Connect with us

Politika

DODIK ČESTITAO DAN BORACA Obaveza svih nas je da čuvamo tekovine otadžbine i sjećamo se junaštva

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Radanu Ostojiću i svim pripadnicima Vojske Republike Srpske Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata i 219 godina od Prvog srpskog ustanka, te istakao da se ovi važni datumi u istoriji srpskog naroda ne smiju zaboraviti.

Dodik je naglasio da su uloga srpskih boraca i žrtva koju su oni podnijeli s ciljem očuvanja Republike Srpske nemjerljivi, jer bez njihove borbe, hrabrosti, junaštva i nesebičnog žrtvovanja danas ne bi bilo Republike Srpske i slobode srpskog naroda, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Srpske.

– Zbog toga nikada ovaj važan datum u istoriji našeg naroda ne smije da se zaboravi, a dužnost i obaveza svih nas je da čuvamo tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata i s posebnim poštovanjem njegujemo sjećanje na borce koji su najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo – naveo je Dodik u čestitki.

On je naveo da se borcima duguje poštovanje i zahvalnost, a da posebno institucije Republike Srpske moraju da učine sve kako bi porodicama poginulih boraca, preživjelim borcima i ratnim-vojnim invalidima omogućile bolji život i ostvarenje svih prava koja zaslužuju.

Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske obilježava se 14. februara. U Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine poginula su 23.752 borca Vojske Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine, a, prema podacima tadašnjeg Generalštaba, na kraju rata Vojska Republike Srpske brojala je 210.000 mobilisanih boraca.

Prvi srpski ustanak protiv otomanske vlasti podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

(Srna)

Politika

Stanivuković čestitao Petroviću: VAŽNA POBJEDA ZA JEDINSTVENU OPOZICIJU U SRPSKOJ

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uputio je čestitke gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću koji je na referendumu u nedjelju  potvrdio povjerenje koje mu ukazuju njegovi sugrađani.

Stanivuković je naglasio da je ovo važna pobjeda za Bijeljinu i jedinstvenu opoziciju u Republici Srpskoj.

– Čestitam gradonačelniku Ljubiši Petroviću na istrajnoj bori i ponovnoj pobjedi u Bijeljini. Neka je sa srećom – zaključio je Stavinuković.

 

Nastavi čitati

Politika

Preliminarni rezultati referenduma u Bijeljini: Koliko je birača glasalo ZA, a koliko PROTIV

Prema prvim preliminarnim rezultatima referenduma za opoziv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića glasalo je 14.954 birača, a protiv 32.294, izjavila je Srni predsjednik Komisije za provođenje opoziva Dijana Savić Božić.

Ona je dodala da je bilo ukupno 47.248 važećih glasačkih listića.

Pravo glasa na referednumu imalo je 112.000 birača.

Referendum u Bijeljini je prvi koji je održan u skladu sa novim Pravilnikom o sprovođenju opoziva koji je krajem prošle godine donesen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Potvrdu rezultata daje Repubička izborna komisija.

Opoziv gradonačelnika, koji je iz SDS-a, pokrenulo je 25 odbornika Skupštine grada 8. februara, a podržala ga je široka Narodna koalicija “Pokrenimo Bijeljinu”, predvođena SNSD-om.

Nastavi čitati

Politika

Milovanović: Volju naroda treba poštovati

Miroslav Milovanović, šef Štaba koalicije za opoziv bijeljinskog gradonačelnika, rekao je, nakon što opoziv nije uspio, da treba poštovati to kako su se građani izjasnili na referendumu, piše InfoBijeljina.

Iz SNSD-a su se zahvalili svih aktivistima i članovima SNSD-a koji su bili u ovom procesu.

“Logično i normalno je u politici da budemo poraženi, građani su se na referendumu izjasnili i to treba poštovati. Građani Bijeljine su rekli to što su rekli. Zahvaljujemo se svima koji su glasali za opoziv i protiv opoziva”, rekao je Milovanović.

Podsjećamo, u Bijeljini je danas održan referendum na kojem su se građani izjasnili protiv opoziva gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Nastavi čitati

Aktuleno