Connect with us

Društvo

DOM NIJE PREUZEO DIJETE KOJE JE ZLOSTAVLJAO OČUH! Oglasile se institucije o slučaju

Iz Udruženja Zemlja djece u BiH javnosti su uputili apel, navodeći da nadležne institucije ne žele preuzeti 13-godišnju žrtvu koju je zlostavljao očuh.
Međutim, iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli tvrde da je riječ o dječaku koji je teško povrijedio njihovog zaposlenika, a nanio je povrede i drugoj djeci.

Iz Udruženja Zemlja djece u BiH sinoć su naveli da Centar za socijalni rad iz Srebrenika, kao ni Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli ne žele preuzeti brigu o 13-godišnjem djetetu, žrtvi zlostavljanja od očuha.
S druge strane, iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli ističu da je riječ o maloljetniku koji je nanio tjelesne povrede jednom od njihovih zaposlenika, zbog kojih je on završio u UKC-u Tuzla i na dugotrajnom bolovanju, i to dok je obavljao djelatnost u najboljem interesu djeteta.

– Pomenuti maloljetnik je nanosio fizičke i psihičke povrede drugoj djeci sa kojom je boravio u odgojnoj porodici, kao i grubu materijalnu štetu samoj ustanovi. Iako se spomenuti maloljetnik tretira kao ‘dijete povratnik’ koji je kršio propise i akte Prihvatilišta za djecu i Doma, Centar za socijalni rad Tuzla je pokušao ponovo smjestiti istog u Prihvatilište za djecu Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla u nekoliko navrata – ističu iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli te dodaju:

„Uprkos činjenici da Prihvatilište za djecu nije adekvatna usluga za prijem maloljetnog i ne može odgovoriti zahtjevima za poboljšanje njegovog stanja obzirom na njegove dijagnoze. Neshvatljiva je činjenica da je Centar za socijalni rad Tuzla koji ima najviše djece koju su smjestili u Prihvatilište za djecu i Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla zaslijepljen željom da se ‘rješi’ brige o maloljetnom na način da stavi sedamdeset štićenika koji su u Prihvatilištu za djecu i samom Domu u životnu opasnost, a pomenutog maloljetnika neadekvatno da zbrinu“.

Kako dalje navode, Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla je od 16. do 18. januara 2024. godine uprkos svemu sa čim su se suočili sa maloljetnikom ranije, ipak u najboljem interesu djeteta pružio smještajni kapacitet koji su osiguravali pripadnici policije, sve u nadi da će nadležni Centar za socijalni rad iznaći rješenje i adekvatno ga zbrinuti.

– U međuvremenu Centri za socijalni rad Srebrenik i Tuzla su utvrđivali nadležnosti i ništa dalje nisu uradili. Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, uvidjevši da se stvari ne pomjeraju sa mrtve tačke, upućuju dopis Centru za socijalni rad Tuzla 17. januara 2024. godine u kojem su naveli činjenice i argumente potkrijepljene uputstvom za postupanje u Prihvatilištu Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, koji jasno i nedvojbeno potvrđuje stav Doma da maloljetnik ne može biti primljen, a ni zadržan u Prihvatilištu za djecu – ističu iz tuzlanskog doma.

Kako kažu, nakon što su se svi nadležni za slučaj oglušili, a Centar za socijalni rad Tuzla pokušao prisilno izvršiti smještaj djeteta i prisiliti upravu doma da prekrši akte Prihvatilišta za djecu i doma koji su na snazi, štićenici doma kada su saznali da se pokušava useliti maloljetnik koji im je nanio fizičku i psihičku bol i patnju i pred njihovim očima tjelesno povrijedio njihovog odgajatelja, djeca Doma su se uznemirila uz plač i strepnju.

– Trideset zaposlenika Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla sa predstavnikom sindikata i uprave su se samoinicijativno ujedinili u cilju zaštite štićenika doma u kojem su smještene i bebe, te su se 19. januara okupili u domu u večernjim satima kao podrška zajedničkom stavu da se u prvom redu zaštite djeca koja su u Prihvatilištu za djecu i domu i da se ne dozvoli prijem maloljetnog djeteta i nasilno kršenje akata i propisa ustanove – naglašeno je.

Iz doma navode da će ova ustanova i dalje raditi u skladu sa zakonom, svojim internim propisima i u najboljem interesu djece.

