Connect with us

Banjaluka

DA LI JE MANJAK VASPITAČA RAZLOG KOLEKTIVNOG GODIŠNJEG? Stanivuković traži rješenje “MORAMO MISLITI NA RODITELJE”

Problem sa manjkom vaspitača u vrtićima u BiH iz godine u godinu je sve izraženiji te ove ustanove sve teže pronalaze adekvatan kadar koji bi radio sa mališanima.
Iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka stigla je najava da će se ove godine organzivati kolektivni godišnji odmor za radnike u period od 15. jula do 26. jula, a jedan od razloga mogao bi biti upravo nedostatak kadra.

To bi značilo da će svi vrtići biti zatvoreni dvije sedmice, dok je dosadašnja praksa bila da se spajaju grupe i da određeni vrtići dežuraju ljeti, a što bi roditeljima u slučaju kolektivnog godišnjeg za vaspitače napravilo ogroman problem.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković smatra da ova odluka nije realna, da će napraviti veliki problem roditeljima, te je pozvao direktora da je razmotri.

– Mi smo za Centar za predškolsko vaspitanje Banjaluka uradili najviše, 12 godina nijedan gradonačelnik nije smogao snage da potpiše kolektivni ugovor. Zbog prava koja zaslužuju naši vaspitači obezbijedili smo više novca, tačnije 1,7 miliona. Kolektivni godišnji odmor, koji se nalazi u tom dokumentu, piše u jednoj rečenici i dobio je podršku odbornika. Ali ako svi vaspitači odu u jednom trenutku na odmor, to znači da dvije ipo hiljade roditelja banjalučke djece u tom trenutku nemaju kome ostaviti svoje dijete – ističe Stanivuković.

Stanivuković navdi da razumije potrebe i razloge vaspitača, ali da postoji i bolje rješenje.

– Ne vidim zašto je problem da 5 vaspitača ima 15 dana odmora u junu, 10 u julu, neko 20 u avgustu. Ozbiljno se o toj odluci se mora razmisliti, ja sam spreman da sjednem sa direktorom, moramo biti racionalni, ne može da sve što poželimo da nam se ostvari. Imate i drugu stranu i treću stranu te priče. Na stranim sam vaspitača, podigli smo plate ali mislim da je ovo previše. Na kraju krajeva kada roditelji krenu zvati i pitati, taj pritisak roditelja mislim da ni oni sami ne bi mogli izržati i ne trebamo da idemo u tom pravcu – rekao je Stanivuković.

On je dodao da će organizovati sastanak sa direktorom Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka i sindikatom, kako bi se razmotrilo ovo pitanje.

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ NA LAUŠU! “Izgradili smo preko 2 kilomera vodovodne mreže, NAŠA DJELA SU VIŠE OD RIJEČI”

-Naša djela su uvijek više od riječi, istakao je večeras gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenim mrežama.
On je dodao da je izgrađeno preko 2 kilomera vodovodne mreže na Laušu.
-Realizacijom ovog projekta riješeno je vodosnabdijevanje za preko 100 domaćinstava!
Kao po običaju, nakon završetka radova organizovali smo druženje sa mještanima kako bismo im uručili vaučere za besplatan priključak na vodovodnu mrežu, ali i porazgovarali o budućim projektima koji će doprinijeti poboljšanju standarda života u ovom dijelu našeg grada!
Nastavljamo dalje putem pobjede, kaže Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ “Prepoznali smo potrebu roditelja čija djeca pohađaju PRIVATNE PREDŠKOLSKE USTANOVE”

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je za “Glas Srpske“ da je Gradska administracija na čelu sa Draškom Stanivukovićem prepoznala potrebu roditelja čija djeca pohađaju privatne predškolske ustanove.
– To potvrđuje jer samo prva Gradska uprava koje je uvela subvencije za boravak djece u vrtićima. Već tada smo izrazili želju i potrebe da se taj iznos poveća, ali moramo uzeti realne budžetske mogućnosti – rekao je Kresojević.
Prema njegovim riječima, na održanom sastanku prije skoro mjesec dana zajedno sa roditeljima došli su do zaključka, odakle, na koji način i u kojem iznosu se mogu obezbijediti sredstva. – Poznato je da budžetska sredstva raspređuje Skupština grada a predlaže gradonačelnik.

Na tom sastanku, Gradska administracija se obavezala da će uputiti takav prijedlog, ali da takav prijedlog razmatra Skupština grada i usaglašeno je da roditelji sa “drugom stranom“ političke scene grada to usaglasiti.

Nismo dobili informaciju da li prijedlog koji smo mi dogovorili dobio podršku – rekao je Kresojević.

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ “Banjaluka je odlučna da pokloni bolje uslove života SVAКOM PENZIONERU”

Iskustvo u vezi sa izdavanjem i korišćenjem penzionerskih kartica bilo je povod i tema mog razgovora sa g. Borisom Jevtićem, direktorom filijale PIO fonda Srbije u Novom Sadu.

Napisao je na Instagramu narodni poslanik PDP-a u NSRS Nebojša Drinić.

– Banjaluka je odlučna da pokloni bolje uslove života SVAКOM PENZIONERU. Кako? Uz penzionersku karticu, pri obavljenoj kupovini ili plaćanju određenih usluga korisnici veoma jednostavno ostvaruju popuste.

Uz dodatne bodove u društveno-odgovornim institucijama mogu da ostvare i dodatne pogodnosti.

Javni gradski prevoz više ne može biti finansijski problem, a i pitovanja u banjske turističke destinacije postaju dostupnija.

Ovdje nećemo stati! Želimo maksimalan broj zadovoljnih penzionera Banjaluke. Želimo im zahvaliti na decenijama rada i truda uloženog u grad kojim se ponosimo i u kojem sada mi gradimo budućnost za neke nove generacije. – zaključio je Drinić.

Nastavi čitati

Aktuelno