Connect with us

Društvo

ČUDO IZ MANASTIRA TUMANE: Dječak se probudio iz kome nakon što se majka molila (VIDEO)

Poznato je da se u manastiru Tumane kod Golupca dešavaju čuda. Molitve upućene ovom svecu, liječe mnoge bolesti, a najnovija svjedočenja govore o tome da je ovaj svetac oporavio čak i ljude koji su bili u komi. Medicinski otpisane, molitva ih je povratila.
M. M. iz velikog Laola došla je sa sinom u manastir Tumane da zablagodari Svetom Zosimu. Dok je bio u komi, usljed pucanja bubrega, ona je dolazila u manastir da mu se čitaju molitve.
Nakon molitve, sin se probudio iz kome, vratilo mu se pamćenje, i svakoga dana se sve bolje osjećao. Na kraju je skroz ozdravio.J. D. iz Smederevske Palanke bio je nekoliko dana u komi. Njegova kćerka je pozvala manastir Tumane da se bratija moli za ozdravljenje.
Kod kivota Svetog Zosima pročitana je molitva. Gotovo u isto vrijeme, J. D. se probudio iz kome. Čim je izašao sa liječenja, došao je u manastir i zablagodario svetitelju.

Mnogobrojna svjedočenja o čudesnim iscjeljenjima kod moštiju Svetog Zosima ispunjavaju ljetopis Manastira Tuman. Ovi sveti primjeri jasno svjedoče vjeru i ljubav naroda prema Bogu i svetitelju.

Osjećajući da je manastir Tuman jedna od najvećih pravoslavnih svetinja, vijekovima ga zovu Đerdapski Ostrog, prepoznajući isti blagodatni dar iscjeljivanja kod Svetog Vasilija i Svetog Zosima.

Mnogi dolaze tužni i bolešću utučeni. Iz svetinje odlaze radosni i zdravi. Sigurno je to da ko jednom dođe i osjeti blagoslov Božji, tumanskoj svetinji iznova se vraća.

Novosti.ba

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Sunčano i toplo

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ se očekuje pretežno sunčano vrijeme, uz prolaznu umjerenu oblačnost.

Tokom dana očekuje se razvoj oblačnosti, ali će i dalje biti suvo, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjeverni, dok će u Hercegovini biti umjerena bura, na momente pojačana.

Jutarnja temperatura vazduha biće od 14 do 19, dok će maksimalna temperatura biti od 24 do 33 stepena Celzijusova.

Nastavi čitati

Društvo

BiH zemlja sa najviše REGISTROVANIH KLADIONICA U EVROPI

BiH je zemlja sa najviše registrovanih kladionica u Evropi sa više od 3.200 uplatnih mjesta koje ostvaruju enormne prihode, ali većina njih ne plaća poreze, navodi “Forbs BiH”.

Kladionice koje posluju na području Federacije BiH u prošloj godini imale su prihod od nevjerovatnih 597.950.000 KM, istovremeno u budžet su uplatile nešto manje od 30 miliona KM poreza.

“Forbs” navodi da dugovanja kladionica u FBiH na osnovu poreza iznose oko 49 miliona KM.

Riječ je o sredstvima koje je gotovo nemoguće prinudno naplatiti jer, u skladu s odlukom federalnog Ustavnog suda, nije moguće zaplijeniti imovinu vlasnika već samo pravnog subjekta. Same kladionice najčešće nemaju imovinu.

“Kod nas se još o kockanju ne govori kao problemu kakav on zaista jeste. Neke procjene govore da u BiH više od 500.000 ljudi posjećuje kladionice i kocka svakodnevno, a da od tog broja nekih 50.000 su patološki kockari. Što znači da su osobe koje su razvile zavisnost o kockanju”, rekla je Sanela Pekić iz Udruženja za prevenciju zavisnosti “Narko-ne” Sarajevo.

Svjetska zdravstvena organizacija klasifikuje zavisnost o kocki kao ludopatiju, koju karakteriše nekontrolisana želja da se nastavi sa kockanjem, nezavisno o ekonomskim posljedicama na vlastiti budžet.

Nastavi čitati

Društvo

SARADNJA ISTOČNE ILIDŽE I GRADA BANJALUKE: Besplatni udžbenici za učenike od petog do devetog razreda

Djeca na teritoriji opštine Istočna Ilidža, koja pohađaju osnovnu školu, a uzrasta su od petog do devetog razreda, dobiće besplatno udžbenike za narednu školsku godinu.

Kako je saopšteno iz Opštine Istočna Ilidža, ova opština je u saradnji sa Gradom Banjaluka obezbijedila 750 kompleta udžbenika za učenike osnovnih škola od petog do devetog razreda.

– Pravo na besplatne udžbenike imaju svi učenici od petog do devetog razreda, čiji roditelji imaju mjesto prebivališta na teritoriji opštine Istočna Ilidža. Potrebno je da se svi zainteresovani roditelji, koji žele da dobiju besplatne udžbenike za svoje osnovce, prijave i evidentiraju u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti Opštine Istočna Ilidža, na broj telefona: 057/ 316 – 026 – navedeno je iz Opštine Istočna Ilidža.

Za detalje o podjeli udžbenika zainteresovani će biti naknadno obaviješteni.

Nastavi čitati

Aktuelno