Connect with us

Politika

Dodik i Vučić uskoro u posjeti Sokocu

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica kaže da će predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić u narednih nekoliko sedmica posjetiti ovu lokalnu zajednicu i dati podršku realizaciji važnih projekata koji su od značaja za ovaj kraj.

Bjelica je izrazio zahvalnost predsjednicima Srpske i Srbije na spremnosti da posjete Sokolac i daju podršku realizaciji veoma značajnih projekata ne samo za ovu lokalnu zajednicu, već i za šire područje Romanije, a posebno na podršci za izgradnju Gradske kuće.

On je podsjetio da je predsjednik Srbije poslije nedavnog sastanka sa predsjednikom Srpske najavio posjetu Republici Srpskoj, kao i pomoć određenom broju lokalnih zajednica u Srpskoj i Federaciji BiH za infrastrukturne i kapitalne projekte.

“Najveća pomoć Sokocu jeste to što će predsjednik Srbije posjetiti Sokolac čime će sigurno ohrabriti i ostale da dolaze u ovu lokalnu zajednicu, kao i jedan broj investitora koji imaju interes da razvijaju svoj biznis”, istakao je Bjelica.

On je naglasio da je opština Sokolac stvorila takav ambijent da investitori iz drugih područja mogu nesmetano da dođu i da investiraju u oblasti drvne industrije, poljoprivrede, građevinarstva i turizma.

Bjelica je rekao da je određeni broj projekata na području opštine Sokolac uputio u Vladu Repiblike Srpske i u Vladu Republike Srbije.

“Osim infrastrukturnih, jedan od naših prvih projekata je izgradnja Gradske kuće, multifunkcionalnog objekta, koji bi mnogo značio za našu lokalnu zajednicu s obzirom na to da Sokolac nema ni bioskop, pozorište, muzej, salu za sjednice, niti turističku postavku”, naveo je Bjelica i dodao da bi u Gradskoj kući bila i spomen-soba i biblioteka.

Prema njegovim riječima, samim sadržajem Gradske kuće i Trga, kao nove srpske matice, arhitektura je ispisala svoje linije, krenuvši od pozorišta, muzeja, galerije, prostora za kulturne manifestacije, opštinsku administraciju, što će ovaj jednistven objekat staviti u red najposjećenijih destinacija.

“Idejno rješenje predviđa objekat bruto površine 3.200 metara kvadratnih, a korisne 2.650. Biće smješten na Trgu čija će ukupna površina biti 6.150 metara kvadratnih sa uređenim zelenim površinama, modernom rasvjetom, šetalištem i cjelokupnim parkovskim mobilijarom. Kada se uzme u obzir bruto površina objekta i Trga dolazimo do skoro 10.000 metara kvadratnih površine”, pojasnio je Bjelica.

On je naglasio da ovaj projekat predstavlja jedan od kapitalnih projekata za razvoj same opštine.

Prema njegovim riječima, Trgom bi dominirao spomenik partijarhu Pavlu koji će biti podignut u znak zahvalnosti za sve vrijeme u kojem je dostojno vodio svoj narod kroz razna iskušenja koja su ga stizala.

“To će biti jedinstven spomenik u regionu, visine 15 metara sa postamentom”, dodao je Bjelica.

Lokacija na kojoj bi bio smješten objekat Gradske kuće je u sokolačkoj glavnoj ulici Cara Lazara, na platou na kojem su se nekada nalazili Hotel “Romanija” i bivša Policijska stanica, preko puta Spomenika srpskih boraca i zgrade današnje lokalne uprave, a u neposrednoj blizini Parka boraca Romanije.

On je rekao da bi se poslije posjete Istorijskom muzeju u Beču, gdje se nalazi znatan broj predmeta pronađenih prilikom arheoloških iskopavanja starina na širem području Glasinca, mogao tražiti povrat jednog broja tih predmeta ili njihovih prvih replika.

