Connect with us

Region

Brnabić poručila: Vučić u Briselu OČUVAO srpske nacionalne interese

​Predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić izjavila je danas da je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić u Briselu uspio da očuva srpske nacionalne interese, mir i stabilnost.

Brnabić je, u svojstvu poverenice SNS za Beograd, prilikom posjete Opštinskom odboru te stranke u Surčinu, kazala da je za Srbijom ostala jedna teška nedjelja, ali da je rezultirala trima važnim stvarima.

“Prva je da predsjednik ništa nije potpisao, druga da je dodatno učvrstio stav da je Zajednica srpskih opština prva na dnevnom redu i da taj dio Briselskog sporazuma mora da se ispuni i treća su naše crvene linije, odnosno da nema priznanja Kosova i stolice u UN” rekla je Brnabić novinarima.

Ocijenila je da je nedjelja za nama obilovala “dezinformacijama, poluinfornacijama i brutalnim lažima, kao i orkestriranom kampanjom nekih medija i političke opozicije, koja se bez obzira na sve ideološke razlike udružili u lažima”.

“Bombastično su najavljivali da će ponedjeljak biti dan ‘D’, da Vučić ide u Brisel da izda, da potpiše, a desilo se sve suprotno. Niti je potpisao, niti je izdao” rekla je Brnabić.

Dodala je da su to potvrdili u svojim izjavama i gotovo svi albanski političari u Prištini koji su kazali da na dnevnom redu nije međusobno priznanje, već formiranje ZSO i ponovila da je to za njih neprihvatljivo.

“I portparol EU Peter Stano i Gabrijel Eskobar su potvrdili da se ne govori o međusobnom priznanju, već o normalizaciji odnosa. To je ono što se stvarno desilo, ali mi ni do kraja ove nedjelje nismo čuli izvini od onih koji su najavljivali dan ‘D’, pozivali na nemire i govorili da će potpisati” istakla je Brnabić.

Dodala je da su “najveći kritičari Vučića dok su bili na vlasti davali i ono što se od njih nije tražilo”.

“Ako pričamo, recimo, o francuskom državljanin Milošu Jovanoviću, koji je rekao potpisaće, jer svi znamo da je Vučić izdajnik, to govori neko ko ima rezervnu državu, francuski pasoš i državljanstvo. Ili Zdravko Ponoš koji ima hrvatski pasoš” kaže premijerka Srbije.

Ona dodaje da je isti Jovanović poslije Brisela, kako je rekla, kazao da on nikada nije rekao da će Vučić nešto potpisati.

“Nećemo čuti izvinjenje za to, ali mi ćemo nastaviti da se borimo za Srbiju. Sigurna sam da će Vučić državničkom mudrosti i umijećem, zahvaljujući kojoj danas imamo ZSO oko koje se lome koplja, a koje je on postavio još 2013. kao temu, kada niko nije vidio važnost toga, moći da sačuva mir i stabilnost i da nastavimo sa privlačenjem investicija” kazala je Brnabić.

Kazala je da ne zna da li će i kada biti beogradskih izbora, dodajući da se opozicija po tom pitanju utišala.

“Aleksandar Vučić je rekao da ukoliko opozicija želi izbore da ćemo ih imati. SNS nikada ne bježi od izbora i testiranja da li smo dobro radili, kao ni od volje građana i toga šta imaju da nam kažu. Ali od kada je to rekao opozicija se utišala” rekla je Brnabić novinarima prilikom posjete Opštinskom odboru SNS u Surčinu.

Dodala je da opozicija pretjerno ne traži izbore i istakla da je njena posjeta Surčinu dio redovnih aktivnosti, a ne neke predizborne kampanje.

“Mi ovo radimo svakog dana i još je važnije da ljudi nas vide van kampanje, jer onda shvataju da to nije borba za vlast već način života u kojme se radi u interesu građana” kazala je Brnabić.

Region

PREDSTAVIO SE KAO POLICAJAC: Budvanin autom uletio u grupu momaka, povrijedio maloljetnika iz Srbije

O svemu je upoznat dežurni tužilac u Kotoru koji je i naredio hapšenje.

Policija u Budvi uhapsila je K. M. iz Budve zbog sumnje da je počinio krivična dela izazivanje opšte opasnosti i lažno predstavljanje.

Budvanin je juče na platou kod kartinga na Jazu umalo pregazio grupu ljudi, dok je maloljetnik iz Srbije zadobio povrede. On je prethodno imao razmiricu sa članom porodice, kada je grupa momaka koja je bila u blizini pokušala da ga smiri i spriječi da ne dođe do fizičkog obračuna.