– Javnost takođe moramo upoznati sa činjenicama da je Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla u posljednje vrijeme pod konstantnim pritiscima, kako od raznih inspekcija koje do sada nisu dolazile, ali i od političkih aktera koji na sve moguće načine pokušavaju preko ustanove koja se brine o najosjetljivijoj kategoriji društva dobiti određene političke poene i ustupke – tvrde iz doma.

S tim u vezi, kako zaključuju, ne bi bili iznenađeni da se i ova situacija pokušava ispolitizovati i napraviti od Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla „poligon“ za političke obračune, što je sa njihove strane, kao uposlenika ove ustanove iz oblasti socijalne zaštite, potpuno neprihvatljiv pristup problemima koji ih tište.

(ATV)

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Pretežno oblačno i TOPLO

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) danas se očekuje pretežno oblačno vrijeme uz kraće sunčane periode na sjeveru i istoku, dok je poslije podne moguća kratkotrajna kiša.

Jutro će biti pretežno oblačno i uglavnom suvo, dok je uz rijeke i po kotlinama moguća kratkotrajna magla.

Vjetar će biti slab, istočni i jugoistočni, a u Hercegovini i na planinama umjeren, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Minimalna temperatura vazduha biće od tri do 11, a maksimalna od 14 do 20 stepeni Celzijusovih.

Danas u BiH preovladava pretežno oblačno vrijeme sa povremenom kišom u centralnim, istočnim i sjeverozapadnim područjima, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica nula, Čemerno sedam, Gacko devet, Kalinovik i Bihać 10, Han Pijesak i Ivan Sedlo 11, Drinić, Kneževo, Sokolac, Foča i Livno 12, Bileća, Mrkonjić Grad i Sanski Most 13, Banjaluka, Novi Grad, Šipovo, Drvar, Bugojno, Sarajevo, Široki Brijeg i Zenica 14, Višegrad, Prijedor, Rudo i Trebinje 15, Ribnik, Mostar i Neum 16, Srebrenica 17, Bijeljina, Doboj, Srbac, Gradačac, Stolac i Tuzla 18, te Zvornik 19 stepeni Celzijusovih.

Srna

Nastavi čitati

Društvo

PREDRAG DUDUKOVIĆ PRELAZI NA NOVU FUNKCIJU: Ostaje na mjestu generalnog direktora do razrješenja problema rekonstukcije izvorišta Banjica

Direktor “Vodovoda” Banjaluka Predrag Duduković podnio je ostavku na funkciju generalnog direktora, a sada će obavljati funkciju izvršnog direktora za finansije, potvrđeno je iz ovog preduzeća.

-Radi se na restruktuiranju Uprava, a ime novog generalnog direktora biće poznato u narednih par dana – rekli su za Blink iz “Vodovoda”.

Kako su naveli, do sada je Duduković obavljao poslove i generalnog i finansijskog direktora.

Duduković je od 2021. godine na čelu “Vodovoda”, kada je na ovu poziciju došao umjesto Zorana Popovića.

Nastavi čitati

Društvo

TRGOVSKA GORA RAK RANA SRPSKE! Otkriveno kada Hrvatska planira ODLAGANJE RADIOAKTIVNOG OTPADA

U programu rada i finansijskom planu za 2024. godinu Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško se navodi da se najkasnije do 2028. godine treba započeti odlaganje ovog otpada na Trgovskoj gori.

Ovo praktično znači da Hrvatska zvanično planira da 2028. godine počne odlagati nuklearni i drugi otpad na ovoj lokaciji, koja je vazdušnom linijom udaljena od granice BiH i opštine Novi Grad oko 850 metara.

Sada možemo samo nagađati da li je to bilo namjerno ili slučajno, ali samo četiri mjeseca kasnije se ispostavila neistinitom tvrdnja Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske, da se slučaj Trgovska gora “relaksira”.
Podsjećanja radi, tada je Plenković izjavio: “Mi smo održali sastanak međudržavnog povjerenstva između Hrvatske i Slovenije i dogovorili smo da postojeći sistem ostane na snazi do 2028. godine, čime na neki način relaksiramo ovu temu u bh. javnosti”.

Ipak, ova izjava Plenkovića je slavodobitno prihvaćena od jednog dijela bh. javnosti i političara.

