Connect with us

Društvo

CRNO SE PIŠE Recesija reže narudžbe iz BiH

Recesija i privredna kriza u Evropskoj uniji dovela je do toga da se narudžbe iz ovih zemalja u narednom periodu smanje, te se kompanije iz BiH već suočavaju s radom sa smanjenim kapacitetom.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS, kazao je da su mnoge firme iz Republike Srpske po ugovaranju količina za sljedeću godinu smanjile planove za 10 do 15 odsto.

“To su uglavnom firme iz oblasti metalne i elektro industrije. Generalno, očekuje nas recesija iduće godine i ovo nikako nije dobro po našu privredu, jer smo mi veoma mali i na kraju smo lanca. Ako ta kriza bude onakva kako se najavljuje, prva na udaru će biti naša privreda, jer smo mi drugi ili treći dobavljač”, pojašnjava Ćorić.

Dodao je da će firme iz zemalja Evropske unije potencirati da zaposle kapacitete iz svojih zemalja, a da firme iz drugih država budu u rezervi.

“U svakom slučaju, ovo nije nimalo ohrabrujuće, ali kako će biti, teško je prognozirati. Očekuje se velika energetska kriza, koja će povlačiti posljedice i na druge, prije svega prerađivačku industriju. Ona će podstaći inflaciju i veću potrošnju”, naveo je Ćorić.

Slično priča i Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH, koji za “Nezavisne” kaže da će se recesija iz Evropske unije osjetiti u Bosni i Hercegovini.

“Posebno će to biti izraženo u Njemačkoj, a naš glavni spoljnotrgovinski partner jeste ova država. Recesija se već osjeti u nekim industrijama. Drvna industrija već osjeti recesiju, jer su smanjene narudžbe, a u narednom periodu to isto možemo očekivati i u drugim industrijama”, kazao je Smailbegović.

Prema njegovim riječima, definitivno se očekuje pad poslovnih aktivnosti što se tiče narudžbi iz Evropske unije.

“Mislim da su narudžbe manje za nekih 30 odsto. Negdje su manje, negdje veće. Ovo će veoma loše uticati na privredu u Federaciji. Zna se šta znači kada padne promet firmama. Imamo i opravdan pritisak da na ovo povećanje cijena poslodavci povećaju plate. Privreda je u jednoj veoma nezgodnoj situaciji. Sa jedne strane, imamo pritisak na povećanje plata zbog inflacije, a sa druge pad narudžbi. Mislim da je jedan težak period ispred nas”, naglasio je Smailbegović.

Inače, podaci Spoljnotrgovinske komore BiH govore da je u devet mjeseci ove godine obim razmjene sa Evropskom unijom 67,7 odsto ukupne razmjene ili oko 24 milijarde KM, što je za oko šest milijardi KM više u odnosu na isti period prethodne godine.

“Izvoz je oko 10 milijardi, a uvoz 14 milijardi, te je ostvaren deficit u razmjeni od oko četiri milijarde KM, što je više za oko 1,2 milijarde u odnosu na isti period prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 72 odsto i manja je za 1,3 odsto u odnosu na devet mjeseci prošle godine”, rekli su ranije u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno i znatno hladnije, snijeg u brdsko-planinskim predjelima

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) se očekuje oblačno i znatno hladnije vrijeme sa kišom, dok će u brdsko-planinskim predjelima padati susnježica i snijeg, uz formiranje manjeg snježnog pokrivača.

Na jugu će biti toplije, uz jaču kišu i pljuskove, dok će krajem dana padavine oslabiti, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjeverni, a na planinama na zapadu ponegdje jak.

Minimalna temperatura vazduha iznosiće od jedan do šest, na jugu do 12, a u višim predjelima od minus jedan, dok će maksimalna biti od pet do 11, na jugu do 17 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

DANAS NAGLA PROMJENA! Prije podne ljeto, a popodne ZIMA!

Hidrometeorološki zavod objavio je narandžasto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine.

Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje je pojačan vjetar. U većem dijelu Bosne i Hercegovine danas izgledni su udari vjetra od 60 do 80 km/h.

“Preporuke, mjere, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji: Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama!”, saopćeno je iz FHMZ-a.
Jutro sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. Poslije podne lokalni pljuskovi se očekuju u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći kiša i lokalni pljuskovi širom zemlje. Na planinama kiša će prelazit u susnježicu. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, na momente i pojačan. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, a dnevna od 20 do 26, na sjeveru Bosne do 28 stepeni.

Nastavi čitati

Društvo

ZEMLJOTRES KOD MOSTARA! Kratko ali jako

BiH je pogodio zemljotres.

Kako se navodi na stranici Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar je bio u blizini Mostara.

“Kratko, ali jako”, “Jako je zatreslo”, neki su od komentara na stranici EMSC-a.

Nastavi čitati

Aktuelno