Connect with us

Uncategorized

ČIME ĆE SE BAVITI NOVA AGENCIJA U RS? Sprečavanje odliva informatičara i prenosa nadležnosti, NADZOR i BEZBJEDNOST

Pred poslanicima Narodne skupštine na Petoj redovnoj sjednici koja počinje u utorak 26. septembra naći će se i Prijedlog zakona Agenciji za informaciono-komunikacione tehnologije i to po hitnom postupku.

U obrazloženju prijedloga zakona o osnivanju agencije stoji da je osnovni cilj obezbjeđenje sistematičnog razvoja i primjene informaciono-komunikacionih tehnologija i elektronske uprave u Republici Srpskoj, razvoj informaciono-komunikacione djelatnosti, kao i standardizacija i uspostavljanje nadzora u ovoj oblasti.

Nova agencija će biti nadležna, između ostalog, da na strateškom i operativnom nivou sprovodi koncept informacione bezbjednosti u RS, kao i da vrši stručni nadzor i kontrolu sprovođenja informacione bezbjednosti, kao i nadzor putem informaciono-komunikacionih tehnologija u ovoj oblasti.

Biće zadužena da upravlja i stara se o funkcionisanju republičkog CERT-a – posebne organizacione jedinice za djelovanje u hitnim slučajevima (engl. Computer Emergency Response Team) i “Operativnim centrom za informacionu bezbjednost”, odnosno da vrši koordinaciju prevencije i zaštite od računarsko-bezbjednosnih incidenata na internetu i drugih rizika bezbjednosti informacionih sistema republičkih organa uprave i drugih fizičkih i pravnih lica.

Sprečavanje prenosa nadležnosti
U dijelu obrazloženja za osnovanje agencije piše da Republika Srpska kasni u stvaranju uslova za izradu elektronskih certifikata, a da bi ispunjavanjem preuzetih obaveza u usklađivnju sa EU moglo doći do “prenosa nadležnosti” u ovoj oblasti.

Navodi se da je u oblasti usluga povjerenja Republika Srpska uspostavila zakonodavni okvir, infrastrukturu javnog ključa, kao i Certifikaciono tijelo Ministarstva (MNRVOID).

Međutim, u ovom trenutku, u Vladi RS smatraju da je potrebno hitno omogućiti masovnu produkciju kvalifikovanih elektronskih certifikata ovog certifikacionog tijela kako bi se odgovorilo na trenutne razvojne potrebe sistema elektronske uprave, finansijskog sektora, ali i privrede RS

“Hitnost djelovanja proizlazi iz činjenice da su institucije BiH, kroz uspostavljanje kvalifikovanih certifikacionih tijela Uprave za indirektno oporezivanje i Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka, uz podršku međunarodnih donatora, ovaj posao već završile. Pored toga, kroz različita dokumenta tijela Evropske unije, utvrđuju se obaveze BiH u kontekstu usklađivanja pravnih akata Evropske unije sa zakonodavstvom u BiH. Ispunjavanje ovih obaveza u BiH, bez uspostavljanja funkcionalnog i operativnog certifikacionog tijela RS, značilo bi prenos nadležnosti sa Srpske na BiH, te stvaranje trajne zavisnosti organa uprave i privrede RS od kvalifikovanih pružaoca usluga povjerenja sa nivoa BiH”.

S obzirom na to da funkcionisanje certifikacionog tijela, u skladu s utvrđenim pravilima ЕU, zahtijevaju uspostavljanje nezavisnog, samostalnog tijela i tijela sa zasebnim pravnim subjektivitetom, objašnjava predlagač u obrazloženju zakona, uspostavljanjem Agencije omogućiće se sistematična osnova za ispunjenje standarda EU.

Odliv kadrova
Takođe, u obrazloženju se navodi da su Privredna komora i Unija udruženja poslodavaca RS u prethodnom periodu iznijele niz prijedloga u svrhu unapređenja i boljeg iskorištavanja razvoja informaciono-komunikacione (IK) industrije RS, po uzoru na zemlje u okruženju, gdje razvoj IK industrije bilježi eksponencijalne stope rasta.

“Republika Srpska se suočava sa odlivom ovih kadrova u svim privrednim sektorima, usljed sporijeg rasta primanja zaposlenih u ovoj oblasti u RS u odnosu na zemlje u okruženju i zemlje Evropske unije, prouzrokovano nedovoljnim stepenom razvijenosti domaće IK industrije”, priznaje se u obrazloženju.

Smatraju da će ubrzani razvoj domaće IK industrije doprinijeti efikasnijem zadržavanju mladih u Srpskoj obzirom da im ova privredna grana može omogućiti lični i profesionalni razvoj, te visoka i konkurentna lična primanja.

