Connect with us

Društvo

“DANI ZIME NA KOZARI”, A VRIJEME PROLJETNO: Hiljade posjetilaca uživalo na krajiškoj ljepotici

Privredno-turistička manifestacija “Dani zime na Kozari” ima lokalni, regionalni i međunarodni karakter i značajna je kako za privredu regiona, tako i Republike Srpske, a najviše za turizam, izjavio je danas direktor Turističke organizacije RS Miodrag Lončarević.

“Kozara ima upravo ono što sad turisti traže, a to je aktivan odmor, biciklističke i pješačke staze i sva ova ulaganja koja su u prethodnom periodu bila nastojaćemo da povećamo”, rekao je Lončarević novinarima na Kozari, gdje je prisustvovao manifestaciji “Dani zime na Kozari”, koja je okupila više hiljada posjetilaca.

On je istakao da je protekla godina bila najuspješnija do sada sa 170.000 noćenja više u odnosu na 2022. godine kada je bilo zabilježeno više od milion.

“Sve je to uspjeh naših lokalnih turističkih organizacija, naših institucija. Mi smo još neotkrivena destinacija, a turisti uvijek traže nešto novo”, rekao je Lončarević

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da je ovo prelijepa tradicionalna manifestacija koja svake godine okuplja sve više posjetilaca, što govori o njenom značaju.

“To nam mnogo znači jer to je prilika da što više promovišemo našu Kozaru i ono što je važno je da u narednom periodu lokalna zajednica, Nacionalni park i republički nivo vlasti usmjerimo ka smještajnim kapacitetima, jer to je ono što nam treba, pogotovo u zimskom periodu”, rekao je Javor.

Dijana Aramanda, direktor gradske Turističke organizacije koja je organizator manifestacije, navela je da je ovo 17. po redu manifestacija, koja je okupila 37 ekipa iz 16 gradova i opština Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

“Manifestaciju organizujemo sa ciljem promocije kako Nacionalnog parka `Kozara`, tako i planine Kozare koja je za ljubitelje prirode pogodna ne samo u zimskom, već tokom cijele godine”, rekla je Aramanda.

Prije početka programa ove manifestacije, delegacija grada Prijedora i susjednih opština te organizacija i udruženja položile su vijence u Memorijalnoj zoni Spomen-kompleksa na Kozari.

U gastro-takmičenju je učestvovalo 29 ekipa u kategorijama srednje škole, izviđači, planinari i lovačka udruženja, koji su se nadmetali u pripremanju čorbe u kotlićima.

U sportskim disciplinama trčanje parova vezanih nogu, nabacivanje obruča, lopta na čelu, skok u dalj iz mjesta, rušenje piramide i spojeni golovi takmičilo se osam ekipa iz Gradiške, Kozarske Dubice, Novog Grada, Oštre Luke, Kostajnice, Broda, Banjaluke i Prijedora.

U muzičkom dijelu programa nastupili su orkestar “Dubički tamburaši”, Muška izvorna grupa “Srce Knešpolja” i grupa “Bećari”.

Pokrovitelj “Dana zime na Kozari” je grad Prijedor, a organizator i domaćin gradska Turistička organizacija u saradnji sa Nacionalnim parkom “Kozara” i turističkim organizacijama Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica i Gradiška.

(Srna)

Društvo

NE PODLIJEŽITE PRITISKU! Borimo se za golu egzistenciju

Skupština Sindikata pravosuđa Republike Srpske pozvala je sve radnike koji su u štrajku, u skladu sa Zakonom o štrajku, da nastave svoje aktivnosti i da ne podlegnu bilo kojoj vrsti pritiska od bilo koga, pa ni Ministarstva pravde Republike Srpske.

Kako navode u saopštenju, još jednom ponavljaju da su u štrajku pritisci očekivani, ali i da ne mogu doprinijeti rješenju.

Podsjećaju da je rješenje o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka u institucijama pravosuđa Republike Srpske, koje je donijelo Ministarstvo pravde RS, za Sindikat pravosuđa Republike Srpske i dalje nezakonito i nije usklađeno sa odredbama Zakona o štrajku i zakonskim rokovima.

“Radnici zaposleni u sudovima, tužilaštvima i Pravobranilaštvu RS neće odustati od svojih zahtjeva, jer se u ovom trenutku bore za golu egzistenciju. Trenutno su u štrajku 32 sindikalne organizacije, a prisutan je rast broja pravosudnih institucija koje ulaze u štrajk, što potvrđuje odlučnost zaposlenih administrativnih radnika i tehničkog osoblja da istraju u svojim zahtjevima”, ističu iz Sindikata pravosuđa.

Navode da se štrajk u pravosudnim institucijama širom Srpske provodi u skladu sa Zakonom o štrajku.

“To znači da se postupa po predmetima hitne prirode; predmetima u koje su uključeni maloljetnici; predmetima kojima je ugrožena bezbjednost ljudi, imovine i zdravlja, poštujući ljudska prava”, napominju iz tog sindikata.

