Connect with us

Društvo

ŠULIĆ NE ODUSTAJE OD BORBE SA PEKARIMA ” Razlike u cijeni hljeba su bez osnova”

Hljeb u Banjaluci skuplji je i do 70 feninga u odnosu na ostale krajeve Republike Srpske. Nastavićemo pregovore sa pekarima, ali uporedo idemo u donošenje dvije uredbe da bismo uveli red u cijene osnovnih životnih namirnica, rekao je u intervjuu “Glasu Srpske ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić.

Pojasnio je da će uskoro, i to u prvoj polovini marta, donijeti uredbu kojom će ograničiti cijenu osnovnog hljeba, ali i da planiraju izmjene propisa kada je riječ o ostalim osnovnim životnim namirnicama.

– Ta uredba će biti dorađena, odnosno na listi će se naći još neki artikli na koje je marža ograničena – rekao je Šulić, koji se osvrnuo i na oblast turizma te podsjetio da u republičkom budžetu za ovu godinu trenutno nije predviđen novac za turističke vaučere, ali da će razgovarati sa nadležnima da bi ta pogodnost opet bila dostupna građanima Srpske.

GLAS: Kako komentarišete ponašanje pekara, s obzirom na to da nisu pristali na dogovor o cijeni hljeba?

ŠULIĆ: Nismo našli zajedničko rješenje ali smo vidjeli da su pekari spremni da nastavimo razgovore. Mi ćemo se kretati u zacrtanim zakonskim okvirima, što se tiče određenih uredbi i cijene hljeba, ali ćemo nastaviti da pregovaramo sa predstavnicima pekarske industrije. Cijena hljeba u Banjaluci i banjalučkoj regiji je 60-70 feninga viša u odnosu na druge krajeve Srpske. Nastavićemo da radimo ono što je u našoj nadležnosti, ali ne odustajemo ni od razgovora. Nadam se da ćemo u narednim sedmicama ponovo razgovarati da bismo našli neko kompromisno rješenje.

GLAS: Za kojim sve izmjenama propisa poseže resor trgovine, kada je u pitanju uredba koja se tiče ograničavanja marže na osnovne životne namirnice?

ŠULIĆ: Ova uredba će biti dorađena sa još nekim artiklima, a dodatno će pojasniti i koji su tačno artikli obuhvaćeni. Na primjer za ulje, znaće se tačno koje ulje pripada uredbi, jer do sada je bilo konfuzije na terenu kad je u pitanju primjena same uredbe. Na taj način želimo dodatno da pojasnimo sve te stvari. Pokušavamo da nađemo i način da se u tu uredbu, na zahtjev potrošača, ubacimo i meso. Velike količine mesa se, nažalost, u BiH i Srpsku i dalje uvozi sa strane, tako da postoji tu dosta proceduralnih grešaka i prostora za manipulaciju. Ali, pokušaćemo. Ono što je definitivno i što treba često da ističemo jeste to da je Srpska i sa ovim cijenama, bez dodatnih aktivnosti Vlade, najjeftinija. I u BiH, i u regionu.

GLAS: Da li će turistički vaučeri ove godine biti u opticaju?

ŠULIĆ: Razgovarali smo sa Udruženjem hotelijera, prvenstveno sa malim hotelijerima, koji su iznijeli važnost primjene turističkih vaučera u Srpskoj. Trenutno nisu stavljeni u budžet kao kategorija, ali ćemo u nekom narednom periodu razgovarati o mogućnostima, da li u ovoj ili sljedećoj godini, da turistički vaučeri budu vraćeni. Sektor turizma se oporavio. Iza nas je rekordna godina bez turističkih vaučera. Sigurno je da bi ukupan broj noćenja bio i veći, ali aktivnosti ministarstva ne vežu se samo za vaučere. Oni su usmjereni i na promociju, dolazak novih gostiju, rad na zakonodavnim okvirima koji će olakšati poslovanje turističke zajednice i to je evidentirano kroz rast broja noćenja od skoro osam odsto i broja dolazaka od skoro deset odsto u prethodnoj godini.

GLAS: Kako ocjenjujete sajam turizma, koji je održan u Beogradu, a na kojem se predstavila i Srpska?