“Osnivanjem Agencije na preloženi način, direktno će se doprinijeti zadržavanju i kontinuiranom napredovanju ljudskih resursa u oblasti IK tehnologija, kroz utvrđivanje konkurentnih plata zaposlenih u Agenciji. Pored toga, objedinjavanjem IK usluga u Agenciji, doprinijeće se rasterećenju svih organa uprava u planiranju, razvoju i održavanju IK infrastrukture, kao i u upravljanju ljudskim resursima u ovoj oblasti.”

Ako i kada zakon bude usvojen Republika Srpska će ponovo dobiti posebnu agenciju koja će se baviti informacionom tehnologijama. Slična agencija je postojala, ali je prije pet godina ugašena, odnosno, ušla je u sastav Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Uncategorized

SRPSKA BOGATIJA ZA 17 MRVICA! Evo gdje je rođeno najviše beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 17 beba, 10 dječaka i sedam djevojčica, potvrđeno je Srni u porodilištima.

U Banjaluci je rođeno sedam beba, u Istočnom Sarajevu, Doboju, Foči i Trebinju po dvije i po jedna beba u Zvorniku i Prijedoru.

U Banjaluci su rođene četiri djevojčice i tri dječaka, u Istočnom Sarajevu i Doboju po dva dječaka, u Foči i Trebinju po jedan dječak i djevojčica, u Zvorniku jedna djevojčica i u Prijedoru jedan dječak.

Porođaja nije bilo u Bijeljini, Nevesinju i Gradišci.

Nastavi čitati

Uncategorized

JOŠ JEDAN LJEKAR SPECIJALISTA otišao u inostranstvo za BOLJIM ŽIVOTOM! Đajić i dalje radi u “Hjustonu”

Danas je još jedan ljekar specijalista zauvijek napustio Republiku Srpsku. I dok nam život kroje mahom ljudi sa kupljenim ili diplomama privatnih fakulteta naši stručnjaci masovno odlaze. Ovakav katastrofalan odljev posebno je primjetan u sektoru zdravstvenih radnika, a stanje je postalo alarmantno ješ prije desetak godina kada je Srpska ostala bez jedinog dječijeg kardiologa doktora Đukića koji je danas načelnik Dječije klinike za kardiologiju u Sloveniji, a u Banjaluku dolazi tek jednom mjesečno u privatnu ordinaciju Lazarević. Kako taj problem godinama nije imao rješenje naprasno je specijalizacija dodijeljena doktoru Zecu koji je tada već imao preko 50 godina te je on trenutno jedini dječji kardiolog u Srpskoj.
Odlaze nam i hirurzi, i pedijatri i oftalmolozi, a direktor UKC-a Vlado Đajić i dalje živi u svom svijetu na nekoj planeti koja je izgleda naša paralelna stvarnost.

Priučene medicinske sestre i manjak ljekara biće hroničan kroz vrlo kratko vrijeme, ali po tom pitanju svi se prave slijepi dok ne bude prekasno.

Nastavi čitati

Uncategorized

OZBILJNA PRIJETNJA ZAHAROVE “Moskva neće oklijevati da UNIŠTI američke F-16”

Rusija neće oklijevati da uništi avione američke proizvodnje F-16 poslate Kijevu, čak i ako deluju iz baza izvan Ukrajine, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je upozorila da je Rusija svjesna da će Zapad uskoro Ukrajini obezbijediti napredne lovce, čija se prva isporuka očekuje sljedeće godine.

Međutim, Zaharova je istakla da je “značajan dio ukrajinske aerodromske infrastrukture uništen, a ti američki lovci možda djeluju sa aerodroma van zemlje”, uključujući Poljsku, Slovačku i Rumuniju.

Prema njenim riječima, Oružane snage Rusije smatraće borce koji učestvuju u sukobu na strani ukrajinske vojske kao legitimne mete za uništenje.

Zaharova je naglasila da predstojeće isporuke F-16 dovode NATO do toga da se “još više zaglavljuje u sukobu u Ukrajini”.

Ona je dodala da Alijansa slanjem oružja Kijevu, zapravo, “vodi hibridni rat protiv Rusije pod maskom spasavanja Ukrajine”.

Ukrajina je dugo tražila napredne avione od Zapada, tvrdeći da bi oni bili ključni u suprotstavljanju ruskoj vazdušnoj nadmoći. Velika Britanija i Holandija su u maju, nakon višemjesečnog oklijevanja, najavile “međunarodnu koaliciju” koja će da pomogne Kijevu da nabavi F-16.

Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne isporučuje oružje Kijevu, napominjući da bi to samo produžilo sukob, a ne bi promijenilo njegov ishod.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je ranije da će Moskva pošiljke F-16 smatrati “nuklearnom prijetnjom”, s obzirom da bi uz neke modifikacije ti avioni mogli da nose atomsko oružje, prenose mediji.

Nastavi čitati

Aktuelno