Connect with us

Politika

“BiH prijateljska zemlja” Kalabuhov poručio da je Rusija za hitno ukidanje OHR

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da Rusija insistira na hitnom zatvaranju OHR jer više nije neophodan, a u samovolji Kristijana Šmita, koji nema potvrdu Savjeta bezbjednosti UN, vidi glavni faktor destabilizacije u BiH.

Kalabuhov je ocijenio neprihvatljivim uplitanje spoljnih igrača u unutrašnje poslove BiH, te istakao da je uvjeren da je Dejtonski mirovni sporazum temelj BiH.

On je naglasio da Rusija vidi BiH kao prijateljsku zemlju, te da računa na to da će rukovodstvo i ubuduće biti uzdržano u vezi sa antiruskim sankcijama

Okončano je doba dominacije Zapada sa SAD na čelu, karakteristično po jednostranom nametanju ostalom svijetu pravila uz kršenje prava i sloboda pojedinih osoba, organizacija, država, čitavih regiona – ocijenio je Kalabuhov za Glas Srpske.

On je konstatovao da je trenutno u toku formiranje novog svjetskog poretka.

– Odnosi između Rusije i Zapada nastavljaju da naglo degradiraju. Faktički je u toku hibridni rat SAD i Evrope protiv Rusije koji su Vašington i njegovi sateliti pripremali više godina – naglasio je Kalabuhov.

On je naveo da će specijalna vojna operacija, koju je Rusija pokrenula s ciljem zaštite stanovništva sa ruskog govornog područja Donbasa, biće vođena dok se ne ispune postavljeni ciljevi, odnosno potpuno unište izvori prijetnji bezbjednosti Ruske Federacije i njenih građana.

Kalabuhov je istakao da je uzrok energetske krize u Evropi pogrešna politika zapadnih država u oblasti energetike tokom privrednog obnavljanja u periodu nakon virusa korona, kao i pokušaju Vašingtona i Brisela da “kazne” Rusiju sankcijama i direktnom sabotažom kao što je bio slučaj sa projektima “Sjevernog toka”.

– Zbog njihovih antiruskih sankcija zemlje koje nemaju vlastite izvore energije nemaju drugog izbora osim da se vrate na energente štetne po ekologiju. Na taj način dijalog o klimatskim promjenama je doživio kolosalan udarac – naglasio je Kalabuhov.

Politika

Savić-Banjac: Elektroprivreda zaradila preko 100 MILIONA KM 2021. godine, a odmah 2022. POVEĆALA CIJENE

-Zbog rasta cijene električne energije na berzama za 200 %, Elektroprivreda je zaradila preko 100 miliona KM u 2021.godini. Međutim, ta dobit nije raspoređena da se rasterete potrošači, nego je već u 2022.godini, odmah nakon izbora, cijena električne energije privredi povećana za 50%, a domaćinstvima za 20, 30, 40 %, u zavisnosti od potrošnje.

Poručla je ovo poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini, Mirna Savić – Banjac, koja je dodala da, sa standardom kakav imamo u Republici Srpskoj, ovakav skok cijena je veliki udarac na ionako skromne budžete građana.

-Na osnovu Izvještaja o stanju na tržištu hartija od vrijednosti za 2021.godinu u Republici Srpskoj koji je danas razmatran na sjednici Narodne skupštine, jasno je da postoji nekoliko krupnih problema. Zabrinjava činjenica da je upravo 2021.zabilježen najniži nivo ukupnog prometa od 2016.godine.
Još drastične je to što je 73,4 % ukupnog prometa ostvareno sa trezorskim zapisima i obveznicama – kazala je Savić – Banjac.
Nastavi čitati

Politika

POTVRDILA ONO ŠTO SE VEĆ NEKO VRIJEME ŠUŠKALO Jelena Trivić ide u formiranje Narodnog fronta (VIDEO)

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, potvrdila je formiranje Narodnog fronta na svom Facebook nalogu.

“Idemo zajedno u formiranje Narodnog fronta, za bolju, uređeniju, pristojniju Republiku Srpsku. To je naša obaveza prema onima koji su stvarali Otadžbinu, ali i prema budućnosti naše djece!”, navela je Trivićeva u objavi.

Nastavi čitati

Politika

Stanivuković o Milanovićevoj posjeti: NEKOREKTAN, NEPRIMJEREN I PROVOKATIVAN politički potez, zašto rukovodstvo Srpske ćuti?

Današnja posjeta predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića Derventi i najavljeno odlikovanje pripadnika 103. brigade HVO Derventa je po riječima gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića je nekorektan, neprimjeren i provokativan politički potez kojim se umanjuju i vrijeđaju srpske žrtve uoči 31. godišnjice stradanja u Sijekovcu.

– Odlikovati one koji su činili monstruozne zločine nad Srbima u Posavini je krajnje sramno i ponižavajuće naročito imajući u vidu da porodice stradalih Srba još čekaju na sudsku pravdu za svoje najmilije.  Nikad nisam bio neko ko dolijeva ulje na vatru i trudim se da u svemu što se dešava tražim promil razumijevanja za nešto, ali u ovom potezu to prosto nije moguće jer Milanovićev čin ne doprinosi ni suživotu ni pomirenju na ovim prostorima – rekao je Stanivuković.

Ističe da ga naročito čudi ćutanje rukovodstva Republike Srpske i, kako kaže, ne želi da vjeruje da će i u ovom slučaju staviti hrvatski interes iznad srpskog.

– Pozivam zvaničnike Republike Srpske da osude ovaj Milanovićev neljudski čin u vrijeme kad se Srbi s tugom i bolom sjećaju nevinih civilnih žrtava u Sijekovicu.
Srbi moraju postaviti stvari principom reciprociteta, dok god rukovodstvo Srbije i Srbi ne mogu da obilježe stradanje svojih žrtava u Hrvatskoj ne može se dozvoliti ni Hrvatima da bilo šta obilježavaju na teritoriji Republike Srpske. To znači minimum poštovanja prema onome što smo proživjeli – naglašava Stanivuković.

– Podsjećam da su oni koje Milanović odlikuje na najsvirepiji način 1992. godine ubili 46 srpskih civila – žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva imala je svega 17, a najstarija 77 godina – ističe on.

Nastavi čitati

Aktuleno