Connect with us

Društvo

BiH ukrotila inflaciju, ALI IZVOZ OPADA

U BiH je u posljednjem kvartalu prošle godine došlo do značajnog pada inflacije, navedeno je u najnovijem ekonomskom izvještaju Evropske komisije za zemlje u procesu pristupanja.

Kako je naglašeno u izvještaju, u prvih 11 mjeseci lani prosječna stopa inflacije iznosila je 6,4 odsto, za razliku od 13,9 odsto u prethodnoj godini.

Na smanjenje inflacije, kako je istaknuto, najviše su uticale visoke cijene za energente tokom 2022. godine i njihovo smanjenje tokom prošle godine.

Dobra vijest je i da je, prema iznesenim podacima Evropske komisije, došlo do blagog smanjenja nezaposlenosti, a u prvih 11 mjeseci je, kako ističu, prosječan rast zaposlenosti iznosio 1,1 odsto. Glavni razlog za povećanje zaposlenosti je, kako su istakli, bolja situacija u hotelijerstvu i gastronomiji, u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija, te u oblasti obrazovanja.

Sudeći prema ovim podacima, nezaposlenost omladine pala je na 32 odsto u trećem kvartalu u odnosu na isti period prethodne godine, što je stoodstotni pad u odnosu na period prije korone, kada je nezaposlenost mladih bila iznad 60 odsto.

U posljednjem kvartalu je došlo do usporavanja rasta plata na 11 odsto u odnosu na 14,8 odsto u trećem kvartalu.

U izvještaju se podsjeća i na glavni izvještaj Evropske komisije, koji je objavljen sredinom novembra, u kojem je konstatovano da je BiH i dalje u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije, te da u ovoj oblasti protekle godine nije bilo napretka. Podsjećaju i da u BiH i dalje postoje politička neslaganja koja uzrokuju probleme i u ekonomskoj oblasti.

“Novoimenovano Upravno vijeće Centralne banke BiH izabralo je 3. januara Jasminu Selimović za guvernera CB BiH na šestogodišnji mandat. Ovim je okončan period duži od dvije godine tokom kojeg je prethodni guverner zbog političkih sporova morao da radi samo u tehničkom mandatu”, konstatovano je u izvještaju.

I bruto domaći proizvod je porastao za 1,9 odsto u četvrtom u odnosu na prethodni kvartal, koji je porastao za 1,2 odsto. Ipak, kako je naglašeno, izvoz dobara i usluga pao je za 13,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je izvoz bio manji za 9,5 odsto.

“Kada je riječ o proizvodnji, rast je i dalje bio uglavnom zasnovan na trgovini, transportu, smještaju i prehrambenim uslugama, povećavši se za 7,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je dodata vrijednost u proizvodnji opala za četiri odsto u odnosu na isti uporedni period”, naglašeno je.

Svijetla tačka bh. ekonomije je, sudeći prema ovim podacima, I dalje u turizmu. Naime, u prvih 11 mjeseci protekle godine broj noćenja porastao je za 19,1 odsto, dok je broj dolazaka bio veći za 14,7 odsto.

“U odnosu na 2019, posljednju godinu prije kovida, dolasci u prvih 11 mjeseci 2023. bili su oko pet odsto veći, dok je broj noćenja povećan za oko osam odsto. Nakon oštrog pada broja stranih turista tokom pandemije, njihov udio u ukupnim dolascima i noćenjima sada se u velikoj mjeri vratio na nivo prije pandemije. U prvih 11 mjeseci 2023. godine najveća grupa stranih turista bila je iz Hrvatske, a slijede Srbija i Turska”, istaknuto je.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Pretežno oblačno i TOPLO

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) danas se očekuje pretežno oblačno vrijeme uz kraće sunčane periode na sjeveru i istoku, dok je poslije podne moguća kratkotrajna kiša.

Jutro će biti pretežno oblačno i uglavnom suvo, dok je uz rijeke i po kotlinama moguća kratkotrajna magla.

Vjetar će biti slab, istočni i jugoistočni, a u Hercegovini i na planinama umjeren, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Minimalna temperatura vazduha biće od tri do 11, a maksimalna od 14 do 20 stepeni Celzijusovih.

Danas u BiH preovladava pretežno oblačno vrijeme sa povremenom kišom u centralnim, istočnim i sjeverozapadnim područjima, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica nula, Čemerno sedam, Gacko devet, Kalinovik i Bihać 10, Han Pijesak i Ivan Sedlo 11, Drinić, Kneževo, Sokolac, Foča i Livno 12, Bileća, Mrkonjić Grad i Sanski Most 13, Banjaluka, Novi Grad, Šipovo, Drvar, Bugojno, Sarajevo, Široki Brijeg i Zenica 14, Višegrad, Prijedor, Rudo i Trebinje 15, Ribnik, Mostar i Neum 16, Srebrenica 17, Bijeljina, Doboj, Srbac, Gradačac, Stolac i Tuzla 18, te Zvornik 19 stepeni Celzijusovih.

Srna

Nastavi čitati

Društvo

PREDRAG DUDUKOVIĆ PRELAZI NA NOVU FUNKCIJU: Ostaje na mjestu generalnog direktora do razrješenja problema rekonstukcije izvorišta Banjica

Direktor “Vodovoda” Banjaluka Predrag Duduković podnio je ostavku na funkciju generalnog direktora, a sada će obavljati funkciju izvršnog direktora za finansije, potvrđeno je iz ovog preduzeća.

-Radi se na restruktuiranju Uprava, a ime novog generalnog direktora biće poznato u narednih par dana – rekli su za Blink iz “Vodovoda”.

Kako su naveli, do sada je Duduković obavljao poslove i generalnog i finansijskog direktora.