ŠULIĆ: Srpska je prvi put bila na jednom mjestu, svih deset izlagača, i to u “Ulici Republike Srpske” koja se prostirala na 500 kvadratnih metara sajma. Prvi put je štand Republike Srpske posjetio sami državni vrh Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, koji je bio tamo na danu otvaranja. Radili smo dosta sa tur-operaterima, turistički radnici koji su radili promocije svojih turističkih destinacija imali su izuzetno posjećene štandove. Imali smo dosta bilateralnih sastanaka, ja sam se sastao sa ministrom turizma Crne Gore, takođe i sa ministrom turizma Srbije. Intenzivirali smo i saradnju sa grčkom turističkom organizacijom, a šlagvort na sve je sastanak sa ministrom ekonomije i turizma jedne egzotične zemlje – Sao Tome i Principe. Više od 45.000 posjetilaca je bilo na samom sajmu, a mnogi od njih su bili i na našem štandu, tako da možemo zaključiti da smo uspješno obavili ovu sajamsku manifestaciju.

GLAS: Kakva su očekivanja od sajma turizma, koji u petak počinje u Banjaluci?

ŠULIĆ: Imam velika očekivanja od sajma turizma, koji se već četvrtu godinu zaredom održava u Srpskoj. Biće dosta izlagača iz regiona i svijeta. Očekujem veliki broj posjetilaca i siguran sam da će se iz godine u godinu sajam dodatno razvijati i da ćemo ga stavljati u rang, ako ne evropskih i svjetskih sajmova, onda svakako da bude jedan od najboljih regionalnih sajmova turizma.

Taksa

GLAS: Možete li izdvojiti joše neke od planova za naredni period?

ŠULIĆ: Pripremamo Zakon o boravišnoj taksi, koji će biti usvojen do polovine ove godine, a primjena bi trebalo da počne od 1. januara 2025. godine. Takođe su u pripremi razni pravilnici, načini na koji će biti definisana podzakonska akta koja su u saglasnosti sa radom ministarstva. Očekujemo sastanak sa rafterima o pripremi sezone za rafting, pripremu ljetne sezone na Jahorini. Ova sezona za nas je sezona zdravstvenog turizma. Radićemo niz promotivnih aktivnosti sa Ministarstvom zdravlja na privlačenju turista koji dolaze ovdje iz zdravstvenih razloga. Aktivno ćemo učestvovati i na forumima, jedan od prvih je “Jahorina ekonomski forum”, koji će u fokusu imati digitalizaciju turizma. Očekujemo da ćemo u ovoj godini implementirati centralni informacioni sistem.
Glas Srpske

Društvo

LJETO NAM TEK STIŽE Sutra i zvanično počinje najtopliji period godine

Iako se već danima kuvamo od vrućine, ljeto nam zvanično stiže tek sutra, 20. juna, i to u  22.50 časova.

Na prvi dan ljeta, u Republici Srpskoj se očekuje dnevna temperatura od 32 do 38 stepeni Celzijusovih.

– Sam početak ljeta je u znaku veoma toplog vremena, čak će biti i toplije od prosjeka za drugi dio juna, s obzirom da će temperatura vazduha ići do 38 stepeni, nije isključeno da ponegdje u petak, eventualno, i subotu bude i skoro 40 stepeni Celzijusovih – rekla je meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS Milica Đorđević za Srnu.

Ona je za narednu sedmicu najavila nestabilnije vrijeme i svježije.

– Uslijediće pad temperature vazduha za 10 do 15 stepeni, tako ćemo imati nekoliko nestabilnih i svežijih dana, ali to neće dugo trajati – rekla je Đorđevićeva.

Na dan početka ljeta obdanica je najduža, a noć najkraća.

U isto vrijeme, kada na sjevernoj Zemljinoj polulopti stiže ljeto, na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

 

 

 

Nastavi čitati

Društvo

PRIJETNJE, PALJENJE AUTOMOBILA… Udruženje novinara RS traži policijsku zaštitu za novinara Natašu Miljanović Zubac

Udruženje novinara Republike Srpske poziva nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da zaštite novinara Natašu Miljanović Zubac, ponovo urade procjenu bezbjednosti i dodijele joj zaštitu ukoliko procjena pokaže da joj je bezbjednost ugrožena.

– Ako to ne bude slučaj, pozivamo ih da javnosti odgovore kako planiraju zaštititi našu koleginicu koja se nakon dvije godine bolovanja vraća na posao? – naveli su u saopštenju.

