Connect with us

Društvo

“CVJETA” KOCKANJE U RS: Prihodi od igara na sreću svake godine sve veći

Primjenom Zakona o igrama na sreću, Republika Srpska je u proteklih pet godina ostvarila višemilionski rast javnih prihoda po osnovu poreza i naknada za priređivanje igara na sreću kažu u nadležnoj upravi.

Novi zakon uveo je red i jačanje discipline u primjeni propisa, te smanjio “sivu zone” u ovoj oblasti, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za igre na sreću Draženko Veljanovski.

Veljanovski je naglasio da ova uprava iz godine u godinu bilježi rekordno prikupljanje prihoda, koje ujedno predstavljaju i prihod budžeta Srpske.

“Prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitak na kraju 2018. godine, kada je na snazi bio stari zakon, iznosio je oko 28 miliona KM, dok je na kraju 2023. godine iznosio više od 124 miliona KM, što predstavlja povećanje od gotovo 345 odsto”, naveo je Veljanovski.

On je dodao da pozitivan trend u ubiranju prihoda Republička uprava za igre na sreću bilježi i u prvim mjesecima ove godine, a koji je zaključno sa aprilom iznosio 47.951.935 KM, dok je u istom periodu prošle godine bio 38.379.149 KM, što predstavlja povećanje od 25 odsto.

Veljanovski je naveo da je Zakon o igrama na sreću, koji je donesen 2019. godine, obezbijedio mnogo napredniji sistem kontrole priređivača i njihovog rada u zakonskim okvirima, a što sve zajedno doprinosi smanjenju sive ekonomije i povećanju budžetskih prihoda.

“Evidentno je da su primjenom novog Zakona, a posebno propisanim odredbama o pojačanom nadzoru nad radom priređivača igara na sreću, spriječene bilo kakve malverzacije u poslovanju priređivača igara na sreću, a njihov rad sveden u legalne tokove”, naglasio je Veljanovski.

On je dodao da su tome najviše doprinijele odredbe koje propisuju potpunu onlajn kontrolu poslovanja priređivača igara na sreću posredstvom računarskog sistema, a koji omogućava potpuni uvid u sve aspekte priređivanja, odnosno u sve uplate i isplate, usljed čega je inspektorima Republičke uprave za igre na sreću omogućen rigorozniji nadzor nad radom i poslovanjem priređivača.

“Na ovaj način inspektorima Republičke uprave za igre na sreću obezbijeđeno je da u svakom trenutku imaju uvid u legalnost rada prirećivača u svakom dijelu Republike Srpske i to jednostavnim uvidom u računarski sistem”, rekao je Veljanovski.

On je zaključio da Republička uprava za igre na sreću nastavlja sa intenzivnim sprovođenjem Zakona o igrama na sreću s ciljem što kvalitetnijeg funkcionisanja tržišta igara na sreću, čime daje značajan doprinos u jačanju ekonomije Republike Srpske.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno sa pljuskovima kao i prethodnih dana

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH će preovladavati promjenljivo i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz dnevnu temperaturu vazduha do 29 stepeni Celzijusovih.

Jutro će biti pretežno sunčano uz postepeno naoblačenje, a od sredine dana promjenljivo oblačno sa pljuskovima na zapadu i jugoistoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U poslijepodnevnim i večernjim časovima nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima širiće se ka sjeveru, ponegdje su moguće i lokalne nepogode uz pojavu grada, a u Hercegovini suvo i sunčano uz mjestimične kratkotrajne pljuskove.

Jutarnja temperatura vazduha biće od devet do 15, u višim krajevima od šest, a dnevna od 23 do 29, u višim krajevima od 18 stepeni Celzijusovih.

Duvaće slab do umjeren vjetar, u Hercegovini i na jugozapadu južni i jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Nastavi čitati

Društvo

VIKEND DONOSI KOLONE! Gužve na tri granična prelaza

Na graničnim prelazima Gradiška, Donja Gradina i Velika Kladuša pojačana je frekvencija vozila u saobraćaju na ulazu u BiH.

Na ostalim prelazima zadržavanja su do 30 minuta, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske.

Frekvencija vozila na putevima je pojačana pa vozačima iz AMS savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Nastavi čitati

Društvo

RAST VRŠNJAČKOG NASILJA ZA 27 ODSTO: Pet školaraca zadobilo teške povrede, jednog vršnjaci seksualno uznemiravali

U posljednjih pet godina bilježi se konstantan rast vršnjačkog nasilja u Republici Srpskoj, a samo u prošloj godini evidentiran je 61 slučaj, što je porast od preko 27 odsto u odnosu na godinu ranije.

Među maloljetnim žrtvama, 37 su bili učenici osnovne i 38 srednje škole.

Prema podacima MUP-a RS, prilikom vršnjačkog nasilja je pet maloljetnika zadobilo teže, a 47 lakše povrede, dok je 13 maloljetnika pretrpjelo psihičku bol. Pored toga, jedan maloljetnik je seksualno uznemiravan.

“U 2023. godini kao posljedica fizičkog nasilja, izvršena su 34 krivična djela što je porast od oko 26 odsto, a koja su počinila 48 maloljetnika nad svojih 40 vršnjaka. Tu spadaju pet krivičnih djela teška tjelesna povreda, 17 tjelesnih povreda, dva nasilnička ponašanja, jedno polno nasilje i devet ostalih krivičnih djela”, navodi se u izvještaju MUP-a RS za prošlu godinu.

Vršnjačko nasilje su počinila 92 maloljetnika (više za 24,3%), od kojih su 83 dječaka i devet djevojčica. Nasilje je izvršeno nad 75 vršnjaka (više za 25%), od kojih je 58 muškog i 17 ženskog pola.

“Povećanje prijavljenih slučajeva vršnjačkog nasilja u zadnjih pet godina je rezultat rada policije kroz preventivne kampanje koje su usmjerene na prevenciju društveno neprihvatljivog i nezakonitog ponašanja i promociju pozitivnih stilova života mladih, koje MUP sprovodi u saradnji sa drugim subjektima u čijoj je nadležnosti zaštita djece i mladih, kao i samostalno”, ocjenjuju iz MUP-a RS.

Nastavi čitati

Aktuelno