Bjelica je istakao da su arheološka istraživanja na području opštine Sokolac nastavljena i da bi mjesto u tom objektu našlo i dosta artefakata sa nalazišta iz srednjeg vijeka čime bi se obezbijedili svi uslovi za uspostavljanje muzeja i drugih sadržaja neophodnih ovoj opštini.

On je podsjetio da je opština Sokolac iskazala interes i za saradnju sa poslovnim partnerima i investitorima kada je riječ o poslovnim industrijskim zonama, kao i za resort odmaralište “Sokolov grad” na Ravnoj Romaniji za šta postoji velika zainteresovanost investitora.

Načelnik opštine Sokolac je naveo i da je ova lokalna zajednica ušla u završnu fazu pripreme dokumentacije za solarnu elektranu od oko 110 megavata za njemačkog investitora.

(SRNA)

Politika

DRINIĆ O KRIMINALIZACIJI KLEVETE: Da se neće u Laktašima otvoriti “GOLI OTOK” za neistomišljenike vladajućeg režima

Predložene izmjene i dopune Krivičnog zakonika Republike Srpske u gotovo svim članovima ugrožavaju slobodu govora, mišljenja, javne kritike kao i društvene odgovornosti i predlagač bi trebao sam da ih povuče.

Rekao je ovo poslanik PDP Nebojša Drinić tokom skupštinske rasprave o izmjenama KZ RS u koji je uvedena cijela jedna glava krivičnih djela protiv ugleda i časti u koje spadaju i kleveta i uvreda, ali i krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

On je podsjetio je da je mnogo medijskih kuća, novinarskih udruženja i nevladinih organizacija zatražilo od Vlade Republike Srpske povlačenje Nacrta zakona koji je izazvao opšte nezadovoljstvo u javnosti, te ih je pozvao da istraju u tome.

– Predložene izmjene ne odnose se samo na rad nezavisnih medija nego i na svakog pojedinca koji se prema članu tri predloženog Nacrta drzne da objavi i prikaže, na primjer, tuđi spis, portret ili snimak, bez zvaničnog odobrenja, a koji bi zbog takvog djela mogao da završi u zatvoru. Sjetimo se slučaja „kupovine dva papka“ i Željke Cvijanović – rekao je Drinić.

Apsurdno je, kako je dodao, da bi se zbog svake izgovorene ili napisane riječi koja se nekome ne sviđa mogla dobiti novčana kazna do 120.000 KM i desetogodišnja robija koja nije predviđena čak ni za polno uznemiravanje.

– Kleveta je izbačena iz Krivičnog zakona 2003. godine. Nekad se zbog krivičnog delikta išlo i na “Goli otok”. Sudeći po atmosferi koja vlada kod nas pitanje koje se nameće je da se neće negdje u Laktašima otvoriti svojevrsni “Goli otok” za sve one koji izgovore ono što se ne svidi pristalicama vladajućeg režima- istakao je Drinić.

Predložene izmjene i dopune Krivičnog zakonika su, prema njegovim riječima, uvođenjenje diktature, pokušaj zastrašivanje neistomišljenika.

– Jedan mislilac je rekao da “slobodi prijeti opasnost ne od jakih nego od slabih vladara jer država ukida slobodu onda kada joj zaprijeti opasnost”. Predstavnici republičke vlasti žele da uguše svaki glas i pobunu naroda Republike Srpske- zaključio je Drinić.

Nastavi čitati

Politika

IMA LI “MANGUPA” U KOALICIJI: Prve sumnje da SNSD i partneri NISU RADILI JEDINSTVENO u Bijeljini

Opoziv gradonačelnika Bijeljine podržalo je čak 16 stranaka na čelu s SNSD, ali ni to nije bilo dovoljno da pobijede ni na jednom od 183 biračka mjesta.

Budući da se radi o grupaciji koja ima sigurnu skupštinku većinu, postavlja se pitanje da li su svi u navodno složnoj koaliciji radili dovoljno iskreno za opoziv Ljubiše Petrovića, ili im je bilo važnije nešto drugo?