Međutim, to je razjarilo Budvanina koji je počeo da viče na momke koji su pokušali da umire situaciju. Predstavio se kao policajac, pokazujući službenu legitimaciju.

Zatim sjeo u auto i pod punim gasom krenuo na grupu momaka koji su ga upozorili na ponašanje, sa namjerom da ih pregazi. Tom prilikom je udario jednog maloljetnika iz Srbije koji je bio u društvu tih momaka i zadobio je povrede.

Budvanin je jurio autom po platou pokušavajući da pregazi mladiće, a potom je otišao u pravcu magistrale i udario autom u stub javne rasvjete. Nakon što je slučaj prijavljen, budvanska policija je identifikovala navodnog počinioca koji je potom i uhapšen.

Kod njega pronađena legitimacija Međunarodne policijske organizacije (International Police Organization – IPO), koju je policija privremeno oduzela.

O svemu je upoznat dežurni tužilac u Kotoru koji je i naredio hapšenje.

Nastavi čitati

Region

Učenik najavio da će doći u školu s ORUŽJEM I SPISKOM

Učenik jedne osnovne škole u Lici, koji je bio nezadovoljan ocjenom, najavio je da će sutra u školu doći s vatrenim oružjem i spiskom, objavio je HRT.

Iz škole kažu da su o slučaju obavijestili mjerodavne i stručne službe, kao i da su sve prijavili policiji, te da je obavljen razgovor s učenikom i s njegovim roditeljem.

Direktor škole je najavila da učenik koji je izrekao prijetnju sutra neće doći u školu i da će u dogovoru sa stručnim službama odlučiti što dalje učiniti.

Ona je navela da je razredni starješina pisanim putem obavijestio i ostale roditelje da se preduzimaju sve potrebne radnje i da nema razloga za zabrinutost.

“O svim potrebnim informacijama roditelji učenika naše škole biće blagovremeno obaviješteni”, poručila je direktor škole.

Psiholog iz Centra za zdravlje mladih Zagreb Bruno Bencarić rekao je da se ovakve situacije ne treba gurati pod tepih jer se zapravo radi o pozivu u pomoć.

Roditelji koji su se javili medijima izrazili su zabrinut za bezbjednost svoje djece, dodajući da su i djeca u strahu da će ih neko ubiti, prenosi Srna.

Nastavi čitati

Region

Privedena dva srpska maloljetnika na Kosovu i Metohiji, POLICIJA IH MALTRETIRALA

Dva maloljetnika iz Leposavića privedena su zbog pjevanja na jednom rođendanu, a takozvana kosovska policija ih je, kako su potvrdili, prskala suzavcem i primjenjivala silu.

Aleksa Babić je ispričao da su pjevali pjesme o Kosovu i da su ih zbog toga pripadnici policije priveli i zbog čega su morali da daju izjavu.

– Tjerali nas da kažemo što smo to pjevali, vrijeđali su me u kolima. Prskali su nas suzavcem, a prskali su me i u kolima kada su me sprovodili do stanice – priča Babić.

On je istakao da nisu remetili javni red i mir, samo su pjevali i nisu imali namjeru da nekoga provociraju.

Sada je, kaže, uplašen za šta sve može biti priveden, prenosi Kosovo onlajn.

Andrija Antonijević tvrdi da su ih policajci u stanici tjerali da ponovo pjevaju iste pjesme.

– Bili smo kod drugarice na veselju, poslije veselja svi smo otišli u jedan kafić gdje smo pjevali iste pjesme. Nikoga nismo provocirali, nismo imali namjeru nikoga da vrijeđamo, pjevali smo kosovske pjesme – ispričao je Antonijević.

On je dodao da su poslije toga došli policajci i prskali ih suzavcem i njega i drugara odmah uhapsili.

I on je kao i njegov vršnjak uplašen šta smije da radi i koliko je bezbjedan.

– Plašimo se, hapse nas za sitnice bez razloga, ne znam šta smijem da uradim, a šta ne – kaže Antonijević.

Kažnjeni su sa po 200 evra, ako uplate za 15 dana kazna će im tako biti smanjena na pola.

Zamjenik komandira takozvane kosovske policije za region sjever Veton Eljšani kaže da je prošle noći u 1.30 časova prijavljeno remećenje javnog reda i mira, buka i galama što je po zakonima samoproglašenog Kosova kažnjivo od jedan sat poslije ponoći.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je da je “iživljavanje Kurtijevih specijalaca nad srpskom omladinom” u Leposaviću još jedna potvrda da je cilj operacije Prištine na sjeveru Kosova teror da bi se Srbi primorali da napuste ognjišta.

Nastavi čitati

Aktuelno