Duduković je od 2021. godine na čelu “Vodovoda”, kada je na ovu poziciju došao umjesto Zorana Popovića.

Nastavi čitati

Društvo

TRGOVSKA GORA RAK RANA SRPSKE! Otkriveno kada Hrvatska planira ODLAGANJE RADIOAKTIVNOG OTPADA

U programu rada i finansijskom planu za 2024. godinu Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško se navodi da se najkasnije do 2028. godine treba započeti odlaganje ovog otpada na Trgovskoj gori.

Ovo praktično znači da Hrvatska zvanično planira da 2028. godine počne odlagati nuklearni i drugi otpad na ovoj lokaciji, koja je vazdušnom linijom udaljena od granice BiH i opštine Novi Grad oko 850 metara.

Sada možemo samo nagađati da li je to bilo namjerno ili slučajno, ali samo četiri mjeseca kasnije se ispostavila neistinitom tvrdnja Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske, da se slučaj Trgovska gora “relaksira”.
Podsjećanja radi, tada je Plenković izjavio: “Mi smo održali sastanak međudržavnog povjerenstva između Hrvatske i Slovenije i dogovorili smo da postojeći sistem ostane na snazi do 2028. godine, čime na neki način relaksiramo ovu temu u bh. javnosti”.

Ipak, ova izjava Plenkovića je slavodobitno prihvaćena od jednog dijela bh. javnosti i političara.

Kako se navodi u ovom programu, za 2024. godinu je, između ostalog, predviđena izrada radnih uputstava, koraka i aktivnosti koje bi trebalo obaviti prilikom zbrinjavanja IRAO i iskorištenih izvora bez poznatog vlasnika kao i radioaktivnih gromobrana na siguran način.
“Završetak izrade studije uticaja na okolinu očekuje se u 2024. godini, ali taj cilj takođe zavisi od uvrštenja zahvata Centra u DPPR. Za potrebu sprovođenja postupka procjene uticaja zahvata Centra na okolinu, posebno s aspekta prekogranične procjene, nastaviće se s aktivnostima pravnih konsultacija kako bi se osigurala usklađenost s domaćim i međunarodnim zakonodavnim okvirom koji reguliše procjenu uticaja zahvata na okolinu”, stoji u programu.

Dalje se navodi da će tražiti tehničku podršku od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za razvoj ovog, kako su nazvali, projekta.

“U sklopu Okvirnog programa tehničke saradnje s IAEA u 2024. se očekuje odobravanje i sprovođenje projekta vezanog za pripremu preuzimanja hrvatske polovine NSRAO iz NE Krško kroz razvoj skladišno-odlagališnih betonskih spremnika. Takođe, u 2024. godini biće osmišljen prijedlog novog projekta tehničke pomoći IAEA za novi programski period 2026-2027. godine, kojim će se popratiti projekat uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Čerkezovac.

Posebno će se, kako kažu, pažnja posvetiti razvojnom aspektu lokalne zajednice (Dvor na Uni), odnosno projektima poboljšanja životnih uslova i otvaranja mogućnosti za dalji ekonomski razvoj lokalne zajednice.

“Podrške su predviđene za unapređenje zdravstva, razvoj poljoprivrede, razvoj malih lokalnih proizvođača i uzgajivača, razvoj lokalnih udruženja (pčelari, lovci, ribolovci i sl.), rad djece osnovnoškolskog uzrasta i slično”, stoji u programu.

Mario Crnković, dugogodišnji aktivista i predsjednik Udruženja “Green Team” iz Novog Grada, kazao je za “Nezavisne novine” da mu je drago što smo pomoću zvanične dokumentacije uspjeli raskrinkati obmanjivanje javnosti s kojim smo se suočavali u prethodnim mjesecima.

“Fond NEK je svojim planom aktivnosti za 2024. godinu praktično i nedvosmisleno demantovao Plenkovića. Sada je moguće razaznati da je izjava nakon sastanka Krišto – Plenković bio pokušaj bacanja prašine u oči od strane Plenkovića, koji je tobože relaksirao slučaj ‘Trgovska gora’.

Ništa nije relaksirano, naprotiv. Svega četiri mjeseca kasnije osvanuo je zvanični dokument Hrvatske u kom jasno daju do znanja da nastavljaju u skladu sa prijašnjim planovima. Rijeka Una i bh. granica je i dalje meta namjere da se tu gradi nuklearni objekat. Tokom 2024. godine planiraju studiju uticaja na životnu sredinu, a nakon toga pribavljanje dozvola. Tokom perioda 2026-2027. godina planiraju realizaciju projekta finansiranog od strane IAEA, koji je direktno vezan za Trgovsku goru, dok su kraj 2028. godine planirali kao krajnji rok za preuzimanje radioaktivnih otpada iz Krškog”, naglasio je Crnković.

Istakao je da je važno dodati da Studija uticaja na životnu sredinu, koja će biti objavljena tokom 2024. godine, predstavlja najznačajniji dokument u čitavom slučaju. To je trenutak kad obje zemlje treba da stave svoje argumente na stol.

To će biti prelomna tačka za čitav slučaj jer ukoliko tada ne budemo spremni argumentovati negativne uticaje koje imamo i možemo imati, to će značajno otežati našu situaciju pred međunarodnim sudovima. Bosna i Hercegovina mora podići nivo aktivnosti po pitanju slučaja ‘Trgovska gora’ jer radioaktivnim i drugim opasnim otpadima nije mjesto nadomak rijeke Une. Odbrana od izgradnje nuklearnog objekta uz rijeku Unu nije nešto što smiju zasjeniti dnevne politike, međustranačka i međunacionalna prepucavanja”, zaključio je Crnković.

Nastavi čitati

Aktuelno