Connect with us

Banjaluka

Dom zdravlja dobio novi automatski analizator urina, Grad Banjaluka OBEZBIJEDIO SREDSTVA

Povodom Svjetskog dana bubrega koji se ove godine obilježava pod sloganom „Budimo spremni na neočekivano, podržimo ranjive“ JZU „Dom zdravlja“ u Banjoj Luci upriličio je prezentaciju novog automatskog urinskog analizatora smještenog u centralnoj laboratoriji te ustanove.

Prezentacija je održana uz prisustvo doktora specijalista biohemije i porodične medicine Ustanove, doktora specijalista nefrologije sa Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske, sa kojima sarađuju, te predstavnika Grada Banje Luke.

Grad Banja Luka izdvaja značajna sredstva za podršku Domu zdravlja Banja Luka, a kako su istakli iz Odjeljenja za društvene djelatnosti – važno je istaći da se ulaže i u opremu, koja je potrebna Domu zdravlja.

-Upravo u okviru podrške Domu zdravlja finansirana je i nabavka ovog jedinstvenog aparata, koji će kvalitet usluge ove zdravstvene ustanove podići na još viši nivo – istakli su iz resornog odjeljenja.

Direktorica Doma zdravlja, doc. dr sci. med. Nevena Todorović rekla je da je nabavka ovog aparata od izuzetnog značaja za naprednu laboratorijsku dijagnostiku ustanove.

-Naime, bolesti bubrega su veoma česte i nažalost nisu na vrijeme otkrivene te nam je cilj bio da što više unaprijedimo naše radne procese i da omogućimo našim pacijentima što kvalitetnije usluge i brže dijagnostičke pretrage na najsavremenijim aparatima – kazala je ona.

Naglasila je da za nabavku ovakvih aparata imaju veliku podršku Vlade Republike Srpske i Grada Banja Luka .

Finansijsku sredstva za kupovinu ovog aparata, koji je jedinstven u javnim zdravstvenim ustanovama Republike Srpske, obezbijedio je Grad kroz kapitalni grant 2022. godine u iznosu od 99.450 KM – kazala je ona, te dodala da usluge laboratorijske obrade urina, na ovom aparatu, pacijenti mogu dobiti putem uputnice doktora porodične medicine ili ukoliko sami žele mogu da dobiju uslugu u komercijalne svrhe

Predsjednik Udruženja nefrologa Republike Srpske dr Goran Topić zahvalio se na prezentaciji koja je, simbolično na Svjetski dan bubrega, upriličena u Domu zdravlja Banja Luka.

Naglasio je da je jedan ovakav aparat krajnje dostignuće tehnologije u samoj analizi urina što omogućuje nefrolozima značajno kraći period dijagnostifikovanja samog pacijenta.

-Posebno smo obratili pažnju na sediment urina gdje se pomoću ovog aparata može dobiti pozitivan nalaz brže i za oko 30 dana, što može imati velike implikacije na samo liječenje pacijenta – rekao je on.

Specijalista biohemije, dr Dražena Soldat Dokić naglasila je da analizator, između ostalog, pruža mogućnost skrininga, kako ukupnog broja, tako i određivanja pozitivnih odnosno negativnih bakterija, kao i skrininga renalnih i tubularnih ćelija koje se ni na jedan drugi način ne mogu odrediti.

Načelnik Centra za prevenciju bolesti i promociju zdravlja, prim. dr Mladen Šukalo rekao je da se Dom zdravlja kroz obilježavanje bitnih datuma, pa i samog Svjetskog dana bubrega, kontinuirano bavi promocijom zdravlja kroz razne preventivne aktivnosti.

-Želimo ukazati da ovom najsavremenijom opremom možemo doći do bržeg odgovora da li već postoji razvoj bubrežnog oboljenja kod pacijenata, pogotovo kod osoba koje su u povećanom riziku od obljevanja kao što su osobe sa povišenim krvnim pritiskom, povišenim šećerom u krvi, fizički neaktivnim osobama, osobama koje ne unose dovoljne količine tečnosti u organizam i onim koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu – naglasio je on.

Banjaluka

KONCERTOM “POKLON REPUBLICI” banjalučki Univerzitet obilježava kraj nastave

Godišnji koncert banjalučkog Univerziteta pod nazivom “Poklon Republici” biće održan danas u Banjaluci uz nastup 80 izvođača.

Koncertom će biti obilježen završetak nastave u akademskoj 2023/2024. godini i Svjetski dan muzike.

Izvođači iz Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i simfonijskog orkestra Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada izvodiće muziku iz domaćih i stranih filmova, najavljeno je iz Univerziteta u Banjaluci.

Posebno iznenađene je zajedničko izvođenje simfonijskog orkestra uz gostujućeg di-džeja.

Generalni pokrovitelj koncerta je Kabinet predsjednika Republike.

Koncert je zakazan za 21.00 čas na platou Filozofskog fakulteta, a izjave za medije predviđene su u 20.10 časova ispred zgrade Rektorata.

Nastavi čitati

Banjaluka

VELIKI USPJEH BANJALUČKIH KAJAKAŠA: Gradonačelnik čestitao Aljoši i Urošu Travaru na osvojenim medaljama

Gradonačelnik Draško Stanivuković čestitao je banjalučkim sportistima Aljoši i Urošu Travaru na velikom uspjehu na Balkanskom klupskom prvenstvu u kajaku, koje se održava u Sjevernoj Makedoniji.

-Naši sportisti su najbolji ambasadori Banje Luke. U ime Grada Banje Luke i u svoje lično ime čestitam Aljoši Travaru na osvojenoj zlatnoj medalji, kao i Urošu Travaru na osvojenoj bronzanoj medalji na Balkanskom klupskom prvenstvu u kajaku koje se održava u Sjevernoj Makedoniji. Ponosni smo na vas i cijeli vaš tim – kazao je gradonačelnik.

Poručio je da uvijek mogu računati na podršku svog grada.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRAD BANJALUKA JE UVIJEK NA STRANI DJECE I RODITELJA: Subvencije su pomoć roditeljima, ne dodatni profit POJEDINIM VRTIĆIMA (VIDEO)

Subvencije idu i do 350 KM.

Narodni poslanik Mirna Savić-Banjac, komentarisala je subvencije koje Grad Banjaluka daje roditeljima kako bi subvencionisali boravak u privatnim vtrićima.

– Grad Banjaluka je uvijek na strani djece i roditelja, zato su subvencije povećane i idemo ka tome da cijene u privatnim i državnim vrtićima budu potpuno izjednačene – rekla je Savić-Banjac.

Ona dodaje da već od sljedećeg mjeseca subvencije biti povećane na 100 KM, a od ovgusta na 150 KM za prvo dijete. Za drugo dijete subvencije iznose 200 KM.

Nastavi čitati

Aktuelno