Pukotine u vladajućoj koaliciji, kao ni u SNSD Bijeljina, nisu nepoznanica. Nakon opštih izbora 2018. lider SNSD Milorad Dodik optužio je tadašnjeg koalicionog partnera DNS da u svojim redovima ima „mangupe“ koji su radili za opoziciju.

Istim imenom Dodik je potom nazvao i neke ljude u svojim redovima, uz prijetnju da će ih počistiti. Potom je objašnjeno da se pod tim misli na ljude „koji nisu na najbolji mogući način radili u interesu stranke, koalicije i Republike Srpske“.

Takođe, lov na vještice u koaliciji desio se i u Banjaluci nakon poraza Igora Radojičića od Draška Stanivukovića prije dvije i po godine.

Kada je riječ o SNSD u Bijeljini, Dodik tamo nikako da nađe adekvatno rješenje, a mnogi u Gradskom odboru su mu se nudili kao lokalni lideri. Problem je pokušao da riješi dogovorom sa Mićom Mićićem, koji je bio zajednički kandidat za gradonačelnika 2020, ali je – poražen.

U slučaju najnovijih dešavanja u Bijeljini, još nije upotrijebljen izraz „mangupi“, ali je zanimljiva izjava Miroslava Milovanovića, predsjednik Gradskog odbora SNSD i Koalicije „Pokrenimo Bijeljinu“.

– To je nešto što se desilo i na lokalnim izborima kada je Petrović izabran. Tradicionalni glasači, ili dio glasača SNSD i ostalih članica koalicije, nisu glasali za našeg kandidata. U ovom slučaju nisu podržali naš prijedlog da se gradonačelnik opozove. To je kristalno jasno – rekao je Milovanović za RTRS.

Gradski odbor SNSD, kao najjači u ovoj priči, bio je kolovođa pokušaja opoziva Ljubiše Petrovića. Kako nam je rečeno u koaliciji, oni su osmislili i način vođenja kampanje, predizborne skupove i sve ono što je prethodilo nedjeljnom glasanju. Upravo zbog toga je jasno da je na njima i najveća odgovornost nakon neuspjeha, te da Milorad Dodik, ako bude tražio krivce u Bijeljini, prvo mora da pođe od svojih.

Možda mu je najbolje smjernice dao nekadašnji gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović (SNSD).

– Slagaše Vas šefe u BN… Mnogi Vas lažu širom RS… Malo je iskrenih partijskih ljudi, a previše “interesdžija”… Ne verujte im… – napisao je na društvenim mrežama.

Podatak o ubjedljivom porazu opcije za opoziv, koja ni na jednom biračkom mjestu nije imala više glasova, daje utisak kao da je neko zakazao duel, pa onda nije došao na njega, kaže novinar Marko Šikuljak.

Kako kaže, jasno je da referendumska i izborna atmosfera nisu isto, ali je nerealno da okupljenih 16 stranaka ne mogu da motivišu svoje članstvo i da rezultat referenduma bude barem sa manjim zaostatkom.

– Vjerovatno su mnogi koji su trebali stati iza priče o opozivu digli ruke od njega, kako bi razlika djelovala ogromno, što bi izazvalo promjene u lokalnim rukovodstvima – kaže Šikuljak za Srpskainfo.

Podsjeća da danas svi u redovima SNSD govore o tome da se ishod referenduma znao unaprijed i da je neko iz Bijeljine varao centralu stranke pričama da mogu uspjeti.

– Mislim da je to samo opravdavanje i unutarstranačka borba, u kojoj neuspjeh treba svaliti na jednu struju, da bi isplivala druga. To je stari manir, gdje je tim strujama važnije da se dopadnu stranačkom vrhu, a ne građanima. Da li je od Dodika stigla ideja da se ide u opoziv, ili su mislili da će se Dodiku umiliti ako krenu u opoziv, manje je važno. Protraćene su pare iz budžeta da bi se organizovao referendum i to je jedina tekovina cijele političke igre – komentariše Šikuljak.

