Connect with us

BiH

ČETIRI DECENIJE OD OTVARANJA ZOI U SARAJEVU: Na Jahorini otvorena olimpijska izložba

U polaznoj stanici gondole “Poljice” na Jahorini danas je otvorena izložba u čast 40 godina od održavanja ZOI u Sarajevu koju čine unikatni rekviziti iz tog vremena.

Na današnji dan, prije tačno 40 godina, svečano su otvorene Zimske olimpijske igre u Sarajevu, najveći sportski događaj u BiH ikad.

Planirane su brojne manifestacije u godini jubileja, pa je tako u polaznoj stanici gondole “Poljice” na Jahorini danas je otvorena izložba u čast 40 godina od održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu koju čine unikatni rekviziti, skijaška odijela iz vremena olimpijade, autentična baklja, najstarija mapa Jahorine i mnogi drugi antikviteti.

Izložbu su posjetili i olimpijci iz Sarajevsko-romanijske regije, dok je od 16.15 časova planirana parada ratraka Poljice sa Vučkom, te demo spust ski-škole sa bakljama na stazi Poljice.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić rekao je da su pripremili bogat kulturni, zabavni i društveni program kako bi oživjeli duh zajedništva.

“Treba da nastavimo da radimo tim putem u zajednici, da primovišemo ljubav, pomirenje, poštovanje. Jahorina je jedina planina u regionu koja spaja sve ljude, tako da danas skijaju ljudi iz Splita, Ljubljane, Beograda i svi su ovdje dobrodošli. Ovdje živi narod koji je najbolji domaćin na svijetu i to daje posebnu energiju Jahorini”, rekao je Ljevnaić na konferenciji za novinare povodom otvaranja izložbe.

Ljevnajić je podsjetio da su juče u Sarajevu otvorili izložbu umjetnice Aleksandre Kokotović povodom Olimpijade, te zahvalio i olimpijcima jer su doprinijeli razvoju i promociji skijanja, planinskog sporta, kao i Đorđu Kardumu, Tomi Lopatiću, porodici Stevanović i kustosu muzeja Mariji Nišić za prikupljene eksponate.

“Ideja je da se svaki gost koji dođe na planinu podsjeti kako je to izgledalo 1984. godine i da eksponate koje su prikupili sa ponosom istaknu na Jahorini”, rekao je Ljevnaić.

Prema njegovim riječima, Jahorina ima dvije gondole, tri nova šestosjeda, četiri nova lifta kapaciteta 32.000 skijaša na sat, a zahvaljujući sistemu za vještačko osnježavanje čime je spasena sezona, skijaši 75 dan skijaju.

Art menadžer Olimpijskog centra Jahorina i organizator olimpijske izložbe Marija Nišić zahvalila je svima koji su donirali stvari za izložbu, te pozvala ljude da je u što većem broju posjete.

Umjetnik Aleksandra Kokotović izrazila je zadovoljstvo što je dio proslave 40 godina od održavanje ZOI u Sarajevu i zahvalila Olimpijskom centru Jahorina što su bili partneri u održavanju i organizovanju njene izložbe.

Podsjetila je da je Sarajevo tada doživjelo zlatno doba i mapirano na svjetskoj karti, kao i okolne olimpijske planine.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba/SRNA)

BiH

PRIJETNJA ILI? Američki borbeni avioni iznad BiH dan uoči 9. januara

Tri američka aviona, od čega dva borbena, čuvena F-16, nadlijetaće teritoriju Bosne i Hercegovine 8. januara.

Za sada javnosti nisu poznati razlozi ovih letova niti rute kretanja, ali se pretpostavlja da će preleti biti obavljeni u znak partnerstva Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, piše Klix.

Borbeni avion F-16 je jednomotorni, višenamjenski mlazni avion i može se koristiti u misijama u zraku kao i za napade na tlu. Riječ je o najaktivnijim borbenim avionima na svijetu.

U maju prošle godine američki bombarderi su obavili niske prelete iznad Sarajeva i još nekoliko gradova BiH u znak partnerstva BiH i SAD-a.

Zanimljivo je da će letovi tri aviona biti izvedeni dan uoči Dana Republike, 9. januara.

Svečana akademija najavljena je 8. januara u banjalučkoj sportskoj dvorani “Borik”, a potom će biti upriličen svečani prijem u Administrativnom centru Vlade RS-a.

Nastavi čitati

BiH

JEZIVO! Imam poručio da svako DIJETE treba naučiti da KORISTI ORUŽJE

Imam Harun Hodžić, bivši pripadnik 7. muslimanske brigade, rekao je na vjerskom predavanju u Nemili kod Zenice da svako dijete treba naučiti da koristi oružje, a od svake lovačke sekcije napraviti formaciju koja se spremna da se brani.

“Bez ikakvih ambicija da nekome prijetimo. Ali samo s jednom ambicijom, da nam se ne ponovi Gaza”, rekao je Hodžić, koji je u izlaganju uporedio Sarajevo 1992. godine sa Gazom.

On je naveo i kako u lovačka udruženja treba dovesti penzionisane, demobilisane pripadnike Armije BiH.

U sastavu zloglasne 7. muslimanskom brigadom tzv. Armije BiH bili su mudžahedini koji su počinili stravične zločine nad srpskim narodom i ratnim zarobljenicima u Vozući i na Ozrenu.

Nastavi čitati

BiH

FEDERALNI INSPEKTORI U AKCIJI! Utvrđene nepravilnosti u vezi sa visinom marže

Federalni inspektori su u protekla dva mjeseca utvrdili nepravilnosti kod 14 privrednih subjekata, koje su se uglavnom odnosile na visinu marže.

Kod jedne benzinske pumpe u mjestu Duboki Potok utvrđene su nepravilnosti u vezi sa visinom marže za naftne derivate, a kod 13 privrednih subjekata nepravilnosti koje se odnose na maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, saopštila je Federalna uprava za inspekcijske poslove, navoidi “Srna”.

Na području Federacije BiH (FBiH) u navedenom periodu izvršene su 44 kontrole, u kojima je utvrđeno 14 nepravilnosti za izdavanje 25 prekršajnih naloga u iznosu od 15.250 KM.

Nepravilnosti koje se odnose na maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode evidentirane su kod pravnih subjekata u Sarajevu, Velikoj Kladuši, Bihaću, Sanskom Mostu i Novom Travniku, a kod fizičkih lica u Mostaru, Konjicu i Sanskom Mostu.

Inspekcija podsjeća da će novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 KM biti kažnjeno pravno lice za prekršaj u slučaju kada se ne pridržava propisanih mjera neposredne kontrole cijena, a odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 250 do 2.500 KM.

Nastavi čitati

Aktuelno