Connect with us

Politika

Đokić traži mjesto potpredsjednika Vlade i po cijenu izmjene Zakona?

Iako je raspodjela fotelja u parlamentu Srpske već skoro gotova, ostalo je još da se vidi kakav će tačno biti odnos snaga kada je u pitanju Vlada Republike Srpske.

Prema pisanju Srpskainfo, lider SP Petar Đokić je na sastanku tražio mjesto potpredsjednika Vlade Srpske. Međutim, da bi se udovoljilo toj njegovoj želji potrebno je mijenjati Zakon o Vladi Republike Srpske.

Naime, prema Zakonu o Vladi Republike Srpske istu čine predsjednik i dva potpredsjednika s tim da predsjednik i potpredsjednici ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda. S obzirom na to da je predsjednik Vlade iz reda srpskog naroda, dva potpredsjednika su iz reda druga dva naroda, odnosno hrvatskog i bošnjačkog.

Prema pisanju portala, Đokić je tražio da se kroz izmjene zakona uvede mjesto i za trećeg potpredsjednika.

Dodao je da su se svi učesnici današnjeg sastanka manje više složili oko raspodjele mjesta u budućem sastavu Vlade RS, ali da je Đokić rekao da mora prvo da organizuje partijski sastanak na kojem će se konsultovati sa kolegama iz stranke da li su saglasni s tim što je dogovoreno.

Đokić je takođe predložio da svaka stranka dobije “svoj kolač u vlasti srazmjerno glasovima koje je dobila na izborima” te da u slučaju da dođe do osipanja stranke, odnosno napuštanja od strane poslanika, to ne utiče na “dio kolača koji su dobili nakon izbora”. S ovim su se složili i ostali koalicioni partneri.

Da li će buduća Vlada RS zbog želja jednog od koalicionih partnera ubuduće imati tri potpredsednika ostaje da se vidi, ali to ne bi bilo prvi put da se na ovaj način udovoljava željama koalicije.

Podsjećamo, slično se prije nekoliko godina dogodilo i u NSRS kada je umjesto tri potpredsjednika uvedena funkcija i četvrtog.

Parlament Srpske je inače, do saziva 2014-2018. godine imao tri potpredsjednika i to jednog iz najveće opozicione stranke, i po jednog Bošnjaka i Hrvata. Praksa četvrtog potpredsjednika je uvedena zbog slučaja “Stevandić”.

Naime, Nenad Stevandić je 2014. godine u NSRS ušao kao poslanik SDS i ta stranka je dobila mjesto potpredsjednika, ali ga je izgubila Stevandićevim napuštanjem stranke. Da bi bili zadovoljeni svi interesi mjesto potpredsjednika zadržao je Stevandić, a jedno je dobila SDS.

Srpskainfo

Politika

“VLAST VARA NAROD” Borenović poručio da BRISEL ne mogu prevariti

Činjenica da BiH neće dobiti prvu tranšu od oko 70 miliona evra, od ukupno milijardu, koliko je planirano od EU za BiH u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, još jednom pokazuje koliko se izvršna vlast ove zemlje diletantski ponaša prema ozbiljnim EU projektima i programima.

Rekao je ovo predsjednik PDP, Branislav Borenović, ističući da vladajuća BiH koalicija misli da, ako vara vlastiti narod, može prevariti i briselsku birokratiju.

– Ta njihova politika i priča da su usaglasili skoro sve možda prolazi u nekim njihovim kvazi-političkim kuloarima, ali ne može proći u EU. Jasna su pravila kako se povlače novci iz Plana rasta, a to uspješno rade zemlje iz cijelog regiona – kaže Borenović.

Dodaje da Savjet ministara BiH i aktuelna koalicija SNSD-Trojka-HDZ čine neuspješnim i beznadežnim naše društvo, što se pokazuje i sada, kada su nas ostavili bez planiranih 70 miliona evra.

– To je katastrofalan rezultat njihovog nerada. Ne mogu usaglasiti ispunjavanje Plana rasta, ali efikasno mogu usaglasiti budžet u kojem povećavaju sredstva za UIO da bi namirili sramnih 100 miliona za kupovinu zgrade narodnim parama od Dodikovog kuma. Samo u javnim nabavkama, novom zapošljavanju i arčenju budžeta su jako uspješni – poručio je Borenović.

Nastavi čitati

Politika

IZNESENE LAŽI O STANJU FINANSIJA Ministarstvo DEMANTOVALO Amerikance

Saopštenje američke Ambasade o stanju duga je u potpunosti u skladu sa pritiscima sa kojima se Republika Srpska suočava i miješanjem u unutrašnju politiku na krajnje neprimjeren i površan način, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

– Ne čudi takva objava, ali je čudno da su se pojedini mediji odmah uključili u prenošenje laži – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantuje sve iznesene laži o stanju finansija koje imaju za cilj da dodatno unesu nemir i pojačaju efekat sankcija.

Istakli su da Republika Srpska nema problema sa nivoom zaduženja, kao ni sa otplatom postojećih obaveza.

– Istovremeno sa planiranim zaduživanjima, redovno se otplaćuju sve budžetske obaveze i stari dug. Sve realizovane emisije dugoročne i kratkoročne su javnosti dostupne na sajtu Ministarstva finansija – zaključili su u saopštenju.

Nastavi čitati

Politika

Ambasada SAD upitala VLADU SRPSKE: Gdje su nestale MILIJARDE uzete na zajam?!

Ambasada SAD u BiH oglasila se na mreži Iks gdje je istaknuto da se Vlada Republike Srpske u posljednjih 18 mjeseci samo na Banjalučkoj berzi zadužila za više od 1.1 milijardu KM.

To je značajan iznos koji ne uključuje čak ni komercijalne kredite koje je Vlada Republika Srpska uzela, a čiji uslovi nisu stavljeni na raspolaganje javnosti. Dakle, ako je Vlada Republike Srpske ipak završila sa deficitom i dalje ima problema s plaćanjem i poštovanjem rokova plaćanja socijalnih usluga i poljoprivrednih subvencija, postavlja se pitanje gdje je nestao sav taj novac – navela je Ambasada SAD u objavi na svom Iks nalogu.

Nastavi čitati

Aktuelno