Connect with us

Politika

Dodik i Vučić uskoro u posjeti Sokocu

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica kaže da će predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić u narednih nekoliko sedmica posjetiti ovu lokalnu zajednicu i dati podršku realizaciji važnih projekata koji su od značaja za ovaj kraj.

Bjelica je izrazio zahvalnost predsjednicima Srpske i Srbije na spremnosti da posjete Sokolac i daju podršku realizaciji veoma značajnih projekata ne samo za ovu lokalnu zajednicu, već i za šire područje Romanije, a posebno na podršci za izgradnju Gradske kuće.

On je podsjetio da je predsjednik Srbije poslije nedavnog sastanka sa predsjednikom Srpske najavio posjetu Republici Srpskoj, kao i pomoć određenom broju lokalnih zajednica u Srpskoj i Federaciji BiH za infrastrukturne i kapitalne projekte.

“Najveća pomoć Sokocu jeste to što će predsjednik Srbije posjetiti Sokolac čime će sigurno ohrabriti i ostale da dolaze u ovu lokalnu zajednicu, kao i jedan broj investitora koji imaju interes da razvijaju svoj biznis”, istakao je Bjelica.

On je naglasio da je opština Sokolac stvorila takav ambijent da investitori iz drugih područja mogu nesmetano da dođu i da investiraju u oblasti drvne industrije, poljoprivrede, građevinarstva i turizma.

Bjelica je rekao da je određeni broj projekata na području opštine Sokolac uputio u Vladu Repiblike Srpske i u Vladu Republike Srbije.

“Osim infrastrukturnih, jedan od naših prvih projekata je izgradnja Gradske kuće, multifunkcionalnog objekta, koji bi mnogo značio za našu lokalnu zajednicu s obzirom na to da Sokolac nema ni bioskop, pozorište, muzej, salu za sjednice, niti turističku postavku”, naveo je Bjelica i dodao da bi u Gradskoj kući bila i spomen-soba i biblioteka.

Prema njegovim riječima, samim sadržajem Gradske kuće i Trga, kao nove srpske matice, arhitektura je ispisala svoje linije, krenuvši od pozorišta, muzeja, galerije, prostora za kulturne manifestacije, opštinsku administraciju, što će ovaj jednistven objekat staviti u red najposjećenijih destinacija.

“Idejno rješenje predviđa objekat bruto površine 3.200 metara kvadratnih, a korisne 2.650. Biće smješten na Trgu čija će ukupna površina biti 6.150 metara kvadratnih sa uređenim zelenim površinama, modernom rasvjetom, šetalištem i cjelokupnim parkovskim mobilijarom. Kada se uzme u obzir bruto površina objekta i Trga dolazimo do skoro 10.000 metara kvadratnih površine”, pojasnio je Bjelica.

On je naglasio da ovaj projekat predstavlja jedan od kapitalnih projekata za razvoj same opštine.

Prema njegovim riječima, Trgom bi dominirao spomenik partijarhu Pavlu koji će biti podignut u znak zahvalnosti za sve vrijeme u kojem je dostojno vodio svoj narod kroz razna iskušenja koja su ga stizala.

“To će biti jedinstven spomenik u regionu, visine 15 metara sa postamentom”, dodao je Bjelica.

Lokacija na kojoj bi bio smješten objekat Gradske kuće je u sokolačkoj glavnoj ulici Cara Lazara, na platou na kojem su se nekada nalazili Hotel “Romanija” i bivša Policijska stanica, preko puta Spomenika srpskih boraca i zgrade današnje lokalne uprave, a u neposrednoj blizini Parka boraca Romanije.

On je rekao da bi se poslije posjete Istorijskom muzeju u Beču, gdje se nalazi znatan broj predmeta pronađenih prilikom arheoloških iskopavanja starina na širem području Glasinca, mogao tražiti povrat jednog broja tih predmeta ili njihovih prvih replika.

Bjelica je istakao da su arheološka istraživanja na području opštine Sokolac nastavljena i da bi mjesto u tom objektu našlo i dosta artefakata sa nalazišta iz srednjeg vijeka čime bi se obezbijedili svi uslovi za uspostavljanje muzeja i drugih sadržaja neophodnih ovoj opštini.

On je podsjetio da je opština Sokolac iskazala interes i za saradnju sa poslovnim partnerima i investitorima kada je riječ o poslovnim industrijskim zonama, kao i za resort odmaralište “Sokolov grad” na Ravnoj Romaniji za šta postoji velika zainteresovanost investitora.

Načelnik opštine Sokolac je naveo i da je ova lokalna zajednica ušla u završnu fazu pripreme dokumentacije za solarnu elektranu od oko 110 megavata za njemačkog investitora.

(SRNA)

Politika

HELEZ U PANICI OD RUSIJE! Traži uspostavljanje NATO baze u BiH

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez zatražio je tokom susreta sa zvaničnicima NATO-a u Briselu uspostavljanje NATO baze u BiH i naveo da se Rusiji “ne smije dozvoliti da preko zapadnog Balkana prodre u srce Evrope”.

Helez je predložio “unapređenje saradnje između BiH i NATO, što bi podrazumijevalo jačanje odbrambenog sistema BiH i opremanje Oružanih snaga protivoklopnim i protivvazdušnim sistemima kratkog i srednjeg dometa”, a kako bi se “spriječio neželjeni uticaj Rusije i sličnih destruktivnih snaga na prostorima na području zapadnog Balkana”.