Kako podvlače, Sindikat pravosuđa Republike Srpske je spreman na nastavak pregovora i zato očekuju od resornog ministarstva da prihvati ozbiljnost i apsolutnu realnost zahtjeva zaposlenih u institucijama pravosuđa.

“Sindikat pravosuđa Republike Srpske i Savez sindikata Republike Srpske, u čijem sastavu djelujemo, stoji na raspolaganju svakom svom članu koji se u ovom trenutku bori za svoju egzistenciju”, zaključuje se u saopštenju.

Nastavi čitati

Društvo

TUŽILAŠTVO NEĆE ODUSTATI! “Slijedi ŽALBA na oslobađajuću presudu imamu Štulanoviću”

Republičko javno tužilaštvo će se žaliti na jučerašnju oslobađajuću presudu Muharemu Štulanoviću, imamu i profesoru na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, koji je optužen da je Republiku Srpsku označio kao “genocidnu tvorevinu”.

“Nakon što tužilaštvo dobije pisani otpravak presude, na istu će uložiti žalbu”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Republičkog javnog tužilaštva, što znači da umjesto tačke, iza ovog slučaja, koji izaziva niz polemika, za sada stoji zarez, jer slijedi drugostepeni postupak.

Biće svakako zanimljivo kakvu će u konačnici odluku donijeti Vrhovni sud Republike Srpske.
Štulanović je, podsjetimo, optužen za povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda iz člana 280a. Krivičnog zakonika Republike Srpske, ali je Ustavni sud BiH utvrdio da član 280a. nije u skladu s Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom, zbog čega je ovu odredbu ukinuo.

Okružni sud Banjaluka je, donoseći jučerašnju oslobađajuću presudu, uvažio tu odluku Ustavnog suda BiH, a ne Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Nastavi čitati

Društvo

DUŠICA LIPOVAC “Malo se čuje glas korisnika, a GRAD JE UVIJEK BIO UZ NAS”

Aktivistkinja u pokretu za prava osoba sa invaliditetom Dušica Lipovac komentarisala je za Blink proteste osoba sa invaliditetom kojima je potrebna personalna asistencija.

Ona ističe da su se ovi protesti desili iz razloga što Udruženje distrofičara Banjaluka i Udruženje slijepih traže da se cijena sata pomoći u kući izjednači sa cijenom sata personalne asistenicije, koja je po njenim riječima dosta zahtjevnija jer personalni asistenti rade sa osobama koje imaju teške invaliditete.

Dodaje da je zahvalna predstavnicima Grada Banjaluka što su primili predstavnike pružaoca usluga personalne asistencije te se nada da će se pronaći najolje rješenje za njih.

– Ono što je istina jeste da je zaista teže organizovati personalnu asistenciju u odnosu na pomoć u kući, jer personalni asistent je osoba koja radi i sa osobama sa invaliditetom koje zaista imaju težak invaliditet. Sa osobama koje ne mogu same ustati iz kreveta, koje žive same pa čak imamo oblike invaliditeta gdje je osoba sa invaliditetom uključena na aparate i asistent je taj koji u svemu tome pomaže i tu su čak i noćne smjene gdje se radi sa korisnicima. Iz tog razloga smatram da je dosta važno da cijena personalne asistencije bude dosta veća od cijene pomoći u kući – istakla je Lipovac.

Ona ističe i da je Grad Banjaluka uvijek bio tu da da svoju podršku, u skladu sa svojim mogućnostima.

U razgovoru za Blink ističe da je korisnica personalne asistencije od 2013. godine i njoj lično personalna asistencija pomaže u stvarima koje sama ne može uraditi upravo zbog invaliditeta, a to podrazumijeva presvlačenje, odlazak na neki događaj ili odlazak na posao.

– Apelovala bih da na tim sastancima koji se održavaju bilo u Gradskoj upravi ili Centru za socijalni rad prisustvuju i korisnici. Smatram da bi korisnici trebalo da prisustvuju tim sastancima, jer mi i te kako možemo reći šta nama zaista personalna asistencija znači, a znači nam život. Nekako imam osjećaj da se malo čuje glas korisnika, a trebalo bi da se čuje dosta više – naglasila je Lipovac.

Dodaje da bi bilo značajno i važno da pored sastanka koji se održao u Gradskoj upravi, isti takav bude održan i u Centru za socijalni rad, gdje bi prisustvovali pružaoci personalne asistencije, predstavnici ali isto tako i korisnici.

– Ja se nadam da će se sve ovo riješiti i da će sve biti u najboljem redu, jer meni personalna asistencija mnogo znači. Dosta sam aktivna i živim sa starijim roditeljima. To što živim sa njima ne znači da mi nije potrebna personalna asistencija – rekla je Lipovac.

Blink

Nastavi čitati

Aktuelno