Connect with us

Politika

BRAŠNO KAO ZLATO! Nove cijene pekarskih proizvoda u Srpskoj

Pekarski proizvodi u većini pekara u Republici Srpskoj dodatno su poskupjeli, ističu sagovornici iz pekarskog sektora, te uvjeravaju da bi u narednom periodu cijene trebalo da miruju.

Naime, kako je za “Nezavisne novine” rekao Saša Trivić, vlasnik kompanije “Krajina klas”, u čijem sastavu posluje i “Manja”, oni su povećali cijenu pojedinih vrsta pekarskih proizvoda.

– Mi smo prije desetak dana podigli cijenu određenih proizvoda za nekih pet odsto – kazao je Trivić i istakao da su oni na godišnjem nivou planirali da cijene podignu samo za taj postotak.

– Što se tiče naše firme, to bi u ovoj godini trebalo da bude jedino povećanje, a koje je izazvano podizanjem minimalca sa 700 na 900 KM – kazao je Trivić.

Da je i u Prnjavoru došlo do rasta cijena pekarskih proizvoda, potvrdio je i Nikola Vrhovac, direktor pekara “Cvijeta” iz Prnjavora.

– Cijena hljeba nije se mijenjala, ali je došlo do poskupljenja ostalih pekarskih proizvoda. Mi smo u prethodnom periodu imali minimalne korekcije, odnosno došlo je do rasta cijena za nekih pet odsto, a sve zbog poskupljenja sirovina, ali i većeg minimalca – kazao je Vrhovac.

Istakao je da su kod njih veće cijene raznih peciva, ali i pica, upravo zbog rasta cijene suhomesnatih proizvoda koji se koriste za pravljenje ovih proizvoda.

Sa druge strane, Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, kazao je da, što se tiče njihove regije, još nije došlo do rasta cijena.

– Ukoliko dođe do rasta cijena sirovine, vidjećemo šta ćemo raditi, sigurno je da ćemo morati podizati cijenu, ali zasad još uvijek nećemo – kazao je Pelemiš.

Istakao je da u Bijeljini hljeb od 500 grama košta 1,70 KM, dok od 700 grama 1,80 KM, a cijena kifli je od 30 do 60 feninga.

– Zbog visokih cijena svih proizvoda, većina pekara je odlučila da na neki način pomogne socijalno ugroženima pa su tako poslije 19 časova odlučili da spuste cijene svojih proizvoda za 50 odsto – kazao je Pelemiš.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana “Don” Prijedor, ističe da pekari u Srpskoj nemaju nijedan razlog za podizanje cijena.

– Oni su podizali cijene svojih proizvoda kada god bi došlo do poskupljenja bilo čega u zadnjih godinu dana – kazala je Marićeva.

Istakla je da je ova situacija sa visokim cijenama peciva postala suluda, te da je nezamislivo da kifla košta 0,70 KM.

– Mislim da njihove najave u ovoj zemlji sa ovo malo stanovnika zaista nemaju više smisla – kazala je Marićeva i dodala da su građani ti koji plaćaju ceh.

Milanka T. iz Banjaluke istakla je da je iznenađena novim cijenama peciva, te je kroasan u pekari platila dvije KM, iako i dalje stoji cijena 1,60 KM.

Nezavisne

Politika

PALA ODLUKA! Vlada Srpske LEGALIZUJE isplatu plate u koverti

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, premijer, Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić i ostale osobe, kojima su zbog sankcija SAD banke ugasile račune, ubuduće će platu moći da primaju “na ruke“.

Vlada Republike Srpske rješenje za isplatu plata sankcionisanim funkcionerima pronašla je u dopunama Zakona o radu i uputila ih po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru, a poslanici će se o njima izjašnjavati već na 13. posebnoj sjednici NSRS koja je zakazana za prekosutra, piše Capital.ba.

Predloženim dopunama u postojeći Zakon o radu poslije člana 126. koji kaže da se “plate isplaćuju samo u novcu, na tekući račun radnika, osim ako zakonom nije drugačije određeno“ dodaje se novi član 126a.

Novi član glasi: “Izuzetno od člana 126. ovog zakona, u slučaju kada je radniku onemogućena isplata plate putem tekućeg računa koja nije zasnovana na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa, poslodavac platu i druga lična primanja radnika isplaćuje u gotovom novcu“.

Iako je opravdano tražiti način da se sankcionisanim osobama omogući da prime platu za svoj rad, prilično apsurdno djeluje to što Vlada Republike Srpske nakon dugogodišnje borbe protiv “koverti“ sada praktično legalizuje isplatu plate na ovaj način.

Šta je sa kampanjom “reci NE koverti”?
Dodatni apsurd je što Poreska uprava Republike Srpske koja je nedavno vodila kampanju pod nazivom “reci NE plati u koverti“ mora da bude obaviještena da se pojedinim osobama plata isplaćuje u koverti.

– Poslodavac je dužan da prije isplate plate iz stava 1. ovog člana dostavi pismeno obavještenje Poreskoj upravi o načinu i razlogu isplate i podacima o radniku kojem se vrši isplata plate u gotovom novcu, a način isplate plate urediće se instruktivnim aktom ministarstva nadležnog za oblast finansija – navodi se u predloženim dopunama Zakona.

