Connect with us

Svijet

DESET GODINA JE BILA ROBINJA ISLAMSKE DRŽAVE! Sada je slobodna i ovo je njena priča

Kurdski borci u Siriji spasili su 24-godišnju Iračanku, pripadnicu naroda Jazida, koju su teroristi ISIL-a držali deset godina u zarobljeništvu.

Kao djevojčica bila je oteta, silovana i prisiljena na brak. Iz izbjegličkog logora Al-Hawl oslobođena je sa sinom i kćeri. U sirijskom Al-Hawlu nalaze se desetine hiljada ljudi, među kojima supruge i djeca pripadnika ISIL-a, prenosi agencija AP.

Akciju je izvela ženska kurdska postrojba YPJ, Jedinica za zaštitu žena. Objavili su da je oslobođena žena porijeklom iz sela Hardan iz Sinjara na sjeveru Iraka, regije u kojoj su živjeli Jazidi. Ženu su oteli ISIL-ovci tokom masakra 2014. u Sinjaru u kojem su ubili hiljade muškaraca Jazida te oteli mnoge žene i tinejdžerice, pa ih godinama držali kao seksualne robinje. U sirijskom izbjegličkom logoru Al-Hawl živi nekoliko stotina porodice boraca ISIL-a. Kamp je u februaru 2021. imao 60.000 izbjeglica. U jednom je trenutku bio dom za 73.000 izbjeglica, većinom Sirijaca i Iračana, navodi AP.

Žena koju su oslobodile kurdske vojnikinje u videu koji je objavio YPJ rekla je da je, prije nego što su je 2019. odveli u kamp, nekoliko godina provela u jednoj porodici. Rekli su joj da ne otkriva svoj identitet niti da kaže da pripada Jazidima, pa je među ISIL-ovcima koristila lažno ime sve dok nije oslobođena.

“Uništili su mi život. Prodana sam i kupljena kao ovca”, kaže. Ispričala je da je u jednom trenutku bila sa šest drugih žena u kući starijeg muškarca po imenu Abu Jaafar. Znao ju je istući ako bi ga odbila. Žene koje su se opirale silovanju bile su ubijene, tvrdi.

Oko 5000 Jazida ubijeno je u napadu ISIL-a na Sinjar 2014., koji je UN-ova komisija okarakterizirala kao genocid. Smatra se da je više od 6400 jazidskih žena i djece prodano u ropstvo nakon što je ISIL zauzeo Sinjar. Mnoge do danas nisu oslobođene, navodi BBC. Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), oko 2700 jazidskih žena i djece vode se kao nestali. Mnogi od njih mogli bi još uvijek biti sa svojim otmičarima.

Nakon što je ISIL poražen 2017., teroristi i njihove porodice pobjegli su u Tursku, Irak, Siriju i drugdje. Od 300.000 Jazida koji su pobjegli iz svojih domova u Sinjaru, više od 100.000 ih se i dalje ne može vratiti svojim kućama, nego ostaju u izbjegličkim kampovima u kurdskoj regiji Iraka, piše Jutarnji.

Ne mogu se vratiti u svoje domove u okrugu Sinjar jer je gotovo potpuno uništen, a njegov strateški položaj na granici Iraka i Sirije čini ga opasnim. Paravojne postrojbe koje su se došle boriti protiv ISIL-a sada se međusobno bore za prevlast.

Proteklih godina provedeno je nekoliko vojnih operacija za oslobađanje žena koje su ISIL-ovci držali kao seksualno roblje. Samo tokom prvog dana operacije uhvaćen je 21 pripadnik ISIL-a, objavila je vojna organizacija Kurda u Siriji SDF (Sirijske demokratske snage).

Svijet

BAJDEN NAKON LJEKARSKOG PREGLEDA “Doktori misle da izgledam previše mlado”

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je danas da se rezultati njegovog ovogodišnjeg sistematskog pregleda ne razlikuju od prošlogodišnjih.

Bajden je po povratku u Bijelu kuću iz vojne bolnice Volter Rid u Merilendu, gdje je pregledan, u šali rekao da doktori misle da “izgleda previše mlado”, prenosi “NBC News”.

“Ništa nije drugačije nego prošle godine. Sve je sjajno”, rekao je Bajden.
Bajden (81) se podvrgava godišnjim fizičkim pregledima otkako je postao predsjednik Sjedinjenih Država.

Bajdenovi kritičari zatražili su veću transparentnost od Bijele kuće kada je riječ o njegovom zdravlju, fizičkom i mentalnom, nakon nedavnog izvještaja specijalnog tužioca Roberta Hura.

U izvještaju se, između ostalog, navodi da je američki predsjednik “dobronamjerni stariji čovjek sa lošim pamćenjem”.

Nastavi čitati

Svijet

VELIKA TRAGEDIJA! Punjač za ajfon ubio tinejdžera

Velika tragedija zadesila je jednu porodicu kod Moskve kada je punjač za ajfon ubio 17-tinejdžera.

U trenutku nesreće mladić je telefonom komunicirao sa svojom djevojkom, ali je iznenada vrisnuo i veza je prekinuta.

Djevojka je pokušala ponovo da ga dobije, ali u tome nije uspjela.

Tijelo dječaka sa teškim opekotinama ujutro je pronašla njegova majka.

Na ugljenisanom jastuku pored tinejdžera bio je izgorjeli ajfon, povezan na punjač čiji je kabl bio zalijepljen trakom.

Nastavi čitati

Svijet

PRIZORI APOKALIPSE! Vatra progutala 500.000 hektara zemlje

Veliki požari u Teksasu i dalje bjesne dok sve vatrogasne službe pokušavaju suzbiti vatreni plamen, javlja “The Guardian”.

Požar u Smokhaus Kriku drugi je najveći šumski požar u Teksasu dosad, a progutao je više od 500.000 hektara u teksaškom području Panhendl otkako je započeo u ponedjeljak.
Požar trenutno nije pod kontrolom, a stanovnici nekoliko teksaških regija su evakuisani.
Vatra se uveliko proširila s obzirom na neuobičajno visoke temperature i jak vjetar, a plamen se pojačavao u suvim travnatim područjima.
Juče su naređene obavezne evakuacije za nekoliko teksaških regija, nakon što je guverner Greg Abot proglasio katastrofalno stanje.

Više od 4000 kuća u Teksasu trenutno je bez struje, prenosi “Index”.

Nastavi čitati

Aktuelno