Connect with us

Politika

CIK BIH RASPISALA TENDER za nabavku glasačkih listića ZA LOKALNE IZBORE 2024

Centralna izborna komisija BiH raspisala je tender za nabavku glasačkih listića za Lokalne izbore 2024. godine. Pocijenjena vrijednost okvirno iznosi 1,5 miliona maraka.

Iz CIK-a su pojasnili da se izbori, koji će se održati u oktobru 2024. godine, prema postojećim zakonskim odredbama raspisuju za: 64 opštinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 56 skupština opština u Republici Srpskoj,120 načelnika opšina u Bosni i Hercegovini, 14 gradskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 7 skupština gradova u Republici Srpskoj, 22 gradonačelnika gradova u Bosni i Hercegovini, Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (jedna izborna jedinica) i izbor vijećnika u Vijeću Grada Mostara.

Okviran broj glasačkih listića za Lokalne izbore 2024. godine procjenjueje se na 6.800.000,00 listića.

Procjenjena ukupna vrijednost nabavke, odnosno ukupna vrijednost okvirnog sporazuma je u iznosu od 1.500.000,00 KM, a za Lokalne izbore 2024. godine bi se zaključio Ugovor na vrijednost u približnom iznosu od 1.250.000,00 KM koji je baziran na podacima sa kojima raspolaže ugovorni organ.

“Finansijska sredstva će biti obezbjeđena budžetom ugovornog organa za 2024. godinu, nakon donošenja Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2024. godinu”, naveli su u dokumentu.

Politika

ŠMIT O SASTANKU DODIKA I PUTINA! “Vezani ste za EU, ovo isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Kazanju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

O tom sastanku oglasio se Kristijan Šmit, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika.

Iz OHR povodom Dodikovog sastanka sa Putinom je rečeno da se “BiH obavezala da slijedi bezbjednosne i spoljnopolitičke smjernice EU”, kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji. Ovo isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama, kao i lične sastanke sa šefovima tih država – poručili su iz OHR.

Tokom sastanka je Dodik, između ostalog, rekao kako potvrđuje dobre odnose koje Republika Srpska gaji prema Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu, piše Avaz.

– Ono što mi radimo u sadašnjim okolnostima, odbijamo bilo kakvu mogućnost da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji – poručio je Dodik.

Avaz

Nastavi čitati

Politika

MILIČEVIĆ OŠTRO PORUČIO! “Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, A DANAS KLEVEĆE OPOZICIJU PUTINU”

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević komentarisao je sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

“Dodik je prevazišao sam sebe u svom nedoličnom i nedržavničkom ponašanju. Ne mogu da se ne sjetim da je Dodik na isti način OHR-u nekada klevetao SDS, baš kao što je danas klevetao opoziciju predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, iznoseći najobičnije laži”, rekao je Miličević.

Istakao je da predsjednik RS, po Ustavu Republike Srpske predstavlja jedinstvo građana i da nikada neće govoriti ružno o svojim građanima.

“Pogotovo, nikada neće lagati i iznositi neistine, zarad sitnog ličnog interesa”, rekao je Miličević.

Predsjednik SDS-a uputio je Dodiku nekoliko pitanja.

“Ko je prihvatio NATO-ov Program reformi i aktivirao Akcioni plan za članstvo u NATO-u? Ko gazi zaključke Narodne skupštine koji se odnose na Ustavni sud BiH i odlazak stranih sudija? Ko je dogovorio novu pravosudnu instancu na nivou BiH – Apelacioni sud BiH? Ko je usvojio sedam evropskih zakona i pripremio još tri, bez Zakona o Ustavnom sudu BiH? Ko je u finansijsku dubiozu doveo brojna javna preduzeća?”, kazao je Miličević.

Dodatno ga je upitao čiji prijatelji i porodice su stekli desetine i stotine miliona, dok je narod sve siromašniji.

“Ko mrskim zapadnjacima nudi rudnike litijuma i želi uništiti najplodniji dio Republike Srpske? Ko je srozao i do posrnuća doveo sve segmente društva? Ko je odgovoran jer je u Republici Srpskoj svaki dan sve manje stanovnika? Da li je ovo uradila opozicija ili on?”, upitao je Miličević, prenosi Fena.

Nastavi čitati

Politika

Putin uručio Dodiku Orden ALEKSANDRA NEVSKOG

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručio je danas u Kazanju Orden Aleksandra Nevskog predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Dodik je odlikovan za veliki doprinos razvijanju saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom.

“Za veliki doprinos razvoju saradnje Rusije i BiH, jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom, odlikovati ordenom Aleksandra Nevskog Milorada Dodika – predsjednika Republike Srpske”, navodi se u ukazu koji je ranije potpisao ruski šef države.

Nastavi čitati

Aktuelno