Prema njegovim riječima, SNSD je u Bijeljini izgubio svaki kredibilitet kad je prihvatio da mu Dodik svojevremeno nametne Miću Mićića kao kandidata za gradonačelnika.

– To se nastavilo kad su nakon poraza prigrlili i brane sve loše tekovine ostale iza Mićića, svega protiv čega su govorili 15 godina. Kad na to dodamo da isti period ubjeđuju glasače kako trebaju biti presretni onim što Vlada ulaže u Bijeljinu, iako je bolna i svima vidljiva činjenica da se tom gradu vraća manje nego što on da budžetu Srpske, ili da druge „podobnije“ sredine prije dođu na red za investicije, imate potpun recept za neuspjeh. Dok god vam glava nije u Bijeljini već negdje drugo, i dok god maštate da budete tuđi namjesnik u Bijeljini, umjesto da se borite za sve njene stanovnike, to se neće promijeniti – zaključuje Šikuljak.

Predrag Jović, predsjednik SDS Semberija – Mićo Mićić, kaže da je i ponašanje nekih u koaliciji sigurno bio jedan od razloga lošeg rezultata na referendumu.

– Najvjerovatnije da mnogi u koaliciji možda nisu dali sve od sebe. Da li su bili opušteni ili nešto drugo, ali to je naša stvarnost – kaže Jović za Srpskainfo.

On ipak vjeruje da je ishodu referenduma doprinijelo izvještavanje „određenog medija koji je otprilike nekako napravio scenario“.

– Sve ono što je prikazano, to u stvarnosti nije tako. Ja sam ubijeđen da javno mnjenje kroje mediji, takva su vremena i kod nas i u svijetu, ništa nije onako kao što jeste. To je naša stvarnost i moramo naći načina da se borimo protiv toga – kaže Jović.

Priznaje da je vladajuća koalicija u pokušaj opoziva krenula tek nakon što je dobila istraživanje javnog mnjenja koje je navodno pokazalo da imaju šansu da Petroviću vide leđa. Šta se onda desilo?

– Da, da. Bilo je istraživanje za koje se sada svi pitamo kako je provedeno i da li je stvarno, da li narod neće da kaže svoje mišljenje ili je do istraživanja koje prosto nije odražavalo stvarnost. Mada su podaci bili takvi da je bilo dosta neopredjeljenih. Možda je ispitivanje stavova bilo ispravno, ali da su mediji iskrojili te neopredijeljene  – kaže Jović.

Diko Cvijetinović, predsjednik Gradskog odbora NPS Bijeljina, na sve je imao kratak komentar.

– Jednostavno, narodna volja je bila takva. Mislim da smo mi u toj koaliciji uradili sve što je bilo do nas. Ljudi su glasali kako su glasali i mi to prihvatamo i poštujemo – kaže Cvijetinović, prenosi Srpskainfo.

Nastavi čitati

Politika

Savić-Banjac o kriminalizaciji klevete: ČINIMO KORAKE UNAZAD, izmjene zakonika nedorečene i nejasne

Predložene izmjene krivičnog zakonika su nedorečene i ostavljaju previše otvorenih pitanja.

Rekla je ovo poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mirna Savić-Banjac komentarišući Nacrt zakona kojim se kriminalizuje kleveta.

– U društvu u kojem pravosuđe nije nezavisno, dolazimo u opasnost da se ovim zakonom sutra omogućava selektivan pristup i obračun sa neistomišljenicima. Potpuno je neprihvatljivo usvajanje ovakvog zakona jer se time krše odredbe Ustava. Nakon 22 godine ponovo se vraćamo na kriminalizaciju klevete, činimo korak nazad – kazala je Savić-Banjac.

Ona je dodala da su odredbe nejasne i nisu jasno utvrđene, jer sve suprotno krši ljudska prava.

Nastavi čitati

Aktuleno