Connect with us

Politika

Borelj potvrdio da je Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji

Borenović kaže da se i juče, nakon sastanka sa Boreljom gdje je on nahvalio uvođenje sankcija Rusiji od strane BiH, Željka Cvijanović se pravila da o tome nije bilo riječi.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović tvrdi da je Bosna i Hecegovina uvela sankcije Rusiji te da se to vidjelo i tokom posjeta Predsjedništva BiH Briselu.

– Dok zvaničnici Evropske unije po ko zna koji put potvrđuju da je BiH uvela sankcije Ruskoj Federaciji, a sada je potvrda stigla i od visokog predstavnika za vanjsku politiku Džozepa Borelja, predstavnici SNSD-a i dalje obmanjuju narod da to nije istina – rekao je Borenović.

Borenović kaže da se i juče, nakon sastanka sa Boreljom gdje je on nahvalio uvođenje sankcija Rusiji od strane BiH, Željka Cvijanović se pravila da o tome nije bilo riječi.

– Od marta prošle godine BiH se redovno pridružuje sankcijama, a predstavnici režima nas ubjeđuju da to nije istina, iako jasno stoji na zvaničnim stranicama evropskih institucija da jesmo jedna od zemalja koja je uvela sankcije. I Vijeće ministara već deset mjeseci, glasovima SNSD-ovih ministara, odbija da mi odgovori na poslaničko pitanje da li se BiH pridružila sankcijama. Šta kriju, zašto ne saopšte istinu? – pita Borenović.

On podsjeća da je Milorad Dodik tokom sastanka lidera stranaka u Briselu sa predsjednikom Evropskog vijeća prihvatio dokument u kojem se navodi da BiH nastavlja da prati vanjsku i sigurnosnu politiku EU i u kojem se spominje “agresija na Ukrajinu”.

– Nakon Boreljove izjave, maske su po ko zna koji put pale, a vidjet ćemo kako će se SNSD reprezentativci ponašati kada na dnevni red dođe novi set sankcija. Da li će nastaviti da, poput poput svog šefa, jedno rade iza zatvorenih vrata, a drugo lažnim busanjem govore pred kamerama, ili će možda ipak izaći pred narod i otvoreno reći istinu i kakvu vanjska politiku vode? Budući da su lideri u obmanama, teško je očekivati da će postupiti drugačije nego kao što su postupali do sada – rekao je Borenović, prenosi Klix.

Politika

Savić-Banjac: Elektroprivreda zaradila preko 100 MILIONA KM 2021. godine, a odmah 2022. POVEĆALA CIJENE

-Zbog rasta cijene električne energije na berzama za 200 %, Elektroprivreda je zaradila preko 100 miliona KM u 2021.godini. Međutim, ta dobit nije raspoređena da se rasterete potrošači, nego je već u 2022.godini, odmah nakon izbora, cijena električne energije privredi povećana za 50%, a domaćinstvima za 20, 30, 40 %, u zavisnosti od potrošnje.

Poručla je ovo poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini, Mirna Savić – Banjac, koja je dodala da, sa standardom kakav imamo u Republici Srpskoj, ovakav skok cijena je veliki udarac na ionako skromne budžete građana.

-Na osnovu Izvještaja o stanju na tržištu hartija od vrijednosti za 2021.godinu u Republici Srpskoj koji je danas razmatran na sjednici Narodne skupštine, jasno je da postoji nekoliko krupnih problema. Zabrinjava činjenica da je upravo 2021.zabilježen najniži nivo ukupnog prometa od 2016.godine.
Još drastične je to što je 73,4 % ukupnog prometa ostvareno sa trezorskim zapisima i obveznicama – kazala je Savić – Banjac.
Nastavi čitati

Politika

POTVRDILA ONO ŠTO SE VEĆ NEKO VRIJEME ŠUŠKALO Jelena Trivić ide u formiranje Narodnog fronta (VIDEO)

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, potvrdila je formiranje Narodnog fronta na svom Facebook nalogu.

“Idemo zajedno u formiranje Narodnog fronta, za bolju, uređeniju, pristojniju Republiku Srpsku. To je naša obaveza prema onima koji su stvarali Otadžbinu, ali i prema budućnosti naše djece!”, navela je Trivićeva u objavi.

Nastavi čitati

Politika

Stanivuković o Milanovićevoj posjeti: NEKOREKTAN, NEPRIMJEREN I PROVOKATIVAN politički potez, zašto rukovodstvo Srpske ćuti?

Današnja posjeta predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića Derventi i najavljeno odlikovanje pripadnika 103. brigade HVO Derventa je po riječima gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića je nekorektan, neprimjeren i provokativan politički potez kojim se umanjuju i vrijeđaju srpske žrtve uoči 31. godišnjice stradanja u Sijekovcu.

– Odlikovati one koji su činili monstruozne zločine nad Srbima u Posavini je krajnje sramno i ponižavajuće naročito imajući u vidu da porodice stradalih Srba još čekaju na sudsku pravdu za svoje najmilije.  Nikad nisam bio neko ko dolijeva ulje na vatru i trudim se da u svemu što se dešava tražim promil razumijevanja za nešto, ali u ovom potezu to prosto nije moguće jer Milanovićev čin ne doprinosi ni suživotu ni pomirenju na ovim prostorima – rekao je Stanivuković.

Ističe da ga naročito čudi ćutanje rukovodstva Republike Srpske i, kako kaže, ne želi da vjeruje da će i u ovom slučaju staviti hrvatski interes iznad srpskog.

– Pozivam zvaničnike Republike Srpske da osude ovaj Milanovićev neljudski čin u vrijeme kad se Srbi s tugom i bolom sjećaju nevinih civilnih žrtava u Sijekovicu.
Srbi moraju postaviti stvari principom reciprociteta, dok god rukovodstvo Srbije i Srbi ne mogu da obilježe stradanje svojih žrtava u Hrvatskoj ne može se dozvoliti ni Hrvatima da bilo šta obilježavaju na teritoriji Republike Srpske. To znači minimum poštovanja prema onome što smo proživjeli – naglašava Stanivuković.

– Podsjećam da su oni koje Milanović odlikuje na najsvirepiji način 1992. godine ubili 46 srpskih civila – žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva imala je svega 17, a najstarija 77 godina – ističe on.

Nastavi čitati

Aktuleno