Connect with us

Društvo

LOGORAŠI OGORČENI: Pripadnik HVO-a za zločine nad Srbima u Derventi OSUĐEN NA GODINU DANA ZATVORA

Derventski logoraši ogorčeni su nagodbom od godinu dana zatvora koju je nekadašnji pripadnik HVO Haris Skelić dogovorio sa dobojskim Okružnim tužilaštvom zbog zločina nad Srbima u derventskim logorima.

Žrtve i svjedoci tih zločina očekivali su, nakon što je Okružni sud u Doboju potvrdio optužnicu protiv Skelića, da uskoro počne suđenje, ali umjesto toga uskoro bi mogao na slobodu.

O zločinima Skelića za RTRS svjedoči Dervenćanin Drago Knežević. Posljedice premlaćivanja i lomljenja kostiju i danas su evidentne. Priča da je prilikom jednog takvog zlostavljanja Skelić izvadio pištolj i rekao mu da se ubije.

– Morao sam uzeti taj pištolj i staviti na sljepoočnicu, pomislio na ženu i djecu, povučem taj pištolj, sreća puče u prazno. On mi psuje majku četnički i onda me udara po grudnom košu i licu čizmama, krv mi je krenula iz usta, tako me isprebijao – priča Knežević.

Ništa bolje nisu prošli ni ostali logoraši, prisjeća se Knežević. Sve to ispričao je i tužiocu u Doboju, očekivao je da počne suđenje, ali je umjesto toga Skelić postigao sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom i dobio simboličnih godinu dana zatvora.

– Udarao je i mene i druge zarobljenike, kao i njegov brat blizanac Muriz Skelić. Kad sam pročitao u novinama da se tužilac s njim nagodila na godinu dana zatvora i da će on za svoje dvije, tri plate moći to otkupi i ode, a preko 50 odsto zatvorenika je pomrlo, ne zbog starosti,u pedesetim i šezdesetim godinama, onda možete misliti kakvi su to logori bili u Derventi i kroz šta smo sve prošli – ističe Knežević.

Očito je da srpski narod ne može očekivati bilo koju vrstu pravde i prava kada su u pitanju muslimansko-hrvatski zločini nad njima, smatraju u Savezu logoraša. Ogorčeni su nagodbom za zločine nad nedužnim ljudima.

– Skelić je u suštini aboliran, oslobođen tih zločina. Je li moguće da čovjek koji je ubijao, prebijao Srbe i mučio ih dobije godinu dana zatvora? Imamo žive ljude koji bi svjedočili i koji su dali izjave, ali uzaludno je sve jer za Srbe očito nema pravde – kaže predsjednik Saveza logoraša Anđelko Nosović, a prenosi RTRS.

U objavljenoj optužnici Okružnog javnog tužilaštva u Doboju navodi se da je Skelić od maja do juna 1992. godine u logorima u vojnom skladištu Rabić i Polje fizički zlostavljao zatvorenike, civile srpske nacionalnosti, nanoseći im povrede. Od 19. oktobra prošle godine nalazi se u pritvoru u dobojskom zatvoru. Prethodno je iz ekstradicionog pritvora u Minhenu izručen BiH.

Društvo

NE PODLIJEŽITE PRITISKU! Borimo se za golu egzistenciju

Skupština Sindikata pravosuđa Republike Srpske pozvala je sve radnike koji su u štrajku, u skladu sa Zakonom o štrajku, da nastave svoje aktivnosti i da ne podlegnu bilo kojoj vrsti pritiska od bilo koga, pa ni Ministarstva pravde Republike Srpske.

Kako navode u saopštenju, još jednom ponavljaju da su u štrajku pritisci očekivani, ali i da ne mogu doprinijeti rješenju.

Podsjećaju da je rješenje o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka u institucijama pravosuđa Republike Srpske, koje je donijelo Ministarstvo pravde RS, za Sindikat pravosuđa Republike Srpske i dalje nezakonito i nije usklađeno sa odredbama Zakona o štrajku i zakonskim rokovima.

“Radnici zaposleni u sudovima, tužilaštvima i Pravobranilaštvu RS neće odustati od svojih zahtjeva, jer se u ovom trenutku bore za golu egzistenciju. Trenutno su u štrajku 32 sindikalne organizacije, a prisutan je rast broja pravosudnih institucija koje ulaze u štrajk, što potvrđuje odlučnost zaposlenih administrativnih radnika i tehničkog osoblja da istraju u svojim zahtjevima”, ističu iz Sindikata pravosuđa.

Navode da se štrajk u pravosudnim institucijama širom Srpske provodi u skladu sa Zakonom o štrajku.

“To znači da se postupa po predmetima hitne prirode; predmetima u koje su uključeni maloljetnici; predmetima kojima je ugrožena bezbjednost ljudi, imovine i zdravlja, poštujući ljudska prava”, napominju iz tog sindikata.

