Plana zaštite i spasavanja od zemljotresa u Banjoj Luci.

Na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije prihvaćena je Informacija o aerozagađenju vazduha i mjerama zaštite na teritoriji grada.

Jedna od tačaka dnevnog reda koja je razmatrana jeste i razmatranje Odluke o određivanju privrednih privrednih društava i pravnih lica, nosilaca poslova i zadataka u provođrnju mjera zaštite i spasavanja na teritoriji grada, kao i Odluka o formiranju jedinica i timova civilne zaštite i Odluka o određivanju povjerenika zaštite i spasavanja na teritoriji Banje Luke.

Osim toga razmatran je i Plan sprovođenja mjera na vodovodnom sistemu „Vodovod“ – a a.d. Banja Luka za eventualni sušni period.

Nastavi čitati

Banjaluka

“ĆIRILICA NEKAD I SAD”! Sutra obilježavanje Dana slovenske pismenosti

Programom pod nazivom „Ćirilica nekad i sad“ sutra, 23. maja u 19.00 časova u Domu omladine biće obilježen Dan slovenske pismenosti.

Riječ je o programu koji uz podršku Grada Banje Luke organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“.

Kako su kazali organizatori, o srpskom pismu nekad i sad govoriće prof. dr Milanka Babić, dok će u ime „Prosvjete“ govoriti dr Jelenko Bojić i mr Željko Vujadinović.

Takođe, u okviru programa u Domu omladine biće priređena izložba ćiriličkih rukopisa posvećena Svetom Ćirilu i Metodiju.

Nastavi čitati

Aktuelno