On tvrdi da bi uspostavljanje NATO baze u BiH “zaustavilo širenje destruktivnih uticaja i dalo dodatne garancije stabilnosti, bezbjednosti, te suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje”, saopšteno je iz Ministarastva odbrane u Savjetu ministara.
Helez je prenio vrhovnom komandantu NATO snaga za Evropu generalu Kristoferu Kavoliju i zamjeniku načelnika štaba Vrhovne komande NATO snaga u Evropi generalu Hjubertu Kateru da je u BiH “pogoršana politička i bezbjednosna situacija”, da “takve okolnosti pomažu Rusiji u destabilizaciji regiona” i da NATO “ne smije ostati ravnodušan na takve aktivnosti Ruske Federacije”.

On je Kavoliju predložio da se BiH uputi pozivnica za punopravno članstvo u NATO-u i naveo da bi BiH kao članica NATO-a “učinila Savez snažnijim”.

Nastavi čitati

Politika

TOMA FILA BEZ DILEME! “Razdruženje BiH JESTE MOGUĆE po Dejtonskom sporazumu”

Advokat Toma Fila izjavio je da mirno razdruženje nije isto što i secesija i da je po Dejtonskom mirovnom sprazumu razdruženje u BiH moguće ako to svi prihvate, a da je najnovije saopštenje Ambasade SAD u BiH prijetnja Republici Srpskoj u svijetu u kojem međunarodno pravo više ne postoji.

Fila je ocijenio da Amerika želi da poziv za mirno razdruživanje kao i rezoluciju o Srebrenici iskoristi da uništi Republiku Srpsku, ukazujući da mirno razdruživanje koje predlaže Republika Srpska nije isto što i secesija.

On je naveo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, tačno i na vrijeme osjetio da je cilj rezolucije uništavanje Republike Srpske i najavio da će Vlada Srpske tražiti razdruživanje.

Prema njegovim riječima, Amerika želi da iskoristi to za uništavanje Republike Srpske, zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Ističući da posljednje saopštenje američke Ambasade u BiH jeste prijetnja Republici Srpskoj, Fila je rekao da međunarodno pravo više ne postoji.

– Vidio sam to još 1996. godine i to svakome rekao. Međunarodno pravo više ne postoji – postoji pravo jačeg. Ako Amerika procijeni da je jača, onda će da proglasi šta god hoće pa i unitarnu BiH gdje će Bošnjaci biti u većini, a Srbi u manjini i onda tako će i biti. Recept kao za Kosovo – zaključio je Fila.

Ambasada SAD objavila je da secesija ili “razdruživanje” Republike Srpske ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH nego znači kraj Republike Srpske”.

SRNA

Nastavi čitati

Politika

MARKOVIĆ O RUDNICIMA LITIJUMA “U prvi plan su stavili interes, ALI NE INTERES NARODA, nego pojedinaca”

Dok su sve oči bile uprte u Generalnu skupštinu UN i rezoluciju o Srebrenici, u Narodnoj skupštini Republike Srpske se odvijalo drugo glasanje, koje može imati više uticaja na naše živote u budućnosti nego bespotrebna i na silu izglasana rezolucija bez pravne snage.
Narodnoj skupštini je otvoreno pitanje eksploatacije litijuma u Srpskoj, rekao je ovo Slaviša Marković, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ističući da je 21 poslanik, mahom iz opozicije, glasao za Prijedlog deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na teritoriji opštine Lopare građanska inicijativa, dok poslanici vlasti, iako u sali, nisu ni glasali.

– Pokazali su kukavički odnos prema ovom jako važnom pitanju. Neusvajanje deklaracije je jasan pokazatelj u kojem smjeru će se dalje odvijati dešavanja sa otvaranjem rudnika litijuma u Lopara i koji je stav predstavnika vlasti na čelu sa SNSD – poručio je Marković.
I pored niza dokaza koje su tokom skupštinskih diskusija iznesene u korist deklaracije, ističe Marković, režim se takvim glasanjem očigledno opredjelio za kopanje litijuma.
– U prvi plan su stavili interes, ali ne interes naroda, nego pojedinaca koji iz ovog projekta mogu ostvariti ogroman profit. Ništa im nisu značila ni naša upozorenja da sva relevantna istraživanja pokazuju da kopanje litijuma znači poremećaj ekosistema, zagađenje Drine, poremećaje podzemnih voda, što dalje vodi do poplava. Predstavnici režima su podržali katastrofu u najavi, ne samo na Majevici i u Semberiji, nego posljedično u čitavoj Republici Srpskoj – poručio je Marković.

Ističe da ćemo se u slučaju otvaranja rudnika suočiti sa problemom odlaganja toksičnih i kancerogenih materija, opasnosti odlivanja tih materija u vodu, uništenja biosvijeta na ovom području…

– To je samo dio problema koje će prouzrokovati potencijalno otvaranje rudnika. Jedina dobra stvar u svemu ovome je da je narod vidio namjere vlasti i njihovo opredjeljenje kada je u pitanju rudarenje litijuma, te sada predstoji borba da se ospori otvaranje ove ekološke katastrofe u srcu Majevice. Odustati nećemo – poručio je Marković.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuelno