Connect with us

Politika

NIKŠIĆ “ISPALIO” VUKANOVIĆA ZA SASTANAK Otišao u Konjic, dok ga je ovaj čekao u Sarajevu (VIDEO)

Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske govorio je o događajima u vezi sastanka koji je trebao biti održan sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem u Sarajevu, ali kako i do njega nije došlo.

Vukanović je gostujući na televiziji Face govorio o namjerama opozicije da bude vlast sa Šestorkom i HDZ-om na nivou BiH, ističući kako je njegova želja bila da se razgovara kako bi se moglo djelovati kao korektivni faktor nastojanjima HDZ-a ukoliko takvo nešto bude potrebno.

Sa ovakvom konstelacijom odnosa na nivou BiH, Vukanović smatra da će Šestorka biti “samljevena”, jer će joj se svako popuštanje u odnosima sa koalicionim partnerima “naplatiti sa kamatom”.

Ispričao je kako je trebao prisustvovati sastanku sa Nikšićem, koji ga je navodno pozvao u Sarajevo smatrajući da je u pravu kada govori o predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku.

“Ja dolazim u Sarajevo, zovem gospodina Nikšića ne javlja se. Čekam, čekam. Javlja se nakon sat i po vremena, sa ‘hej gdje si, ja imao neki sastanak, odužio se’. Pa dobro rekoh ja te čekam gdje ćemo se naći. Mislim, kao da je neko kreten da dolazi u Sarajevo i vraća se. Moraš imati poštovanja”, počeo je priču Vukanović.

Naglasio je kako nije imao namjeru na tom sastanku tražiti bilo šta za sebe.

“I ja pitam gdje ćemo se naći, kaže žurim, idem za Konjic. Stani, jesmo se mi dogovorili naći u Sarajevu. ‘Jao odužio mi se sastanak’, pa rekoh mogu ja doći u Konjic. ‘Ne ne ne, dobićeš uskoro poziv pa ćemo sjesti zvanično’. Dakle, ako vas neko zove da dođete, pa onda ništa, jasno je da su oni preko Vojina Mijatovića napravili dogovor”, kazao je Vukanović.

Govorio je poslanik u NSRS-u i o procesu delegiranja u državni Dom naroda, o izboru ministara u novi saziv Vijeća ministara iz RS-a te se osvrnuo na još jedan sastanak sa predstavnicima SDP-a.

“Mijatović mi je prijetio, bilo je skoro na ivici incidenta. Oni su došli sa 15 minuta kašnjenja u sjedište SDP-a. Prije svega su nas ponizili”, zaključio je Vukanović.

(Kliks)

Politika

HELEZ U PANICI OD RUSIJE! Traži uspostavljanje NATO baze u BiH

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez zatražio je tokom susreta sa zvaničnicima NATO-a u Briselu uspostavljanje NATO baze u BiH i naveo da se Rusiji “ne smije dozvoliti da preko zapadnog Balkana prodre u srce Evrope”.

Helez je predložio “unapređenje saradnje između BiH i NATO, što bi podrazumijevalo jačanje odbrambenog sistema BiH i opremanje Oružanih snaga protivoklopnim i protivvazdušnim sistemima kratkog i srednjeg dometa”, a kako bi se “spriječio neželjeni uticaj Rusije i sličnih destruktivnih snaga na prostorima na području zapadnog Balkana”.

On tvrdi da bi uspostavljanje NATO baze u BiH “zaustavilo širenje destruktivnih uticaja i dalo dodatne garancije stabilnosti, bezbjednosti, te suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje”, saopšteno je iz Ministarastva odbrane u Savjetu ministara.
Helez je prenio vrhovnom komandantu NATO snaga za Evropu generalu Kristoferu Kavoliju i zamjeniku načelnika štaba Vrhovne komande NATO snaga u Evropi generalu Hjubertu Kateru da je u BiH “pogoršana politička i bezbjednosna situacija”, da “takve okolnosti pomažu Rusiji u destabilizaciji regiona” i da NATO “ne smije ostati ravnodušan na takve aktivnosti Ruske Federacije”.

On je Kavoliju predložio da se BiH uputi pozivnica za punopravno članstvo u NATO-u i naveo da bi BiH kao članica NATO-a “učinila Savez snažnijim”.

Nastavi čitati

Politika

TOMA FILA BEZ DILEME! “Razdruženje BiH JESTE MOGUĆE po Dejtonskom sporazumu”

Advokat Toma Fila izjavio je da mirno razdruženje nije isto što i secesija i da je po Dejtonskom mirovnom sprazumu razdruženje u BiH moguće ako to svi prihvate, a da je najnovije saopštenje Ambasade SAD u BiH prijetnja Republici Srpskoj u svijetu u kojem međunarodno pravo više ne postoji.

Fila je ocijenio da Amerika želi da poziv za mirno razdruživanje kao i rezoluciju o Srebrenici iskoristi da uništi Republiku Srpsku, ukazujući da mirno razdruživanje koje predlaže Republika Srpska nije isto što i secesija.

On je naveo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, tačno i na vrijeme osjetio da je cilj rezolucije uništavanje Republike Srpske i najavio da će Vlada Srpske tražiti razdruživanje.

Prema njegovim riječima, Amerika želi da iskoristi to za uništavanje Republike Srpske, zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Ističući da posljednje saopštenje američke Ambasade u BiH jeste prijetnja Republici Srpskoj, Fila je rekao da međunarodno pravo više ne postoji.

– Vidio sam to još 1996. godine i to svakome rekao. Međunarodno pravo više ne postoji – postoji pravo jačeg. Ako Amerika procijeni da je jača, onda će da proglasi šta god hoće pa i unitarnu BiH gdje će Bošnjaci biti u većini, a Srbi u manjini i onda tako će i biti. Recept kao za Kosovo – zaključio je Fila.

Ambasada SAD objavila je da secesija ili “razdruživanje” Republike Srpske ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH nego znači kraj Republike Srpske”.

SRNA

Nastavi čitati

Politika

MARKOVIĆ O RUDNICIMA LITIJUMA “U prvi plan su stavili interes, ALI NE INTERES NARODA, nego pojedinaca”

Dok su sve oči bile uprte u Generalnu skupštinu UN i rezoluciju o Srebrenici, u Narodnoj skupštini Republike Srpske se odvijalo drugo glasanje, koje može imati više uticaja na naše živote u budućnosti nego bespotrebna i na silu izglasana rezolucija bez pravne snage.
Narodnoj skupštini je otvoreno pitanje eksploatacije litijuma u Srpskoj, rekao je ovo Slaviša Marković, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ističući da je 21 poslanik, mahom iz opozicije, glasao za Prijedlog deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na teritoriji opštine Lopare građanska inicijativa, dok poslanici vlasti, iako u sali, nisu ni glasali.

– Pokazali su kukavički odnos prema ovom jako važnom pitanju. Neusvajanje deklaracije je jasan pokazatelj u kojem smjeru će se dalje odvijati dešavanja sa otvaranjem rudnika litijuma u Lopara i koji je stav predstavnika vlasti na čelu sa SNSD – poručio je Marković.
I pored niza dokaza koje su tokom skupštinskih diskusija iznesene u korist deklaracije, ističe Marković, režim se takvim glasanjem očigledno opredjelio za kopanje litijuma.
– U prvi plan su stavili interes, ali ne interes naroda, nego pojedinaca koji iz ovog projekta mogu ostvariti ogroman profit. Ništa im nisu značila ni naša upozorenja da sva relevantna istraživanja pokazuju da kopanje litijuma znači poremećaj ekosistema, zagađenje Drine, poremećaje podzemnih voda, što dalje vodi do poplava. Predstavnici režima su podržali katastrofu u najavi, ne samo na Majevici i u Semberiji, nego posljedično u čitavoj Republici Srpskoj – poručio je Marković.

Ističe da ćemo se u slučaju otvaranja rudnika suočiti sa problemom odlaganja toksičnih i kancerogenih materija, opasnosti odlivanja tih materija u vodu, uništenja biosvijeta na ovom području…

– To je samo dio problema koje će prouzrokovati potencijalno otvaranje rudnika. Jedina dobra stvar u svemu ovome je da je narod vidio namjere vlasti i njihovo opredjeljenje kada je u pitanju rudarenje litijuma, te sada predstoji borba da se ospori otvaranje ove ekološke katastrofe u srcu Majevice. Odustati nećemo – poručio je Marković.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuelno