Connect with us

Politika

DIPLOMATA SA CRNE LISTE Hoće li Tegeltija postati ambasador BiH?

Milan Tegeltija, bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTV) i savjetnik Milorada Dodika, bi kako saznaje Klix.ba, mogao postati ambasador BiH.

Povodom tog saznanja kontaktirali smo Tegeltiju koji nam je rekao da još uvijek nema informaciju o tome. Prema nezvaničnim informacijama špekuliše se da bi mogao u ambasadorsku misiju u Izrael.

Ranije je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik potvrdio da je dao saglasnost za imenovanje svih ambasadora BiH iako, kako kaže, “nekima od njih ne vjeruje”.

– Ali imajući u vidu da je imenovanje naših ambasadora uslovljeno imenovanjem ostalih, odlučili smo dati saglasnost na imenovanje svih. Još uvijek nema povjerenja u Zlatka Lagumdžiju, Damira Arnauta, Svena Alkalaja i Erola Avdovića, ali se nadam da će svojim radom doprinijeti bržem raspadu Bosne i Hercegovine, pa im nećemo stajati na putu – naveo je Dodik.

Diplomata sa crne liste

Milan Tegeltija je u januaru 2022. godine završio na američkoj crnoj listi zbog, kako su naveli iz State Departmenta, visoke korupcije u periodu kada je obnašao funckiju predsjednika VSTV-a, a na listi se našla i njegova supruga Tijana.

Kako nezvanično saznaje Klix, na spisku ambasasdora iz reda srpskog naroda su i aktuelni ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ i ambasador BiH u Sloveniji Milorad Živković.

– Za Vranješa se još ne zna u koju će zemlju, dok bi Živković trebao u Rumuniju. Ambasador i stalni predstavnik BiH pri OSCE-u Siniša Bencun bi trebao ići na ambasadorsku funkciju u Austriju – piše Klix.

Ambasadore iz kvote srpskog naroda delegira trenutno predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

(Blink.ba)

Politika

Crnadak o Nacrtu zakna o kleveti: Radi se o “OPASNOM I RIGIDNOM ZAKONU”

Reagujući na podršku Nacrta zakona o kleveti od strane poslanika vladajuće koalicije, šef poslaničkog kluba PDP Igor Crnadak poručio je da se radi o „opasnom i rigidnom zakonu“, posebno zbog toga što bi takav zakon trebalo da provodi pravosuđe, koje je, kako je naveo, potpuno poklopljeno politikom, prenosi Srpskainfo.

“Sjećate se kad je prije nekoliko godina opozicija kritikovala to što je djetetu jedne visoke funkcionerke SNSD prvo zaposlenje bilo mjesto pomoćnika direktora, što bi i vi sigurno kritikovali da je obrnuta situacija. E, sad, po ovom zakonu danas, mi bi platili kaznu od 120.000 KM  jer smo tu osobu „uznemirili“, rekao je Crnada.

Nastavi čitati

Politika

KRALJ NEPROVJERENIH INFORMACIJA: Vukanović “Đokićevog sina” poslao u Emirate

Poslaniku u Narodnoj skupštini, Nebojši Vukanoviću kao da nije bilo dovoljno što je u proteklih nekoliko dana toliko puta raskrinkan kao neko ko objavljuje lažne i neprovjerene informacije, te je zbog toga i više puta demantovan, kako u medijima i javnosti, tako i na drušrvenim mrežama.

Ipak, čini se da ni to nije bilo dovoljno, te je sa ovom praksom i nastavio.

Tako je juče na svim svojim stranicama objavio vijest da je sin ministra Petra Đokića imenovan za ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što se ponovo pokazalo kao netačna i neprovjerena informacija.

 

Na ovu neprovjerenu infromaciju, odnsono konstatciju, uslijedilo je i nekoliko demantija.

Naime, novoizabrani ambasador sa sinom Petra Đokića dijeli samo ime – obojica se zovu Bojan, te sudeći po ovome, Nebojša Vukanović ne planira da stane sa objavljivanjem neprovjerenih informacija, što svakako ne priliči jednom ozbiljnom političaru, ali ni novinaru.

Nastavi čitati

Politika

Sporni Nacrt zakona o kleveti danas bi se trebao naći pred poslanicima u NSRS

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas nastavlja drugu redovnu sjednicu. Pred poslanicima bi se trebao naći i kontroverzni Nacrt zakona o kleveti, koji bi uvredu i klevetu tretirao kao krivično djelo, te nametnuo drakonske kazne.

Protiv ovakvih uredbi, podsjetimo, ustali su novinari i aktivisti, kao i udruženja građana.

Današnja sjednica NSRS počet će raspravom o Prijedlogu zakona o gradu Prnjavor kojim se uređuju područje, nadležnosti, organi i njegovo finansiranje.

Osim Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, poslanici će, u nastavku druge redovne sjednice, po hitnom postupku razmatrati i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS.

Biće razmatrani i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske.

Nastavak sjednice zakazan je u 10.00 časova. Prvi dio druge redovne sjednice okončan je u četvrtak, 16. marta.

Nastavi čitati

Aktuleno