Podsjećaju nadležne i javnost da je Nataša Miljanović Zubac, novinar RTRS-a zaposlena u dopisništvu u Trebinju, prije nekoliko dana javno iznijela sva saznanja o ugroženosti svoje bezbjednosti i to nakon što je prethodnih godina doživjela nekoliko vrlo ozbiljnih prijetnji među kojima su paljenje automobila, ostavljanje lutke sa otkinutom glavom na kućnom pragu i prijeteće poruke “mrtva usta ne govore”.

Takođe, podsjetili su da se više puta obraćala nadležnim organima i tražila zaštitu kako bi se mogla kretati bez straha za sopstveni život.

– S obzirom na to da se nakon dvije godine Nataša Miljanović Zubac vraća na posao koji uključuje stalno kretanje, odlazak na teren i potpunu fizičku izloženost, pozivamo MUP Republike Srpske da u najkraćem roku urade procjenu njene ugroženosti kako bi svoj posao mogla obavljati na odgovarajući način – naglasili su u Udruženju novinara RS.

Pozvali su MUP i ostale nadležne organe da što prije otkriju i kazne počinioce ovih krivičnih djela.

Nastavi čitati

Društvo

SVAKA ČAST MARKO! Docent na banjalučkom PMF-u dizajnirao evolutivni algoritam

Docent na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) Univerziteta u Banjaluci Marko Đukanović sa kolegama Tehničkog univerziteta u Beču, dizajnirao je “efektivni evolutivni algoritam koji rješava nizovni problem primjenjiv u bioinformatici na izračunavanje strukturalne sličnosti između skupa bioloških molekula”.

Oni su objavili rad “Pristrasni genetski algoritam nasumičnog ključa za rješavanje problema pronalaska najdužeg zajedničkog kvadratnog podniza” (A Biased Random Key Genetic Algorithm for Solving the Longest Common Square Subsequence Problem) u vodećem časopisu u oblasti računarskih nauka i vještačke inteligencije “IEEE Xplore”.

 

 

Đukanović napominje za Srnu da su, uz njega, autori i Žaume Rešak, Kristijan Blum i Ginter Rajdl.

On kaže da je ovo rezultat nastavka dobre saradnje banjalučkog PMF-a, Tehničkog univerziteta u Beču, te Instituta za vještačku inteligenciju pri Autonomnom univerzitetu u Beču.

Rad ovog tima je u aprilu proglašen najboljim na “Evostarovoj” konferenciji na Univerzitetu Ebristvit u Velsu, kad su osvojili nagradu za rad “Smjernice zasnovane na neuronskoj mreži za BRKGA: primjena za problem najdužeg zajedničkog kvadratnog podniza”.

Osim toga, Đukanović i njegov kolega Aleksandar Kartelj osvojili su prošle godine treće mjesto na međunarodnom takmičenju iz simboličke regresije “Interpretabilna simbolička regresija za nauku o podacima”.

Đukanović je prošle godine dobio nagradu za najbolji naučni rad na međunarodnoj konferenciji o primijenjenoj vještačkoj inteligenciji, održanoj u Kragujevcu, za rad “Integracija ograničenja najvišeg nivoa u algoritam pretraživanja simboličke regresije”.

On je dobitnik i Dunavske nagrade za mladog naučnika 2022. godine.

Marko Đukanović završio je 2009. gimnaziju u Novom Gradu kao učenik generacije, a iste godine upisao je opšti smjer matematike i informatike na banjalučkom PMF-u, koji je završio 2013. godine sa prosječnom ocjenom 9,87.

Dobitnik je “Zlatne plakete” za studenta generacije na PMF-u, gdje je biran u svojstvu asistenta 2014. godine.

 

 

Na PMF-u je 2016. godine završio i master studije matematike, sa prosječnom ocjenom 10.

Doktorske studije iz računarskih nauka započeo je 2017. godine na Tehničkom univerzitetu u Beču, na Institutu za logiku i izračunavanje u okviru Fakulteta za informatiku, pod mentorstvom profesora Gintera Rajdla i uspješno ih završio 2021. godine, sa najvišom pohvalom.

Izabran je u zvanje docenta na Odsjeku za matematiku i informatiku banjalučkog PMF-a 2021. godine.

Nastavi čitati

Aktuelno