Pored ovog dodaje se i član koji se odnosi na kaznene odredbe, a koji je predložen sa ciljem da se onemoguće zloupotrebe i spriječe masovne isplate plate na ruke.

– Poslije člana 267. dodaje se novi član 267a. koji kaže da će se novčanom kaznom od 200.000 KM kazniti za prekršaj poslodavac koji isplati platu u gotovom novcu suprotno članu 126a. ovog zakona – kažu dopune Zakona o radu.

Posljednja predložena dopuna kaže da “ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske“, piše Capital.ba.

U obrazloženju predloženih dopuna kaže se da su usklađene sa zakonom o unutrašnjem platnom prometu, te je omogućena i isplata plate gotovim novcem uz propisane uslove.

Capital.ba

Nastavi čitati

Politika

BORENOVIĆ U SAVJETU EVROPE “Kakvu bi odluku donijeli da jedan dio vaše suverene države jednostrano odluči da PROGLASI NEZAVISNOST”

Predsjednik PDP i poslanik u PD PS BiH Branislav Borenović rekao je tokom današnje diskusije o Izvještaju o prijemu Kosova u Savjet Evrope da je stavljanje na dnevni red prijema tzv. Kosova u Savjet Evrope, drastičan primjer urušavanja međunarodnog prava.

– Danas ću vam prvo postaviti jedno pitanje, da dobro razmislite: kakvu bi odluku donijeli da jedan dio vaše suverene države jednostrano odluči da proglasi nezavisnost, mimo vaše volje i saglasnosti, i da danas odlučujete o članstvu u Savjetu Evrope takvog jednog otcjepljenog dijela vaše zemlje? Zamislite samo – rekao je Borenović, tokom današnje diskusije o Izvještaju o prijemu Kosova u Savjet Evrope o kojem se odlučuje na proljetnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Istakao je da sa žaljenjem mora konstatovati da stavljanjem na dnevni red prijema tzv. Kosova u Savjet Evrope, prisustvujemo jednom drastičnom primjeru urušavanju međunarodnog prava.

– Ovdje, u srcu Evrope, kolijevci demokratije, prisustvujemo strašnom udaru na bazične demokratske principe. Ovim postupkom gazite suverenitet i teritorijalni integritet zemlje članice Savjeta Evrope i zemlje članice Ujedinjenih nacija, Srbije. Ovo je svjetski rekord u kršenju demokratskih principa i međunarodnog prava, jer hoćete ekspresno, za samo godinu dana da omogućite članstvo u ovom tijelu teritoriji Kosova i Metohije, unilateralno otcijepljenoj od suverene zemlje Srbije – rekao je Borenović podsjećajući da teritorija tzv. Kosova nije priznata kao nezavisna država od više od polovine svijeta i nije i ne može biti članica Ujedinjenih nacija kao samostalna zemlja.

Podsjetio je da prištinske vlasti u svom jednostranom djelovanju ne postupaju po preuzetim međunarodnim obavezama i krše međunarodne sporazume.

– Znamo da Priština apsolutno ništa nije uradila da ispuni ključni uslov iz Briselskog sporazuma, odnosno ništa po pitanju osnivanja Zajednice srpskih opština– poručio je Borenović.

Istakao je da se sve ovo čini u teškom trenutku, kada se mukom i pregovorima pokušavaju normalizovati odnosi između Beograda i Prištine.

– Gospodo, pravite nevjerovatan presedan, istorijski štetan presedan i urušavate instituciju Savjeta Evrope. Pitam vas, da li ovim presedanom kreirate novo pravilo, šaljete li danas poruku Kataloniji, Škotskoj, sjevernoj Italiji, Južnom Tirolu, Flamaniji, Sjevernom Kipru, mnogim djelovima Ukrajine…? Šaljete li poruku mojoj Republici Srpskoj i poruka BiH? Moguće je jednostrano proglasiti nezavisnost i biti primljen u Savjet Evrope? Od ishoda današnjeg glasanja ćemo znati, a vrijeme će pokazati kakve posljedice će biti – poručio je.

Naveo je da će on biti protiv prijedloga i ponovio da je bez saglasnosti Srbije besmisleno, nerazumno, neprimjereno i apsurdno donositi ovakve nevjerovatne odluke.

– Ovo je paradoks i sramota. Jedini način da spasite čast i obraz ove institucije je da odbacimo ovaj prijedlog ili da ključni preduslov za bilo kakavo razmatranje bude implementacija dogovorenih sporazuma, tj. formiranje Zajednice srpskih opština – poručio je Borenović.

Nastavi čitati

Politika

MARFI U TAJNOSTI DOŠAO U BANJALUKU! Sastao se sa direktorom IDDEEA Almirom Badnjevićem

Američki ambasador Majkl Marfi danas je poprilično tiho stigao u Banjaluku, kako bi se sastao sa direktorom IDDEEA Almirom Badnjevićem.

Ispred zgrade IDDEEA čekala ga je ekipa ATV-a, koja je htjela da mu postavi nekoliko pitanja. Američki ambasador je prošao pored našeg novinara, nije želio da odgovara na pitanja.

Ulaz u zgradu IDDEEA za novinare nije bio dozvoljen.

Nastavi čitati

Aktuelno