Connect with us

Politika

Radikalizacija političke i javne scene u režiji SDA

Da li gubitak vlasti gura SDA u političku i vjersku radikalizaciju, koja je sve više primjetna u Bosni i Hercegovini – jedna je od tema o kojoj se sve češće raspravlja u javnosti.

Dio političara i analitičara već mjesecima upozorava da je SDA zbog gubitka vlasti spremna da izazove vještačke sukobe u BiH kako bi s jedne strane pokazala da država ne može funkcionisati bez ove stranke, a s druge strane kako bi svoje političke suparnike iz FBiH prikazala kao „izdajnike“ u očima bošnjačkog naroda.

Prijetnje narodnim buntom
SDA, koja je već tri decenije nezaobilazni faktor u krojenju političkog života u BiH, po prvi put je počela da gubi „konce“ i odlazi u opoziciju, kako na nivou BiH, pojedinim kantonima, a možda i na nivou FBiH.

Kada su vidjeli da im se „klimaju“ fotelje prvaci u SDA su počeli otvoreno prijetiti narodom, tačnije „narodnim buntom“ ako stranka ode u opoziciju.

Istovremeno, u FBiH je došlo do radikalizacije javnosti, a na meti su se našli Srbi.

Od devastiranja Srpske pravoslavne crkve u Mostaru, bušenje guma na automobilima sa srpskim registracijama u Sarajevu, napada nožem na srpsku djecu i njihove roditelje, pa do govora imama u džamijama koji otvoreno pozivaju na mržnju prema Srbima i SPC.

Otvoreni pozivi na obračun sa Srbima
Osim Srba, na meti su se našli i lideri opozicije takozvane „Osmorke“, koji se izjednačavaju s Fikretom Abdićem, te pojedinim ratnim zločincima.

Reis IZ BiH Husein Kavazović, za koga mnogi smatraju da predstavlja lidera „vjerskog krila“ SDA, nedavno je uporedio situaciju u BiH sa “ratnom 1941. godinom”, a veliku pažnju javnosti privukla je i javna tribina u Vogošći pod nazivom “Zločini ateizma”, koju je organizovao kontroverzni vehabijski vođa Dževad Gološ, a na kojoj su istaknuti gosti bili pojedini visoki funkcioneri SDA.

Radikalizacija je primjetna i na pojedinim portalima, posebno na društvenim mrežama, gdje se otvoreno poziva na obračun sa Srbima ili prijeti haosom na ulicama.

Tako se nedavno na Fejsbuku, paralelno sa uvredljivim govorima imama iz džamija, pojavio profil „Četnički pokret Republika Srpska” na kojem je neko objavljivao fotografije na kojima je stariji čovjek u četničkoj uniformi, a koji poziva na ubijanje i klanje, što je izazvalo histeriju u FBiH, posebno na društvenim mrežama.

MUP Republike Srpske je, međutim, u međuvremenu utvrdio da se radi o lažnom profilu, te da su fotografije muškarca, koji navodno poziva na ubijanje, u stvari ukradene u svrhu pravljenja lažnog profila, a vjerovatno i radikalizacije javnosti.

Navikli da budu u vlasti
Da li su sva ova dešavanja spontana ili je riječ o organizovanim događajima kojima je jedini cilj izazivanje nemira u BiH i ko stoji iza njih?

Član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, Milan Sitarski, ističe da ga ne iznenađuje radikalizacija javne scene u BiH, posebno onog dijela na koji svoj uticaj ima SDA.

Treba imati u vidu da je ovo jedna potpuno nova situacija za SDA. To je struktura koja je navikla da bude u vlasti i gubitak iste za njih znači potpunu katastrofu, pa ne treba čuditi radikalizacija koja se dešava u BiH. Na žalost, kod nas na Balkanu kada se dešavaju ovakve promjene to za sobom povlači i radikalizaciju, a one koji učestvuju u „rušenju“ jedne takve strukture obično targetiraju kao izdajnike – pojašnjava Sitarski za Srpskainfo.

Dodaje da se slično dešavalo i u Srbiji prilikom pada režima Slobodana Miloševića. Sitarski ističe da ga trenutna dešavanja na bošnjačkoj političkoj sceni podsjećaju na ona u Srbiji tokom „rušenja“ Miloševića.

– Na sceni je radikalizacija podstaknuta i uslovljena gubitkom višedecenijske vlasti jedne političke strukture – poručuje Sitarski.

POKUŠAJ PRAVLJENJA VJEŠTAČKIH SUKOBA

Potpredsjednik parlamenta Srpske i lider Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić upozorio je kako se u BiH sve više pokušava vratiti stereotip o Srbima iz devedesetih.

– Postoje pokušaji, prvenstveno od SDA, da se napravi neki vještački sukob u BiH, a za koji bi se okrivila srpska strana – ističe Stevandić.

Takvih primjera, kaže on, ima mnogo.

Politika

Stanivuković čestitao Petroviću: VAŽNA POBJEDA ZA JEDINSTVENU OPOZICIJU U SRPSKOJ

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uputio je čestitke gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću koji je na referendumu u nedjelju  potvrdio povjerenje koje mu ukazuju njegovi sugrađani.

Stanivuković je naglasio da je ovo važna pobjeda za Bijeljinu i jedinstvenu opoziciju u Republici Srpskoj.

– Čestitam gradonačelniku Ljubiši Petroviću na istrajnoj bori i ponovnoj pobjedi u Bijeljini. Neka je sa srećom – zaključio je Stavinuković.

 

Nastavi čitati

Politika

Preliminarni rezultati referenduma u Bijeljini: Koliko je birača glasalo ZA, a koliko PROTIV

Prema prvim preliminarnim rezultatima referenduma za opoziv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića glasalo je 14.954 birača, a protiv 32.294, izjavila je Srni predsjednik Komisije za provođenje opoziva Dijana Savić Božić.

Ona je dodala da je bilo ukupno 47.248 važećih glasačkih listića.

Pravo glasa na referednumu imalo je 112.000 birača.

Referendum u Bijeljini je prvi koji je održan u skladu sa novim Pravilnikom o sprovođenju opoziva koji je krajem prošle godine donesen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Potvrdu rezultata daje Repubička izborna komisija.

Opoziv gradonačelnika, koji je iz SDS-a, pokrenulo je 25 odbornika Skupštine grada 8. februara, a podržala ga je široka Narodna koalicija “Pokrenimo Bijeljinu”, predvođena SNSD-om.

Nastavi čitati

Politika

Milovanović: Volju naroda treba poštovati

Miroslav Milovanović, šef Štaba koalicije za opoziv bijeljinskog gradonačelnika, rekao je, nakon što opoziv nije uspio, da treba poštovati to kako su se građani izjasnili na referendumu, piše InfoBijeljina.

Iz SNSD-a su se zahvalili svih aktivistima i članovima SNSD-a koji su bili u ovom procesu.

“Logično i normalno je u politici da budemo poraženi, građani su se na referendumu izjasnili i to treba poštovati. Građani Bijeljine su rekli to što su rekli. Zahvaljujemo se svima koji su glasali za opoziv i protiv opoziva”, rekao je Milovanović.

Podsjećamo, u Bijeljini je danas održan referendum na kojem su se građani izjasnili protiv opoziva gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Nastavi čitati

Aktuleno