Connect with us

Politika

CIK BIH RASPISALA TENDER za nabavku glasačkih listića ZA LOKALNE IZBORE 2024

Centralna izborna komisija BiH raspisala je tender za nabavku glasačkih listića za Lokalne izbore 2024. godine. Pocijenjena vrijednost okvirno iznosi 1,5 miliona maraka.

Iz CIK-a su pojasnili da se izbori, koji će se održati u oktobru 2024. godine, prema postojećim zakonskim odredbama raspisuju za: 64 opštinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 56 skupština opština u Republici Srpskoj,120 načelnika opšina u Bosni i Hercegovini, 14 gradskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 7 skupština gradova u Republici Srpskoj, 22 gradonačelnika gradova u Bosni i Hercegovini, Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (jedna izborna jedinica) i izbor vijećnika u Vijeću Grada Mostara.

Okviran broj glasačkih listića za Lokalne izbore 2024. godine procjenjueje se na 6.800.000,00 listića.

Procjenjena ukupna vrijednost nabavke, odnosno ukupna vrijednost okvirnog sporazuma je u iznosu od 1.500.000,00 KM, a za Lokalne izbore 2024. godine bi se zaključio Ugovor na vrijednost u približnom iznosu od 1.250.000,00 KM koji je baziran na podacima sa kojima raspolaže ugovorni organ.

“Finansijska sredstva će biti obezbjeđena budžetom ugovornog organa za 2024. godinu, nakon donošenja Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2024. godinu”, naveli su u dokumentu.

Politika

“VLAST VARA NAROD” Borenović poručio da BRISEL ne mogu prevariti

Činjenica da BiH neće dobiti prvu tranšu od oko 70 miliona evra, od ukupno milijardu, koliko je planirano od EU za BiH u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, još jednom pokazuje koliko se izvršna vlast ove zemlje diletantski ponaša prema ozbiljnim EU projektima i programima.

Rekao je ovo predsjednik PDP, Branislav Borenović, ističući da vladajuća BiH koalicija misli da, ako vara vlastiti narod, može prevariti i briselsku birokratiju.

– Ta njihova politika i priča da su usaglasili skoro sve možda prolazi u nekim njihovim kvazi-političkim kuloarima, ali ne može proći u EU. Jasna su pravila kako se povlače novci iz Plana rasta, a to uspješno rade zemlje iz cijelog regiona – kaže Borenović.

Dodaje da Savjet ministara BiH i aktuelna koalicija SNSD-Trojka-HDZ čine neuspješnim i beznadežnim naše društvo, što se pokazuje i sada, kada su nas ostavili bez planiranih 70 miliona evra.

– To je katastrofalan rezultat njihovog nerada. Ne mogu usaglasiti ispunjavanje Plana rasta, ali efikasno mogu usaglasiti budžet u kojem povećavaju sredstva za UIO da bi namirili sramnih 100 miliona za kupovinu zgrade narodnim parama od Dodikovog kuma. Samo u javnim nabavkama, novom zapošljavanju i arčenju budžeta su jako uspješni – poručio je Borenović.

Nastavi čitati

Politika

IZNESENE LAŽI O STANJU FINANSIJA Ministarstvo DEMANTOVALO Amerikance

Saopštenje američke Ambasade o stanju duga je u potpunosti u skladu sa pritiscima sa kojima se Republika Srpska suočava i miješanjem u unutrašnju politiku na krajnje neprimjeren i površan način, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

– Ne čudi takva objava, ali je čudno da su se pojedini mediji odmah uključili u prenošenje laži – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantuje sve iznesene laži o stanju finansija koje imaju za cilj da dodatno unesu nemir i pojačaju efekat sankcija.

Istakli su da Republika Srpska nema problema sa nivoom zaduženja, kao ni sa otplatom postojećih obaveza.

– Istovremeno sa planiranim zaduživanjima, redovno se otplaćuju sve budžetske obaveze i stari dug. Sve realizovane emisije dugoročne i kratkoročne su javnosti dostupne na sajtu Ministarstva finansija – zaključili su u saopštenju.

Nastavi čitati

Politika

Ambasada SAD upitala VLADU SRPSKE: Gdje su nestale MILIJARDE uzete na zajam?!

Ambasada SAD u BiH oglasila se na mreži Iks gdje je istaknuto da se Vlada Republike Srpske u posljednjih 18 mjeseci samo na Banjalučkoj berzi zadužila za više od 1.1 milijardu KM.

To je značajan iznos koji ne uključuje čak ni komercijalne kredite koje je Vlada Republika Srpska uzela, a čiji uslovi nisu stavljeni na raspolaganje javnosti. Dakle, ako je Vlada Republike Srpske ipak završila sa deficitom i dalje ima problema s plaćanjem i poštovanjem rokova plaćanja socijalnih usluga i poljoprivrednih subvencija, postavlja se pitanje gdje je nestao sav taj novac – navela je Ambasada SAD u objavi na svom Iks nalogu.

Nastavi čitati

Aktuelno