Kako se navodi u ovom programu, za 2024. godinu je, između ostalog, predviđena izrada radnih uputstava, koraka i aktivnosti koje bi trebalo obaviti prilikom zbrinjavanja IRAO i iskorištenih izvora bez poznatog vlasnika kao i radioaktivnih gromobrana na siguran način.
“Završetak izrade studije uticaja na okolinu očekuje se u 2024. godini, ali taj cilj takođe zavisi od uvrštenja zahvata Centra u DPPR. Za potrebu sprovođenja postupka procjene uticaja zahvata Centra na okolinu, posebno s aspekta prekogranične procjene, nastaviće se s aktivnostima pravnih konsultacija kako bi se osigurala usklađenost s domaćim i međunarodnim zakonodavnim okvirom koji reguliše procjenu uticaja zahvata na okolinu”, stoji u programu.

Dalje se navodi da će tražiti tehničku podršku od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za razvoj ovog, kako su nazvali, projekta.

“U sklopu Okvirnog programa tehničke saradnje s IAEA u 2024. se očekuje odobravanje i sprovođenje projekta vezanog za pripremu preuzimanja hrvatske polovine NSRAO iz NE Krško kroz razvoj skladišno-odlagališnih betonskih spremnika. Takođe, u 2024. godini biće osmišljen prijedlog novog projekta tehničke pomoći IAEA za novi programski period 2026-2027. godine, kojim će se popratiti projekat uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Čerkezovac.

Posebno će se, kako kažu, pažnja posvetiti razvojnom aspektu lokalne zajednice (Dvor na Uni), odnosno projektima poboljšanja životnih uslova i otvaranja mogućnosti za dalji ekonomski razvoj lokalne zajednice.

“Podrške su predviđene za unapređenje zdravstva, razvoj poljoprivrede, razvoj malih lokalnih proizvođača i uzgajivača, razvoj lokalnih udruženja (pčelari, lovci, ribolovci i sl.), rad djece osnovnoškolskog uzrasta i slično”, stoji u programu.

Mario Crnković, dugogodišnji aktivista i predsjednik Udruženja “Green Team” iz Novog Grada, kazao je za “Nezavisne novine” da mu je drago što smo pomoću zvanične dokumentacije uspjeli raskrinkati obmanjivanje javnosti s kojim smo se suočavali u prethodnim mjesecima.

“Fond NEK je svojim planom aktivnosti za 2024. godinu praktično i nedvosmisleno demantovao Plenkovića. Sada je moguće razaznati da je izjava nakon sastanka Krišto – Plenković bio pokušaj bacanja prašine u oči od strane Plenkovića, koji je tobože relaksirao slučaj ‘Trgovska gora’.

Ništa nije relaksirano, naprotiv. Svega četiri mjeseca kasnije osvanuo je zvanični dokument Hrvatske u kom jasno daju do znanja da nastavljaju u skladu sa prijašnjim planovima. Rijeka Una i bh. granica je i dalje meta namjere da se tu gradi nuklearni objekat. Tokom 2024. godine planiraju studiju uticaja na životnu sredinu, a nakon toga pribavljanje dozvola. Tokom perioda 2026-2027. godina planiraju realizaciju projekta finansiranog od strane IAEA, koji je direktno vezan za Trgovsku goru, dok su kraj 2028. godine planirali kao krajnji rok za preuzimanje radioaktivnih otpada iz Krškog”, naglasio je Crnković.

Istakao je da je važno dodati da Studija uticaja na životnu sredinu, koja će biti objavljena tokom 2024. godine, predstavlja najznačajniji dokument u čitavom slučaju. To je trenutak kad obje zemlje treba da stave svoje argumente na stol.

To će biti prelomna tačka za čitav slučaj jer ukoliko tada ne budemo spremni argumentovati negativne uticaje koje imamo i možemo imati, to će značajno otežati našu situaciju pred međunarodnim sudovima. Bosna i Hercegovina mora podići nivo aktivnosti po pitanju slučaja ‘Trgovska gora’ jer radioaktivnim i drugim opasnim otpadima nije mjesto nadomak rijeke Une. Odbrana od izgradnje nuklearnog objekta uz rijeku Unu nije nešto što smiju zasjeniti dnevne politike, međustranačka i međunacionalna prepucavanja”, zaključio je Crnković.

Nastavi čitati

Aktuelno