Kako podvlače, Sindikat pravosuđa Republike Srpske je spreman na nastavak pregovora i zato očekuju od resornog ministarstva da prihvati ozbiljnost i apsolutnu realnost zahtjeva zaposlenih u institucijama pravosuđa.

“Sindikat pravosuđa Republike Srpske i Savez sindikata Republike Srpske, u čijem sastavu djelujemo, stoji na raspolaganju svakom svom članu koji se u ovom trenutku bori za svoju egzistenciju”, zaključuje se u saopštenju.

Nastavi čitati

Društvo

TUŽILAŠTVO NEĆE ODUSTATI! “Slijedi ŽALBA na oslobađajuću presudu imamu Štulanoviću”

Republičko javno tužilaštvo će se žaliti na jučerašnju oslobađajuću presudu Muharemu Štulanoviću, imamu i profesoru na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, koji je optužen da je Republiku Srpsku označio kao “genocidnu tvorevinu”.

“Nakon što tužilaštvo dobije pisani otpravak presude, na istu će uložiti žalbu”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Republičkog javnog tužilaštva, što znači da umjesto tačke, iza ovog slučaja, koji izaziva niz polemika, za sada stoji zarez, jer slijedi drugostepeni postupak.

Biće svakako zanimljivo kakvu će u konačnici odluku donijeti Vrhovni sud Republike Srpske.
Štulanović je, podsjetimo, optužen za povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda iz člana 280a. Krivičnog zakonika Republike Srpske, ali je Ustavni sud BiH utvrdio da član 280a. nije u skladu s Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom, zbog čega je ovu odredbu ukinuo.

Okružni sud Banjaluka je, donoseći jučerašnju oslobađajuću presudu, uvažio tu odluku Ustavnog suda BiH, a ne Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Nastavi čitati

Društvo

DUŠICA LIPOVAC “Malo se čuje glas korisnika, a GRAD JE UVIJEK BIO UZ NAS”

Aktivistkinja u pokretu za prava osoba sa invaliditetom Dušica Lipovac komentarisala je za Blink proteste osoba sa invaliditetom kojima je potrebna personalna asistencija.

Ona ističe da su se ovi protesti desili iz razloga što Udruženje distrofičara Banjaluka i Udruženje slijepih traže da se cijena sata pomoći u kući izjednači sa cijenom sata personalne asistenicije, koja je po njenim riječima dosta zahtjevnija jer personalni asistenti rade sa osobama koje imaju teške invaliditete.

Dodaje da je zahvalna predstavnicima Grada Banjaluka što su primili predstavnike pružaoca usluga personalne asistencije te se nada da će se pronaći najolje rješenje za njih.

– Ono što je istina jeste da je zaista teže organizovati personalnu asistenciju u odnosu na pomoć u kući, jer personalni asistent je osoba koja radi i sa osobama sa invaliditetom koje zaista imaju težak invaliditet. Sa osobama koje ne mogu same ustati iz kreveta, koje žive same pa čak imamo oblike invaliditeta gdje je osoba sa invaliditetom uključena na aparate i asistent je taj koji u svemu tome pomaže i tu su čak i noćne smjene gdje se radi sa korisnicima. Iz tog razloga smatram da je dosta važno da cijena personalne asistencije bude dosta veća od cijene pomoći u kući – istakla je Lipovac.

Ona ističe i da je Grad Banjaluka uvijek bio tu da da svoju podršku, u skladu sa svojim mogućnostima.

U razgovoru za Blink ističe da je korisnica personalne asistencije od 2013. godine i njoj lično personalna asistencija pomaže u stvarima koje sama ne može uraditi upravo zbog invaliditeta, a to podrazumijeva presvlačenje, odlazak na neki događaj ili odlazak na posao.

– Apelovala bih da na tim sastancima koji se održavaju bilo u Gradskoj upravi ili Centru za socijalni rad prisustvuju i korisnici. Smatram da bi korisnici trebalo da prisustvuju tim sastancima, jer mi i te kako možemo reći šta nama zaista personalna asistencija znači, a znači nam život. Nekako imam osjećaj da se malo čuje glas korisnika, a trebalo bi da se čuje dosta više – naglasila je Lipovac.

Dodaje da bi bilo značajno i važno da pored sastanka koji se održao u Gradskoj upravi, isti takav bude održan i u Centru za socijalni rad, gdje bi prisustvovali pružaoci personalne asistencije, predstavnici ali isto tako i korisnici.

– Ja se nadam da će se sve ovo riješiti i da će sve biti u najboljem redu, jer meni personalna asistencija mnogo znači. Dosta sam aktivna i živim sa starijim roditeljima. To što živim sa njima ne znači da mi nije potrebna personalna asistencija – rekla je Lipovac.

Blink

Nastavi čitati

Aktuelno